Šta je novo?

Veštačka inteligencija

Ne znam sta ce raditi silni ljudi koji se trenutno tek skoluju za programiranje ili koji su to uradili u poslednjih 1-2 godine a sve pod pretpostavkom da ce imati posao i fino zaradjivati.
Pa ništa, ložiće ih mediji i škole još neko vreme da ipak imaju perspektivnu budućnost kao """prompt inženjeri""".

Što je po meni presmešno, jer kada AI uznapreduje još, neće biti potrebe da se """smišlja prompt""" nego će se komunicirati sa njim ko sa ljudima. Brzo i lako. Neće biti potrebe za """prompt inženjerima""" i interpretatorima.
Sad da imam decu savetovao bi im da idu za frizera, salon lepote, stvari gde ljudiski dodir i preciznost je potrebna ali i dalje nije isplativo zameniti ih jer ne postoje jeftini roboti koji bi ih mogli zameniti, itd...
Slično mislim.

To što si nabrojao plus poslovi tehničara, asistenta, majstora, zanata, bilo čega što se radi sa rukama ili sa ljudima. A da nije baš nešto da te dovede do bolnice posle 10 godina, kao npr keramičar ili varilac.

Evo kućni majstori danas plaćeniji nego 2/3 IT profesija. Lekari tu i tamo, ako rade privatno.

A zubari tek kidaju. 😄

Ne znam sta ce raditi silni ljudi koji se trenutno tek skoluju za programiranje ili koji su to uradili u poslednjih 1-2 godine a sve pod pretpostavkom da ce imati posao i fino zaradjivati.
1. Ispravljace brda bagova u kodu koji pisu LLM-ovi
2. Koristice skok u produktivnosti da ubrzaju tehnoloski napredak covecanstva.

LLMovi su super kada od nule prave prototip neke ideje ali znacajno manje uspesni kada ti prototipovi udju u komercijalnu upotrebu i naidju na prave bagove i zamrsene scenarije.

Takodje, programiranje nije delatnost koja ima neki ogranicenu prirodnu potraznju kao npr poljoprivreda gde je neisplativo praviti vise hrane nego sto je potrebno stanovnistvu, pa se sav visak radne snage prebacuje u druge grane. Programeri su vec neuporedivo produktivniji nego pre 50 godina pa ih je opet neuporedivo vise nego tada.

Što je po meni presmešno, jer kada AI uznapreduje još, neće biti potrebe da se """smišlja prompt""" nego će se komunicirati sa njim ko sa ljudima. Brzo i lako.
Iz skoro 40 godina komuniciranja sa ljudima, mogu slobodno da zakljucim da cak i da imas AI sa kojim komuniciras 'brzo i lako' kao sa covekom, 95% ljudi ne bi moglo da precizno i detaljno opise problem tako da ga AI napravi kako treba.

Potreba za ljudima koji su u stanju da standardni ljudski govor razbiju i pretvore u tehnicke apstrakcije i funkcionalne scenarije nikada nece nestati.

Neće nestati programeri, barem ako se posmatra horizont od deceniju ili dve. Ali moraće da uče nove veštine. Uostalom kao i do sada. Ne verujem da će AI zameniti backend

Neka mesta će biti višak i skoro ukinuta, ali neka nova će se stvoriti. Tako je uvek bilo, tako će i sada biti.
A što se tiče obrazovanja, tu tek očekujem i nadam se drastičnim promenama zbog ove AI revolucije u svetu.
Zakačiću neke od budućih potencijalnih novih poslova, baš sam sačuvao post sa Insta.
Svakako se uvek mora prilagodjavati.

Prilozi

• IMG_0693.jpeg
    IMG_0693.jpeg
    153 KB · Pregleda: 27
  • IMG_0694.jpeg
    IMG_0694.jpeg
    148,9 KB · Pregleda: 23
  • IMG_0695.jpeg
    IMG_0695.jpeg
    143,6 KB · Pregleda: 24
Poslednja izmena:
Neće nestati svi, ali mnogi hoće. Sajtove i jednostavne mobilne aplikacije neće praviti ljudi nego AI uz tek malo nekih ljudskih intervencija. Ali to će onda značiti da jedan programer može da pokrije više nego pre, i da radi posao koliko ih je nekad radilo 10. Neće morati da radi ceo proces kao nekada.

I drugi ljudi koji misle o tome predviđaju da će deo programera svakako ostati bez posla. Tamo negde od 2030. pa nadalje.

Takođe, ljudima su programski jezici i mašinski kod strani i komplikovani. A AI-evima će jednog dana biti kao maternji. Bolje će se oni snalaziti u tome nego 90% programera. Samo će najbolji i najveštiji opstati i biće odlično plaćeni.

Poslednja izmena:
Neće nestati svi, ali mnogi hoće. Sajtove i jednostavne mobilne aplikacije neće praviti ljudi nego AI uz tek malo nekih ljudskih intervencija. Ali to će onda značiti da jedan programer može da pokrije više nego pre, i da radi posao koliko ih je nekad radilo 10. Neće morati da radi ceo proces kao nekada.

I drugi ljudi koji misle o tome predviđaju da će deo programera svakako ostati bez posla. Tamo negde od 2030. pa nadalje.

Takođe, ljudima su programski jezici i mašinski kod strani i komplikovani. A AI-evima će jednog dana biti kao maternji. Bolje će se oni snalaziti u tome nego 90% programera. Samo će najbolji i najveštiji opstati i biće odlično plaćeni.
Ni danas programer ne mora da pise direkt binarni kod pa da ga busi na kartice , manuelno racuna alokaciju memorije i resava najjednostavnije probleme od nule, nego ima visoko apstraktne jezike, IDE, i stotine hiljada gotovih biblioteka, pa je opet programera i posla za njih 1000 puta vise nego tad. Ko to ne kapira ne treba ni da se upusta u predvidjanja ove vrste.

1. Ispravljace brda bagova u kodu koji pisu LLM-ovi
2. Koristice skok u produktivnosti da ubrzaju tehnoloski napredak covecanstva.
Ovo prvo ce raditi samo % ljudi u odnosu na sada.

Ovo drugo ne znam koliko je realno, jer to bi iziskivalo veliku inteligenciju i obrazovanje a dobar deo programera se ne uklapa u taj opis.

Ovo prvo ce raditi samo % ljudi u odnosu na sada.

Ovo drugo ne znam koliko je realno, jer to bi iziskivalo veliku inteligenciju i obrazovanje a dobar deo programera se ne uklapa u taj opis.
Prvo ce da raste kako vreme prolazi

Drugo ne da je realno nego je manje vise jedini moguci rezultat kada ljude koji prave alate koji povecavaju produktivnost prakticno svake druge privredne grane same ucinis X puta produktivnijim.

Hocu reci nije realno da ce velik deo populacije moci to da radi (unapredjenje covecanstva), naravno da ce postojati takvi ljudi ali to ce opet biti procenti trenutne programerske ekipe.

Prosto takav rad ce zahtevati dosta veci mentalni kapacitet od React developera.

No videcemo, zanimljiva decenija je pred nama

Hocu reci nije realno da ce velik deo populacije moci to da radi (unapredjenje covecanstva), naravno da ce postojati takvi ljudi ali to ce opet biti procenti trenutne programerske ekipe.

Prosto takav rad ce zahtevati dosta veci mentalni kapacitet od React developera.

No videcemo, zanimljiva decenija je pred nama
Izgleda da pod ‘unapredjenje covecanstva’ smatras samo neka revolucionarna otkrica ali ja mislim na svaki rad, pa i React developere.

Ucini bilo koje zanimanje X puta produktivnijim i svima je bolje, uradi to zanimanju koje cini sve ostale produktivnijim, i efekat je nemerljivo veci.

Ali to će onda značiti da jedan programer može da pokrije više nego pre, i da radi posao koliko ih je nekad radilo 10. Neće morati da radi ceo proces kao nekada.

U tim IT poslovima najšire gledano prostora za preorijentaciju će biti gomila... Ne možemo sve danas ni da pretpostavimo ili predstavimo sebi u kojim sve smerovima će to ići. Svako ko je u toku i poslu verujem da će se snaći i to čak vrlo postepeno i bez puno stresa...

Ali ako tražnja za tim kadrovima bude manja, ako hype oko programerstva prođe, biće jasan signal novim generacijama i državi na vreme da se usmere... Neće to baš ići preko noći.

Ali preorijentaciju za šta? Biće preorijentacija, ali samo delimično.
Neka zanimanja će izumreti zbog napretka to je definitivno, dok će se neka druga zanimanja pojaviti.
To je činjenica koja se dešava konstantno u svetu, to jest čovečanstvu.
Brže će nestajati zanimanja i radna mesta nego što će se stvarati nova.
Takođe, brže će nestajati nego što će ljudi moći da se prekvallifikuju na druga radna mesta.

Ne možemo druže pretpostaviti veruj mi. Pitaj AI da napravi projekcije razvoja te delatnosti... Neće ići tako naglo taj pad tražnje, da čovek ne bude nikako uključen, kako bi pospešio produktivnost, preširoka je oblast...

Pre vidim potpuno automatizovane kioske brze hrane ili prave ekskluzivne restorane nego da će programeri propasti, na primer.

Ne možemo druže pretpostaviti veruj mi. Pitaj AI da napravi projekcije razvoja te delatnosti... Neće ići tako naglo taj pad tražnje, da čovek ne bude nikako uključen, kako bi pospešio produktivnost, preširoka je oblast...

Pre vidim potpino automatizovane kioske brze hrane nego da će programeri propasti na primer.
AI ne razume socio-ekonomski sistem koji je nametnut svetu pre 50ak godina.

Korporacije ne zanima boljitak, njih zanima što veći profit kroz što veću efikasnost a što manje izdatke.

A vlasti i institucije nemaju pojma šta rade ili su namireni da se ne aktiviraju previše.

Ljudi će gubiti poslove brže nego što će novi moći da se stvore i brže nego što će oni moći da se prekvalifikuju i obuče da ih rade. Jel misliš da će korporacija da čeka nekog jadnika u 50im kome duže treba da se prešalta sa knjigovođe na nešto novo vezano za AI? Neće. Šutnuće ga i dovešće drugog.

Tu je i dodatni problem ove sorte ljudi - "akceleracionista"

Bukvalno fijuci i psihopate. Ali ti fijuci i psihopate imaju stotine milijardi, drže čitave režime za guše i zapošljavaju milione. Imaju enormno mnogo moći i mogu da naprave ogromnu štetu.

Oni moraju te milijarde negde i da troše samo isprati šta im treba i zaposli se tu. Ne gomilaju pare da bi ih ritualno spalili 😁

Naravno, slažem se da kontrola mora da postoji i uloga države ne treba da bude nepostojeća... Razumem sve opasnosti najviše oko socijalnog raslojavanja i odsustva drzavne kontrole, ali ne da će ljudi biti u nemilosti da se obuče za nova i sve više nekopleksna zanimanja... Mislim da će biti izobilje posla i da će se lakše menjati... I da će u suštini svi imati IT obrazovanje kao što je pismenost danas. Deo funkcionalne psimenosti. Neće biti posebno zanimanje sem u nekoj ekstra sferi, ekstra razumevanja, kao IT naucnik. Dosta će biti uprošćene alatke i sveprosutne, IT obrazovanje od 1. osnovne onda će biti šta radiš sa njima... Kao engleski danas...

Prosto kao kad sa ručnog mešanja prelaziš na električni misker, kuvar si i dalje... Unapređuješ se u nekom drugom smislu. Više vremena za nešto drugo za dekoraciju, prezentaciju, što će iznedriti nešto treće, otvoriti neki novi put itd. Ne plašim se preterano... Ali kontrolna uloga države ne sme da izostane.

Smo pogledaj kako su zamišljali budućnost generacije 50 godina unazad pa pogledaj koliko njih je predviđalo prelepu budućnost a onda uporedi sa ovim što živimo danas.
Oni moraju te milijarde negde i da troše samo isprati šta im treba i zaposli se tu. Ne gomilaju pare da bi ih ritualno spalili 😁
Odgledaj klip.

Lik iz videa nije izmislio taj termin i ideju, samo objašnjava i prepričava nešto što već postoji. I čak se neki u Murici već i deklarišu kao tehnološki "akseli" i "deceli". Već se prima taj koncept.

@Bender Rodriguez Odgledao sam. A gde tačno jurimo u akcelerizmu kad smo već veoma overdue u 4. turningu tj. stadijumu... a naizbežni su tih 4 turninga, vrte se u krug... Dakle tu smo gde smo i nema nam pomoći.

Tja... videćemo. Znam samo da nismo ni u onim lepim, srećnim i predivnim budućnostima koje su nam predviđali do skora.

Brže će nestajati zanimanja i radna mesta nego što će se stvarati nova.
Takođe, brže će nestajati nego što će ljudi moći da se prekvallifikuju na druga radna mesta.
Kontrolisaće se koliko i kojih zanimanja im treba kao i uvek, pa će neke obučavati od malih nogu za to, dok će drugi morati da se prekvalifikuju za to. Ko ne bude mogao da se za to prekvalifikuje dok mu se ne ukine mesto će postati višak.
Prilagodjavanje je ključ opstanka, korporacije nisu postale toliko jake i moćne da su pridavale značaj dobrobiti ljudima, nego onima koji im trebaju i koji se prilagode poslovanju, zarad cilja(profita) te korporacije.
Izraz HR human resources je meni onako baš zanimljiv i opisuje to, menadzer ljudskih resursa, zaposleni su resursi. Nekad se više pažnje posvećuje oko skuplje mašine nego oko zaposlenih tako da mislim da je sve jasno.

Vrh