Memorijalnog centra nema iz nemara
Izvor: B92
Beograd -- Danas se obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta. Grupa zatvorenika je 22. aprila 1945. godine izvela proboj iz ustaškog logora smrti Jasenovac u NDH.
Foto: B92
Ovaj dan posvećen je sećanju na Jevreje, Srbe i Rome stradale u masovnim pogubljenjima tokom Drugog svetskog rata.
Milutin Čekić danas je ponovo pred spomenikom žrtvama genocida. Predsednik Udruženja dece logoraša Jasenovca u Beogradu imao je samo pet godina kada je završio pet godina kada je završio u ovom logoru.
"Što se tiče moje uže porodice, od 19 članova preživela je samo moja majka, jedan stric i ja. Dva člana još u bici na Kozari ostali u Jasenovcu i sajmištu", kaže Čekić.
Udruženja logoraša žale što ni posle toliko mnogo vremena inicijativa da na Starom Sajmištu, mestu nekadašnjeg koncentracionog logora
bude podignut memorijalni centar još nije realizovana.
"Naše zalaganje za formiranje jednog memorijalnog centra na Sajmištu ide za tim, da to bude drugo srpsko svetilište, da bude srpski Jad Vašem, na ovom terenu. Nažalost, nešto zbog nemarnosti, nešto zbog nemanja sredstava, a pre bih rekao nemarnosti, to ni do danas nije rešeno", kaže Čekić.
Među okupljenima pred spomenikom žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu bila je i Jelena Radojčić koja je rat preživela iz logora Stara Gradiška. Sedam decenija kasnije njena borba još traje.
"Od mojih članova porodice samo troje preživelo još tražim brata koji je dosšao sa mnom do zagreba, rođenom 40 te još uvek ga tražim, nema ga, da li ću ga naći ili ne da li ću ga naći ili ne to ću da vidim", kaže Jelena Radojčić.
U ime države venac je položio premijer Ivica Dačić, a poštu žrtvama odale su brojne diplomate među njima i nemački ambasador.
Poruka Srbije je da zajednička, nekada i turbulentna prošlost naroda Zapadnog Balkana ne sme da predstavlja prepreku jačanju dobrosusedskih odnosa i saradnje.
Logor na Starom Sajmištu bio je najveći koncentracioni logor u okupiranoj Srbiji. Kroz njega je prošlo više od od 32 hiljade logoraša, a skoro 10 600 zarobljenika ubijeno je ili umrlo od gladi