Šta je novo?

Stranci u (o) Beogradu

Isuse njemu je to "hood" i najopasniji kraj a realnost je da mozes komotno da setas pesaka u bilo koje doba dana i noci sto se ne moze reci za mnoga mesta po svetu. Slicno je i Roman govorio kad je bio.......
Nije se dobro pripremio očigledno.

Gledao sam njegove vlogovr iz Skampije i drugih zapadnoevropskih gradova, i sad se pitam da li uopšte treba da gledam njegove vlogove jer ko zna šta je od toga što je napisao istina, a šta je lupetanje, kao u slučaju NBG blokova.

Nije se dobro pripremio očigledno.

Gledao sam njegove vlogovr iz Skampije i drugih zapadnoevropskih gradova, i sad se pitam da li uopšte treba da gledam njegove vlogove jer ko zna šta je od toga što je napisao istina, a šta je lupetanje, kao u slučaju NBG blokova.
Evo ga video sa NFKRZ (Roman rus) i njemu je blok 23 bio "opasan" i cimao se da ga neko ne izbode u sred bela dana. Nas problem je sto se ne odrzava nista pa to izgleda opasno i kao "ghetto"

Razmišljao sam i da pustim poruku ovom Spanianu na Insta, ako je i dalje u BG da ga odvedem na piće i da mu objasnim koncept Novog Beograda, pa eventualno da napravi još jedan video u kojem će objasniti publici specifičnosti blokova, tj. da je u pitanju naselje koje samo liči na geto, a daleko je od geta. A voleo bih i da mu objasnim neke druge stvari vezane za Srbiju, jer gledajući njegov drugi vlog o BG (sat i po vremena je snimao šetnju od Trga do Ušća i nazad) vidim da ga je začudio broj srpskih zastava i imao je neke glupe komentare na to, pa rekoh čovek je očigledno jako nepripremljen došao u BG ili ga je neko pogrešno navodio na glupe zaključke.

Ovaj Australijanac iz ugla zapadnjaka,drugaciji su standardi kod njih .tamo u takvim naseljima zivi najsiromasniji sloj stanovnistva ,kriminal ,narkomanija su dosta rasprostranjeni bande razne I uopste nije bezbedno a opet sa druge strane izgledaju bolje I sredjenije nego blokovi ...

Ако је хтео hoods, боље да је отишао у Мали Лесковац.

Šta donosi više klikova i komentara - šetanja po mirnom i uređenom bloku.
ili
- old communist hoods, čekam da me neko izbode 😱

I onda na kraju snimka bi mogao da kaže da je čuo da se narkomani okupljaju baš kod tog bloka i da se čak drogiraju na sred ulice... ali je on tog dana imao sreće jer nikog nije video... ili da snima ljude iz daleka koji mu deluju kao narkomani... da ne bude totalni clickbait jer to može da razjuri pratioce

Posle ode u Skadarliju da ručka i prati ststistiku... Statistika i analitika određuju šta je čuo i šta je video od Beograda, a ne ono što Beograd stvarno jeste.

Da je pogrešio oko toga da je opasno, jeste. Ali za drugo je u pravu: depresivno je i sve je u raspadu.

Živeti u takvom sivom, raspadnutom okruženju dugi niz godina sigurno utiče na ljudsku psihu.

Ja nisam iz Beograda i moram reći da sam se začudio da je u baš tako lošem stanju. One metalne stepenice, ulazi u zgrade, fasade, prostor oko zgrada. Bio sam oko sveta i još tako nešto nisam video a da nije totalni geto/favela.

Razmišljao sam i da pustim poruku ovom Spanianu na Insta, ako je i dalje u BG da ga odvedem na piće i da mu objasnim koncept Novog Beograda, pa eventualno da napravi još jedan video u kojem će objasniti publici specifičnosti blokova, tj. da je u pitanju naselje koje samo liči na geto, a daleko je od geta. A voleo bih i da mu objasnim neke druge stvari vezane za Srbiju, jer gledajući njegov drugi vlog o BG (sat i po vremena je snimao šetnju od Trga do Ušća i nazad) vidim da ga je začudio broj srpskih zastava i imao je neke glupe komentare na to, pa rekoh čovek je očigledno jako nepripremljen došao u BG ili ga je neko pogrešno navodio na glupe zaključke.
Da se prošetao 30 godina ranije, palo bi skidanje patika.

Da je pogrešio oko toga da je opasno, jeste. Ali za drugo je u pravu: depresivno je i sve je u raspadu.

Živeti u takvom sivom, raspadnutom okruženju dugi niz godina sigurno utiče na ljudsku psihu.

Ja nisam iz Beograda i moram reći da sam se začudio da je u baš tako lošem stanju. One metalne stepenice, ulazi u zgrade, fasade, prostor oko zgrada. Bio sam oko sveta i još tako nešto nisam video a da nije totalni geto/favela.
Није тако депресивно као што изгледа на снимцима. Има доста зеленила и живо је, а близу је и река.

Da se prošetao 30 godina ranije, palo bi skidanje patika.
Nije Spanian baš naivan lik u smislu da bi ga neko lagano baš opljačkao. Prošao je lik svašta u životu i verujem da mu ni sada ne bi bio problem da upotrebi neki od "skills-a" iz "bivšeg života" u takvim situacijama. Nađi na netu biografiju od lika pa će ti biti jasno zašto tako mislim ;)

Upravo sam poslao DM na Instagramu Spanianu u kojem sam mu pohvalio kvalitet videa, ali i ukazao na to da je promašio temu, tj. da blokovi nisu social housing kako ih naziva, već sasvim normalno naselje iz komunističkog perioda, arhitektnoski pod uticajem brutalizma iz svojetskog perioda, ali da su se ofucali jer je zemlja bila u velikim ekonomskim problemima od 1991 do 2010 i da je to primarni razlog zašto blokovi deluju tako depresivno.

Napisao sam mu da su stanari vlasnici stanova i ti stanovi cirkulišu na tržištu nekretnina. Usput sam mu okačio i par linkova sa haloglasa i airbnb-a normalnih stanova za izdavanje/prodaju iz blokova čisto da se uveri zašto mu to pričam i predložio mu da uzme preko airbnb-a na 2-3 dana stan u blokovima i doživi ih iz prve ruke.

Ponudio sam mi ako je i dalje u BG da snimi još jedan video u kojem bi objasnio zapravo da je došao nepripremljen i da je tek u razgovoru sa lokalcem razumeo zašto blokovi samo izgledaju kao geto, a zapravo nisu to.

Ponudio sam mi svakako da mu budem i vodič par sati, ako želi, naravno uz uslov da me ne snima jer nisam Youtuber i ne želim da se pojavljujem u videima.

Videćemo šta će i da li će odgovoriti.

Upravo sam poslao DM na Instagramu Spanianu u kojem sam mu pohvalio kvalitet videa, ali i ukazao na to da je promašio temu, tj. da blokovi nisu social housing kako ih naziva, već sasvim normalno naselje iz komunističkog perioda, arhitektnoski pod uticajem brutalizma iz svojetskog perioda, ali da su se ofucali jer je zemlja bila u velikim ekonomskim problemima od 1991 do 2010 i da je to primarni razlog zašto blokovi deluju tako depresivno.

Napisao sam mu da su stanari vlasnici stanova i ti stanovi cirkulišu na tržištu nekretnina. Usput sam mu okačio i par linkova sa haloglasa i airbnb-a normalnih stanova za izdavanje/prodaju iz blokova čisto da se uveri zašto mu to pričam i predložio mu da uzme preko airbnb-a na 2-3 dana stan u blokovima i doživi ih iz prve ruke.

Ponudio sam mi ako je i dalje u BG da snimi još jedan video u kojem bi objasnio zapravo da je došao nepripremljen i da je tek u razgovoru sa lokalcem razumeo zašto blokovi samo izgledaju kao geto, a zapravo nisu to.

Ponudio sam mi svakako da mu budem i vodič par sati, ako želi, naravno uz uslov da me ne snima jer nisam Youtuber i ne želim da se pojavljujem u videima.

Videćemo šta će i da li će odgovoriti.
Тако се то ради, директ. Свака част.

Samo ti tesi samog sebe da NBGD nije geto :ROFLMAO:

Mislim da je nama postalo normalno da se živi u takvoj okolini i da još pišemo kako to nije tako loše.

Takođe mislim da je svima koji na to nisu navikli to stvarno neverovatno da neko može da živi ceo život u takvom okruženju svojom voljom.

Jesi li video malo na šta ulice Filadelfije liče 🙂

Obrisali su sve grafite al narkomane sa ulica nisu sklonili. Pogotovo sad ima ta neka zombi droga pa se samo neprekidno klate na trotoaru...

Novi Beograd je raj za Kensington aveniju i okolne ulice, a ako želiš grad bez narkomana i beskućnika imas ga na drugom kraju spektra od kapitalizma. Tačnije u Severnoj Koreji.

Vidim da se i Rusi nešto zgražavaju na musor, svuda im musor po Beogradu. A to što im je musor po mozgovorima jer ne smeju da pisnu ni 'ne ratu', a kamoli malo jače da kritikuju njihovog boga-diktatora, šta to koga briga. Bitno da je Moskva čistija od Beograda. Jer češće sakupljaju đubre ili su prosto kulturniji od nas.

A sve se više vidi nezadovoljstvo kod mnogih Rusa, jasno je da su ovde jer tu mogu a ne jer žele pa frustracija posle godinu i po dana sve jače izbija kod mnogih...

Apsolutno je NBG bezbedan i urbanistički briljantno uređen deo grada. Za ljude posle 2. sv rata koji su došli sa vizijom, puni elana u bolje sutra, dizali su čitav novi grad. Ja mogu samo da imam poštovanje prema tome. Da imamo više para, bolje bi ga uredili pa bi i izgledao reprezentativnije.

Jesi li video malo na šta ulice Filadelfije liče 🙂
Amerika je strašno prljava još 2013 kad sam bio, sada je strašno. Pogotovo Njujork
Vidim da se i Rusi nešto zgražavaju na musor, svuda im musor po Beogradu. A to što im je musor po mozgovorima jer ne smeju da pisnu ni 'ne ratu', a kamoli malo jače da kritikuju njihovog boga-diktatora, šta to koga briga. Bitno da je Moskva čistija od Beograda. Jer češće sakupljaju đubre ili su prosto kulturniji od nas.

A sve se više vidi nezadovoljstvo kod mnogih Rusa, jasno je da su ovde jer tu mogu a ne jer žele pa frustracija posle godinu i po dana sve jače izbija kod mnogih...
Sinoć dok sam se šetao sa detetom naišao sam na ruskinju sa detetom pa smo se ispričali. Rekla je da joj se ovde jako svidja i da je odluka ili ostaju tu da žive ili se vraćaju u Rusiju. Njen muž je umalo bio mobilizovan pa su morali da pobegnju. NA moje pitanje, šta vam se konkretno ovde svidja rekla je ljudi. Da smo prijatni i ne tako zatvoreni kao kod njih. Pitao sam je za djubre, ona je rekla da je jako prljavo ali su se navikli, kao i na zagadjenje. Takodje veliki plus im je vreme jer u St. Petersburgu je uvek grozno vreme, a ovde im je fenomenalno.

A jeste baš u Rusiji u velikim gradovima je vazduh kao na planini. Lupetanje, osim ako nije došla iz neke nedođije u Sibiru ili gde već.

Iz Norilska. 🤭☺️

A evo neki bi rekli zapadna propaganda al ima isitne da žive u zatvorenim krugovima... Ipak ako dovoljno dugo požive u Srbiji njihova deca će morati biti izložena (društvu, jeziku) i na tom generacijskom nivou ne smemo napraviti grešku. Dakle vrtići ok, ovi odrasli, piši propalo, koliko hoće, integrisaće se, al vezano za redovno obrazovanje dece školskog uzrasta, treba da se podstiče redovno školovanje u srpskim školama tj. da se institucionalno obeshrabre ruske škole da niču kao pečurke posle kiše...

Imaćemo jako veliki problem ako ih na kraju bude preko 100000 a ne budu integrisani, a postanu državljani. Bićemo siti Rusije za sve vekove unazad koliko smo ih svojatali kao braću. Pritisci će postati još jači od neke meke moći, da Rusija sad brani i sopstvene interese u našoj zemlji kao u Moldaviji ili negde bliže... Uopšte nisam za olako davanje državljanstva... Boravak nek im se produžava u nedogled...

Vrh