Pa SBB i jeste jedno vreme bio ortak koji kolko tolko čuva leđa od Vučićevog zla.
Ali ne očekujem da ti to razumeš, naravno.
To je zapravo bio način da uveća svoju vrednost kako bi se prodao za najveću moguću cenu. Znaš kako se kaže, cifre ne lažu - da SBB nije imao strategiju da glumi tog ortaka, ne bi došli do 700K korisnika jer bi ljudima bilo svejedno da li su na SBB ili negde drugo. Ovako su našli svoju tržišu nišu i gradili tu svoju poziciju, koja ih je dalje kapitalizovala i multiplikovala vrednost i posle toga je lako načiniti exit sa nekim multiplikatorom tipa [prosečan godišnji profit x 5] ili kako su već došli do te cene po kojoj je prodat (verovatno je bilo i nekih pondera u pregovorima). Tako se to radi u ozbiljnom biznisu i zato svima savetujem da se uvek upravljaju ka krupnom kapitalu, to jeste da biznise i poslove grade tako da krupnom kapitalu bude u interesu da ih kupi.
Šolak je poslovno gledano najmanje 2 puta napravio odlične poslovne poteze:
1. Kada je većinski udeo prodao BC Partners investicionom fondu
2. Kada je zajedno sa investicionim fondom prodao SBB dalje.
Jednostavno audience (pretplatnici) su bili asset za povećanje vrednosti, i ceo taj politički narativ su iskoristili da kapitalizuji vrednost na max i da naprave vrhunski dil i izađu iz cele priče sa ozbiljnim ROI-em.
Ono što sam spomenuo da bi bilo dobro da od prvog razreda osnovne škole postoji obavezan predmet "osnove biznisa, poslovanja, preduzetništva i investicija", ili "uvod u kapitalističku privredu" bi omogućio da deci već u osnovnoj školi bude savršeno jasna biznis logika iza cele priče. A mogu samo da zamislim koliko bi kao nacija i društvo napredovali kada bi deca od 12-14 godina već razumela ovu transakciju iz ugla biznisa i koliko bi ta deca posle kao mladi ljudi od 20+ bili zapravo poslovno i ideološki osvešćeni i na jednom potpuno drugom nivou u odnosu na sadašnji period.
Ja ako ikada budem imao decu, mislim da ću ih učiti biznisu, preduzetništvu, i investicijama od kada krenu da čitaju i pišu jer misim da bi ih ta saznanja u formativnom periodu napravila na sposobne ljude kojim god poslom sutra odluče da se bave.
U svojem okruženju imam takve primere, jedan od najboljih drugova je sina koji završava osnovnu već uključio u biznis, u smislu da sluša njegove sastanke, da vodi računa od jednom stanu kojeg izdaju na dan (Airbnb komunikacija sa gostima, dočekivanje gostiju jer mali parla english 10/10, i posle organizacija čišćenja i svega dalje što je vezano za održavanje apartmana), ceo prihod od rentiranja stan na dan uzima sin i to mu je umesto džeparca i mali već ima vrhunske radne navike, ne bi se čudio da već krajem srednje krene u svoj biznis all in. Za mene je to 10/10 roditeljstvo i primer na koji ću se ugledati i koji bi zapravo trebalo usvojiti kao role model kako bi nam deca što pre bila sposobna i nezavisna.