Šta je novo?

Razne gradske vesti, Topic II

e aj sad jedno pitanje!

imam konkretan problem vezan za skolstvo u ovom gradu.
konkretno, rec je o osnovnoj skoli u prigradskom naselju Rusanj, na Cukarici.
Znam da ce mnogi odmah pomisliti, ah prigradsko naselje, al sta ce te moramo i mi da zivimo. Nisu svi bili te srece da dobiju stanove po gradskoj zoni, neki su morali i u prigradska naselja.

Mesto ko mesto je slicno vecini prigradskih naselja, znaci sa mnogim komunalnim problemima, ali mi smo se nazalost naucili da zivimo sa tim.

Mnogo veci problem je stanje osnovne skole Aca Milosavljevic.
Skola se sastoji od 2 objekta.
`Stara skola` sa 4 ucionice, napravljena pre 50 godina, kojoj je adaptacijom dodato potkrovlje sa jos 2 ucionice, do skora je bila bez ikakvog WC cvora.
`Nova skola` je montazni objekat koji je napravljen pocetkom `80 godina proslog veka, kome je odavno istekla upotrebna dozvola, koji stoji na puknutom temelju....
Objekat je pokriven azbestnim plocama!!!!
Zidovi unutar ucionica su popucali, pa se na casu moze bez problema slusati nastava iz susedne ucionice.
WC cvor u ovom objektu je gotovo svake sedmice poplavljen, a uciteljice savetuju deci da ga ne koriste plaseci se zaraze!!!

Skola nema nikakvu fiskulturnu salu
, a sala koja se nalazi u nekadasnjem domu kulture i koju ministarstvo prosvete placa da bi djaci tu imali fizicko vaspitanje se negreje.
Ta sala je inace udaljena nekih 250m od skole i prelazi se ulica a takodje nema adekvatnu slacionicu.

Sta uciniti?
Jesu li gradjani prigradskih naselja , gradjani ne drugog nego treceg reda ???
Jer sistematskim ignorisanjem ovakvih problema, sticem utisak da jesu.

Eh,sve je to zezanje...Bilo je danas na b92 grad je bio 2008 me zaduzen 170 miliona eura a sada je 800 miliona.Do kraja ovog mandata ce biti iznad milijarde...A grad nema vise otkud da se zaduzuje,dakle sto se realizuje do 2016 i to je to bar za narednih 10tak godina.

@laki ovo stoji na sajtu škole http://osamrusanj.znanje.info/index.php?option=content&task=view&id=172&Itemid=214
Данас се настава одвија у пријатном амбијенту који чине лепо уређено двориште и две школске зграде. Стара зграда представља посебну културно - историјску вредност и настарији је објекат у Рушњу и околини. С обзиром на то да је подигнута у прошлом веку, једина је зграда у то доба зидана у стилу неокласицизма, карактеристичном за грађевинску архитектуру друге половине деветнаестог века. Друга зграда, иако изграђена као привремени монтажни објекат, у потпуности се уклапа у целокупни амбијент, а тврдњу о лепо уређеном дворишту оправдава чињеница да је шк. 1997/98. и 2000/01. године школа добила признање за најлепше уређено школско двориште на територији СО Чукарица.

Ako je tačno, prvo što mi pada na pamet je da se roditelji organizuju i obrate npr Beogradskoj hronici, da dođu i naprave prilog. Ne treba nas obične građane da zanima prezaduženost grada, u smislu sad treba mi da imamo razumevanje za gradsko bahaćenje, a ono što sami predstavljaju kao „civilizacijisku infrastrukturu“ propada, zbog njihovog nemara i zadovoljavanja nekakvih ambicija.

Trebalo bi da im bude na čast da urede školu staru 130 godina, a i ne treba da bude toliko teško kada se hvale da su ih i za 100 dana gradili! Važno da za most ima love…

Procitao sam na studiob sajtu da su volonteri beogradizacije danas pozivali nove volontere koji zele volontirati. Jel zna neko gde mogu da se prijavim za volontiranje u ovoj akciji?

vucko":hx6ogxnl je napisao(la):
Eh,sve je to zezanje...Bilo je danas na b92 grad je bio 2008 me zaduzen 170 miliona eura a sada je 800 miliona.Do kraja ovog mandata ce biti iznad milijarde...A grad nema vise otkud da se zaduzuje,dakle sto se realizuje do 2016 i to je to bar za narednih 10tak godina.

Ил' си постао напречац економски експерт, ил си видовит.

vućko nema da brineš.

do 2016 bdp beograda i broj stanovnika će toliko da poraste da ćemo moći da se zadužimo još toliko.

2016. godine Evrovizija je ponovo u Beogradu, grad je punopravna clanica EU, dovrsavaju se Delta kula, Delta planet i Delta land, pocinje izgradnja Alfa kule, dok se priprema projektna dokumentacija za Gama kulu.

Podaci Agencije Beta :)

sizif":2yi94s7r je napisao(la):
vucko":2yi94s7r je napisao(la):

Ил' си постао напречац економски експерт, ил си видовит.
Nisam ekspert niti sam vidovit,naprotiv sam kratkovid :)
Ili mi je to rekao clan foruma koji je asistent na Ekonomskom fakultetu,ali sta on zna,zar ne?

Milisave,opada broj stanovnika pogledaj zvanicne podatke popisa.A BDP na nivou grada je samo napumpan zbog kredita,videce se vise za neku godinu.

laki72":1trwcq1c je napisao(la):
e aj sad jedno pitanje!

imam konkretan problem vezan za skolstvo u ovom gradu.
konkretno, rec je o osnovnoj skoli u prigradskom naselju Rusanj, na Cukarici.
Znam da ce mnogi odmah pomisliti, ah prigradsko naselje, al sta ce te moramo i mi da zivimo. Nisu svi bili te srece da dobiju stanove po gradskoj zoni, neki su morali i u prigradska naselja.

Mesto ko mesto je slicno vecini prigradskih naselja, znaci sa mnogim komunalnim problemima, ali mi smo se nazalost naucili da zivimo sa tim.

Mnogo veci problem je stanje osnovne skole Aca Milosavljevic.
Skola se sastoji od 2 objekta.
`Stara skola` sa 4 ucionice, napravljena pre 50 godina, kojoj je adaptacijom dodato potkrovlje sa jos 2 ucionice, do skora je bila bez ikakvog WC cvora.
`Nova skola` je montazni objekat koji je napravljen pocetkom `80 godina proslog veka, kome je odavno istekla upotrebna dozvola, koji stoji na puknutom temelju....
Objekat je pokriven azbestnim plocama!!!!
Zidovi unutar ucionica su popucali, pa se na casu moze bez problema slusati nastava iz susedne ucionice.
WC cvor u ovom objektu je gotovo svake sedmice poplavljen, a uciteljice savetuju deci da ga ne koriste plaseci se zaraze!!!

Skola nema nikakvu fiskulturnu salu
, a sala koja se nalazi u nekadasnjem domu kulture i koju ministarstvo prosvete placa da bi djaci tu imali fizicko vaspitanje se negreje.
Ta sala je inace udaljena nekih 250m od skole i prelazi se ulica a takodje nema adekvatnu slacionicu.

Sta uciniti?
Jesu li gradjani prigradskih naselja , gradjani ne drugog nego treceg reda ???
Jer sistematskim ignorisanjem ovakvih problema, sticem utisak da jesu.

Mislim da je najbolji način publikovati problem u alternativnim medijima. Beobuild je samo jedno od mesta. Može se napravi FB grupa, youtube snimak... Ja mogu da dođem da slikam tu školu pa da objavimo slike, i moguće je da će neko to primetiti. Novinama su stalno potrebne teme. Takođe mogu ja da pokažem slike jednoj novinarski beogradske rubrike. Ako si za, rado ću da slikam i snimim

U cetvrtak 14 decembra je sednica skupstine grada.Ovo je vec druga sednica skupstine grada zaredom da grad krsi zakon i ne objavljuje u medijima javnog informisanja niti na svom sajtu da ce sednica biti odrzana.A kao razlog vidim nameru da se javnost to jest gradjani u potpunosti iskljuce iz rada gradskih institucija.

Koji je zakonski rok za najavu sednice? U poslednje vreme obicno to rade dan ili dva pred sednicu.

Rok je 5 dana.I postovali su ga od ovog saziva skupstine sve do prosle sednice.Stvarno nekorektno sa njihove strane.

Recimo kao grupa gradjana ako zelite podneti amandman na neku tacku morate ga podneti 24 sata pred sednicu a ako saznate isti dan ili dan ranije za sednicu to je teorijski nemoguce.Dakle iskljucivanje gradjana iz procesa. :notok:

Naravno da nema.To ce objaviti dan pred sednicu,sve u sklopu demokratije.

Ni u jednom mediju nema ni najave da je sednica u cetvrtak

Tviter u pomoć - Vojislav Vujic
@javniprostori uglavnom se u najavi na beograd.rs pojave teme, mislim da online nema dokument, mozete da trazite u skupstini +
@javniprostori ako vas zanima nesto konkretno, mozda mogu ja da vam pomognem

Hvala.Vec se informisasmo.Znamo da ce biti plan Zvezdarske sume ali i to saznasmo jedva.

Da, da. Šuma i BEKO su između ostalog na dnevnom redu, sad nam javili.

Hvala!

Eto novosti,nisam znao da je beko na dnevnom redu.Mislio sam da ga cuvaju za sednicu dan dva pred novu godinu.Tako su i 2009 godine odlucili da se radi taj plan,tik pred novu godinu.

Ipak nije bio BEKO na sednici,ocigledno ga cuvaju kao slag za tortu za 29 decembar i zadnju sednicu ove godine...

Takodje saznah od jednog odbornika u skupstini grada da ne postoji stavka u statutu grada Beograda u kojoj je propisano da se moraju gradjani obavestiti o sednici skupstine grada unapred.Samo stoji da se trebaju obavestiti skupstinski odbornici 5 dana pre sednice.

Takodje je i zanimljivo sto u ovom dobu svi materijali se poslanicima dostavljaju rucno i to fotokopiranjem pa materijali za sednice skupstine grada izgledaju kao studentske skripte,sve mrljavo i sitno.

A ekoloski prihvatljivije i prakticnije bi bilo da se svim odbornicima salju materijali u PDF formatu na mejl.

Da, nije bio iako su najavljivali. Što se tiče ostalog, mogli bi i online prenos skupštine, to ne košta mnogo...

Vrh