Šta je novo?

Veštačka inteligencija

Kontrolisaće se koliko i kojih zanimanja im treba kao i uvek, pa će neke obučavati od malih nogu za to, dok će drugi morati da se prekvalifikuju za to. Ko ne bude mogao da se za to prekvalifikuje dok mu se ne ukine mesto će postati višak.
Prilagodjavanje je ključ opstanka, korporacije nisu postale toliko jake i moćne da su pridavale značaj dobrobiti ljudima, nego onima koji im trebaju i koji se prilagode poslovanju, zarad cilja(profita) te korporacije.
Izraz HR human resources je meni onako baš zanimljiv i opisuje to, menadzer ljudskih resursa, zaposleni su resursi. Nekad se više pažnje posvećuje oko skuplje mašine nego oko zaposlenih tako da mislim da je sve jasno.
Problem ce biti period tranzicije gde ce ocekivanja od programera biti veca u odnosu na ono sto prosecan programer trenutno radi, slazem se da ce morati da se prilagode ali ljudi koji su u nekim godinama je pitanje da li ce moci da se prilagode ili koliko ce im lako biti promena profesije u 50oj ili 60oj godini npr.

Sa druge strane po meni postojace period od 5-10 godina gde ce obrazovanje zestoko kaskati za ocekivanjima industrije i ti mladi ljudi ce najvise biti u problemu kada udju u industriju gde su ocekivanja, tehnologije i procesi rada drasticno razliciti jer je obrazovni program zastareo.

Na kraju dana ljudi su panicili i tokom prethodnih industralizacija oko gubitka poslova pa smo preziveli i prilagodili se, mene brine samo hladan tus koji ce zahvatiti dosta ljudi tokom tranzicionog perioda.

AI je drugačiji od drugih tehnoloških otkrića u smislu da bi u roku od par decenija mogao skroz zameniti ljude u radnom procesu.

Biće potreban određeni broj programera, ali to će biti deseti, dvadeseti deo ovoga što imamo danas.

Ljudi će bežati iz white collar poslova u blue collar, ali robotika će u ovom veku i većinu tih poslova rešiti.

Ostaće poslovi gde je čovek neophodan, medicina, psihijatrija, pravosudni sistem, čuvanje dece itd.

Na kraju dana ljudi su panicili i tokom prethodnih industralizacija oko gubitka poslova pa smo preziveli i prilagodili se, mene brine samo hladan tus koji ce zahvatiti dosta ljudi tokom tranzicionog perioda
Verovatno će biti kao i uvek: oni koji su spremni da konstantno uče i prilagode se će "preživeti" na tržištu rada.
Prebrzo se menja sve, AI gazi preko starih rešenja koji su dominirali tržištem, ili sad jure svi da ga implementuju kao deo ponude. Iz mog iskustva, sada se kao difolt očekuje da znaš da koristiš AI i za osnove programiranja, i za dizajn, i za PR, i za prevođenje, i za statističku analizu, i za sve ostalo što treba. Tamo gde si godinama koristio agenciju da ti dizajnira neki plakat recimo, sad to radiš sam. Nije tako dobro, ali good enough, teraj tako, uštedeli smo, naučićeš vremenom bolje.

Jedan zaposleni uz pomoć AI pokrije jedno 4 zanimanja minimum 😂 Jeste to površno doduše (u onoj meri u kojoj si vičan svakom pojedinačnom poslu), ali zaista obavljaš posao brzo, kotrlja se!

Pa da, jedan od nasih klijenata mi rece koliko mu AI olaksao zivot, ne treba mu vise agencija da mu pravi promo materijale, sam promptuje sta hoce na bannerima ili email kampanjama, ako treba doradi malo i salje, kaze stedi sigurno par sati svake nedelje tu.

Musterijama mislim da je svejedno svakako da li je nesto savrseno dok je dovoljno dobro prolazi.

Ima pregršt takvih primera. Kad ga dopuniš sa nekim rešenjima kao što je Canva recimo, možeš da se igraš do mile volje. Ja radim sve 10x brže otkad koristim AI, a tek sam počeo malo da čapkam po površini Prompt Engineering fazona. Čak i da ti je sve to poprilično strano, i dalje je kao alat toliko moćno da svašta možeš da uradiš.

Sećam se pre jedno 8,9 godina kad su mi za jedan posao (koji nema nikakve sa programiranjem) tražili da znaš osnove HTMl & CSS i VBA u Excelu. Bili su u fazonu: vauuu, kao ne baviš se time, a naučio si sam. Sad je sve to difolt. Koristi AI, snađi se, nauči ili nema posla.
I taj "difolt" se samo širi i širi.

Niko ne zna sta ce biti, mozda bude dobro, a mozda bude i katastrofa.
Ali AI je totalno druga paradigma u odnosu na ostale industrijske revolucije, i ne moze se povlaciti direktna paralela.
Mozda nas sve prebaci u manuelne radnike, mozda zameni i manuelne radnike sa nekim robotima, mozda zameni i ove drustvenjake, kad se dovoljno razvije, a mozda se i otrgne kontroli i napravi Terminatora.
A mozda samo ostane koristan alat koji unapredjuje white collar poslove, nesto kao parna masina za blue collar.
Moze se npr refencirati na pad Rima, vekovima su Varvari dolazili na granice, cak rusili Rim, koji se obnavljao, nekada bio jos jaci, dok 476. nije dosao presudan dogadjaj.

Niko ne zna sta ce biti, mozda bude dobro, a mozda bude i katastrofa.
NEće biti ništa, ljudi samo obožavaju fatalističke diskurse 😅
U Velikoj Britaniji je bukvalno postojao zakon koji je zahtevao da ispred automobila trči čovek sa crvenom zastavom i upozorava prolaznike da ih neko ne zgazi 😂
Pa evo, uredismo sve, kola šibaju putevima, na hiljade aviona leti nebom levo-desno, a nesreće se dešavaju izuzetno retko, ako uzmemo u obzir frekventnost. Ne vidim zašto bi AI bio različit. Sve će to doći na svoje iz ove početne neuređenosti. Ljudi će se uglavnom prilagoditi i radiće šta umeju i znaju, kao i dosad.
Predviđam da će među prvima medicina doživeti revoluciju!

AI je različit od drugih tehnoloških otkrića jer pretenduje da zameni upravo ono što čoveka čini bitnim u proizvodnji, a to je mozak. Dosadašnji roboti su menjali fizičke poslove, a sad imamo tehnologiju koja bi potencijalno mogla da eliminiše pola kancelarijskih radnika u srednjem roku.

Sa razvojem robotike, do kraja ovog veka mi ne deluje neverovatno da roboti zamene preko pola ljudske radne snage. Kapitalizam će postati neodrživ.

Ne bih išao u toliki ekstrem. AI će promeniti tržište rada umnogome, ali umesto da ga uništi, najverovatnije će ga samo tranformisati. Upravu si da AI napada ono što je bilo rezervisano isključivo za ljude: intelektualni rad, ali stvoriće će se i mnoštvo novih zanimanja.
Neće sve ići tako brzo, a roboti su i dalje daleko iz AI-a. Izazovi svakako postoje 😅

Ne bih išao u toliki ekstrem. AI će promeniti tržište rada umnogome, ali umesto da ga uništi, najverovatnije će ga samo tranformisati. Upravu si da AI napada ono što je bilo rezervisano isključivo za ljude: intelektualni rad, ali stvoriće će se i mnoštvo novih zanimanja.
Neće sve ići tako brzo, a roboti su i dalje daleko iz AI-a. Izazovi svakako postoje 😅

Iskreno ne razumem kako bi AI mogao da stvori zanimanja koja on sam ne bi mogao da radi.

Najbezbednija zanimanja su, po meni, ona gde je potrebna ljudska ruka i pažnja, kao medicina ili briga o drugima. Potom slede fizički poslovi, jer su roboti i dalje nerazvijeni, biće posla za građevinske radnike, vodoinstalatere, keramičare.

Koja oblast intelektualnog rada je bezbedna od AI? Pretpostavimo da će AI da nastavi da se razvija do nivoa da može da pruži pristojan (ne fantastičan) output na većinu pitanja koja mu možeš postaviti. Koliko ljudskih radnika će ti trebati u tom slučaju? Koliko novih poslova koje AI ne može da radi bi moglo nastati?

U medicini se robotika uveliko primenjuje. Ali roboti nisu autonomni već je tu čovek koji podešava i nadgleda proces.

Potom slede fizički poslovi, jer su roboti i dalje nerazvijeni, biće posla za građevinske radnike, vodoinstalatere, keramičare.
U kini vec imas robote koji sami slazu i prave zidove, pod, parket, slazu laserski precizno keramiku....
Pitanje zamene robota je samo napredak u tehnologiji energije i baterija.

U kini vec imas robote koji sami slazu i prave zidove, pod, parket, slazu laserski precizno keramiku....

Ja sam video razne mašine u građevini koje obavljaju određen poslove same (baš sam skoro gledao upravo tog robota za keramiku), zato mislim da ni ta zanimanja nisu bezbedna, ali će ti radnici po meni biti zamenjeni kasnije, dok se kretanje robota u prostoru ne usavrši do prihvatljivog nivoa, i dok cena toga ne bude dovoljno niska da ima smisla zameniti čoveka.

Za kancelarijske poslove, koji u 90% slučajeva nisu komplikovani, predviđam da će AI preuzeti primat jako brzo, možda u narednih 15-20 godina. Ne mislim da će sva radna snaga postati AI, ali da će desetkovati broj radnika, verujem da je izvesno.

Koji bi novi posao mogao biti generisan u takvom okruženju nije mi očigledno. Neki AI maintenance posao, QR i kalibracija outputa, ali tih poslova neće biti potrebno mnogo.

To je dodatni problem, što ne rade samo na zameni umnog rada kod ljudi nego i na zameni fizičko-tehničkog.

4c19d027a10e862dae1444f08840fcf4.gif

Proći će neko vreme dok se oni usavrše i dok postanu pristupačni, praktični i isplativi. Ali ide se i ka tome polako.

Koji bi novi posao mogao biti generisan u takvom okruženju nije mi očigledno. Neki AI maintenance posao, QR i kalibracija outputa, ali tih poslova neće biti potrebno mnogo.
U pravu si, poslovi koji nestaju će biti nisko ili srednje kvalifikovani, a poslovi koje AI može da stvori i stvara već (data analitika, cyber security, AI ethic officer, AI trainer) su visokokvalifikovani. Kada sam rekao nova zanimanja, više sam mislio na to da će se kreirati nove industrije, kao što je industrijska revolucija proizvela sektore kao što su automobilizam, avijacija, telekomunikacija. Proizvodnja humanoidnih robota, AI vođena poljoprivreda, metaverzum 😂
Sad, da li će se tu javiti prostor i za raju - teško je reći. Svako ko je spreman da uči nema šta da se brine 😅

Raja svakako mora imati svoje mesto u sistemu, da li će to veliki kapitalisti rešiti putem univerzalnog dohotka, ili ćemo gledati revoluciju opet i socijalizam 2.0, to je pitanje :)

naravno da ce ai zameniti programere, pogotovo web devove.
pa znate li vi koliko random samoukih web devova ima :D koji i nemaju pojma sta rade, ali se nesto menja na ekranu?

A što mora da se radi? Mašine će raditi a čovek uživati. Možda nacrtati koju sliku da mu prođe dosada

A što mora da se radi? Mašine će raditi a čovek uživati. Možda nacrtati koju sliku da mu prođe dosada

Apsolutno ne mora da se radi, ali po meni problem nije u tome ko radi, već u klasnom sistemu koji se reprodukuje kroz rad i raspodelu vrednosti (u ovom slučaju kapitalisti vs radnici).

Onog momenta kad isključiš radnike iz jednačine (ne skroz, nego dominantno), tad će poredak postati nestabilan jer će se otvoriti - padom socijalizma zatvorena - pitanja svojine i raspodele.

Prostim jezikom rečeno, ako raja ne radi, ona ne kupuje i ne konzumira, a kad je raja nezadovoljna, tad radi giljotina.

Mislim da su pored programera i prevodioci na udaru.

Sigurno je da AI nece biti upotrebljen "za dobrobit" ljudske rase nego za povecanje profita i povecanje pritiska na radnu snagu.

programeri ce biti najmanje na udaru.
kao sto ljudi misle da sada ai da sje*******e i artiste.

prvo sto ce krenuti su oni poslovi koji su poceli i pre hype-a oko Ai da se sje*******avaju, kao ti pa customer support.
mislim nekadashnji chat botovi sada deluju smesno

ai je sada samo u velikom hajpu, slicno kao za .com

Prevodioci već gube poslove zbog AI.
Zavisi, u mnogo situacija i dalje zavisiš od sudskog tumača, inače posle bude: a gde je pečat!? I simultano prevođenje i dalje nije zamrlo.
Ja se služim stranim jezicima prilikom posla, ali generalno još i pre pojave AI-a je bilo teško da živiš samo od toga. Zato sam morao da se "doškolujem" 😅

Ја сам пре пар месеци имао разговор са једном кинеском компанијом која се отвара код нас у Новом Саду.
По начину "говора" особе са друге стране Тимса нисам био сигуран да је заправо особа у питању.
Пар недеља касније сам сазнао да су Кинези почели да користе ВИ у интервјуима са кандидатима.

Vrh