Juče sam ušao sa drugaricom u KFC kod studentskog trga. U kuhinji i na kasi su bili svi crnci, njih desetak jedino menadžer belac, u trenutku sam pomislio da sam u francuskoj.
Zanimljivo iskustvo, nisam nikad mislio da ću videti tako nešto u Srbiji.
Od zemlje iz koje ljudi beže smo za odredjene etničke grupe postali zemlja u koju se emigrira.
To tek sad vidis?
Vec neko vreme, po meni godinu/dve, naravno sve vise i vise, imamo hiljade stranaca radnika (na stranu turista i Rusa), po kaficima, na trgu republike, pored staklenca grcki giros - rade kubanci i slicno.
Bogoslovija i kod okretnice, tu ima dosta crnaca, ali i svuda po gradu.
Drago mi je sto nisu samo muskarci, puno je i zena, crnkinja i drugih. Recimo 60% - 40%
Turke necu da pominjem, ima ih po meni u Srbiji sada desetine hiljada (ukljucujuci ove sto rade na tim projetima), i van Beograda, i Novi Sad i Subotica.
Cujem i zene se sa nasim devojkama vec. Cuo sam za 2 primera u Subotici verovatno ima i u Bgu i Nsu, dobro, logicno, uglavnom su muskarci i dosli.
u Novom Sado takodje jako puno stranaca, stotine Kubanaca, hiljade rusa i drugih, turaka, hindusa.
Po nekim kladionicama rade stranci takodje.
Gradjevina, uglavnom turci i stranci.
Generalno danas, u Beogradu je svaki 10ti covek koga vidis na ulici turista stranac ili zivi i radi ovde.
Evo u Krnjaci, lik izlazi iz zgrade pored, prica turski lagano, 200m dalje, vidim prizemlje stan na terasi neki arapi.
U Kladovu u kaficima nekim rade stranci, u Boru hiljade Kineza, dosta i u Zru i Smederevu, generalno se sve drasticno menja u tom smislu.
u Zajecaru stotine hindusa, radi tamo fabrika neka ili plantaze kod Miskovica pored Zajecara.
Kineza i u Beogradu koliko hoces, npr Ledine, natpisi na kineskom ne samo restorani.
Vocazi autobusa, hindusi, nepal, ovi wolt, vidim sve vise neki azijati opet, prosto drasticne promene (recimo ti volt do juce su svi bili nasi, sad nisu).
Pogledaj sad na parkingu novog kineskog trznog centra sta voze Kinezi, audije, cuda (okej, vlanici bogatiji), dosta iz Panceva (ne znam sto su cesto na PA tablice)
I tek je pocelo. I to bas naglo sve.
Rekao bih da najvise definitivno ima Rusa, pa Kineza, pa Turaka.
A sta su ljudi mislili, da ce ekonomija da raste (solidnim procentima za evropske uslove), populacija da se smanjuje i da ce to tako moci vecno?
Nece, evo Hrvatska prvi put imala porast populacije (MALI, ali posle toliko godina), tamo ima 200/300k stranaca radnika, sezonski a i cele godine.
Ovo sto je popisano u Beogradu, 1.2 miliona naselje (bez Borce - 50k) i slicno, to je popis, papir, tu nisu uranuti ovi Rusi (desetine hiljada) i ostali stranci, ali hoce na sledecem popisu ako ostanu tu.
Tako da ce i pored toga stoce Srbija ipak imati pad i na sledecem popisu (verovatno..), Beograd i Novi Sad imati jaci rast nego sad.
Beograd je rastao za nekih 40/50k u naselju (ukljucujuci rast u Borci), a Ns ZA 40k tak hiljada (u prevodu NS najbrze raste i u Srbiji i regionu i strasno napreduje)