Šta je novo?

Šta jedemo?

Kao što ti možeš da produžiš sa svojim food blogom tako možemo i mi :) ako ti se ne svidja naše održavanje higijene koje praktikuju svi normalni ljudi ti preskoči :) sad trebamo i da varamo žene da ne bi bile nesretne pored življenja u prljavštini... Ne daj se iznervirati bata Njoki, jer kad Erik pojede bananu dogadja se neverovatna promena...
 
Ako tako lakše spavaju što izvređaju sve ostale i misle da su kul eipka iza svog ekrana neka 😄

Po ćevapima se jasno vidi da nisu mali ako je jedan oko 40 grama. Meni 400g mesa za ručak (što bi bilo 10 ćevapa) ne treba.

Ja nikad neću imati nešto što puzi po podu? A ti verovatno poslenje zensko što j....š je to nesretno što si oženio. Koja bi te druga htela.

Jedan leči komplekse, drugi bunca po običaju. Ta 4 "govanceta" imaju 170g.

I naravno da je svaki moj post o ishrani

Jeftino
Praktično
Brzo
Kvalitetno.

Tim redosledom. Kome se ne sviđa nek produži. Stavljam obroke za svaki dan a ne ekskluzive. Jer jedem svaki dan.
Brate, nisam se tebi obraćao, šta ti je 😀

Nevezano od tvojih ćevapa, kažem da je to jedan od najlakših oblika manipulacije.

Niko ne piše gramažu, samo piše 5 ćevapa.

I sad, na jednom mestu dobiješ 5 ćevapa koji su veličine kao 10 na drugom mestu, a prodaju ih za iste pare.

U stvari, ovi duplo veći su često i jeftiniji.

Npr. kad odem na selo, ovo je 5 ćevapa i koštaju fazon 300 kinti i još ti naseku pored salatu i stave pomftit i uzmeš lepinju i miran si.

1000049901.png



Onda dođeš u BG i ovo sa slike ispod im je 5 ćevapa i košta fazon 1000 dinara 😀

1000049902.jpg


Ti si kupio toliko toliko grama ćevapa, nisi ih kupovao po komadu i priča nema veze sa tobom, samo sam se nadovezao.

Pričam kako je 5 ćevapa relativan pojam i kako je na nekim mestima ćevap bukvalno kao dva na drugim mestima.

Trebali bi uvek gramazu da stave.
 
Kada stave gramažu, da li je to koliko bude pre ili posle pečenja? Pitam i za pečenja.
Drugar sada od kada pravi i prodaje kaže da meso baš kalira, juneći but mu je sada kalirao oko 40-45%. Ostalo meso otprilike isto koliko sam shvatio...
 
Млевено месо из маркета је генерално за избегавање. Ћевапе и пљескавице је увек боље куповати у мањим месарама.
 
Nije bolje, svi debelo ,,muvaju,,

Mesarski ,,trikovi ,, su podugački i postali su pravi čarobnjaci u manipulaciji sa mesom i njegovom :
Poreklom, veličinom, težinom , bojom rokom važnosti a kod preradjevina i ukusom.

Bolji su iluzojonisti i od cirkuskih madjionicara a pri tome služe se naj različitijim sredstvima čak i štetnim ,

Ne samo da bi prodali više mesa nego da ne bi oni ,,štetovali,, ( kako na : kalu , tako i na otpadu) a zarada bila što veca.

Nema potrebe ovde da mracim i iznosim detalje ali neke stvari su toliko gadne da čovek poželi da predje u vegane.

Onog koga zanima vrlo lako može sam da sazna detalje tih manupulacija od nabavke, preko čuvanja , obrade , izlaganja, prodaje.
Dovoljno je samo pitati poznanika kome je posao u toj sveri.
 
Kada stave gramažu, da li je to koliko bude pre ili posle pečenja? Pitam i za pečenja.
Drugar sada od kada pravi i prodaje kaže da meso baš kalira, juneći but mu je sada kalirao oko 40-45%. Ostalo meso otprilike isto koliko sam shvatio...
Увек је пре печења.

Ћевапи у маркетима (Макси, Рода итд.) су пуни леда, па онда кад их пржиш, а у контакту са уљем пршти по целој кухињи.
Зато се и смање скоро дупло у односу на оно како изгледају кад се купе.

Ево снимка како набуџе месо да изгледа големо, а онда се приликом пржења/печења смањи бар за 30%.
 
Увек је пре печења.

Ћевапи у маркетима (Макси, Рода итд.) су пуни леда, па онда кад их пржиш, а у контакту са уљем пршти по целој кухињи.
Зато се и смање скоро дупло у односу на оно како изгледају кад се купе.

Ево снимка како набуџе месо да изгледа големо, а онда се приликом пржења/печења смањи бар за 30%.
Ovaj snimak sam ja hteo da nadjem i postavim kako sam krenuo da čitam tvoj post.
EDIT: drugar je prodavao nakon pečenja i u dosta slučajeva nije bio konkurentan zbog naviknute psihologije ljudi iako je to ponosno naglasio.
Još ga drugari zezali da se baš umislio, pa dok ti objasniš, a i druga strana treba da shvati, a sve lepo piše...
 
Poslednja izmena:
Koka kola 0.4l al prepunjena do vrha kao da je 0.5l 🙂

Mc Chicken 0 rsd 🥳
Maxi plastični pribor 0 rsd 🥳
Šopska salata 250g 110 rsd ✅
20250813_162400.jpg


20250813_162245.jpg

20250813_162448.jpg


Ceo ručak sa koka kolom 210 rsd 🔝

Možda ćete se pitati gde je prilog al ja kad imam salatu sa sirom i meso sa nekim prelivom ovde je majonez, najčešće ne uzimam prilog. Nije štednja, nego ne treba.
 
Знам да се нећеш сложити самном али да напишем хахаха
Овде мораш бити опрезан, по мом мишљењу. Лубенице су пуно ко зна чега на њеној кори. Када они узму и пресеку лубеницу, то све дође у контакт са самом лубеницом. Прилично сам сигуран да они не перу лубенице пре него што их секу.
Podeli mi molim te šta ti jedeš?

Jbg ne može se baš sada toliko paziti šta se jede, ok koru ne pojedeš i to je po meni jedna od boljih stvari za jelo(lubenica).

Balans je najvažniji, a po meni keto ishrana sa voćem mi ima dobre benefite.

Meso, sir, jaja, voće i neka osnovna suplementacija, povrće(krompir i luk, krastavac, paradajz).

Više u komadu da se jede i sa što manje putera ili maslinovog ulja pečeno.

Spavanje je možda i isto tako važno i dodati dosta belog luka umesto lekova kada se oseća neka prehlada/grip ili bolest.

Mislim ja nekome nešto pričam a trenutno sam ponovo propušio, popijem pivo/dva skoro svakodnevno, a za vikend i više, doručkujem nekad burek, pastu, spavam po 4sata, popijem 3-4kafe, ali niti jedan lek nisam popio u prethodnim godinama, možda i deceniju, a ukupno koliko se ja sećam nekoliko puta neki antibiotik i to jer su me smarali da ga uzmem(sada ga ne prihvatam nego kažem da me svi ostave na miru 30 sati da cu biti kao nov, tv i spavanje limunada i kuvano na kašiku).

Limunadu pijem redovno bez šećera kao i puno vode(ujutru u roku od sat vremena 1.5l, a tokom dana skoro još 2l). Sokove(osim cedjenih) ne pijem, gazirano osim piva ne pijem, jedem povremeno sada ribu, a ranije sam oko 4 puta nedeljno ako ne i više puta jeo. Desilo mi se šarana da jedem po ceo dan doručak, ručak, večera(šaran repovi, jeftino keva spremi i to se jede dok ga ima, mogao sam ga i u mraku posle izlaska jesti).

Mamurluk skoro nikad nisam imao, niti jedan karijes nisam imao.

Spavanje i dosta boravka na moru me preporode bukvalno, sa tom mediteranskom ishranom i aktivnošću.

Jaja redovno jedem, kao i sir i kvalitetno meso i ribu. Trudim se domaće koliko mogu i sveže da jedem. Neizaostavna mi je teleća čorba i taština domaća supa od piletine i kostiju.

Nažalost ne mogu sada da vozim bajs i dosta sam u kolima, ali polako se vraćam i u fizičku kondiciju za nastavak boksa i treninga.

Plivam i ronim na dah na moru svakodnevno i dugo na moru, voleo bih da mogu i na bazenu ali jbg.

Ne mažem se na moru kremama za sunčanje(izbegavam sunčanje) ne volim da stavljam razne kupke i dezodoranse i parfeme na kožu, samo neki prirodni dezodorans koji mi je žena kupila.

Kao klinac sam jeo skoro isključivo samo meso i krompir, tek sa 17-18god počinjem šopsku salatu i sarme sa kupusom

1f602.png


Da zaboravio sam da jedem i dosta kupusa uz pečenje teletinu i jagnjetinu i rakiju tokom zimovanja 🤣

Pritisak 120/80, a kao neku aritmiju srca sam imao dok sam bio profesionalni sportista jedino u mirovanju, kada sam pod fizičkom akcijom onda mi je bilo sve idealno, ali jbg došle ženske izlasci i fakultet a nisam upao u reprezentaciju, kao plejmejker 😉
 
Podeli mi molim te šta ti jedeš?
Ја нисам рекао да лубенице не треба да се једу, већ сам против тога да купујем већ насечене парчиће. Као и што опереш кромпир пре него што га сечеш, тако исто и ово би требало да се опере. Па је просто моје питање било, да ли пре него што разрежу лубеницуу, је и оперу?
Једем ја све нормално, само где постоји могућност, просто купим нешто здравије. На пример за дете не купим дуготрајно млеко, већ купим из аутомата домаће ( верујем да је много боље ), не купим фриком сладолед, већ сам изблендирам и направим сам сладолед без шећера.. Итд
 
Filip 01 wrote:
,, .... sa 17-18god počinjem šopsku salatu i sarme sa kupusom... ,,

Pihtije posle 35-40 g. źivota tek dolaze na red 🤣

kopmania wrote :
,, .... само где постоји могућност, просто купим нешто здравије.... ,,

O ,,konzumiranju,, mikro plastike ni reči
na ovoj tem ?
Ajd da reknem koju
Omiljena ambalaža za piva u konzervi u sebi sadrži jako finu plastiku koja vremenom obogacuje česticama mikro plastike samo pivo.... Ajd Živeli mi 😃

Avaj da je samo pivska konzerva, a di su kisela voda, sokovi, mleko..... spisak predugačak ...a gotovo da ne postoji mogucnost da se izbegne 🤔
 
,, .... само где постоји могућност, просто купим нешто здравије.... ,,

O ,,konzumiranju,, mikro plastike ni reči
na ovoj tem ?
Ajd da reknem koju
Omiljena ambalaža za piva u konzervi u sebi sadrži jako finu plastiku koja vremenom obogacuje česticama mikro plastike samo pivo.... Ajd Živeli mi 😃

Avaj da je samo pivska konzerva, a di su kisela voda, sokovi, mleko..... spisak predugačak ...a gotovo da ne postoji mogucnost da se izbegne 🤔
Наравно,
Зато се и фокусирам на то да се конзумирају такви производи све мање.
Воду и не пијем из флаша, пиво не пијем, хах млеко сипам у стаклену флашу... Иtd
 
Пиво из флаше пијем или точено. Лименку купујем кад немам другог избора.
 
Filip 01 wrote:
,, .... sa 17-18god počinjem šopsku salatu i sarme sa kupusom... ,,

Pihtije posle 35-40 g. źivota tek dolaze na red 🤣

kopmania wrote :
,, .... само где постоји могућност, просто купим нешто здравије.... ,,

O ,,konzumiranju,, mikro plastike ni reči
na ovoj tem ?
Ajd da reknem koju
Omiljena ambalaža za piva u konzervi u sebi sadrži jako finu plastiku koja vremenom obogacuje česticama mikro plastike samo pivo.... Ajd Živeli mi 😃

Avaj da je samo pivska konzerva, a di su kisela voda, sokovi, mleko..... spisak predugačak ...a gotovo da ne postoji mogucnost da se izbegne 🤔
Jel postoji nešto da se eleminiše uneta mikroplastika u telu?
Neke namitnice...
Jogurt, bobičasto voće, kurkuma, beli luk itd...
Sauna, fizička aktivnost sigurno pomažu, puno vode piti...
Evo pitao sam i Chatgtp kaže da još nije dovoljno istražena tema i da se ne zna koliko mi možemo da apsorbujemo nju u telu i da se trenutno vode istraživanja.
Ali da izbegavanje nje kao što se ovde piše je prvi korak.
EDIT: Pihtije još nisam ni probao u životu 😂
 
Ne postoji, jedino da se čeka da se istraže još one bakterije koje jedu plastiku, u spoljašnjim okolnostima. Pa da se onda vidi da li bi te bakterije mogle da žive i u ljudskim crevima i kako bi tela reagovala na njih.

Ali do tog drugog stadijuma će proteći još jedno sigurno 20 godina. Ako ikada i bude uopšte moguće da se te bakterije unesu u telo i da žive u simbiozi sa ostatkom crevne flore i imunim sistemom.

U međuvremenu ja se radujem usavršavanju i kontrolisanom puštanju tih bakterija u prirodu da krenu da razgrađuju kako deponije tako i ono plastično đubre koje niko ne čisti po prirodi.

Tu sam istog stava kao i u tematici o klimatskom inženjeringu - nemamo šta da izgubimo (jer ovim tempom idemo ka kataklizmi) a možemo da dobijemo mnogo ako uspe.
 
Vrh