Šta je novo?

Veliko ratno ostrvo - Lido Zemun

Ja mislim da treba na Dorcolu da izgrade jedan treci zeleni pojas jer nikad dovoljno zelenila jel tako?

Moze da se pretvori recimo ulica Cara Dusana u novi linijski park ionako su je lose renovirali kocke se raspadaju i trotoari su minijaturni
I jos tramvaj nema svoju basticu da klizi po travnjaku, koja sramota!

Ajmo jos 50 miliona evra za treci zeleni pojas na Dorcolu da napravimo oazu zelenila u centru grada jer je to "greenfield sustainable future ecologic 21 vek bla bla truc...."
Jasno je da si agent investitora i imas korist od zatiranja zelenila.
Bacas se novcanim iznosima kao tvoj Vodja.
Dosta vise! Idi u Pionirski park, pa sa cacima razgovaraj o arhitekturi. Oni ce te razumeti.

MI stanovnici Dorcola hocemo jos praznine. Nismo id***, ne trebaju vam vasi "sadrzaji" koji su maska za prodor privatnog kapitala u javni slobodni prostor. Dosta nam je investitorskog fasizma.

Pogeldaj kako se cuva prostor na reci. Nijmegen Holandija
1741953337598.png

Sta mislis sta je sa druge strane reke? Trzni centri? Hoteli? Nabrekle zgrade kao ono smece koje gradi SPC po Dorcolu? K Distrikt?

1741953378286.jpeg

Naravno nista,
U modernim gradovima arhitektura podrzava koncept praznine, prazne zelene povrsine. Bez sadrzaja, bez kafica, bez trznih centara. Zasto? Moderan covek zeli mentalnu slobodu, da sam dozivi obvu prazninu bez "sadrzaja". Ljudi dolaze da gledaju prazninu jer praznina leci. Nikakve "zgrade" i hoteli.
Mogli su i u NIjmegenu d anaprave "Nijmegen na vodi" sa druge strane. I tu su zmije i pacovi. Bio sam tamo. Milion puta.
Na strani grad ostavljena je i funkcionalna luka, tu prolazii zeleznica.
Sve ono sto je radikalska gamad unistila u Beogradu.

Moderna arhitektura daleko je od pacije skole sa naseg Arhitektosnskog fakulteta, vecno zarobljene u neoliberalnom dinamizmu devdesetih.

Organizovani kriminal je pod izgovorom ekoloskog projekta resila da potroši 50 miliona evra u najbogatiju opstinu i da se ugradi fino. Nije bilo potrebe da se napravi linijski park jednostavno
Isto tako će i da urade sa projektom parka kod ušća.
A Krnjača i ostala naselja koja su bez elementarne infrastrukture su kolateralne štete takve politike.

Inače nije problem zgrada pored reke jer zgrada kao zgrada nije toksična. Zgrada može samo biti lepa ili ružna malih ili velikih gabarita, usamljena ili u nizu sa drugim zgradama.
Sa ovim svime se slažem.

Edit: Dok god zgrade ne zauzmu previše prostora.

Jasno je da si agent investitora i imas korist od zatiranja zelenila.
Bacas se novcanim iznosima kao tvoj Vodja.
Dosta vise! Idi u Pionirski park, pa sa cacima razgovaraj o arhitekturi. Oni ce te razumeti.

MI stanovnici Dorcola hocemo jos praznine. Nismo id***, ne trebaju vam vasi "sadrzaji" koji su maska za prodor privatnog kapitala u javni slobodni prostor. Dosta nam je investitorskog fasizma.

Pogeldaj kako se cuva prostor na reci. Nijmegen Holandija
Pogledajte prilog 232533

Sta mislis sta je sa druge strane reke? Trzni centri? Hoteli? Nabrekle zgrade kao ono smece koje gradi SPC po Dorcolu? K Distrikt?

Pogledajte prilog 232534

Naravno nista,
U modernim gradovima arhitektura podrzava koncept praznine, prazne zelene povrsine. Bez sadrzaja, bez kafica, bez trznih centara. Zasto? Moderan covek zeli mentalnu slobodu, da sam dozivi obvu prazninu bez "sadrzaja". Ljudi dolaze da gledaju prazninu jer praznina leci. Nikakve "zgrade" i hoteli.
Mogli su i u NIjmegenu d anaprave "Nijmegen na vodi" sa druge strane. I tu su zmije i pacovi. Bio sam tamo. Milion puta.
Na strani grad ostavljena je i funkcionalna luka, tu prolazii zeleznica.
Sve ono sto je radikalska gamad unistila u Beogradu.

Moderna arhitektura daleko je od pacije skole sa naseg Arhitektosnskog fakulteta, vecno zarobljene u neoliberalnom dinamizmu devdesetih.

Ja agent investitora?🥶
Imam vodju?😱
Treba da pričam sa Ćacijima o arhitekturi?🙀
Indoktrinirao me neoliberalizam 90ih pačije škole Beogradskog arhitektonskog fakulteta? 🤔

Fascinantni zaključci 🥸@Cotra

Arhitektura podržava koncept praznine kažeš?😶‍🌫️
Tebi treba praznina? Praznina te leči?🤒🤕
Moderan čovek želi prazninu da sam doživi prazninu bez sadržaja, tako misliš?🙀
Prazan si iznutra?🥺
Pričaj nam više o sebi slobodno, otvori se, oslobodi se svog tereta…😗🤗
Edukuj nas malo o toj arhitekturi praznine, podeli to sa nama.👽👽👽

Ovo postaje sve zanimljivije i zanimljivije…❤❤❤

Poslednja izmena:
Пошто смо се дотакли мало и тзв. линијског парка, мислим да је у зони тврђаве исти само требло укључити у комплекс исте са ревитализацијом, у зони 25. маја је требало на њего место изместити паркинг базена, а на место паркинга тениске терене, и обалу око базена ослободити садржаја, шири парк направити у зони између два подвожњака, а даљи простор пруге осмислити у складу са реурбанизацијом Вилиних вода и луке.

Pogledajte prilog 232531

Ja mogu da razumem da nekome smetaju kule hotela ali ne mogu da shvatim zasto onda tim istim ljudima ne smetaju ove SFRJ kule koje su isto pored reke i koje su same po sebi odvratne i potpuno se ne uklapaju sa ostatkom grada.
Niko se ne buni za njih? One imaju diplomatski imunitet? Mogu da budu pored reke?

Tvoji argumenti su sve čudniji. Ako su soliteri na Karađorđevom trgu ružni i smetaju, a po tebi je tako, onda možemo i da nastavimo da dodajemo nešto što takođe smeta, čisto da tih smetajućih stvari bude još više, valjda za inat samom sebi!? Ili šta? Čitava konstrukcija argumenta je neshvatljiva.

Naravno da ovi soliteri smetaju i to kažu bukvalno svi koji ikakve veze imaju sa temom. Ali oko toga više ništa ne možemo da uradimo, pa ne možemo o njima pričati 50 godina samo da bi ti bio svestan da svi misle da su i oni ruglo. Od svih mesta baš u ravničarskom Zemunu, jednoj retkih stilski i istorijski očuvanih ambijentalnih zona grada, sa niskim ravničarskim zgradama. I sad nam baš treba još ovakvih solitera, ali sada po 150 metara svaka, jer su valjada ovi soliteri previše niski za nekima poželjne Zemunske Manhatan vizure?

Evo šta je 2012. godina pisao Branko Bojović u časopisu “Izgradnja” 66 (2012) 3–4, članak "Kič-ideje urbanizma u Beogradu ili objekti-simboli u slici grada"

"Na kraju, još i ovo. Već dosta dugo se raspravlja o izgradnji novog dela Hotela Jugoslavija, čiji je vlasnik kompanija Kempinski. Radi se o izgradnji kule od oko 40 spratova. Investitor se žali zbog teškoća oko dobijanja saglasnosti a mnogi političari se izjašnjavaju za izgradnju ove kule i kritikuju aktuelne vlasti u vezi sa tim. Ti političari celu stvar vide samo kao investiciju, druge aspekte nemaju u vidu. Kolosalnim radom voda formirano je ušće Save u Dunav sa dve akropolske pozicije na kojima su Beogradska tvrđava i Gardoš. Između ove dve akropolske pozicije razvijena je centralna zona današnjeg Beograda koja obuhvata istorijske centre Beograda, Zemuna i centralnu zonu Novog Beograda. Ova centralna zona današnjeg Beograda razvijena oko ušća Save u Dunav je elemenat identiteta današnjeg Beograda. Tom centralnom zonom dominiraju elementi istorije beogradskog prostora. Nejasno je zašto bi ceo taj pejsaž trebalo podrediti dominaciji jedne hotelske zgrade. Nejasno je zašto najznačajnija markacija, odnosno vizuelni simbol u centralnoj zoni Beograda treba da bude hotel Kempinski. Da li i taj lanac hotela ima sličnu kulu u centru Beča, unutar Ringa? "

Evo na šta to liči sa Gardoša. Kao čir na Zemunu. A to je ikonični pogled za Beograd. Sa Beogradske tvrđave na Zemun i Kulu, i sa Kule na Tvrđavu, Beograd i Avalu. Kao što je čovek rekao, identitet, istorija i potpis grada. I sad zbog nekog Američkog hotela i ljudi koji ekstra-komercijalno-generičku arhitekturu smatraju velikim uspehom u "bednoj srbiji", zbog ko zna čijih prihoda, treba nam JOŠ Zemunskih solitera, ali bitno većih? Valjda da imamo u šta gledati sa Kule? Ili da se vizuelno takmiči sa Avalom?

Pogled na Zemunske solitere sa Gardosa - IMG_7819.jpg

Zna li neko tačnu visinu starog Hotela Jugoslavija, da na slici ucrtam konture novog. Valjda je imao osam spratova. Ako provizorno uzmem 3 metra po spratu, to je 24 metra. Mada je bolje ne pogađati. No ipak za sada, samo red veličine: Ovaj novi sme da ima 155 metara., To je neverovatnih 6,5 puta više. Kad se prividna visina starog hotela na ovoj slici, gledana sa Gardoša, poveća 6,5 puta dobija se udvojeni monstrum koji je odmah pored Avalske kupe i drastično viši od nje. Ni sve vode Save i Dunava nas neće oprati od sramote. Kao što nisu ni arhitekte odgovorne za Zemunske solitere i OVAKVU vizuru.

Vrh