Šta je novo?

Veliko ratno ostrvo - Lido Zemun

Ali namena je ostala ista, nevezano za to sto je neko postao novi vlasnik i sto je hotel srušen. Po kom osnovu bi trebala namena da se promeni ako u urbanizmu stoji šta je dozvoljeno da se gradi?

Inače ne mogu se složiti nikako sa tvojom izjavom, ostvarenja na obalama ne mogu nikako da budu od sekundarne važnosti. One su te koje oblikuju grad. Zato i postoji izraz “rečni front”

Arhitektura i urbanizam su sve, bez njih bi bili dezorijentisani u prostoru.
Ne možeš tako da pričaš o arhitekruri jer je ona toliko jaka da će nadživeti sva živa bića koja postoje. I kad svi budu nestali arhitektura će biti dalje tu to moraš da shvatiš. Jednostavno je stvorena da bude dugotrajna u nekom obliku koji se vremenom menja i nadogradjuje a ljudi su prolazne pojave u tom okruženju.

Poslednja izmena:
Zuma informisi se malo ispod branković mosta je planiran muzej automobila u nekadašnjoj siv garaži
Skejt par jel to toliki problem pritom je to već tu preko deceniju
Ok pretjerano širenje restorana to se slazem
Kakv plato za trajno vezanje balona
I pola ostalog pobrojanog nece se izgraditi

Zuma informisi se malo ispod branković mosta je planiran muzej automobila u nekadašnjoj siv garaži
Skejt par jel to toliki problem pritom je to već tu preko deceniju
Ok pretjerano širenje restorana to se slazem
Kakv plato za trajno vezanje balona
I pola ostalog pobrojanog nece se izgraditi

Ljudi žele da budu pored reke i u Beogradu su uvek to želeli. Zbog toga restorani na obali uvek dobro rade. Taj prostor je toliko profitabilan da ne verujem da će bilo koji deo Beogradskih obala biti pošteđen žestokog pritiska da tu neko otvori ugostiteljski biznis. Prostor ispod mosta je idealan za tu namenu. Pored vode, gleda na park (dok ga bude) i još ima čak pola kilometra nekorišćenog travnjaka sa nizvodne strane mosta za kafanske bašte. To će biti nova Beton hala i u to mogu da se kladim. Muzel automoboila je isuviše neprofitabilan za tako skup prostor. Ako uopšte bude tu, to će biti u samo malom delu tih prostorija i privremeno. I još će ih neko brzo otkupiti ili isterati. To je inače ovaj deo

Baloni su najavljeni za Ekspo, pa će zbog popularnosti i biznisa sigurno tu i ostati manje više trajno (plus betonske platforne u parku, ogromni ankeri, uslužni objekti, prodaja karata, struja voda i ostalo)

"U okviru parka Ušće planirana je i jedna privremena atrakcija, koja je u plan uvedena inicijativom preduzeća „EXPO 2027“. Radi se o postavljanju platforme za poletanje balona sa vrelim vazduhom za panoramsko razgledanje Beograda. Lokacija zone privremenog sadržaja nalazi se u središnjem delu parkovskog prostora, severno od Brankovog mosta i neposredno uz trasu gondole. Panoramski balon je predviđen kao stacionaran i privezan, a posetiocima će biti omogućen vertikalan let na visine do 150 metara."

Poslednja izmena:
Eto ti se kladi da će ispod biti kafic jer bas mesto po tebi za tako nešto
Znaci prizivas kafiće i splavove
A vamo se boris za reku odluci se

Ali namena je ostala ista, nevezano za to sto je neko postao novi vlasnik i sto je hotel srušen. Po kom osnovu bi trebala namena da se promeni ako u urbanizmu stoji šta je dozvoljeno da se gradi?

Inače ne mogu se složiti nikako sa tvojom izjavom, ostvarenja na obalama ne mogu nikako da budu od sekundarne važnosti. One su te koje oblikuju grad. Zato i postoji izraz “rečni front”

Arhitektura i urbanizam su sve, bez njih bi bili dezorijentisani u prostoru.
Ne možeš tako da pričaš o arhitekruri jer je ona toliko jaka da će nadživeti sva živa bića koja postoje. I kad svi budu nestali arhitektura će biti dalje tu to moraš da shvatiš. Jednostavno je stvorena da bude dugotrajna u nekom obliku koji se vremenom menja i nadogradjuje a ljudi su prolazne pojave u tom okruženju.

Arhitektura nije sama sebi svrha, nego prvo nečemu korisnom služi, pa se onda gleda, ne samo koliko je funkcionalna i primerena svrsi svog vlasnika, nego i koliko dopinosi gradu kao celini. Pa po hijerarhiji važnosti tek onda dolazi da li to što nečemu korisnom služi, i što prvo ne smeta ostatku grada i kompletnom ostatku njegovih stanovnika, usput i lepo. Ja uopšte ne negiram važnost arhitekture i estetike, nego prosto kažem da su i mnoge druge stvari važne.

Poslednja izmena:
Eto ti se kladi da će ispod biti kafic jer bas mesto po tebi za tako nešto
Znaci prizivas kafiće i splavove
A vamo se boris za reku odluci se

Nisam rekao da ja želim da to bude nego sam se ovde rodio i znam kako stvari idu. Kažem šta će biti, a ne šta ja mislim da bi trebalo biti. Vidim da ispod mosta postoji ogromna površina i zapremina praznih prostorija, a znam da se baš tu može ostvariti dobar profit. Što znači da će to tako i biti bez obzira da li je to poželjno ili nije gledajući i na druge kriterijume.

Arhitektura nije sama sebi svrha, nego prvo nečemu korisnom služi, pa se onda gleda, ne samo koliko je funkcionalna i primerena svrsi svog vlasnika, nego i koliko dopinosi gradu kao celini. Pa po hijerarhiji važnosti tek onda dolazi da li to što nečemu korisnom služi, i što prvo ne smeta ostatku grada i kompletnom ostatku njegovih stanovnika, usput i lepo. Ja uopšte ne negiram važnost arhitekture i estetike, nego prosto kažem da su i mnoge druge stvari važne.

Pa sluzi svrsi, ako je bio hotel koji nije mogao da se renovira jer nije ispunjavao standarde, onda se taj hotel rusi i pravi se novi koji ce sluziti svrsi.
Ti pricas kao da na tom mestu nije nista postojalo pre pa se neko setio sada da tu nakalemi hotel iz cista mira.
Sta tebi konkretno smeta jer nisi jasan?

Vrh