a nešto ne verujem da njegovi radnici imaju to isto.
Vidi, ne mogu da imaju moj lifestyle, ali ne snose ni rizik poslovanja koji ja kao vlasnik snosim. Kod mene u firmi su korektne plate, što u prevodu znači nekih 10-15% iznad tržišnih za adekvatne pozicije.
Tako da jedan senior koji ima 4-5K eur neto može da ima i te kako lep lifestyle, pa čak i veoma blizak mom, jer ja nemam neke ekstremno velike redovne privatne troškove.
Npr. On isto kao i ja može da putuje gde hoće i kada hoće, ali za razliku od mene neće możda ići u top luksuzne hotele i neće leteti biznis klasom na long haul letovima.
S druge strane ako hoće može da vozi identičan auto kao ja, jer mu plata lagano dozvoljava da na lizing vozi šta hoće (kod mene u firmi seniori voze Porsche Boxster, Audi TT MK3, BMW peticu 3 godine staru, BMW M3, Mercedes CLA, Jaguar F type, BMW X5 par godina star...
Takođe mogu da kupe identičan stan kao što je moj, naravno na kredit, dok sam ja stan uzeo na keš. Evo kod mene u firmi jedan kolega živi u A bloku, drugi je kupio stan u BNV (mislim da je Tera zgrada), treći živi već 10 godina u West 65, jedan kolega je isto skoro kupio stan u Novom Dorćolu... tako da sve to što je dostupno meni dostupno je i njima, sa malom razlikom da će oni ipak te stvari priuštiti kroz kredite, a ne za keš.
Imajući sve to u vidu oni mogu komotno da žive na veoma visokoj nozi, naravno ono kojima su te stvari prioritet. Ne može sve naravno, jer plate od 4-5K ipak imaju neki limit.
Najveća plata kod mene u firmi je trenutno 6K, s tim što taj zaposleni sa godišnjim bonusom izlazi na više od toga. Najniža plata je 1.200 eur. Pričam naravno o neto iznosima.
Dodaj na to da svi imaju plaćeno privatno zdravstveno osiguranje sa jaĉim paketom što vredi oko 100 eur meseĉno, privatno penziono što je slična vrednost, praktično neograniĉen budžet za edukaciju (nije problem platiti i nešto što nije vezano za posao), novopečenim roditeljima u prvih 6 meseci plaćamo kućnu pomoćnicu jednom nedeljno, i bejbi siterku 10 sati nedeljno. Takođe kao firma smo nekoliko puta uletali i pomogali finansijski zaposlene koji su imali neke jače finsijske probleme (ne želim o tome da pričam, stali smo uz njih i rešili to).
Pored svega toga imamo full remote polisu ko to želi, tako da trenutno imamo nekoliko zaposlenih koji rade sa Šri Lanke, Tajlanda, iz Portugala i Grčke... a pored full remote opcije imamo i neograničen broj slobodnih dana za sve zaposlene koji su duže od godinu dana u firmi (bitno je da se za tih godinu dana uverimo da su fit sa nama i da nisu neko ko će taj benefit zloupotrebljavati)
Tako da smatram da ipak kao poslodavac pružam zaposlenima korektne uslove i mogućnost da vode život kakav žele, pa čak i na visokoj nozi ako ih to privlači i ako im nije problem da ulaze u kredite/lizinge ili žele da prištede za neke skuplje stvari.
I naravno da ne mogu imati standard kao ja kojo sam vlasnik, ali smatram da kao ljudi koji rade za platu imaju i više nego korektne uslove.
Како то мислиш да може да се пегла преко високих плата, па већи је порез на плате него порез на добит+дивиденда
Zato što na plate i bonuse doprinose plaćaš do određenog iznosa, a posle toga plaćaš samo porez na prihode, pa imaš dobit više ti se isplati da podigneš kroz bonus i platiš porez na prihode 10% na veći deo tog iznosa, umesto kroz dividendu pa da platiš 28%. Doprinosi se plaćaju mislim do oko 200K dinara ili tako nešto, a preko toga samo porez na prihode.
,,Idoli'' mladih. Zanima da li dozvoljavaš i bahato parkiranje ispred tvoje firme, grafite i smeće koje mladi ostavljaju?
Ne, ne i ne.
Kakav je to stil oblačenja a da nije metuzalem?
Otiđi u Galeriju, npr. u XYZ ili Fashion Friends pa ćeš videti.
Baci neku sliku svog stajlinga Deki i zamuti facu. Balmain, Napapijri, Calvin Klein, Emporio Armani, Avirex kozna jakna, Cesare Paciotti gilje, Evisu farmerice, kosa malo farbana da ne bude nijedna seda, Phillip Patek sat... da pozavide komsije s Burme?
E nisam ja u tom fazonu više. Pre 2-3 godine me je ložilo da nosim Balmain/Dsquared/Philip Plein/Balenciaga/LV/Gucci garderobu i to da bude upeĉatljivo označena, al posle mi je to postalo odvratno jer sam primetio gomilu ljaksomira da se tako oblači.
Sada sam više u quite luxury fazonu - i dalje kupujem skupe brendove, mahom dizajnersku garderobu ali mi je jako bitno da se brend ne vidi, tj. da nigde ne piše vidljovo ime brenda ili da postoji karakteristiĉna šara.
Iz istog razloga ne nosim više Paccioti obuću koja jeste jako kvalitetna, ali ja se ipak lepše osećam u svedenijim Tod's ili Hogan cipelama u odnosu na vrišteći Paccioti, D&G ili PP što sam ranije preferirao.
Ista priča je i što se tiče satova. Mnogo ljaksomira nosi Rolex, što fejk, što origijal, što nabavljenih na ko zna koje kombinacije i zato Rolex nikad na ruku ne bih stavio.
I upravo zbog toga nosim mnogo manje upadljove Hublot satove (3 komada trenutno u kolekciji)
Summasummarum: volim da budem lepo obučen, volim da se vidi da je na meni dizajnerska garderoba, ali ne želim da ličim na nekom ljaksomira i da odajem "Aca Lukas" utisak
Dopada mi se kako sve ovo izgleda, skapirali su da se nešto mora uraditi pa ćemo u ponedeljak na blokade, videćete i gde, ali je bitno da nas bude što više.
Iz greške u grešku - čoveče ogadili ste nam se sa blokadama gazele, pa zar toliko želite da nam se ogadite dodatno da to ponovo radite???
Idite na Avalu, u park kod Ušća, na Adu Ciganliju, pa protestvujte koliko hoćete.
Nemojte da terorišete nas normalne građane.
Jedino mi deluje Dobrica normalan, nigde nije bio u vlasti.
Ček to onaj što u 40+ godina nema dana radnog staža i što je u CV-u napisao da voli da otkriva zaboravljeno i popravlja pokvareno?
Programeri koji odlaze iz Sbije zbog para su slabo obavesteni da ne kazem neku tezu rec, ja ne znam nikoga ko je otisao zbog para u zadnjih par godina.
Ma kakve pare, niko nije lud da ide iz Srbije zbog para. Odu ljudi na neko vreme da osete život napolju. Imao sam kolegu koji je iz tog razloga otišao u Švicu 2019. godine, pre 3 meseca se vratio nazad, i evo ga ponovo kod mene sada. Hteo je da oseti život u Cirihu, malo Alpi, malo jezera, i kad je izgustirao, vratio se nazad. Većina it-evaca je u tom fazonu ako se sele preko.
Vidi, programeri osim para koje unose ni na jedan drugi nacin ne doprinose drustvu, dok se to ne moze reci za lekare, vozace ili radnike gradske cistoce.
Unose mnogo toga još, pre svega nova iskustva i internacionalni pristup poslovanju. Pri tome mnogo su otvoreniji i tolerantniji prema različitostima jer su imali prilke da rade sa ljudima iz raznih kultura.
Mozda u tvojoj firmi dobijaju "korektne", za ove koje ja znam, svi imaju doooosta vece plate od srpskog proseka, i to pocevsi od juniora koji jedva znaju nos da obrisu, da ne pominjem koje pare mlate seniori.
Kod mene "korektna plata" znači 10-15% iznad tržišnih uslova za svaku poziciju + gomila benefita koji takođe imaju materijalnu vrednost. Nije mi cilj da neko zvog par stotina eur više od u neku drugu firmu. Pročitaj prvi deo mog posta, tamo sam elaborirao sve.
Ali se*e mi se kada krenu da prosipaju kako je njiho posao tezak, odgovran, stresan itd.
Čekaj, njihov ili naš? Ako si ti zaista neko ko radi u it sektoru, onda ne bi govorio o tome u trećem licu. Pre mi se čini da si neko ko bi voleo da radi za "it platu", a it firme ga neće.
Ili da isprogramiraju bolju opoziciju.
Bi ja, al nemam source code
Mogu da se slozim, samo valjda ima neki drugi influenser koji je normalniji od praseta i slicnog olosa.
Mo može ko god hoćeš, koji god ti se sviđa, samo je bitno da ima veliki doseg i uticaj na mlade. Znači neko sa 500K+ pratioca koga mladi gotive.
Ne, hocemo da zamenimo jedno zlo sa drugim zlom koje se moze menjati mnogo lakse.
Ne budi siguran da će drigo zlo da se menja lakše. Nema garancije za to jer ovi novi su gladni i žedni + verovatno imaju svoju "bratiju" koja čeka da preuzme unosne državne poslove. Neće se ti lako dati da budu skinuti. K'o DS što se držao 12 godina.
Šta ako naredni samo nastave da koriste već razrađen sistem korupcije?
Nije to "šta ako" jer tako će svakako i biti, obzirom da je njima to i glavni razlog zašto hoće da skinu AV i SNS. Ne misliš valjda da će ekipa od 40+ bez radnog staža, bivši NVO-ovci i blejači, raditi u interesu države i naroda, bez da omaste brke? Ne bih ja bio siguran u to, naprotiv siguran sam da jedva čekaju da sednu u skupštinu i da im ulete poslaničke plate + da oni malo uticajniji dovedu svoju ekipu (bratiju) da im nabace unosne državne poslove, a da oni uzmu lep procenat na ime provizije u stilu Šojića iz Tesne kože. Ne verujem u moral bivših NVO-ovaca i blejača.
Tako da nemo' si naivan