Šta je novo?

PSP Farman West 65 - [ Multifunkcionalni kompleks - 152.437 kvm ]

Cena kvadrata je trenutno 1850 EUR. S tim da je obavezna i kupovina 1 garažnog mesta od 14000 evra. Tako da se cena stana računa po formuli:
površina stana bez terase * 1850 + (površina terase / 2) * 1850 + 14000 EUR.
Kažu da je to promo cena koja važi u narednih 60 dana. Da li će zaista biti tako ne znam.

U sunce ti zarko. Kvadrat stana kosta 1850 evra, a kvadrat garaze 1166 (ako je 12 metara kvadratnih).

nakon 60 dana ide dole...gorenavedene cene su sa 8% PDV na stan i 18% na garazu.

Ne znam kakvi su propisi kod nas , ali mi nije jasno ko dozvoljava da se kao investitor uvek pravi novo pravno lice koje po prodaji objekta se gasi tako da nemas sa kim da se sudis u slucaju potrebe. Steta sto firme kao Energoprojekt nisu aktivnije, imaju znatno profesionalniji pristup od ovih novopecenih "investitora"

Taj po tebi novopeceni investitor je izgradio sve ovo!

670.jpg

613.jpg

616.jpg

330.jpg

838.jpg

292.jpg

Rusija, Belorusija, Ukrajna, Belgija, Italija...

niki":29mcbz6i je napisao(la):
nakon 60 dana ide dole...gorenavedene cene su sa 8% PDV na stan i 18% na garazu.

Ne znam kakvi su propisi kod nas , ali mi nije jasno ko dozvoljava da se kao investitor uvek pravi novo pravno lice koje po prodaji objekta se gasi tako da nemas sa kim da se sudis u slucaju potrebe. Steta sto firme kao Energoprojekt nisu aktivnije, imaju znatno profesionalniji pristup od ovih novopecenih "investitora"
Opet da istaknem, ni za koga ne agitujem, ali zarad istine moram da ti odgovorim:
Skokni na sajt pa vidi reference.
Da će cena ići na dole, čisto sumnjam. Pogledaj cenu kvadrata na NBG pa reci zašto bi neko dao 2k oraja za kvadrat u nekom odvratnom komunjarskom soliteru a ovde ne bi dao 1850? (ok, plus garaža).
I da, cene jesu sa PDV.

Nisam mislio da je Grujic takva vrsta investitora kazu za coveka da je izgradio milone kvm i ja verujem zaista. Ovo je bilo protiv drzave generalno sto to dozvoljava, to inace koristi i Grujic jer su investitori dva novoformirana doo drustva, na web site-u imas PSP Farman dok kupoprodajni ugovor zakljucujes sa xy firmama, sto ne koristi svoje buduce dobre namere i ne radi prodaju preko recimo PSP Farman doo?

Stvar je investitora a ne drzave preko koje firme ce da se gradi tj da li ce za potrebe novog projekta u lokalu formirati novu firmu. Uostalom pitanje je da li je PSP samostalan u celoj prici tako da nova firma je samo tehnicka stvar. Ako se vec neko bavi poreklom kapitala onda je bitno odakle i iz kojih tokova je ukljucen u posao a ne pod kojim nazivom firme funkcionise ;)

To i mene cudi sto kaze Niki,svuda se predstavlja PSP Farman kao investitor projekta,a potpisivanje ugovora se vrsi sa firmom ciji je 100% vlasnik strana offshore firma koja nema u sebi nikakav naziv koji moze asocirati na PSP Farman ili Grujica.

Meni se takodje cini da ovo ne lici na varijante koje smo vidjali u Bgu zadnjih 5-6godina, ali mi nije jasno zasto ne ide sve kroz firmu koja moze direktono da se pohvali sa uradjenim ranijim projektima,mada i u tom slucaju misl da ne treba rizikovati i placati unapred stanove, vec tek kada budu zavrseni - iskustvo govori u prilog tome u nasoj zemlji.

Igor":1xcers2r je napisao(la):
Stvar je investitora a ne drzave preko koje firme ce da se gradi tj da li ce za potrebe novog projekta u lokalu formirati novu firmu. Uostalom pitanje je da li je PSP samostalan u celoj prici tako da nova firma je samo tehnicka stvar. Ako se vec neko bavi poreklom kapitala onda je bitno odakle i iz kojih tokova je ukljucen u posao a ne pod kojim nazivom firme funkcionise ;)
Igore sad te ne razumem, zamisli da Energoprojekt radi punom parom i za svaki novi objekat registruje novo pravno lice, koja je svrha toga?! Znam da banke koje rade projektno finansiranje to zahtevaju, mene muci iz kog razloga, jer ako neko ima casne namere onda gradi to kao Energoprjekat, iskreno ova tvoja potreba da pravdas neke od investitora me cudi. Tu mislim da treba drzava da se ukljuci, a zasto? Pa zato jer investitor ne moze bii firma koja ima kapital od 500eur koliko je zakonski minimum,
Kod PSP FARMAN imamo kao investitora Farley Investors ciji je vlasnik neko iz Kanade:
1 . Члан Општи подаци
Регистарски број: 1164314974 Kanada
Назив: FARLEY INVESTORS LTD
Адреса
Улица: Bvd Henri-Bourassa, Suite 204
Број: 410
Место: Montreal, (Quebec)
Поштански број:
Држава: Kanada

OK kapital, 5 miloona evra. drugi investitor je Agro development doo ciji je 100% vlasnik Farly Investors iz Kanade?! Cemu sve to, gde je ovde Grujic i PSP Farman na cije se reference pozivaju zvanicno na web site-u i ono sto je najzanimljivije cemu ovakve akrobacije ako postoji casna namera i planiraju se mnogi projekti nakon ovog velikog povratka iz sveta, gde ono bese sve Rusija, Italija itd.

Ko je kriv za sve ovo --> drzava, ja ne krivim investitore koji prosto love u mutnim srpskim tranzivionim vodama, regulativa nedostaje. A mi smrtnici ko se upeca upeca. Inace insistiraju da se prilikom kupovine obaveze na potpisivanje 10 godisnjeg ugovora o odrzavanju naselja po ceni od 0,6eur/kvm koja je vrlo promenjiva.

Da se razumemo ne pravdam ja nikoga ali stvar je vise nego jasna.

Mnogi investitori pogotovo ako rade sa jos nekim u partnerskim odnosima osnivaju nove firme ili sto bi se reklo pravni subjekt koji ce realizovati neki posao i to je skroz ok jel tako je lakse kontrolisati priliv i odliv sredstava u skladu sa udelom u novoosnovanoj firmi itd. Energoprojekt je gradjevinska kompanija sa komplikovanom vlasnickom strukturom tako da i nije bas za poredjenje.

Kada smo kod zabrinutosti ja se mnogo vise brinem za sigurnost kod onih zaista nepoznatih investitora tipa delta legal i slicnih mutivoda panamaca itd koji grade po mnogim prigradskim naseljima a bogami i u centru grada.

Interesantno je da ste na gubitku ako avansno uplatite stan

Evo računice

Cena je 1.800€ m2 ako se plaća po useljenju
Za avans cena je 1.690

Uzmite u obzir da ih vi avansom faktički kreditirate recimo samo godinu dana.
Tj. vi se odričete prihoda od 5,8% ako bi novac oročili u Alpha banci

Računica za stan od 78,52m2 je sledeća za ponuđene opcije plaćanja

Opcije plaćanja
1. Plaćanje 100% avans: 132.728 €
2. Plaćanje u 3 rate (6 meseci): 135.598 €
3. 15% avans, ostatak po useljenju: 141.338 €

15% avansa od 141.338€ = 21.200,7€
Oročite ostatak na godinu dana imate prihod na oročenih 120.138€ oko 7.000€.tačnije na kraju imate: 127.105,2634

Znači avansnom uplatom se odričete prihoda od oko 7.000€ a oni vam odobravaju popust od samo 8.610.

141.338 cena za 15% avans, ostatak po useljenju
- 132.728 cena za Plaćanje 100% avans:
= 8.610.

Ovo je pod pretpostavkom da će gradnja trajati samo godinu dana.
Nažalost, verovatnije je da ćete se u stan useliti bar koji mesec kasnije pa recimo ako čekate na useljenje 18 meseci vi ste pukli oko 10.500€, a oni vam daju popust za avans od samo 8.610€

Zaključak je da ste na gubitku ako im avansno platite stan.

nbumbic,

nisu na gubitku, jer novac ne gube, ali sa tvojom računaicom, imaju mogućnost potencijalnog većeg dobitka :grand:

Zanimljiva analiza, ali mislim da se većina ne bi odlučila za tako nešto. Većini je štednja ipak štednja, a ne izvor prihoda. Priznajem da ja ipak nisam u toj većini, tako da +

Nmubic,mislim da nisi lepo postavio stvari.Ne gubis ti nista ovde jer imas dve solucije.Po prvoj opciji,avansnoj,ti vec imas uracunat popust od nekih 6.5% u odnosu na opciju placanja po useljenju.Odnosno,ako imas kes lovu jednaku avansnom iznosu,ti je oroci i tako neces nista izgubiti! ZA NUKIJA,sto se tice no name firmi sa kojima se potpisuje ugovor,u potpunosti si u pravu da je logicno da onaj ko stoji iza pomenutih refernca bude i nosolac ugovora i obaveza,ali to ipak nije protivpravno.Jedna od stavki po kojoj ja licno mogu imati poverenja u realizaciju celog projekta(stambenog) je u stvari opcija placanja po zavrsetku gradnje,a tu opciju prakticno nisi nigde,ili skoro nigde imao.Koliko ja znam,svi traze placanje odmah ili placanje po etapama gradnje.Jedna ispravka:ugovor o odrzavanju i obezbedjenju je jako korisna stvar jer se stanari vec u startu obavezuju,a ne da se sutra dodje u situaciju da das xxx para i zgrada ti propada posto nema dogovora medju stanarima.I cena odrzavanja u ugovoru nije fiksirana na 0.6e po m2,vec je navedena kao maksimalna moguca,sto znaci da teorijski moze biti i manja.Mislim da sam pomogao bar malo.

Niki, moram ti odati priznanje na analitičnosti ali ne i na objektivnosti. Ok je da ti više voliš Energoprojekt od PSP-Farmana ali odakle ti informacija da Energoprojekt nije poslovao u svetu preko SPV firmi. Što nikako nije loše.
Ne možemo ih osuđivati što za sebe traže bolje uslove, možda bolje pozicioniranje na lokalnom tržištu, a zašto da ne i povoljniji finansijski odnos. Energoprojekt je u svakoj zemlji (van matične Jugoslavije, sada Srbije) nastupao uglavnom preko firme koja je osnovana u toj zemlji. Zašto? Razlozi su brojni: efikasnije poslovanje na lokalnom tržištu, bolje pozicioniranje...
Kad smo kod Farley-a, firma je osnovana u Kanadi koja - složićeš se - nije poznata kao raj za poreske olakšice. Verujem da je po sredi drugi interes - npr. bilteralne pogodnosti, optimizacija poreskih opterećenja .
Inače, šta misliš ko plaća veće državne namete Energoprojekt, PSP-Farman...? Ne, plaća ih krajnji kupac, plaćamo ih mi.
Po važećim propisima pri otvaranju računa kod bilo koje banke vlasnik je dužan da dostavi podatke o kompaniji, o vlasničkoj strukturi do nivoa fizičkih lica koja su povezana sa kapitalom.
Pozvala sam prodajni salon WEST65 i pitala za održavanje - kažu da je o ugovoru MAX 0.6 po kvadratu. Dakle, posle iskustva koje imam vezano za život u zgradama na Novom Beogradu (promenila par stanova u raznim blokovima) nemam ništa protiv da neko obaveže mene i moje buduće komšije da zgrada bude čista i čuvana. Sama cena se može dovesti u pitanje ali u ovom slučaju je paket usluga koje se nude malo širi (čišćenje javnih i zajedničkih površina, održavanje zelenih površina, tekuće održavanje liftova, sistema za detekciju i zaštitu od požara, održavanje sistema video nadzora, 24h ft obezbeđenje, održavanje rasvetnih tela). Poslednja zgrada u kojoj sam živela je imala srdačne stanare, ali sa lošim navikama - svi su se izuvali ispred ulaznih vrata, smeće se noću izbaci u hodnik, a opet hodnik se očisti kada se stanari slože... :bash: :dil:

Дозвола градских власти је похвална, али то не значи да ће се та кула и десити.
Питање е да ли је Београду и Србији, чија је привреда уништена, уопште треба оволика количина пословног простора?

А да ли има више пословног простора у згради основе 50 са 50 и 5 спратова или 20 са 20 и 30 спратова?

Bas tako!Koliko je samo poslednjih 10 godina izgradjeno poslovnog prostora u rasponu od 5 do 12 spratova. :rant: Da je samo deo toga otisao u visinu danas bismo imali jedan fini Skyscraper City.

Mozemo li sad da vidimo da li se na gradilištu kopaju temelji za kuli ili samo za one zgradice pored?

Neko rece da ce kula doci an kraju. A to se vidi i na renderu u fazama izgradnje. I ja isto mislim da ce biti tako. U svakom slucaju radnici najbolje znaju kada ce se graditi kula. neka ih neko priupita. I realno mislim da je red da imamo barem jednu kulu ako nista drugo.

Jos jedan razlog izgradnje kule, je davanje lazne slike o razvijenosti zemlje i ekonomije. Jer kada prosecan gradjanin vidi zigradnju sta ti ja znam sedam, osam poslovnih kula, koliko god on bio siromasan, davace mu lazan utisak nade i progresa. Pogledajte indiju npr. Tamo je velika razlika izmedju slojeva drustva.Pa ipak kada se siromasan covek budi iz baraka i gleda u nebodere u Delhiju,+ one koji se grade, oni mu daju laznu nadu , da zemlja hrjla u progres, i da ce bas zbog tih nebodera ziveti bojle za svog zivota. Cinjenica je da ce vremenom sliromasni sloj drustva ziveti bojle, ne bas zbog smih nebodera, vec zbog drugih cinilaca, a taj siromah to nece ni doziveti. Znaci ovo je maska nista vise kao i most na savi. I bas zbog toga sam uveren da ce je graditi.

EDIT: I zgrada od 39 spratova i nije nesto preterano visoka. Po meni kula bi se zvala sa 50 spratova. Ovo nize je Neboder, ili u ovom slucaju poslovni nemoder. Po meni gledano.

Delija":arlq9okz je napisao(la):
Bas tako!Koliko je samo poslednjih 10 godina izgradjeno poslovnog prostora u rasponu od 5 do 12 spratova. :rant: Da je samo deo toga otisao u visinu danas bismo imali jedan fini Skyscraper City.
A koliko je samo ostalo neizgrađeno poslovnog prostora......

ljudi, ovo je samo placeni clanak, promo period za kupovinu stana istice krajem meseca i normalno je da investitor promovise projekat. apsolutno nista novo nema u clanku a i sam investitor kaze da na kulu cekmo jos najmanje godinu dana, znaci bar 2-3.. ja se iskreno nadam da ce u medjuvremenu krenuti neka druga, mozda npr Kampinski

kad pogledam hotele interkontinental i jugaslaviju, B23 zgradu, onu prevaru TC usce koje je tu umesto druge kule i recimo nove rajfajzen i inteza zgrade ne mogu da prezalim sto bar 2 od ovih objekata nisu isli u visinu nego u duzinu. zgrada B23 je idealan primer gde se MORALO insistirati na vecoj spartnosti i zelenom prostoru okolo a ne ovako kako je sad, paralelna celom duzinom sa stambenom zgradom iza (btw, B23 je jako lepa zgrada, to ne sporim). ovo sve je jos ociglednije u bloku 11a i zato besnim na barabe iz gradskih institucija koje zarad svojih i tudjih interesa donose uredbe o maksimalnoj visini ali ih boli uvo za minimalnu udaljenost od komisijskog prozora

edit: boki, radnici o kuli, tj kad ce biti gradjena znaju koliko ti i ja o kvantnoj fizici

StudentLL":q4sr1279 je napisao(la):
Mozemo li sad da vidimo da li se na gradilištu kopaju temelji za kuli ili samo za one zgradice pored?
Samo za "zgradice". Na mestu solitera je ulaz u gradiliste.

@razgradjevinar Jedina nova stvar u tekstu je da je visoka spratnost dozvoljena. Drzim finge.

Vrh