Šta je novo?

Veštačka inteligencija

Много се цела проблематика гледа из западњачког капиталистичког money first угла. Мислим да многољудне нације попут Кине и Индије прве неће дозволити талас масовног преузимања послова од реалних људи у корист машина и програма. У том духу, развој практичног АИ ће ићи у правцу олакшавања послова људима, а не мењању људи - аутоматизација пољопривреде, прецизне дијагностике у медицини и лакша излиставања диференцијалних дијагноза спрам симптома и резултата анализа, бољи прорачуни утрошка материјала и пројектовања у грађевини, боље планирање простора, лакше решавање компликованих случајева...

Daktilografkinje u prošlosti, kasirke se teenutno zamenjuju sa samouslužnim kasama, službenike u bankama zamenjuju aplikacije i autonomni bankomati, u nekoj budućnosti očekujem(već ih i ima) i automatska vozila koja te voze, robote čistače...
U medicini vidim da AI jako napreduje i daje rezultate...
Dobro, i šta onda misliš da će ljudi da rade kad se pojavi dovoljno AI i robota i za ostale zadatke i profesije?

Kinezi imaju svoj AI koji se zove DeepSeek i koji su čak pustili kao open source. Koriste ga u radu koliko i mi.

Nisi imao opciju da te neki stranci plaćaju da radiš od kuće a ti to plaćeno vreme koristiš kvalitetno na forumu...
Imao sam. email je postojao, cak i internet je postojao, veza je bila preko modema.
I moglo je da se radi od kuce, ko je bio u stanju.

Vec decenijama imamo vlo male tehnoloske pomake.
Recimo pre 50 goidna postojao je TV u boji, baziran na ekranu sa katodnom cevi.
Znaci osnovna fukcija televizora je postojala. Sadasnji televizori imaju veci ekran i nesto bolju sliku, ali nisu nista novo.
Ja imam televizor star 15 godina.

Sto se tice AI. POjavio se novi proizvod, virtuelni zaposleni koj se kaci na meeting-e u Teams-u ili slicnim programima. To je nenametljivi AI robot koji snima koje bio na sastanku, sta je rekao pravi transkript i opciono ga prevodi. Na taj nacin vlasnici firmi ili narucioci projekta spijuniraju zaposlene.
Moramo apsolutno da shvatimo da u kapitalizmu postoji smao jedan motiv, a to je zgrtanje profita.
U kapitalizmu nema nista dobro. Devedesetih suljudi verovali da kapitalizam inherentno donosi slobodu, medjutim vidimo sta imamo danas.

Poslednja izmena:
Izvini ali kad god vidim da neko poredi eru AI sa parnim mašinama ili presama to mi je znak poredi babe i žabe.
samo na površini.

Više se odnosi na strah od nepoznatog i budućnosti.

Ja ne kažem da dolazak AI ne donosi i opasnost, I Sam Altman je to rekao. zavisi kako se upotrebljava i kako se ograničava, neki zakoni morajuu da se donesu.

Ali da ponovim, veštačka inteligencija je došla, ne može da se spreči mora da se prihvati, zagrli i uproegne da bude u našu korist a ne štetu

Много се цела проблематика гледа из западњачког капиталистичког money first угла. Мислим да многољудне нације попут Кине и Индије прве неће дозволити талас масовног преузимања послова од реалних људи у корист машина и програма. У том духу, развој практичног АИ ће ићи у правцу олакшавања послова људима, а не мењању људи - аутоматизација пољопривреде, прецизне дијагностике у медицини и лакша излиставања диференцијалних дијагноза спрам симптома и резултата анализа, бољи прорачуни утрошка материјала и пројектовања у грађевини, боље планирање простора, лакше решавање компликованих случајева...
Zemlje kao što su Kina i Indija će naći neke poslove svojim radnicima ali će to biti život na nivou ovoga:

50c65081eab8eaa21900000f

Znači živiš u kavezu samo da bi radio, zarađuješ tek toliko da platiš troškove i zarobljen si večno u tom poslu do smrti.

Na zapadu neće biti toga nego će ići ovako:

Korporacija A otpusti jednog dana 1000 radnika. Izda saopštenje da to nije masovno otpuštanje, samo "restrukturiranje".
B sledećeg dana otpusti još toliko. Sa istim izgovorom.
Sledećeg dana i C uradi isto.
Sledećeg dana i D.

Posle par meseci, odjednom na biroima par desetina hiljada ljudi u nekoj zemlji, npr Americi. Vlast i država ne primećuju problem. Prođe još par meseci, još par desetina hiljada. Vlast i država tek kreću da primećuju obrazac. Reaguju posle par meseci. Do tada već broj otpuštenih u stotinama hiljada. Spremaju zakon / pravne mere, ali dok to prođe sva glasanja, sva kontra-lobiranja, sve revizije... trebaće još godinu dana. Za to vreme korporatoidi požure da otpuste šta još mogu, da se ratosiljaju pre nego što zakon prođe. Još više ljudi na ulici.

I šta onda?

Ko će da stvori nove poslove tim ljudima?
I ko će da plati to stvaranje? Ko će da im zida nove fabrike, kompanije, vozila... na kojima će da rade? To sve košta.

Pa neće sigurno korporacije i bogataši da se odreknu svojih bogatstava nego će država opet da kaže "e narode, moraćete da stegnete kaiš da bismo vratili ovih XYZ hiljada na posao".

I opet nadrljava narod a bogataši i korporacije se izvlače.
A i to rešenje neće moći da prođe, jer će biti previše nezaposlenih a premalo resursa i mogućnosti da se oni zaposle tek tako.

Previše je tog nekog verovanja da će među korporatoidima i superbogatima preovladati neki razum a da će vlasti i države reagovati na vreme i adekvatno.

Ko da reaguje?

Tramp? Starmer? Makron? Trudo? Šolc? Milei? Mask? Bezos? Zakerberg? Altman?

Jel vama iko od njih deluje razumno?
Ozbiljno pitam.

samo na površini.

Više se odnosi na strah od nepoznatog i budućnosti.

Ja ne kažem da dolazak AI ne donosi i opasnost, I Sam Altman je to rekao. zavisi kako se upotrebljava i kako se ograničava, neki zakoni morajuu da se donesu.

Ali da ponovim, veštačka inteligencija je došla, ne može da se spreči mora da se prihvati, zagrli i uproegne da bude u našu korist a ne štetu

Sve tehnologije vezne su za konverziju zivog u nezivo, prirodnog u neprirodno.
Tehnologiju imamo samo zato sto je homo sapiens bio toliko dobar lovac da nije bilo predatora koji je mogao masovno da se njime hrani pa je sapiens po pravilu unistavao okolinu i ucinio zivot na njoj neodrzivim.
Negde u kamenom dobu nacinjena je greska i sada nam nema spasa, moramo da koristimo tehnologiju.
Ne kazem da nije zanimljivo, ceo civot se bavim tzv najsavremenijim tehnologijama, sada i usranom AI, ali to je nivo majmuna koji lupa stapom po bari. Tako vidim sebe,kao majmuna koji je mogao d anadje sebi bolju zabavu da priroda okolo nije unistena.

Samo neke kulture uspele su da savladaju strah od smrti i gladi.
MIslim na razne nomadske kulture, Busmane ili Jakute.

Jdnom, u Holandiji jedan zubar hteo je da leci zubnu gangrenu kod mene nekom samanskom metodom. Nedelju dana sam trpeo bol i odlucio se za savremeno resenje.
Zato sto sam kukavica.
Divljak trpi bol, ceka da se desni potpuno zagnoje iizvadi sebi zub prstima.
Ja sam kukavica, zato imam tehnologiju i to je sustina tehnologije.

Svi mi smo uhvaceni u klopku kapitalizma. Kapital nas kao bicem goni da radimo brze, bolje i jace. Radikalski.

Previše je tog nekog verovanja da će među korporatoidima i superbogatima preovladati neki razum a da će vlasti i države reagovati na vreme i adekvatno.

Ko da reaguje?

Tramp? Starmer? Makron? Trudo? Šolc? Milei? Mask? Bezos? Zakerberg? Altman?

Jel vama iko od njih deluje razumno?
Ozbiljno pitam.
Naravno da ne. Upitanju su psihopate.

То је исто западноцентрични поглед на Азијске многољудне земље, а ради се о скроз другачијој филозофији живота у односу на запад са јеверским и wasp погледом на профит и рад.

Оно што ја видим да следи у наредних 100 година на западу јесте пропаст мегалополиса и рерурализација. Обрнута миграција од оне коју имамо након индустријализације.

То је исто западноцентрични поглед на Азијске многољудне земље, а ради се о скроз другачијој филозофији живота у односу на запад са јеверским и wasp погледом на профит и рад.

Оно што ја видим да следи у наредних 100 година на западу јесте пропаст мегалополиса и рерурализација. Обрнута миграција од оне коју имамо након индустријализације.
Jedino ako se predje na manuelnu poljoprivredu i organsku proizvodnju ce toliki prelazak u sela imati smisla.

Dobro, o čemu se onda radi?

Kako izgleda život radničke klase u Kini i Indiji?
Šta u životu imaju osim posla i eventualno telefona da ih uveče animira pola sata pred spavanje?

up-to-16-workers-living-in-one-room-in-a-factory-flat-china-A76TPW.jpg

Dobro, i šta onda misliš da će ljudi da rade kad se pojavi dovoljno AI i robota i za ostale zadatke i profesije?
Uf pa ne znam baš sada toliko daleko da precizno zamislim, pa ću ovako odokativno.
Trebalo bi više dadilja po kućama, više personalnih trenera za treninge, više animatora za decu, više razvijanja intelektuala kod osoba, manje grupe razreda po školama, više učitelja u mladom uzrastu, vaspitačica, naprednih vaspitačica, više brige za starije ljude. Turističkih vodiča manjih grupa.
Raznih ekologa i praćenja bezbednosti i zdravlja. Kontrolora tih robota i održavanje njih. IT sektor, security sektor, kontrola od hakera i zloupotrebe novih stvari. Evo ponovo ću zakačiti par slika novih zanimanja koje sam video, verovatno kada bih izguglao bih našao još takvih zanimanja. Savremene spremačice koje donose robote kao pomagala, takodje i ostala zanimanja održavanja zgrada, kuća, dvorišta itd...
Posebni učitelji koji su zaduženi za razne stvari oko učenja informatike, bezbednost, razlikovanje stvarnog i lažnog sadržaja itd...
Može biti bolje i humanije za sve, nadam se da će tako i biti samo što smo sada u procesu prilagodjavanja i uvek će oni koji se ne prilagode ili ne nauče nove stvari loše proći.

Prilozi

• IMG_0693.jpeg
    IMG_0693.jpeg
    153 KB · Pregleda: 9
  • IMG_0694.jpeg
    IMG_0694.jpeg
    148,9 KB · Pregleda: 8
  • IMG_0695.jpeg
    IMG_0695.jpeg
    143,6 KB · Pregleda: 9
više personalnih trenera za treninge, više animatora za decu, više razvijanja intelektuala kod osoba, manje grupe razreda po školama, više učitelja u mladom uzrastu, vaspitačica, naprednih vaspitačica, više brige za starije ljude. Turističkih vodiča manjih grupa.
Raznih ekologa i praćenja bezbednosti i zdravlja. Kontrolora tih robota i održavanje njih. IT sektor, security sektor, kontrola od hakera i zloupotrebe novih stvari. Evo ponovo ću zakačiti par slika novih zanimanja koje sam video, verovatno kada bih izguglao bih našao još takvih zanimanja. Savremene spremačice koje donose robote kao pomagala, takodje i ostala zanimanja održavanja zgrada, kuća, dvorišta itd...
90% navedenog se može zameniti mašinama ili AI-em.

Već imaju neke AIeve i robote po školama. I već se po svetu nameće i normalizuje koncept društvoa sa što više automatizacije i što manje ljudskog kontakta u poslu i svakodnevnim aktivnostima.

Ako već imamo sve to u testnim fazama, vrlo brzo ćemo doći i do toga da se to masovno implementira. Kao što je npr GPT pušten u javnost decembra 2022. a već 3 godine kasnije Kina objavljuje da uvodi AI u škole.

Promene će se dešavati nenormalnom brzinom, do te mere da naša predviđanja na osnovu iskustava iz 19. i 20. veka neće više biti relevantna i tačna. Kao kad bi neko ko je do juče radio samo sa vatrom hteo da predvidi šta će biti sa nuklearnim reaktorom koji mu je odjednom dat.

Jedino ako se predje na manuelnu poljoprivredu i organsku proizvodnju ce toliki prelazak u sela imati smisla.
Може и роботизована органска производња, робот да чупа коров по башти и да чисти шталу нпр. Постоје већ и роботизовани трактори који сами ору њиву.
А прелазак на село, па ето да свако себи има оно што му стварно треба - здраву храну.

Dobro, o čemu se onda radi?

Kako izgleda život radničke klase u Kini i Indiji?
Šta u životu imaju osim posla i eventualno telefona da ih uveče animira pola sata pred spavanje?

Мислиш да је радничкој класи у ЕУ и САД, конкретно шљакерима, претерано боље? Мислиш да мигранти који возе аутобусе по БГ и грађевинци имају бољи смештај и разоноду?

A što idu iz Azije ako im je isto?

I što radnička klasa Evropljana i Amera, koliko god im bilo sve gore, ne idu u Aziju?

Što Srbi idu na zapad? Što ne u Indiju i Kinu?

A što idu iz Azije ako im je isto?

I što radnička klasa Evropljana i Amera, koliko god im bilo sve gore, ne idu u Aziju?
Sljakeri ne idu, istina je.
Ali ima sve vise visoko obrazovanih koji su poceli da odlaze na IStok.

Znam coveka koji je iz jedne zap. korporacije otisao u Huawei.
Dugo miu je trebalo da se navikne na taj stepen poslusnosti koji se trazi, a onda je otkrio da to nije tako strasno.
Razlika je kaze da u zap korporaciji vrlo tesko moze s da napredujes kao stranac, a da u kinskoj ne mozes nikako, samo sto kinezi vise placaju poseban napor. Tamo neposredni sef dobija bonus za svaki uspeh svojih podredjenih. Kienskom sefu je u velikom interesu da podredjeni budu zadovoljni.
Kinezi kazu da na svetu postije Kinezi, varvari, zivotinje i biljke.

Зато што их има пуно и зато што им се на западу нуди више.

Понуда и потражња. АИ би гашењем неких занимања могао да примора бројне људе да раде физичке послове и тако потисну мигранте - раднике. То би последично довело до промена и у земљама из којих долазе мигранти радници.

Pa znači ipak su uslovi na zapadu nešto bolji nego u Indiji i Kini.

Ja kažem - mogu da zamislim scenario u kome vlade Indije i Kine kažu "ok, postaraćemo se da ne bude cunamija nezaposlenih, svi ćete imati nešto da radite". Ako ništa drugo, uradiće to da ih ovi ne bi raskomadali, da im ne dođe milijardu gladnih i besnih usta na gajbu da ih linčuje. Ali rešenje koje im daju svodiće se na ovo:

A koja je poenta takvog života?

A za to vreme KKP i Indijske vlasti i bogataši žive bukvalno kao faraoni.

Dakle nemoj da misliš da će Istok išta bolje rukovoditi AI krizom nego što će Zapad. Svi ćemo globalno nadrljati. Jedina razlika će biti da li će neko da se overi odmah po gubitku posla ili će da se overi posle 10 godina robovanja u azijskoj fabrici kad shvati da šta god i koliko god radio, on iz te fabrike-logora neće nikad otići.

Do sada su radnici iz ruralnog dele KIne ziveli u ovakvim internatima sa motivomn da stede za svoju porodicu koja je ostala na selu.
To je bio njihov motiv.

Motivacija je tek tema za sebe. Ljudi misle da samo na "dekadentnom zapadu" se ljudi osećaju izgubljeno i bez smisla.

A zapravo i Kinu pogađa ta epidemija, koja se zove Bai lan (let it rot).

Jbg, 100 godina obećavaš ljudima da ako se budu cimali još malo, odricali još malo, trpeli još malo... da će oni ili bar njihova deca živeti bolje i srećnije. Onda se to obećanje ispumpa, poverenje i vera nestanu i ljudi krenu da se pitaju "za koj moj ja živim i radim kao mrav? Za čije babe zdravlje i bogatstvo? Pa svakako ne za moje".

U Indiji još toga nema u tolikoj meri ali svakako se pojavljuje i kod njih.

I šta su odgovori i reakcije vlasti i bogatih na sve to? "Jbg, moraćete da radite više posla za još manje plate" ? Šta, to je celo rešenje?

Pa pola će da ih pojede žive zbog toga (kad kriza dovoljno naraste) a druga polovina će da se baci s mosta. Vau, kakva divna budućnost, kakav smo divan svet sebi napravili... I onda se posle ljudi čude i rugaju što sve više raste zabrinutost povodom toga.

I šta ono beše sa ekonomijom još pre AI?
Beše prsne ko dulek svakih 10 godina?
Jel nije tako?

Запад има јачу цену рада, зато је већа миграција радне снаге са истока тамо.

Има ли икакве економско-социјалне алтернативе корпоративном капитализму у којем живимо данас?
Да ли ће западни свет тек тако препустити људске судбине похлепи великих корпорација?
Да ли човек данас мора да буде шраф система?
Који је смисао икаквог живота игде? Да ли се ради само зарад пуког преживљавања? Да ли послови постоје због људи или људи постоје због послова?

Има ли икакве економско-социјалне алтернативе корпоративном капитализму у којем живимо данас?
Да ли ће западни свет тек тако препустити људске судбине похлепи великих корпорација?
Који је смисао икаквог живота игде? Да ли се ради само зарад пуког преживљавања? Да ли послови постоје због људи или људи постоје због послова?

AI je upravo katalizator raspada kapitalističkog sistema. Što razvijeniji i autonomniji AI, to manje potrebe za ljudskim radom, koji je neophodni uslov kapitalističkih klasnih odnosa.

Pitanje je samo da li ćemo da odemo u neki tehno-feudalizam ili u pravednije društvo.

Мислим да ће прво бити нека фаза техно-анархије, крах великих компанија па развој мањих производних капацитета за локалне потребе.

1. Sitaucija se zaostrila. Korporativni kapitalizam prozdire svet i samog sebe. Alternativa postoji jedino u retko naseljenim pordrucjima ili u retkim nisama korporativnog sistema koje je veoma tesko pronaci. To su bizarne firme na granici egzistencije. Meni je trebalo npr 2 godne da pronadjem takvu rupu u sistemu da mogu da radim krace nego ostali, a da ipak (sve teze) prezivljavam. Ali ja sam senior sa iskustvom, za one koji tek pocinju situacija je uzasna.
2. Zapadni svet ce pre dovesti svet do unistenja nego se odreci korporativnbog profita.
3. Covek ne sme da veruje u sistem. Ako dovoljno mrzi sistem pronaci ce rupu. Mora da mrzi.
4. Simisao zivota je sam zivot. Velika stvar je biti razlicit od zvezda i kamenja koje plove vasionom vec moci i gledati i imati internu zelju za zivotom.

Cak i smrt je bolja nego zivot u korporativnom kapitalizmu.
Jer takav zivot je nezdrav i znaci sporo umiranje.

2. Zapadni svet ce pre dovesti svet do unistenja nego se odreci korporativnbog profita.

Čemu ova kataklizmičnost? Zapadni svet je prolazio kroz nekoliko faza u svojim ekonomskim i političkim odnosima. Nije kapitalizam stvoren sa Adamom i Evom, nego je rezultat političko-ekonomskog progresa Evrope. Kada dođe vreme, i taj sistem će biti zamenjen nekim drugim, i to uprkos kočenju elita koje teže da konzerviraju svoju moć (što je uvek dosad bio i slučaj).

Vrh