Socijalizacija nije isto što i sklapanje dubokih i jakih prijateljstava. Socijalizacija je širi pojam od prijateljstva i podrazumeva sve interakcije sa ljudima.
Dakle, niko ne očekuje od čoveka da obavezno pravi prijatelje na radnom mestu. Ali očekuje da se socijalizuje.
I ma koliko u današnjem naopakom otuđenom svetu to zvučalo neverovatno, veliki procenat ljudi i jesu milenijumima unazad bili izloženi socijalizaciji na svojim radnim mestima. Prosto, timski rad čuda čini. Umesto da svako živi i radi sve sam, jedinke se udružuju da bi povećale šanse. Tako je i kod životinja, tako je i kod ljudi.
I dok se ovde sve dovodi u pitanje pa i to da li ljudskom biću treba socijalizacija, i dok se po medijima piše i larpda sve u šesnaest (kahmplaćenitekstovi) kako je rad od kuće nešto najjače na svetu... ovih dana baš gledam jednog od najboljih prijatelja kako klizi u dubiozu i depresiju i žali mi se da ''nema više motivacije za radom''. Naravno da nema kada radi od kuće, i to monoton posao koji se vrti oko brojki, tekstova i sajtova, a kolege su mu ljudi razbacani u 10 zemalja, koje nikad nije uživo upoznao. I kad ima klizno radno vreme i platu po učinku. Što u prevodu znači da posao od 6 sati radi 12 sati jer se rascmolja i razvlači ceo dan. Sam mi je to rekao, samo u drugom kontekstu, izlanuo se takoreći.
On naravno sebe ubeđuje kako nije presudno to što radi (zarađuje) u istoj sobi gde i spava i kako mu je fantastično da radi sa ljudima na drugim delovima planete koje nikad nije upoznao, ali... paa recimo samo da drugi ljudi koje znam, a koji imaju konkretno radno mesto, konkretno radno vreme i konkretne ljudske kontakte i interakcije.
Ali avaj... nekim ljudima ne vredi govoriti unapred, neki ljudi moraju da osete posledice tog predivnog ''rada od kuće'' da bi shvatili kako to zapravo izgleda.
Da napomenem za kraj da ne mislim da ne postoje ljudi koji ne mogu da procvetaju radom od kuće. Postoje. Ali negde 5 do 10%. A u zadnje vreme, sa globalnim otuđenjem i naopakošću ljudi još pre Korone, a tek sa ovim trendovima koji su zaživeli sa Koronom i zatvaranjima, mediji i poslodavci su natovarili ljude pričama da je najbolje sve obavljati u kući i da je to budućnost čovečanstva. Iako to samo vodi u još veće socio-ekonomske probleme. No dobro. Vreme će pokazati...