Grad pod sneznom blokadom - Kako je nas reporter uspeo da se probije do posla na vreme
Slalom kroz prestonicu
Skijaš usred grada - Kada je video kolaps u saobraćaju zbog mećave, naš novinar Mihailo Medenica skijama krenuo na posao kroz zavejani Beograd i prvi stigao u redakciju
Đak pešak, usred Beograda. Tačnije, novinar pešak. Zapravo, skijaš. Shvatio sam zašto se kaže smučar - to je otprilike čovek kojem se smučilo da čeka prevoz, pa se odlučio za alternativu. A alternativa je - skijanje, dabome.
Beogradski triatlon: otišao sam do stanice, čekao pola sata, vratio se do podruma po skije.
Podrška građana
Koliko pobožnih ljudi u ovo pasje vreme - krste se gledajući kako forsiram zavejanom ulicom Jurija Gagarina na Novom Beogradu, zalamam kod buvljaka i grabim ka Sava centru.
- Bravo, majstore - dobacuju likovi iz automobila. Začudo, niko ne trubi u znak ljutnje već pozdrava. Osokolio sam se, prelazim u srednju traku - vidi me mama, pretičem!
- Alal ti vera, sine - otpozdravljam gospođama u mimohodu kroz prtinu.
J. Gagarina .... Buvljak .... Sava centar .... Zeleni venac .... Brankov most .... Terazije .... Nemanjina .... Slavija .... PRESS
Povezao bih ih, majke mi, ali i sam jedva stojim na skijama. Letim Brankovim mostom. Dobro, to letim uzmite sa rezervom, ali taljigam, a samo to je važno na kraju krajeva. Razmišljam da detetu otkažem ekskurziju na Divčibarama i odvedem ga na Zeleni venac. Terazije su moj teren. Zbunjeni saobraćajac ne veruje šta mu ide u susret. Alberto Tomba, druže, Alberto Tomba.
Za njegovo i moje dobro najbolje je da ne pokušava da me zaustavi. Ukočio bih negde kod Slavije, sa sve organom javnog reda i mira u naručju...
Kad je već pomenuh, eto i Slavije. Pit-stop - pljuga i malo poziranja za oduševljenu masu. Momak vadi foto - aparat i slika. Žene uzdišu. Da je koji stepen toplije, pao bi tu i neki „brus" za uspomenu.
- Vidi, skijaš usred grada - došaptavaju se devojčurci modrih noseva i suknjica u deficitu...
Spreman sam za poslednju etapu. Najopasniju, svakako, ali takvi smo mi ekstremni gradski sportisti - spust niz Nemanjinu.
Spust niz Slaviju
- Bežiii - prekrstio sam se, poslao ženi emotivnu poruku posle ko zna koliko godina i krenuo.
- Molim te, bože, samo da je zeleno na raskrsnici sa Kneza Miloša - mislim se dok skijam u slobodnom stilu.
Da je država pametna da ulaže u ovakve sportske nade. Da je vozač 83 pametan pa da malo uvuče retrovizor, čini mi se moj je il' božji.
Slalom između bandera, briljiram, nisam srušio nijednu... Još jedan saobraćajac. Razmahao se ko da naručuje turu. Možda se znamo, pa pozdravlja?! Nemam vremena da stajem i proveravam. Nek mi zapiše tablice ako je nešto nejasno... Poslednja krivina pred ciljnu ravninu. Redakcija - stižem prvi!
Portir me gleda u čudu. Nije loša brlja, prijatelju, stvarno sam na skijama... Prva pobeda u ovogodišnjoj sezoni - četiri beogradske skakaonice! Svi ekstremiteti na broju - malo li je?! Nek posle neko kaže da je snegu mesto samo na razglednici i planinama...
Mihailo Tomba Medenica
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/beograd/story/201764/Slalom+kroz+prestonicu.html