Šta je novo?

Stranci u (o) Beogradu

Теорија потковице само при подели на натофиле и русофиле, где су екстреми оба краја ближи један другом по реторици него умерени

Ma kakav trajni ostanak Rusa ovde. Cim se zavrsi rat (kad god, za godinu, pet, deset) idu oni nazad. Ja verujem da vecina onih koji su dosli ovde kao na usputnu stanicu dok ne srede papire za zapadnu evropu ili drugde..........to kosta ali mogu da srede. Ne vole oni ovde bez obzira sta vam rekli, ali verujem da im je bolje nego u Rusiji. Al mi je smesno da neko (osim ako nije iz ratom urnisane siromasne zemlje) dozivljava Srbiju kao trajni dom misim lol niko nije tolko lud

Poslednja izmena:
Ostanak se ne planira, on se desi, i niko ne može znati šta budućnost donosi... Oni planiraju, a bog im se smeje... Nije im sada lako da odu u zapadnu Evropu ni na letovanje a kamoli da žive. Zaglavljeni su ovde. Na nama je da budemo oprezni i preduzmemo korake da minimizujemo rizike, da budu integrisani, da nauče srpski... ili da što pre odu, ako im je to već želja... Državljanstvo ne može posle 3 godine tek tako, nego ipak restriktivnije...

Školarci su neki već skoro 2 godine ovde još par godina i pitaće se sami da li da ostanu ili da se vrate... Zašto bi otišli ako im je čitav život za koji oni znaju ovde. A ako ostaju ne želim ih u getu nego sa srpskim drugarima da nastave školovanje, dobiju državljanstvo i budu zdrava spona između dve zemlje...

Ostanak se ne planira, on se desi, i niko ne može znati šta budućnost donosi... Oni planiraju, a bog im se smeje... Nije im sada lako da odu u zapadnu Evropu ni na letovanje a kamoli da žive. Zaglavljeni su ovde. Na nama je da budemo oprezni i preduzmemo korake da minimizujemo rizike, da budu integrisani, da nauče srpski... ili da što pre odu, ako im je to već želja... Državljanstvo ne može posle 3 godine tek tako, nego ipak restriktivnije...

Školarci su neki već skoro 2 godine ovde još par godina i pitaće se sami da li da ostanu ili da se vrate... Zašto bi otišli ako im je čitav život za koji oni znaju ovde. A ako ostaju ne želim ih u getu nego sa srpskim drugarima da nastave školovanje, dobiju državljanstvo i budu zdrava spona između dve zemlje...
Ma kakvi Noki. Eno ga Roman NFKRZ obican Rus youtuber sredio schengen vizu nece da kaze zemlju ali sumnja se na Portugal. Pukao je brdo para ali je izvodljivo cak i za Ruse. Ovde samo ko nema gde ili ko ceka da dobije digital nomad vizu

Ne bih rekao da je to primer za sve...

Mada ima i onih kojima je ovde po volji koji su s ponosom upisali svoje prvake u osnovnu školu u nekoj Jagodini ili gde sam već gledao.. i baš im se sviđa malo mesto, mirni ljudi... Ima i toga... i u BG ima onih koji s ponosom promovišu grad i svoj novi život... I nemam ništa protiv nek ostanu al uz boravište, pa lagano... ali ovi arogantni koji ne umeju ni Putina da u jednom vlogu osude a šatro su liberali i sve ih nešto žulja, niko vas ne drži, nek produže dalje...

Ej ruski vrtić, kažu niko od zaposlenih ni ne govori srpski, niti je zaposlen jedan Srbin... To je taj život u mehuru, imperijalistički pristup, što kaže Kailan, kao potkovica. Nema razlike između njih i Engleza kad zaposedaju neku teritoriju. Ide ceo konglomerat svega zajedno sa njima. Svita. Nije to kao videćemo se sa sunarodnikom u istoj kafani nego sve nose sa sobom, ruske komičare, ruske prevače, ruske filmove, ruske agente poput one budale Ine Careve...

Kaže srpska reč kojaj joj se najviše dopala je "pridruživanje" :trep, trep i na tu reč je baš naletela onih dana kad su se sva 4 regiona "pridružila" Rusiji. Pa čita i u našim novinama - pridruživanje. Sva ozarena priča. Cinik. I ako je za Srbe, mnogo je.

Nek se teraju po teoriji potkovice i jedni i drugi. Isto bih rekao i za Engleze da nekim čudom krenu u najezdu na ove prostore, bio bih i alergičniji na njih...

Mani me budalaština, ima da nauče jezik i da se integrišu ili doviđenja nazad diktatoru. Jer i onako sebe ne doživljavaju kao izbeglice nego nekakvu elitu.

A jeste baš u Rusiji u velikim gradovima je vazduh kao na planini. Lupetanje, osim ako nije došla iz neke nedođije u Sibiru ili gde već. Ti što kukaju su "sidi di si si ni za di si nisi".
pa verovatno gde gas preovladava je čistije. Ali da verovatno neka mala mesta bez gasa su isto kao kod nas

A jeste baš u Rusiji u velikim gradovima je vazduh kao na planini. Lupetanje, osim ako nije došla iz neke nedođije u Sibiru ili gde već. Ti što kukaju su "sidi di si si ni za di si nisi".
jeste u velikim gradovima rusije bas zagadjen vazduh🙄 ..evo od malo.pre merenje
Screenshot_20240201-084733~2.pngScreenshot_20240201-084748~2.png

nije mozda post u pravoj temi al da odgovorim na temu o vazduha u rusiji I srbiji u vecim gradovima...sto se tice rusa ocigledno je da su ovde silom prilika i da velika vecina cim bi Im se ukazala prilika pobegla odavde sto dalje mada opet to je I slucaj sa srbima iii bilo sa bilo kim ko zivi u ovoj zemlji..

Nije pravo mesto za tako nešto i tvoj post može slobodno da se briše ili preseli u neku drugu temu.

Dobijem neki transfer blama kad gledam nase vlogove iz inostranstva, ne znam zasto s toga necu gledati klip iznad

Zamisljam ovako stranac da ide Beogradom i ovako da komentarise i naslove na nasim portalima 🤣

Ovde su vrsni napredni forumski strucnjaci imali izjave poput one da veci broj beskucnika znaci da zemlja ekonomski napreduje... i slicne...

Eto ga San Francisko, uredjene fasade, biciklisticke staze... i narkomani i beskucnici. Bar uredjenije nego kod nas.

Sto ukazuje da se mi i u sustini bavimo glupostima i da je sve nebitno dok se promovise naprednjacki sistem vrednosti.

Dok tonemo kao drustvo u to, mozemo 600 promenada i 900 kula da napravimo i obnovimo 5 miliona fasada.

Svi disemo isti vazduh, svacije dete moze narkomancina da saleti na ulici ili da ga ide gas lik pregazi dok prelazi ulicu na pesackom dok je zeleno za pesake...

Iz Norilska. 🤭☺️

A evo neki bi rekli zapadna propaganda al ima isitne da žive u zatvorenim krugovima... Ipak ako dovoljno dugo požive u Srbiji njihova deca će morati biti izložena (društvu, jeziku) i na tom generacijskom nivou ne smemo napraviti grešku. Dakle vrtići ok, ovi odrasli, piši propalo, koliko hoće, integrisaće se, al vezano za redovno obrazovanje dece školskog uzrasta, treba da se podstiče redovno školovanje u srpskim školama tj. da se institucionalno obeshrabre ruske škole da niču kao pečurke posle kiše...

Imaćemo jako veliki problem ako ih na kraju bude preko 100000 a ne budu integrisani, a postanu državljani. Bićemo siti Rusije za sve vekove unazad koliko smo ih svojatali kao braću. Pritisci će postati još jači od neke meke moći, da Rusija sad brani i sopstvene interese u našoj zemlji kao u Moldaviji ili negde bliže... Uopšte nisam za olako davanje državljanstva... Boravak nek im se produžava u nedogled...

Чак су и Кинези дружељубивији од њих, ови ко мулци неки.

Mislim ne volim generalizacija al zarad ekonomije govora nekad moram i sam da ih napravim.

Dobijem neki transfer blama kad gledam nase vlogove iz inostranstva, ne znam zasto s toga necu gledati klip iznad
Dobar je Peca benchmark, nije on travel vlogger, on je lik potpuno druga priča, putuje često poslovno a voli putovanja i pre godinu dve se dosetio da krene da ih objavljuje. Poznajem lika već 10ak godina super je ovako privatno i budi siguran da ove njegove vlogove iako su jako dugački vredi pogledati jer je to potpuno drugi koncept u odnosu na standardne travel vlogere

Evo da pokažem i svetao primer lepe i zgodne Ruskinje, profesionalne plesačice i zdrav motiv za započinjanje života u nekoj zemlji...

Od 5.10 nadalje...

Poslednja izmena:
Ne moramo baš da započinjemo dan teškim predrasudama 🙂 jednostavno treba da se osećaju dobro kao stranci i to je to..

nije ni poenta da pustas u kucu svakakve :D

a nije predrasuda, deluje mi iz iskustva da su kao gori mi

Upoznao sam baš mnogo Rusa po inostranstvu iz raznih životnih sfera i po meni je najveća razlika između njih i nas upravo gostoprimstvo.

Dok mi volimo da se častimo i ispod časti nam je da delimo račune po kafićima u poslednji dinar, njima je to najnormalnija stvar.

Po nivou škrtosti su među top narodima iz mog iskustva, tu negde sa Nemcima.

Poznavao sam jedan ruski par, gde su muž i žena odvojeno prali svoj veš jer nijedan od njih dvoje nije hteo da pere veš drugog. A troškove za hranu su delili na mesečnom nivou i svako je imao svoje pare (da dodam da je ona zarađivala više od njega).

To mi je kod nas jednostavno nezamislivo, ali ko zna, možda grešim.

Nama su najsličniji narodi iz okruženja i tu nema dalje rasprave. Čak su nam i Mađari mnogo sličniji od Rusa, nebitno što ne delimo istu veru i jezičku grupu. Imamo sličniji smisao za humor, a i volimo da plaćamo piće jedni drugima.

Ali teško je to objasniti ljudima kod nas koji sa njima nisu imali iskustva.

Nama su najsličniji narodi iz okruženja i tu nema dalje rasprave. Čak su nam i Mađari mnogo sličniji od Rusa, nebitno što ne delimo istu veru i jezičku grupu. Imamo sličniji smisao za humor, a i volimo da plaćamo piće jedni drugima.

Ali teško je to objasniti ljudima kod nas koji sa njima nisu imali iskustva.
To je to!
Što svi ovi što vole ruse i misle kako smo isti, a ustvari totalno različiti. Osim što smo iste vere apsolutno nemamo ništa zajedničko. Naravno sličniji mentalitet imamo nego recimo sa amerikancima

Šta mislite u kojoj državi bi se mogli najlakše uklopiti u društvo ako ne računamo Balkan?

Vrh