Šta je novo?

Šta jedemo?

I to ove elektronske slatke :D

@astrodule
Naravno. Ima ljudi koji misle i da je maslinovo ulje eliksir života i da može da se pije umesto vode. Sve ima neko svoje ograničenje. Razlika izmedju leka i otrova je u količini. Za zasladjivanje svakako bolje med nego rafinisani šećer.

Kada kažeš rafinisani šećer - misliš na beli šećer?
Ako je tako, i ako se zamenjuje jedna kašika šećera sa jednom kašikom meda - onda si uneo više ugljenih hidrata medom (i naravno to malo minerala i vitamina)

Plus što med ima više fruktoze od belog šećera, a fruktoza može da bude problem.

Ako gledaš po zapremini da ali ugljeni hidrati nisu nužno loši, dok med ima manji GI od rafinisanog šećera i nema prazne kalorije, sa druge strane pored te male količine vitamina i minerala ima antioksidansa i ima antibakterijska svojstva i sad dok ovo pišem idem da uzmem kašičicu meda jer me grlo cepa :) Tako da, kašičica meda ili šećera, ja bih pre med (iako su oba prosti šećeri i treba paziti sa količinama), a da ne pričamo o čokoladama i raznim slatkišima, to je već zlo. Tu je bolje jesti čist šećer i domaće kolače. Tako da ako pričamo o jednoj-dve kašike dnevno onda nije problem.

Слађе и јаче од свију шећера и медењака, једино може бити ознојени грб Чешких Буђејовица како се громовито уздиже над бедемом кикирикија:
PXL_20250811_174458964.jpg

ČIsto da spomenem za one koji ne vole da dovlače celu lubenicu kući i da je sami seku pa curi svuda okolo...

Drugim rečima ko voli gospodski da jede 😄 ovih dana su u univereksportu jako slatke isečene lubenice. Vidi se po njima da su prepune šećera a cena svake od tih salata 300 ili 400g je oko 100-130 dinara što nije puno...

Sad idem napolje po šejk... ništa mi ovde nije teško kao u BG...

U centru grada u BG kad izađem bajsem... ne znam gde da se denem da upotrebim taj stari srpski izraz... gledam levo, desno, muka me hvata... a ovde sve logično, gde god da krenem nekako uvek stignem na odredište... kao da svi putevi vode tamo gde i treba da stignes... jako logičan grad 🙂 pre ili kasnije stigao si nekako je sve umreženo dobro 😄

Iako sam dugo već tu sa prekidima nikad ne prestaje da me oduševljava da je prednost bajs u odnosu na auto u apsolutno svakom smislu sem po pljusku i na ispod nule... a naravno i ta 2-3 stepena manje od kruga dvojke čine svoje. Uz dobru izolaciju, klimu ovih dana ne uključujem pa će i računi biti mali. 👌

Sve sam integrisao u jednu temu. Iako može u 3 al ajde...

Zato što je NS ravan a uz to mu je veći procenat ulica širok i prostran i planski građen nego u Beogradu, pogotovu na desnoj obali Save koja je u mnogo aspekata i dalje u 19. veku.

Hoću da pohvalim ovu pekaru Dani plus se zove u smislu... nisam imao keš a nisam znao da ne primaju kartice i jedna jako lepa mlađa žena koja tamo radi kaže "nema veze, donećeš."

Tako da nisam morao po suncu da trazim novu pekaru.. Naravno doneću sutra izvadio sam danas keš...

Kiflice sa sirom su bile sasvim ok. Vidim da su po recenzijama 4. Možda nisu najbolja pekara u kraju al jako lep gest da me puste sa hranom da ne platim, zato sam hteo javno da pohvalim. 👍

Screenshot_20250811-223956_Maps.jpg

Mislim da sam već pisao kolika je razlika kada iz Beograda odeš negde, tj. koliko su neke normalne stvari postale izuzetak u Beogradu.

To sam osetio u onoj poznatoj po bureku pekari u Pančevu. OK, dobija se ponekad i nešto za džabe i u Beogradu (Pekara 33 kod mene u blizini ti uvek daju neku buhtlu kada ti je račun preko ne znam ni koliko), ali sve je to nekako prirodnije na "periferiji".

Nisam hteo da se zalećem sa komentarom dok nisam izučio sve oko teme.

Konačno mišljenje je da definitivno treba oduzeti pravo glasa svima koji čekaju dva sata da kupe burek u Beogradskoj buregžinici.

Да. Сва три своја оброка сам тамо купио без чекања, током првих месец дана рада пекаре, и чим су се појавили ти редови, само продужавам зачуђен. Интересантно је да су се сви сложили око оцене 3 за бурек (што није лоше, да се разумемо), и опет чекају и поносно носе оне гиздаве кутије. Добио сам посредан одговор да неки купују зато што је јефтино, а "испоштовани су" у смислу неке као ексклузиве. Море, мислим се...

Pekara Petrovic u Zemunskoj Bežaniskoj ulici je još uvek nedostoźna po kvalitetu, ukusu, mirisu bureka sa mesom za sve Bgd pekare. sa napomenom ima jos dr pekara Petrovic ali te druge nisu dostigle vrh kao u Bežaniskoj.
Dobri su im i ostali proizvodi ali majstorski carevi i su za burek.
Zanimljiv detalj o Bg buregdjinicama
da su svi uglavnom prešli na prodaju po briketskim četvrtkama bureka do 250 g
al kog Petrovica
i dalje neguju vagu i kao nekad biraš kolko hoceš da ti izmeri po gramima ili kg. umesto briketske prodaje. Doručak po volji i potrebi a ne po briketskom sledovanju, što daje još jednu dimenziju pravog fruštuka.

ovih dana su u univereksportu jako slatke isečene lubenice.
Знам да се нећеш сложити самном али да напишем хахаха
Овде мораш бити опрезан, по мом мишљењу. Лубенице су пуно ко зна чега на њеној кори. Када они узму и пресеку лубеницу, то све дође у контакт са самом лубеницом. Прилично сам сигуран да они не перу лубенице пре него што их секу.

Izbegavam i ako mi se svidjaju sa sirom kao i vocni bureci
od kada mi je bivši pekar objasnijo da se pune sa smesom čija baza se pravi tako što u kofu s vodom sipaju prašak koj se zgusne i imitira sir , krem ili bilo koje voce po izboru, izbegavam .
Sitacija sa mesom kod nas je da stavljaju razne kategorije mesa ali još uvek jeste pravo a ne veštacko meso te se uglavnom držim njega.
Ono što mi se ne dopada što vecina u mesnoj smesi koristi sušeni crni luk koj kvari pravi doživljaj.
Iz gore navedenih razloga, kad god sam u prilici sam napunim i ispečem kuci tepsiju sa nečim izmedu pite i bureka sa mesom 😄

Знам да се нећеш сложити самном али да напишем хахаха
Овде мораш бити опрезан, по мом мишљењу. Лубенице су пуно ко зна чега на њеној кори. Када они узму и пресеку лубеницу, то све дође у контакт са самом лубеницом. Прилично сам сигуран да они не перу лубенице пре него што их секу.

To mariksu reci on voli da pazi.

Nemam probavnih problema i do sad se nisam otrovao hranom. Siguran sam da postoje procedure kako se pere paradajz pre pravljenja šopske salate i glavno, ne želim da budem rob toga da moram samo da jedem kod kuće. 🙂

Da izuvam goste kod kuće kao da su u džamiji i ostalo šta ste pisali za sve ove godine. 😆 Prehladu nisam imao još od pre korone. Pritisak sam merio nedavno 130/80, kažu da je to dobro za moje godine i manite me takvih saveta 😄

Inače znam da se ona lepo prebriše vlažnom krpom ili stavi pod vodu a verujem da taj neki minimum procedure postoji i u univereksportu a ne da idu s tim da otruju decu koja bi najpre i pojela slatku lubenicu.

S druge strane, savet je na mestu u smislu da koru treba prebrisati/oprati al čemu tvrdnja siguran sam da to ne rade... jeo sam ih celo i dinje isto i sve je bilo ok

Da izuvam goste kod kuće kao da su u džamiji i ostalo šta ste pisali za sve ove godine.
хахах за ово и даље стојим, да је просто гадно да шетам по говнима, слинама, уђем у кућу и онда после током ноћи одем бос до тоалета, газим по тим говнима, и онда уђем у кревет са тим. хах

И ми Београђани Нишко за трку имамо. Производи се и пуни под БИП-овим брендом у Нишкој пивари. Није лоше, баш као и само Нишко.
IMG_20250812_150625944.jpg

Plaši se ovna, plaši se govna...

Kad ćeš živeti. 😆

Nepopravljivi ste. Ali neka ja ni ne želim da vas popravljam. 🙂

Danas sam ručao za 350 dinara!

170g ćevapa 200 rsd (izgleda malo po broju 4 al veliki su ćevapi)

200g salate 100 rsd i hleb ~ 50 rsd 😄

Sok je litra i po 69 rsd...

Jeo sam pre toga i lubenicu za 160 rsd oko pola kile... a doručkovao sam kiflice sa sirom oko 350g za 280 rsd

Navozao sam se, radio i odmarao i sad radim pomalo od kuće. Mnogo lepo.

Do kraja dana još samo plazma keks.

Trudim se po jednom danu ne ode više od 1000 rsd na svu hranu.
20250812_145457.jpg

20250812_145543.jpg
20250812_145444.jpg

Nema šta mi da se popravljamo već ti treba da se dezinfikuješ :p mada ti ionako nećeš nikada imati nešto malo što ti puzi po podu pa te baš briga :) Kad vidim te ćevape iz marketa blago zlatno crvenkaste boje znam da je oprano u sirćetu :D možda su ubili bakterije ali su mu ubili i nutritivnu vrednost. Mada što se kaže, za dobru svinju nema loše pomije. :kum:

Nevezano od ovih Nokijevih, njegovi su iz marketa i na meru, ali jedan fan fekt - to sa fotke je pola ćevapa 😀

Samo sam u Beogradu doživeo da naručim pet ćevapa i donesu mi pet tih govanceta. I to po ceni od...

Ma, već po predgrađima Beograda je jedan ćevap kao dva ta spojena.

Ako i prodaju te malene - zbog stila, ukusa... onda je i cena adekvatna veličini. Onda uzmeš 10.

Ako tako lakše spavaju što izvređaju sve ostale i misle da su kul eipka iza svog ekrana neka 😄

Po ćevapima se jasno vidi da nisu mali ako je jedan oko 40 grama. Meni 400g mesa za ručak (što bi bilo 10 ćevapa) ne treba.

Ja nikad neću imati nešto što puzi po podu? A ti verovatno poslenje zensko što j....š je to nesretno što si oženio. Koja bi te druga htela.

Jedan leči komplekse, drugi bunca po običaju. Ta 4 "govanceta" imaju 170g.

I naravno da je svaki moj post o ishrani

Jeftino
Praktično
Brzo
Kvalitetno.

Tim redosledom. Kome se ne sviđa nek produži. Stavljam obroke za svaki dan a ne ekskluzive. Jer jedem svaki dan.

Vrh