Nisam upucen, tako da necu nista da tvrdim, ali verujem da bi i Er Srbiji i nasoj vladi i putnicima u avionu bilo draze da do daljnjeg svaki let za RF ima KD pregled i to je to. Posle, kad se malo smire strasti i usijane bezobrazne ukrajinske tikve, prorediti KD preglede ili ih raditi nasumicno. Pa ako tikve bezobrazne nastave i tada, vratiti KD preglede. Ako ne, obustaviti ih. Verujem da je i putnicima draze da na aerodromu cekaju 30 min duze nego da gube po 2-3 sata dok avion se okrene, sleti, pregleda, opet poleti... Isto vazi i za Er Srbiju, koja mora da trosi vise goriva a i masine joj se trose vise i brze od viska predjenih razdaljina.
Mislim kazem, necu nista da tvrdim. Ali gledam siru sliku, i kroz prizmu prakticnosti i kroz prizmu gradjanina koji placa porez i smatra da ima pravo reci o drustvenim temama i dogadjajima. Ako se mi sada nalazimo u vanrednoj situaciji, onda se primene vanredne mere za konkretan slucaj.
Najvise me nerviraju oni ljudi koji, kad se pojavi neki problem i svest u javnosti o njemu, kazu "pa ne moze, zakon/propisi/ sporazumi kazu drugacije". Pa... jbno promeni zakon/ propis onda. Zato i postoje zakonodavne vlasti, da prilagodjavaju pravila u skladu sa okolnostima i potrebama drustva. A ne da zakon postoji radi samog sebe. Ideja "ne moze ' se menja zakon/propis" je kao kada bi neko 1960ih rekao "ne mozemo da uvrstimo taj neki takozvani heroin u zabranjene supstance jer nasi zakoni ga ne prepoznaju kao opijata". Pa... tebra... jbno promeni zakon pa ga prepoznaj. Ionako ces pre ili kasnije morati, kao sto je na kraju i bilo. A sto pre to uradis, bice ti posle lakse.
Odoh na pricu o zakonima iako se ovde radi i o domacim i o medjunarodnim propisima, ali sustina je ista. Vanredna situacija => vanredna resenja. Ako ti neko svaki let sabotira dojavom o bombi, a koju ne smes da ignorises, onda lepo stavis KD pregled kao rutinu i cao zdravo. Ako neko iz medjunarodnih organizacija uputi neko serendanje, das im emailove ovih smradova sto prijavljuju bombe i kazes im "evo, vi popricajte s njima". Pojednostavljujem i karikiram naravno. Ali hocu da kazem da ne treba sedeti skrstenih ruku ili slepo pratiti budjavu birokratiju, nego uzeti stvari u svoje ruke. Birokratija, price i mrtva slova na papiru nikad nista ne resavaju. Samo praksa i akcija.
KD pregled pred svaki let do daljnjeg, pa neka licemeri prijavljuju do mile volje.