Šta je novo?

Cene nekretnina

Primetite da na renderu nema nijedan orman.
Odlično zapažanje.
Arhitekte ili pomoćnici Investitora odrade takozvani scale kreveta i nameštaja za potrebe ovakve promocije ili reklame.
Scale znaci da jednostavno umanje dimenzije objekata( krevet, sto, stolice, ormane itd...).
Potrebno je uvek tražiti skicu stana iz projekta koji je dobio gradjevinsku dozvolu.
Tu treba da se vide sve realne kote(dimenzije) soba.
A za ovih 49m2 projektovanih(može da bude i 47-48m2 realnih) za trosoban stan ne smem ni da komentarišem.
Trenutno živim godinama u 50m2 u dvosobnom stanu.

• Sviđa mi se
Reagovanja: wk_

Minimalne površine stana prema strukturi stana
Član 20
Minimalne površine stana prema strukturi stana su:
1) garsonjera - 26,00 m2;
2) jednosobni stan - 30,00 m2;
3) jednoiposobni stan - 40,00 m2;
4) dvosobni stan - 48,00 m2;
5) dvoiposobni stan - 56,00 m2;
6) trosobni stan - 64,00 m2;
7) troiposobni stan - 77,00 m2;
8) četvorosobni stan - 86,00 m2;
9) četvoroiposobni stan - 97,00 m2.

upalo ti dete u lose drustvo

:trol:
Ili se meni pričinjavaju stranci. Mada, nije samo meni

Posto ce pojedini da uzmu da guglaju da nadju dlaku u jajetu tako niskim cenama jer zamisli kako moze da bude jeftinije od Rakovice, a secam se da vole i Reddit, evo vam link malo o tom naselju
Verovatno sam blokiran, ali ajde kad sam već pogledao objavu Pere posle dugo vremena.
Svaki grad koji ima razvijen sistem železnice/saobraćaja je odmah u boljem položaju od Bg-a. Imaš par većih gradova gde ljudi prevashodno rade, a oko kojih osciliraju mali gradovi koji su odlično povezani (na pola sata maks) sa njima i gde ljudi žive. To je idealan scenario jer razbija skoncentrisanost stanovništva i daje ti mnogo više opcija. Kad imaš opcije, i cene su bolje.
Kod nas imaš malo dobrih opcija zasad, višak kapitala se masivno plasira u građevinu i slično, i onda dobijaš ovo što imamo.
Da li je Švedska značajno bolje mesto za život od Srbije po pitanju uređenja? Sigurno da jeste. Da li će jeftinii kvadrat u Švedskoj doneti bilo šta nekom ko traži stan u Bg? Neće...

Hoce, pomoci ce mu da lakse donese odluku da odustane od traznje stana u Beogradu i odseli se
Tom logikom bi na osnovu cene nekretnina svi trebali da se iselimo. To je klasična priča, kao loše je, ko može nek se seli, a ovamo se čeka prilika da se ugrabi dobra prilika za neku investicionu nekretninu. Ti navodiš hiljadu loših strana, pa ne vidim da si se odselio i dalje. A to ipak savetuješ drugima...

Nece ljude ni da zasiti to sto vide da je cena hrane manja u EU nego kod nas. Pre nego sto poskoce pojedini da ukazu na vece subvencije poljoprivredi, cesto su nasi proizvodi koje izvozimo jeftiniji na policama u EU. Desava se kada se ukloni monopol i interni dogovor velikih lanaca i proizvodjaca.
Ovo kacim ponekad jer je Svedska simbol za standard, mim jos odavno. I sad ocekujes da je sve skuplje kad ono suprotno. Cak i kvadrati na solidnim lokacijama znacajno jeftiniji. To sto neki u Beogradu smatraju za lux u Stokholmu je urban hell.
Iz mog iskustva, kada se sve presabere u Stokholmu, dovedi bilo kod naseg coveka (politicari, investitori i ostali muljatori i paraziti stop), glavu dajem da se 99% ne bi vracalo kod nas, mozda eventualno pred penziju, al i onda se vracaju na kontrole i ozbiljnije lecenje u Svedsku.

Sto se Pero toliko upinjes da poredis Beograd i Stokholm? Ako vec zivis tamo i tamo je bolje (sa cim se slazem), uzivaj u zivotu. Zasto pokusavas svima da pokazes da je cena tamo niza nego u Beogradu? Ne znaci to mnogo ljudima koji planiraju da kupe stan u Bgu.

Sto se Lobe Labud upinje da pise o Zlatiboru, nasoj najjeftinijoj planini pod betonom sa soc i lower standard apartmanima bez zadrzaja koji se izdaju za 9e po osobi?

Zasto se Vradule upinje sa pise u superlativu o svemu u Srbiji, a napustio je i ostavio Srbiju i ne vraca se u Srbiju?

Zasto se Ivic3 upinju da pisu sve najgore o Srbiji, sve najbolje o inostransrvu, a nisu niti ce otici u inostranstvo jer zele bas u Beogradu da kupe vikend stan?

Istina mnogo ima upinjača.
Nego sve koje si nabrojao su vodjeni licnim interesima, ne vidim sta Pera ima od tolikog poredjenja. Jedino ako planira da kupi stan u Bgu, pa mu je skupo ono sto hoce da uzme…

Hoce, pomoci ce mu da lakse donese odluku da odustane od traznje stana u Beogradu i odseli se
Kolilo ovo nema veze s vezom.
Zbog nemogućnisti kupovune stana u Beogradu. .i iz kirije od 350 evra ce da ode u inostranstvo na kiriju od 800 evta...ode tamo da traži stan da kupi ????....

1000014950.jpg

Ok, jeste odlaze ljudi iz Srbije i jednim delom i jeste zbog cena nekretnina i nemogućnosti da ih kupe i velike rente.
Ti što odlaze u početku odu kako bi zaradili novce, uglavnom odlazi mladji radni narod u inostranstvo. Posle faksa i mozda rada ovde od 1-3god.
Većini mojih prijatelja koji su otišli preko je razlog bila manja plata i nemogućnost rentiranja zadovoljavajućeg stana ili kupovina istog.
Takodje većina nije izučavala cene nekretnina za kupovinu prilikom odlaska, nego naravno kolika će biti plata i da se za početak snadju za neki najjeftinini stan za rentu.
Kako godine prolaze i ako napreduju sa platom na poslu prelaze u podstanare u bolji stan i na bolju lokaciju.
E kada nadju odgovarajući stan i lokaciju koju bi hteli da kupe tu postane problem, jer su tu cene neuporedivo veće i njihova mogućnost za kupovinu postaje relativno mala(čast izuzecima koji su baš toliko napredovali na poslu ili skupili hrabrost da otvore svoj biznis).
Pošto su tada već mnogo godina proveli u inostranstvu i da kažem napredovali u poslu povratak ovde i ulazak u sistem rada im je relativno dosta lošiji-manja plata(jednostavno ne mogu da se porede sa nekim ko je ovde uspeo da se formira na tržištu i proširio poslovno znanje i poslovne konekcije). Prednost im je što su možda zaradili za kupovinu stana u Srbiji, pa tu bude vaganja da li ostati ili se vratiti u Srbiju i kupiti nekretninu.
Mislim da je Sale ovde uporedio cene to jest opseg cena po gradovima za nekoliko država, sve sa koštanjem vrtića, porezima, kirije nije ubacio koliko se sećam i ubacio je plate.

Istina mnogo ima upinjača.
Nego sve koje si nabrojao su vodjeni licnim interesima, ne vidim sta Pera ima od tolikog poredjenja. Jedino ako planira da kupi stan u Bgu, pa mu je skupo ono sto hoce da uzme…
Ako pratiš forum onda možeš da vidiš da je Peri životni san da kupi stan u Bloku 70, ali nema čovek da da 2700 eur po m2 pa se onda teši time šta sve postoji u tom cenovnom rangu u Stocholmu. Ne pokušava on druge da ubedi već samog sebe da se nije zaje*******ao što je otišao tamo da živi u migranstkom kraju.

Meni licno broj 1 razlog za odlazak bi bio cist vazduh, kultura i postovanje zakona i reda, cak bih pristao i na losije finansijske uslove nego ovde. To su elementarne stvari koje ovde ne postoje. Ali jbg ne pitam se samo ja.

Sto se Pero toliko upinjes da poredis Beograd i Stokholm? Ako vec zivis tamo i tamo je bolje (sa cim se slazem), uzivaj u zivotu. Zasto pokusavas svima da pokazes da je cena tamo niza nego u Beogradu? Ne znaci to mnogo ljudima koji planiraju da kupe stan u Bgu.
Na forum sam dosao pre par godina kada sam kupovao stan. Vec sam uzeo na dobroj lokaciji tako da me to ne pogadja. Jeste, gledao sam i blok 70 tada pa mi je po nekoj mojoj proceni ostao kao merna jedinica prosecnog stana u Beogradu za srednju klasu, ali mi je ovo ipak bolje ispalo. Tako sam se organizovao da nista ne moram, ni u Stokholmu ni kod nas, al nek je zdravlja da se kotrlja.
A da upinjem me motivisu upravo upinjaci koji tvrde kako je Beograd Bec, a Srbija Austrija. Molim vas da mi oprostite sto iskucam poneki post o Stokholmu na svakih 100 stranica, potkrepljen konkretnim ciframa i podacima, a ne samo tralala kao vecina upinjaca.

Ja naprotiv mislim da je izuzetno korisno da se iznese mišljenje svih koji žive napolju, zato treba tema "nekretnine u inostranstvu" gde bi potencijalni investicioni kupci mogli da se informišu o Stokholmu, Valensiji, Trstu i svim ostalim mestima koja iritiraju narod ovde.
Što reče neko, otvaraju se vrata, lakše se sredjuju i papiri, postoje avion, hvala bogu za većinu Evrope, pa zašto ne bi razmenjivali iskustva i o tome. Uzmi svoj novac i kupuj preko, što da ne.
Izdaj, prodaj, ne moraš da živiš tamo.
Ko hoće da čita, neka čita na posebnom topicu.
Takođe onda ne bi bilo potrebe ni da dijaspora na ovoj temi "soli pamet" ostalima šta sve ima da se kupi za 2K u Portugalu, Švedskoj, Italiji, itd.

Sa druge strane izuzetno je korisno da Bg kupci bace pogled i na temu o inostranstvu i da saznaju da zgrada na Karaburmi ili Paviljona iz 60tih nije nikakav Premium Lux, kao i da za 3, 4 ili 5K ima mnogo boljih mesta za investiranje u okruženju, bližem ili daljem.
To što mi živimo u nekom matrixu gde su takve cene normalne je druga priča o kojoj se razglaba ovde na 2000+ strana.

Zanimljivo je kako pojedini preporučuju selidbu kao da je to jedan trk do maksija. Date otkaz ti i žena, ispišite decu iz vrtića/škole, prodate sve što imate od imovine, pozdravite se sa rodbinom i prijateljima i odete negde gde sve kreće od nule.
Eto, toliko...

Podrška Peri! Mi smo ovde navikli na tzv. tržište stanova i vremenom nam cene postanu normalne. Gađamo se ciframa, stotinama hiljada evra. Onda se pojavi Pera i pokaže nam da cene stanova kod nas nisu rezultat tržišta, već monopola i korupcije ili što bi prost narod rekao lopovluka male grupe ljudi. Osim toga, cene stanova u Švedskoj nam govore da će pre ili kasnije stanovi kod nas doći na nivo dostupnosti švedskih stanova. Da ne ostanem samo na verbalnoj podršci prilažem link za stan u Španiji, provincija Valensija, grad na moru Gandia (80.000 stanovnika). U cenu je uključena garaža čija je cena oko 20000e.

Na forum sam dosao pre par godina kada sam kupovao stan. Vec sam uzeo na dobroj lokaciji tako da me to ne pogadja. Jeste, gledao sam i blok 70 tada pa mi je po nekoj mojoj proceni ostao kao merna jedinica prosecnog stana u Beogradu za srednju klasu, ali mi je ovo ipak bolje ispalo. Tako sam se organizovao da nista ne moram, ni u Stokholmu ni kod nas, al nek je zdravlja da se kotrlja.
A da upinjem me motivisu upravo upinjaci koji tvrde kako je Beograd Bec, a Srbija Austrija. Molim vas da mi oprostite sto iskucam poneki post o Stokholmu na svakih 100 stranica, potkrepljen konkretnim ciframa i podacima, a ne samo tralala kao vecina upinjaca.
Super, ovo je konstruktivno. Obzirom da si kupio stan u BG na lokaciji koja je ispala bolja nego u Bloku 70 i sa si kupio pre 2 godine, možda bi bilo korisno da navedeš šta si kupio i gde i generalno iskustvo nekoga ko je kupio stan na cenovnom peak-u u Beogradu, pa da doprineseš malo i temi "cene nekretnina u Beogradu" a ne "cene nekretnine u Stocholmu".

Ja naprotiv mislim da je izuzetno korisno da se iznese mišljenje svih koji žive napolju, zato treba tema "nekretnine u inostranstvu" gde bi potencijalni investicioni kupci mogli da se informišu o Stokholmu, Valensiji, Trstu i svim ostalim mestima koja iritiraju narod ovde.
Apsolutno se slažem i to bi bilo veoma korisno, kako za Investicione kupce tako i za nekog ko planira život tamo. Ko napravi tu temu neka okači ovde kako bi mogli zainteresovani da je zaprate i pišu tamo.
Prvi sam za to da se i Investicionim kupcima ponude bolje opcije za ulaganje nego da se kupuje 10-15 stanova u Beogradu.

Vrh