Niki, moram ti odati priznanje na analitičnosti ali ne i na objektivnosti. Ok je da ti više voliš Energoprojekt od PSP-Farmana ali odakle ti informacija da Energoprojekt nije poslovao u svetu preko SPV firmi. Što nikako nije loše.
Ne možemo ih osuđivati što za sebe traže bolje uslove, možda bolje pozicioniranje na lokalnom tržištu, a zašto da ne i povoljniji finansijski odnos. Energoprojekt je u svakoj zemlji (van matične Jugoslavije, sada Srbije) nastupao uglavnom preko firme koja je osnovana u toj zemlji. Zašto? Razlozi su brojni: efikasnije poslovanje na lokalnom tržištu, bolje pozicioniranje...
Kad smo kod Farley-a, firma je osnovana u Kanadi koja - složićeš se - nije poznata kao raj za poreske olakšice. Verujem da je po sredi drugi interes - npr. bilteralne pogodnosti, optimizacija poreskih opterećenja .
Inače, šta misliš ko plaća veće državne namete Energoprojekt, PSP-Farman...? Ne, plaća ih krajnji kupac, plaćamo ih mi.
Po važećim propisima pri otvaranju računa kod bilo koje banke vlasnik je dužan da dostavi podatke o kompaniji, o vlasničkoj strukturi do nivoa fizičkih lica koja su povezana sa kapitalom.
Pozvala sam prodajni salon WEST65 i pitala za održavanje - kažu da je o ugovoru MAX 0.6 po kvadratu. Dakle, posle iskustva koje imam vezano za život u zgradama na Novom Beogradu (promenila par stanova u raznim blokovima) nemam ništa protiv da neko obaveže mene i moje buduće komšije da zgrada bude čista i čuvana. Sama cena se može dovesti u pitanje ali u ovom slučaju je paket usluga koje se nude malo širi (čišćenje javnih i zajedničkih površina, održavanje zelenih površina, tekuće održavanje liftova, sistema za detekciju i zaštitu od požara, održavanje sistema video nadzora, 24h ft obezbeđenje, održavanje rasvetnih tela). Poslednja zgrada u kojoj sam živela je imala srdačne stanare, ali sa lošim navikama - svi su se izuvali ispred ulaznih vrata, smeće se noću izbaci u hodnik, a opet hodnik se očisti kada se stanari slože... :bash: