@stf
Ako je iskompleksiranost imati glavu onda je priroda ne samo iskompleksirana već i do te mere da po tebi ne bi trebala da postoji a u paketu sa njom i mi.
Te priče za malu decu gde se reč "iskompleksiranost" koristi na svakom koraku slušam svakodnevno na ulici kako adolescenti (oni što vole da vandalizuju sve živo i neživo) "gađaju" jedni druge rečima za koje ni ne znaju šta zapravo znače. Kompleks je nešto sasvim drugo što se zna u psohologiji a "iskompleksiranost" je samo izmišljena fraza za vređanje onog koji misli da može više i koji jednostavno misli drugačije. Ovo je forum za razmenu mišljenja a ne za vređanje onih forumaša koji jednostavno misle drugačije. Pa tako ako stvarno misliš da si nesposoban do te mere kao i urbanistički zavod onda ti se stvarno divim, nema šta.
Ona stvar kod koje tvoje mišljenje nikako ne može da pije vodu jeste činjenica da se većina forumaša na ovom sajtu slaže sa mnom da bi bilo potrebno da se uradi jedan deo grada koji je namenjen borbi protiv rajfajzen krmača, kutija za cipele, sarkofaga, grobova u pokušaju, fabričkih hala koje služe pogrešnoj nameni i sličnih "dragulja" ovog grada zbog kojih bi po tebi ovaj grad sigurno trebalo da se ponosi jer je načičkan njima kao džukela buvama.
Ako je jedna obična džukela puna buva zašto je ti nemaš u stanu? Ili želiš i buve kao kućne ljubimce?
Opet ti se divim jer ja nisam toliko hrabar da držim buve kao kućne ljubimce.
Ja nisam rekao da nam treba megalomanija poput onih koji stvarno imaju kompleks niže vrednosti ali zato smatram da ti nemaš pravo da moje mišljenje okarakterišeš kao kompleks niže vrednosti.
Jel Beč lud što je gradio Donau City i Wienerbarg? Naravno da ne. Stare zgrade u predivnom centru bi bile rušene dok bi staklare bile građene na sve strane. Da se vodio tvojom logikom sledeći put kada bi otišao tamo odseo bi u Badenu jer bi u njemu bilo najviše jeftinih hostela. A šta misliš zašto? Pa jednostavno bi sve dobre lokacije pojele gore pomenute "vrste buva". Ili bi te u najgorem slučaju "odrali" da odsedneš nekoliko dana negde u centru grada. Ovako se održava balans cena i drži se pod kontrolom nekontrolisano variranje. Time se sprečava getoizacija što je kod kompaktnih Evroposkih gradova od velike važnosti posebno u današnje vreme kada postoji svest o toleranciji i jednakosti.
Zato sledeći put kada daš takvo mišljenje pomisli da će tvoje dete živeti u Zemun Polju zbog popunjenih parcela u "gradu" ili bar u NBG. Što je više parcela popunjeno kvadratni metar je skuplji jer ima sve manje
dostupnih kvadrata za gradnju. A onda kada odeš sa detetom na Kališ pa vidiš i dalje onu rupetinu između Dunava i Borče zapitaj se zašto maltretiraš tvoje dete cimajući ga čak iz Zemun Polja. Kada se slučajno okreneš na suprotnu stranu i ugledaš Savski Amfiteatar u vidu gore pomenute buvare shvatićeš da je to već izgrađeno. Luka Beograd takođe.
Danas može da se spreči ili bar ublaži proždiranje svake moguće parcele za objekte koji do određene visine popunjavaju svaki pedalj lokacije. Kada grad od "zelenog" bude postao onaj sa hroničnim nedostatkom zelenila (aka. Atina koja je inače prepuna pomenutih velelepnih zdanja) biće kasno za ispravljanje grešaka nastalih u prethodnom periodu. U najboljem slučaju biće papreno skupo pa će tvoje dete ni krivo ni dužno otplaćivati greške za koje se inače zalagao njegov otac. Zato bolje da se vodimo logikom "bolje sprečiti nego lečiti". To je moj dobronameran savet.
Da je Beč izgradio dovoljan broj kvadrata u visokim zgradama sada ne bi imao "rep" gde se inače nalazi Siebenhirten - južni terminus linije U6. Za njenim produžavanjem ne bi bilo potrebe pa bi imali dovoljno novca da izgrade U5 makar do sadašnje trase U2 u centru. Zbog toga Hernals i dalje nema metro. Ali gle čuda, ima Siebenhirten. Ajde idi u Siebenhirten (Zemun Polje) pa uživaj, štaćeš tu u "gradu".
Koliko urbanistička politika može da utiče na gradsku saobraćajnu infrastrukturu niti si ti svestan, niti urbanistički zavod što je još žalosnije.
stf":3kmw16pu je napisao(la):
Мени смета толика пљувачина на сваки могући пројекат јер "није кула". Кула па кула. Турили бисте кулу где год се подигне грађевинска ограда. Е, видиш, то је по мени искомплексираност грађанства.
Tipična malograđanska zaraženost. Da smo gradili Novobeogradske "testere" i Beograđanke (čak i duplo veće) sada ne bi imali Kaluđerice, Ledine, Zemun Polja, Altine, Plave Horizonte, Autofarove, Krnjače, Borče, Koteže, Reve, Resnike, Železnike, Dušanovce, koze šišačice Zvezdarske Šume, "preduzeća za betoniranje Novobeogradskih igrališta" i slično.
Imali bi više prostora za prigradske piknik zone, više prostora za poljoprivredu a ono malo sela bi poštedeli zarazne nekontrolisane "sprawl - type urbanizacije" - čitaj Amerikanizacije.
Autoputevi bi se gradili po gradu i samo tamo gde je to potrebno van njega a ne gradnja tramvaja po gradu umesto metroa i bržih gradskih saobraćajnica. Jovin i kompanija trube već decenijama da bi metroom biolo moguće graditi Trandit Oriented Development oko stanica i povećavati koeficijent izgrađenosti
u blizini stanica što bi poslovne kvadrate postavilo
baš tamo gde treba a nas u stambenim naseljima poštedelo urbanističkog prevrata.
Ja mislim da sam dosta toga rekao pa ne bih imao više šta da dodam.
Gore sam naveo glavni razlog zbog kog mislim da nam treba to što nam treba. Da nemam razlog onda bi imao kompleks niže vrednosti ali pošto sam apsolutno svestan zašto ovo govorim onda samo imam drugačije mišljenje od tebe i ništa više. Od negde ipak mora da se počne.
Izvinjavam se šomiju za ovoliki post ali kada pričam moram da završim misao - u suprotnom ovo ne bi bio forum već prepucavačina tipa krstarica.