Šta je novo?

Stranci u (o) Beogradu

Nažalost Zuma Bender je u pravu. Ne možemo se oslanjati na promociju ako ništa ne popravljamo...

Jasno je da ovde dolaze sve češće "vlogeri-čudaci" da se dive zapuštenim socijalističkim betonskim gigantima poput solitera na Konjarniku i Genex kule...

Mislim tu bi jedina uspešna promocija bila da ideš na efekat strave u promociji, za one koji to traže a ne da ulepšavaš sliku raspalog Geneksa 😄 to mora da se obnovi prvo. Džabe promocija kad nije sređeno.

Možda je i to recept nećemo ići na masovan turizam kao Prag i Barselona pa posle da kukamo od silnih turista ne možemo normalno da zivimo.

Treba samo dodati žive džankije na ta horor mesta i eto novih gostiju kojima baš to fali u životu, vole da idu gde se ređe kroči, gde se ljudi tresu i kriziraju na trotoaru... Tome smo svakako bliži nego nekom raju na Zemlji i ne treba puno raditi promociju da privučeš takve goste...

Malo karikiram, al kapirate suštinu... tamo gde se mi nalazimo promocija ne pomaže ;)

Jel beše onaj restoran na vrhu Geneksa nikad nije služio nameni, čuo sam negde da nije nikada proradio?

Kako to ispromovisati 😁 umesto da radi sa paprenim cenama gledaš ceo grad kao na dlanu, lagano u krug, prikupljaš pare i sredstva odatle i središ onaj prilaz... makar te dve stvari... sređeni prilaz sa nekom fontanom i restoran na vrhu i eto novih prihoda i razloga za promociju.

Sve je to lepo i tačno, ali ... ne lipši magare do zelene trave. Taj "bolji život" mi čekamo od 1945. do danas. Imali smo čak i TV seriju. U međuvremenu, dok ga ne dočekamo, ipak se mora nekako živeti. Strani blogeri koji traže upečatljive a zapuštene soc-realističke zgrade samo izdvajaju ono što drugi blogeri nisu previše eksploatisali, ali to je samo potreba da se bude originalan, dakle YOUTUBE agoritam i tržište, a ne reprezentativan prikaz interesovanja običnih ljudi na zapadu. To ne znači ništa. Attic Life je pronašao čitavu gomilu pametnih i uspešnih ljudi koji su se preselili, uložili svoj kapital u neko imanje i žive u Srbiji. Mnoge koji zarađuju u inostranstvu privlači činjenica da ovde, pogotovo u unutrašnjosti, komercijalizacija još nije previše prodrla i da odnosi među ljudima i dalje slede neke tradicionalne forme. Ja samo kažem da, dok čekamo "bolji život", neće da smeta da promovišemo one vrednosti koje postoje SADA, koje neka grupa nama poželjnih stranaca smatra privlačnim. Da to promovišemo i tako koristimo ono što imamo dok čekamo na nešto što nikako da dođe.

Ja samo mislim da na promociju nismo zaboravili plašim se da moraju da je prate i konkretni projekti. Kao recimo Golubac kao uspešan projekat obnove i na kraju lepo ispromovisan. Ali nije mogao da se desi bez 8 miliona eura bespovratnih sredstava iz EU IPA fondova.

Isto tako obnova graničnih prelaza i otvaranje novih nije moglo da se desi bez EU bespovratnih sredstava.

Sada kako naginjemo ka Rusiji, moguće je da nam sav tranzit ode na Rumuniju i Bugarsku. I džabe promovišeš i mašeš zastavicom da u Srbiji nešto za videti, obići, posetiti ima, kad odavno sve radimo da ne koristimo prilike i šanse koje nam se pružaju da zgrabimo još više poput drugih zemalja istočne Evrope.

Већина тих страних блогера су дебили, само копирају друге, лоше информисане виде, о Београду.
Лево од Саве само брутализам, десно Европа, месо и алкохол јефтини и добри, бонус поени ако кажу ракија 1389 пута.

Мсм то су људи који покажу на шест каплара као пример брутализма, јер за њих је брутализам нешто комуњарски, или још горе, "нешто брутално". Beton brut је синтагма за коју никад нису чули.
Идемо у Србију јер су превелике перипетије да се оде у Русију, али шта нас брига, другачије писмо, рат (мада од пре 30 лета), и људи који се зову Ана, Иван, Димитрије и Катарина, мсм јеси ли сигуран да ово ипак није Русија.

Već sam pisao na ovom forumu ranije da smatram da treba da odustanemo od ideje da se promovišemo na Zapadu, osim za bekpekere i posetioce festivala.

Taj neki srednji i viši sloj na Zapadu ne želi da provede vikend ili odmor u mestu kao što je Srbija, čast izuzecima.

Oni vole skupe hotele, zdravu i raznovrsnu hranu (što njima ne znači domaća slanina i meso), ne vole pušenje (pogotovo ne unutar restorana), misle da je išarani deo grada sinonim za nebezbednost (a svi delovi naših gradova su takvi).

To je izgubljena bitka za nas, pogotovo uzimajući u obzir reputaciju koju imamo kao mafijaši i grubijani.

Treba da se fokusiramo na zemlje koje nemaju te predrasude o nama i kojima ne smeta to što smeta Zapadnjacima.

Treba da privučemo što više Rumuna, Bugara, Grka, Turaka, pa čak i bogatijih Albanaca. Dalje treba da se reklamiramo na Kavkazu i na Bliskom Istoku.

Mislim da nam je to najveća šansa kratkoročno. Za njih smo jeftina verzija Centralne Evrope na Balkanu i siguran sam da bi lako išlo.

Vrh