[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=911951#p911951:3c8udufr je napisao(la):laki72 » 26 Dec 2021 09:02 pm[/url]":3c8udufr]Jedina sfera gde je više laži i manipulacije od politike je ekologija.
...
HAHAHAHAHHAHAHAHAHA
Pa je l' ovo ozbiljno ili je jedan duži ironični post?!
Kamo lepe sreće da je ovo istina. Farmacija, finansije, prehrambena industrija.... Imamo sasvim lepu lepezu oblasti gde ima isto laži koliko u politici. Pa je i ekologija tu negde. Ali kao što nećeš da prestaneš da piješ Andol jer je farmaceutska industrija mafija, isto tako nećeš da uzmeš da ložiš blato jer kvaziekolozi guraju baterije.
Što se freona tiče, to je verovatno jedini međunarodni ekološki sporazum koji je ispoštovan. A nešto ne vidim da frižidere zlatom plaćamo. Da ne pričam o katalizatorima koji su višestruko korisni i postoje od pre Hrista. To što su zbog njega morali i da se otarase olova (koje bi inače izlazilo iz auspuha) je samo još jedan benefit. A gorivo je skupo zbog akciza, ne sastava, pogledaj cene globalno.
Što se tiče zagađenja u Evropi, pa imaju i oni svoje crne tačke, npr Milano ili jug Francuske, iako jesu dosta prljave industrije preselili.
Baterije su same po sebi veliki zagađivač ako ne postoji celoviti ćciklus sa višestrukom reciklažom. Tu će se naravno proizvođači dobro ovajditi. Ali mislim da nam u Srbiji to nije ni 50. prioritet što se tiče ekologije.
Ono što nas truje jesu termoelektrane i fabrike poput Železare. Ako ste ikada prolazili sa malo veće udaljenosti po vedrom danu, iznad TENTa i Železare je ogroman braon oblak koji se pruža desetinama kilometara, ja sam to tek prošle godine video i nisam mogao da verujem. Sem toga, problem su privatna ložišta gde su ljudi postali st*** i lože kojekakvio đubre. I jedno i drugo je prosto rešivo drakonskim kaznama. Postoje filteri za fabrike i imamo i dalje dobrog uglja, samo se ne koristi jer neko gleda da što više stavi u džep, ništa više tu nema i nikakva filozofija nije potrebna. A što se privatnih ložišta tiče, jeftinije je grejati se na struju, pa sad, ako imaš kuću od 200 kvadrata, onda nađi i pare da je zagreješ kvalitetnim gorivom. Mnogo filozofiranja, te ne može, te nema, a sve zapravo da se prikrije inercija i apatičnost svih nas da se uključimo u ekološku borbu.