Pre bi rekao suprotno. Slicniji smo sa amerikancima nego rusima. Vecina bi radije izvrsila harakiri ovde nego priznala to ali tako je. Sa rusima nemamo nista zajednicko mnogo cudan i paranoican narod-negostoljubiv takodje i svakog gleda s neke visine veoma bizarno, Ukrajinci su slicni nama mozes da pricas s njima normalno vec sam pisao da sam radio s jednima i drugima i trecimaTo je to!
Što svi ovi što vole ruse i misle kako smo isti, a ustvari totalno različiti. Osim što smo iste vere apsolutno nemamo ništa zajedničko. Naravno sličniji mentalitet imamo nego recimo sa amerikancima
Šta mislite u kojoj državi bi se mogli najlakše uklopiti u društvo ako ne računamo Balkan?
Dok mi volimo da se častimo i ispod časti nam je da delimo račune po kafićima u poslednji dinar, njima je to najnormalnija stvar.
Naravno sličniji mentalitet imamo nego recimo sa amerikancima
Извините, что не на Сербском.. Везде есть и хорошие и плохие люди)) Гостеприимство и скупость не зависят от нации. Мы с женой полтора года прожили в Сербии. В первый же день нашего пребывания в городе в центре Белграда на мою, беременную на тот момент, жену напала цыганка. ударила ее сумкой и кинула железной банкой за то, что мы прошли мимо и не дали ей денег (у нас с собой не было вообще ничего кроме ключа от номера в отеле). Мы были удивлены от такого гостеприимства и первого знакомства с Сербией Но вот, скоро приедем еще раз, очень соскучились по своим дружелюбным соседям)) Везём им вкусные гостинцы и сувениры !Upoznao sam baš mnogo Rusa po inostranstvu iz raznih životnih sfera i po meni je najveća razlika između njih i nas upravo gostoprimstvo.
Dok mi volimo da se častimo i ispod časti nam je da delimo račune po kafićima u poslednji dinar, njima je to najnormalnija stvar.
Po nivou škrtosti su među top narodima iz mog iskustva, tu negde sa Nemcima.
Poznavao sam jedan ruski par, gde su muž i žena odvojeno prali svoj veš jer nijedan od njih dvoje nije hteo da pere veš drugog. A troškove za hranu su delili na mesečnom nivou i svako je imao svoje pare (da dodam da je ona zarađivala više od njega).
To mi je kod nas jednostavno nezamislivo, ali ko zna, možda grešim.
Nama su najsličniji narodi iz okruženja i tu nema dalje rasprave. Čak su nam i Mađari mnogo sličniji od Rusa, nebitno što ne delimo istu veru i jezičku grupu. Imamo sličniji smisao za humor, a i volimo da plaćamo piće jedni drugima.
Ali teško je to objasniti ljudima kod nas koji sa njima nisu imali iskustva.
в России на тебя могут напасть на улице пьяные люди. Вот в чем разница, здесь у нас цыгане, а у вас полуобгоревшие люди возле станций метро.Извините, что не на Сербском.. Везде есть и хорошие и плохие люди)) Гостеприимство и скупость не зависят от нации. Мы с женой полтора года прожили в Сербии. В первый же день нашего пребывания в городе в центре Белграда на мою, беременную на тот момент, жену напала цыганка. ударила ее сумкой и кинула железной банкой за то, что мы прошли мимо и не дали ей денег (у нас с собой не было вообще ничего кроме ключа от номера в отеле). Мы были удивлены от такого гостеприимства и первого знакомства с Сербией Но вот, скоро приедем еще раз, очень соскучились по своим дружелюбным соседям)) Везём им вкусные гостинцы и сувениры !
Nemam ništa protiv vas, niti bilo kojeg drugog Rusa. Samo sam istaknuo razlike u mentalitetu i kulturi iz mog ugla.Извините, что не на Сербском.. Везде есть и хорошие и плохие люди)) Гостеприимство и скупость не зависят от нации. Мы с женой полтора года прожили в Сербии. В первый же день нашего пребывания в городе в центре Белграда на мою, беременную на тот момент, жену напала цыганка. ударила ее сумкой и кинула железной банкой за то, что мы прошли мимо и не дали ей денег (у нас с собой не было вообще ничего кроме ключа от номера в отеле). Мы были удивлены от такого гостеприимства и первого знакомства с Сербией Но вот, скоро приедем еще раз, очень соскучились по своим дружелюбным соседям)) Везём им вкусные гостинцы и сувениры !
da. sjajni ljudi. drze rec. orodio se s njima preko rodjake.Ti se ložiš na redneck ekipu, a?
Jedan forumas kaze da je posle Beograda Mosk0ovski vazduh bas kao na planini.A jeste baš u Rusiji u velikim gradovima je vazduh kao na planini. Lupetanje, osim ako nije došla iz neke nedođije u Sibiru ili gde već. Ti što kukaju su "sidi di si si ni za di si nisi".
nadajmo se da ce Rusi otici sto pre.Ma kakav trajni ostanak Rusa ovde. Cim se zavrsi rat (kad god, za godinu, pet, deset) idu oni nazad. Ja verujem da vecina onih koji su dosli ovde kao na usputnu stanicu dok ne srede papire za zapadnu evropu ili drugde..........to kosta ali mogu da srede. Ne vole oni ovde bez obzira sta vam rekli, ali verujem da im je bolje nego u Rusiji. Al mi je smesno da neko (osim ako nije iz ratom urnisane siromasne zemlje) dozivljava Srbiju kao trajni dom misim lol niko nije tolko lud
Сербия имеет много проблем, но мы сами справимся с этими проблемами, нам не нужно, чтобы кто-то посторонний нас учил. Вы и ваш супруг, конечно, дорогие гости, но если что-то вас беспокоит, вы всегда можете вернуться в Россию и рисковать мобилизацией. Всего хорошего!Извините, что не на Сербском.. Везде есть и хорошие и плохие люди)) Гостеприимство и скупость не зависят от нации. Мы с женой полтора года прожили в Сербии. В первый же день нашего пребывания в городе в центре Белграда на мою, беременную на тот момент, жену напала цыганка. ударила ее сумкой и кинула железной банкой за то, что мы прошли мимо и не дали ей денег (у нас с собой не было вообще ничего кроме ключа от номера в отеле). Мы были удивлены от такого гостеприимства и первого знакомства с Сербией Но вот, скоро приедем еще раз, очень соскучились по своим дружелюбным соседям)) Везём им вкусные гостинцы и сувениры !
Nakon Balkana, verovatno su Slovačka i Ukrajina sledeće, pa Mađarska.
Poljska mnogo manje, ali ipak više od Češke, jer su Poljaci dosta konzervativni kao mi, a Česi su dosta liberalni. Ono gde bismo se žešće sukobili kulturološki sa ove dve zemlje je koga podržavaju u geopolitičkom smislu. I jedna i druga država obožavaju Ameriku.
Baltičke države su veoma slične Rusiji, sa njima se jako teško uklapamo.
Ljudi ovde često pominju kako smo kulturološki bliski sa ostalim južnoevropskim zemljama, ali to važi samo u nekim stvarima: druželjubivost i spontanost. U drugim stvarima se puno razlikujemo. Npr. Portugal i Španija su izrazito liberalne zemlje što se tiče homoseksualnosti, ženskih prava, itd - postali su jako "woke" poslednjih godina, a isto važi za većinu južnoameričkih država. Tu bi se ovi koje zovemo "drugosrbijancima" dobro uklopili, ali drugi teško.
Nisam nikada bio na Kavkazu ali mogu da zamislim da bismo se dobro uklopili u Gruziji i Jermeniji.
Ne bih se složio ni malo. Zamisli da sprovedeš istraživanje nad stanovništvom sa pitanjima tipa “Da li muškarac treba da kuva i pegla?”, “Da li gejevima treba dati pravo da usvajaju decu?”, šta misliš da li bi rezultati u Srbiji bili sličniji sa onima u Poljskoj ili onima u Španiji?При чему бих тврдио да је конзервативизам Пољске, Мађарске и сл. заправо јако различит од српског, код њих је то израз моралних убеђења и вољног инсистирања на одређеним, ограничавајућим вредностима. Код нас је конзервативизам само израз Мртвог мора како га је Радоје Домановић назвао, обичног малограђанског опирања било каквим променама, креативности или иновацијама. Наши људи мрзе било каква ограничавања понашања и не деле ту ускогруду мизантропију која је неопходна за стварање хладне, самодисциплинујуће културе.
Можеш да покажеш просечној српској баби са села неки Алмодоваров филм попут Волвера и биће јој ближи него било који Пољски, Украјински или чак Мађарски филм
ovo je jedan od najboljih komentara. izuzetno dobro napisan.Ја гласам за Шпанију и Грчку будући да су по менталитету јако блиске културе нашој. Пољска, Русија и све те западнословенске/источнословенске културе су јако различите од наше и наши људи би се "уклопили" онако како би се "уклопили" у Немачку. Просто раде за паре и ћуте али не деле исте интересе или вредности.
При чему бих тврдио да је конзервативизам Пољске, Мађарске и сл. заправо јако различит од српског, код њих је то израз моралних убеђења и вољног инсистирања на одређеним, ограничавајућим вредностима. Код нас је конзервативизам само израз Мртвог мора како га је Радоје Домановић назвао, обичног малограђанског опирања било каквим променама, креативности или иновацијама. Наши људи мрзе било каква ограничавања понашања и не деле ту ускогруду мизантропију која је неопходна за стварање хладне, самодисциплинујуће културе.
Можеш да покажеш просечној српској баби са села неки Алмодоваров филм попут Волвера и биће јој ближи него било који Пољски, Украјински или чак Мађарски филм
Ne perete veš odvojeno od vašeg supruga?
Većinski vole Ruse u Srbiji, ne opterećujte se... individualna iskustva variraju, moje je iskustvo kako u Ukrajini tako i u Rusiji bilo pozitivno...
Я видел как ссут в метро в Париже, вырывают телефоны из рук в Берлине. Сейчас везде хватает таких дикарей. Не хочу выступать адвокатом за всех Русских, скажу только за себя: я бы был рад встретить Сербов в своем родном городе. Даже DzonTravolta С удовольствием бы подсказал куда можно сходить, на что посмотреть, и, разумеется, где вкусно покушать !в России на тебя могут напасть на улице пьяные люди. Вот в чем разница, здесь у нас цыгане, а у вас полуобгоревшие люди возле станций метро.
Mislim da grešite vezano za Španiju i Italiju, poznajem ih jako dobro, ali nema smisla da vas ubedjujem.
Zapadni Južnjaci, ne računam Grčku ovde, su mnogo drugačiji od nas. Mi smo dosta otvoreno agresivni i volimo da se herojišemo dok je kod njih sve to mnogo suptilnije, da ne kažem kulturnije. Oni beže od bilo kakvog junačenja i nije im problem da se obrukaju ako će iz toga izvući korist.
Da ne pričam o tome koliko Italijani vrednuju lepotu u arhitekturi i dizajnu, a mi smo od toga operisani.