Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Nije samo nadstrešnica, cela država je mafija. Počev od policije, vojske, crkve, inspektora, ministara... Samo na Altini Gavro Kovačević je 2020. godine imao 8 stanova na Altini. Stanove je dobijao od divljih graditelja, koji mu zauzvrat daju po stan da bi nastavili gradnju. Tako fukcioniše na svakoj opštini, to je princip vladanja SNS-a. Zato smo imali tolike nelegalne gradnje na zemljištu nekadašnjeg PKB-a. U Batajnici, da bi čoveku priključili struju (ima sve papire), morao da da 30.000 evra ljudima Andreja Vučića. Oni znaju ko ima love i onda ga reketiraju. Ko ne da za stranku, dovode mu inspekciju. To je isto deo EPS reketiranja. Pre par godina, jedan biznismen iz Bataje se hvalio da lično AV-u donosi 24.000 evra na ruke, a zauzvrat on sve radi na crno.

Ljudi sve znaju, ali nemaju poverenja u krimi-narko državu. Mogu ti skinuti glavu, mogu te izraditi sudije, može ti krimi država napakostiti. Bolje da se grade zatvori, a ne stadioni!

Zato sto ostale komunizme iz istocnog bloka ne mozes porediti sa nama,
oni si bili pod kontrolom rusa a mi ne pa smo samim tim živeli bolje od njih i gledali ih sa visine zbog toga.
Sigurno si slusao priče sta si sve mogao sa malo para u bugarskoj, rumuniji, cehoslovackoj i kako je nas dzeparac bila tamo plata doktora, itd..
Zato se mnogi ovde sa setom secaju tog vremena a ostali u istocnom bloku se gnušaju (sa pravom) i jedva su čekali da pobegnu i oslobode se rusa pa su po oslobodjenju uradili sve da sto vise razmontiraju taj sistem ukljucujuci i arhive tajnih sluzbi.
Mi ne, mi smo dobili slobu srbina da nam zameni tita (kako je apsolutna vecina tada tražila) i period komunizma se smatrao za najbolji (sušta suprotnost u odnosu na istocni blok)
pa kad je sloba pao mnogi su gunjđali kako nama treba "čvrsta ruka" i kako ne može drugačije pa su opet dočekali tu ruku!
ovo što su pokrenuli studenti mu dođe kao početak kraja tog primitivnog shvatanja čvrste ruke ako budemo imali sreće...

E neka im je Sergej rekao!
On to nikad ne bi uradio, on bi vodio bitku protiv zla do kraja.
Ma ne mislim da bi on vodio bitku do kraja, mislim da je SBB, to jeste United Media kao njen vlasnik, kao i svaki vlasnik profitabilnog biznisa, radio na tome da mu uveća vrednost kako bi se maksimizirala vrednost kada bude prodat. Na kraju krajeva Šolak je bio samo manjinski vlasnik SBB-a, dok je većinski bio investicioni fond BC Partners. Ko god je mislio da investicioni fond ulazi u neki biznis da bi se borio za pravdu ne poznaje osnove poslovanja. Za investicioni fond je SBB bio kao fabrika telefona u Kini - bilo je bitno samo da se vrednost povećava i da se exit uradi kada ima najveću vrednost.

Meni je samo smešno i tužno u isto vreme što su ljudi iznenađeni i razočarani i što su mislili da je SBB onaj dobar ortak koji im čuva leđa od mangupa sa druge strane.

Mislim da bi sve bilo mnogo bolje u Srbiji da se ljudi od osnovne škole uče osnovama poslovanja i biznisa. Baš sam pričao sa nekim kolegama iz jedne IT organizacije o tome.

Kao što je uveden predmet osnovi programiranja u osnovne škole, mislim da bi bilo jako dobro uvesti i predmet koji će se baviti osnovama ekonomije/biznisa/kapitalizma/investiranja/preduzetništva i koji bi se učio celu osnovnu i srednju školu (dakle od prvog osnovne) jer bi deca tada završavala školu znatno pripremljenija za realan svet, sa znatno primerenijim očekivanjima i sa manje nerealnih ideala, jer bi kroz 8 godina osnovne škole i 4 godine srednje učila o onome što ih u biti čeka kada se susretnu sa realnim životom. I to bi dugoročno (ali u najkraćem mogućem roku) napravilo bolje i realnije društvo

Pa SBB i jeste jedno vreme bio ortak koji kolko tolko čuva leđa od Vučićevog zla.

Ali ne očekujem da ti to razumeš, naravno.

Većina Srba ima potpuno infantilan pogled na svet. Setite sa samo koliko njih je mislilo da će Tramp da ukine sankcije NIS-u jer on navodno voli Srbiju a Bajden je ne voli.

Samo interes postoji. Kad Putin sedne s Trampom u Rijadu imace sadrzajan razgovor. Posle toga znacemo hoce li Ameri i dalje da kecaju Ruse a da mi ispastamo... ili ne.

Pa SBB i jeste jedno vreme bio ortak koji kolko tolko čuva leđa od Vučićevog zla.

Ali ne očekujem da ti to razumeš, naravno.
To je zapravo bio način da uveća svoju vrednost kako bi se prodao za najveću moguću cenu. Znaš kako se kaže, cifre ne lažu - da SBB nije imao strategiju da glumi tog ortaka, ne bi došli do 700K korisnika jer bi ljudima bilo svejedno da li su na SBB ili negde drugo. Ovako su našli svoju tržišu nišu i gradili tu svoju poziciju, koja ih je dalje kapitalizovala i multiplikovala vrednost i posle toga je lako načiniti exit sa nekim multiplikatorom tipa [prosečan godišnji profit x 5] ili kako su već došli do te cene po kojoj je prodat (verovatno je bilo i nekih pondera u pregovorima). Tako se to radi u ozbiljnom biznisu i zato svima savetujem da se uvek upravljaju ka krupnom kapitalu, to jeste da biznise i poslove grade tako da krupnom kapitalu bude u interesu da ih kupi.

Šolak je poslovno gledano najmanje 2 puta napravio odlične poslovne poteze:

1. Kada je većinski udeo prodao BC Partners investicionom fondu
2. Kada je zajedno sa investicionim fondom prodao SBB dalje.

Jednostavno audience (pretplatnici) su bili asset za povećanje vrednosti, i ceo taj politički narativ su iskoristili da kapitalizuji vrednost na max i da naprave vrhunski dil i izađu iz cele priče sa ozbiljnim ROI-em.

Ono što sam spomenuo da bi bilo dobro da od prvog razreda osnovne škole postoji obavezan predmet "osnove biznisa, poslovanja, preduzetništva i investicija", ili "uvod u kapitalističku privredu" bi omogućio da deci već u osnovnoj školi bude savršeno jasna biznis logika iza cele priče. A mogu samo da zamislim koliko bi kao nacija i društvo napredovali kada bi deca od 12-14 godina već razumela ovu transakciju iz ugla biznisa i koliko bi ta deca posle kao mladi ljudi od 20+ bili zapravo poslovno i ideološki osvešćeni i na jednom potpuno drugom nivou u odnosu na sadašnji period.

Ja ako ikada budem imao decu, mislim da ću ih učiti biznisu, preduzetništvu, i investicijama od kada krenu da čitaju i pišu jer misim da bi ih ta saznanja u formativnom periodu napravila na sposobne ljude kojim god poslom sutra odluče da se bave.

U svojem okruženju imam takve primere, jedan od najboljih drugova je sina koji završava osnovnu već uključio u biznis, u smislu da sluša njegove sastanke, da vodi računa od jednom stanu kojeg izdaju na dan (Airbnb komunikacija sa gostima, dočekivanje gostiju jer mali parla english 10/10, i posle organizacija čišćenja i svega dalje što je vezano za održavanje apartmana), ceo prihod od rentiranja stan na dan uzima sin i to mu je umesto džeparca i mali već ima vrhunske radne navike, ne bi se čudio da već krajem srednje krene u svoj biznis all in. Za mene je to 10/10 roditeljstvo i primer na koji ću se ugledati i koji bi zapravo trebalo usvojiti kao role model kako bi nam deca što pre bila sposobna i nezavisna.

Većina Srba ima potpuno infantilan pogled na svet. Setite sa samo koliko njih je mislilo da će Tramp da ukine sankcije NIS-u jer on navodno voli Srbiju a Bajden je ne voli.
Neki Srbi su verovali da ce Putin da posalje svoju vojsku da gine za nas i oslobadja Kosovo.

To je zapravo bio način da uveća svoju vrednost kako bi se prodao za najveću moguću cenu. Znaš kako se kaže, cifre ne lažu - da SBB nije imao strategiju da glumi tog ortaka, ne bi došli do 700K korisnika jer bi ljudima bilo svejedno da li su na SBB ili negde drugo. Ovako su našli svoju tržišu nišu i gradili tu svoju poziciju, koja ih je dalje kapitalizovala i multiplikovala vrednost i posle toga je lako načiniti exit sa nekim multiplikatorom tipa [prosečan godišnji profit x 5] ili kako su već došli do te cene po kojoj je prodat (verovatno je bilo i nekih pondera u pregovorima). Tako se to radi u ozbiljnom biznisu i zato svima savetujem da se uvek upravljaju ka krupnom kapitalu, to jeste da biznise i poslove grade tako da krupnom kapitalu bude u interesu da ih kupi.

Šolak je poslovno gledano najmanje 2 puta napravio odlične poslovne poteze:

1. Kada je većinski udeo prodao BC Partners investicionom fondu
2. Kada je zajedno sa investicionim fondom prodao SBB dalje.

Jednostavno audience (pretplatnici) su bili asset za povećanje vrednosti, i ceo taj politički narativ su iskoristili da kapitalizuji vrednost na max i da naprave vrhunski dil i izađu iz cele priče sa ozbiljnim ROI-em.

Ono što sam spomenuo da bi bilo dobro da od prvog razreda osnovne škole postoji obavezan predmet "osnove biznisa, poslovanja, preduzetništva i investicija", ili "uvod u kapitalističku privredu" bi omogućio da deci već u osnovnoj školi bude savršeno jasna biznis logika iza cele priče. A mogu samo da zamislim koliko bi kao nacija i društvo napredovali kada bi deca od 12-14 godina već razumela ovu transakciju iz ugla biznisa i koliko bi ta deca posle kao mladi ljudi od 20+ bili zapravo poslovno i ideološki osvešćeni i na jednom potpuno drugom nivou u odnosu na sadašnji period.

Ja ako ikada budem imao decu, mislim da ću ih učiti biznisu, preduzetništvu, i investicijama od kada krenu da čitaju i pišu jer misim da bi ih ta saznanja u formativnom periodu napravila na sposobne ljude kojim god poslom sutra odluče da se bave.

U svojem okruženju imam takve primere, jedan od najboljih drugova je sina koji završava osnovnu već uključio u biznis, u smislu da sluša njegove sastanke, da vodi računa od jednom stanu kojeg izdaju na dan (Airbnb komunikacija sa gostima, dočekivanje gostiju jer mali parla english 10/10, i posle organizacija čišćenja i svega dalje što je vezano za održavanje apartmana), ceo prihod od rentiranja stan na dan uzima sin i to mu je umesto džeparca i mali već ima vrhunske radne navike, ne bi se čudio da već krajem srednje krene u svoj biznis all in. Za mene je to 10/10 roditeljstvo i primer na koji ću se ugledati i koji bi zapravo trebalo usvojiti kao role model kako bi nam deca što pre bila sposobna i nezavisna.
Navlačenje ljudi na tanak led je uvek bio unosan biznis.

Tako će ovi studenti što blokiraju fakultete otkriti da ih je neko iskoristio za svoju prljavu igru i da su izgubili godinu studija bezveze.

Sad je februar i već nije bezveze. Klima u društvu je značajno bolja i srednjeročno nema povratka na prethodno stanje.

Dakle studentima se žrtva i borba već isplatila. I svima nama sa strane.

Ta perspektiva "nečije večite žrtve" je velika mana ovog društva.

Poslednja izmena:
Sad je februar i već nije bezveze. Klima u društvu je značajno bolja i srednjeročno nema povratka na prethodno stanje.

Dakle studentima se žrtva i borba već isplatila. I svima nama sa strane.
Kriminalci su i dalje na slobodi, a i za ovu sitnu ribu što hapse je upitno da li će ikada biti pravosnažno osuđeni.

I dalje nema pravde u državi.

Мислим да Горан прича о клими у друштву и ономе што сви ми видимо да се дешава око нас, а не о корацима које предузима предметна институција, како би се код његових присталица створила слика некаквих промена.

Колико пратим у свом мехуру, никога није више брига за њихове поступке.

Мислим да Горан прича о клими у друштву и ономе што сви ми видимо да се дешава око нас, а не о корацима које предузима предметна институција, како би се код његових присталица створила слика некаквих промена.

Колико пратим у свом мехуру, никога није више брига за њихове поступке.
Da i to je kao kad kažu pa uvek je bilo zagađenje.

Da, ali je bitno da li ga danas ima malo više ili malo manje. Ka čemu težimo? Koje vrednosti nas vode.

Vidi ovo, uhapsio lik Grčića i jos 15 nekih prašinara. Bukvalno nikog nije briga. Spin više ne pali. 👌 Idemo dalje.

@Ar4 .....Tako će ovi studenti što blokiraju fakultete otkriti da ih je neko iskoristio za svoju prljavu igru i da su izgubili godinu studija bezveze.

Ko ih je iskoristio za svoju prljavu igru? i kada će to saznati?
Pa je li moguće da posle svih ovih dešavanja neko i dalje veruje da je sve isto, da su protesti bezveze i slično.
Prijatelju neće više nikad biti isto kako god da se završi, a dobro će se završiti. Ovako nešto nikada u Srbiji nije bilo u bilo kojoj vlasti. Ko vuče konce? Zapad, Ne, njihove obojene revolucije su daleko ispod naših događanja. Istok, naravno da ne. Obaveštajne službe? Čije i zašto? Ko ima interes u ovome. Opozicija? Preslaba, neorganizovana, jednostavno nesposobna. Neka prati i uči, kao i ostali kojima očigledno nije jasno da u Srbiji imamo jedinstven događaj u svetskim okvirima.

@Ar4 .....Tako će ovi studenti što blokiraju fakultete otkriti da ih je neko iskoristio za svoju prljavu igru i da su izgubili godinu studija bezveze.

Pa je li moguće da posle svih ovih dešavanja neko i dalje veruje da je sve isto, da su protesti bezveze i slično.
Prijatelju neće više nikad biti isto kako god da se završi, a dobro će se završiti. Ovako nešto nikada u Srbiji nije bilo u bilo kojoj vlasti. Ko vuče konce? Zapad, Ne, njihove obojene revolucije su daleko ispod naših događanja. Istok, naravno da ne. Obaveštajne službe? Čije i zašto? Ko ima interes u ovome. Opozicija? Preslaba, neorganizovana, jednostavno nesposobna. Neka prati i uči, kao i ostali kojima očigledno nije jasno da u Srbiji imamo jedinstven događaj u svetskim okvirima.
I ja mislim da je jedinstven.

Ali čak i da nije. U redu je da se naši interesi poklapaju sa nečijim sa strane.

5. oktobar nije bio greška.

Bravo! Dok se istok i zapad preje*******avaju ko ce koga vise da osteti, kod nas se dogadja moralna revolucija.

Da mi je neko pricao da ce po Sumadiji da se sprema hrana po halalu za Srbe iz Novog Pazara koji protestvuju sa svojim kolegama iz Beograda za bolju Srbiju...rekao bih daj druze, to ni na njuz netu ne prolazi.

Bravo! Dok se istok i zapad preje*******avaju ko ce koga vise da osteti, kod nas se dogadja moralna revolucija.

Da mi je neko pricao da ce po Sumadiji da se sprema hrana po halalu za Srbe iz Novog Pazara koji protestvuju sa svojim kolegama iz Beograda za bolju Srbiju...rekao bih daj druze, to ni na njuz netu ne prolazi.

Da. Zaista, moralna revolucija. Ni ja nikad ne bi pomislio. Knjige ce se pisati o tome. MOralna revoliucija desila se u drzavi sa nejnemoralnijim ljudima.

Ipak, to je jos uvek mali broj ljudi. recimo 100 000 ljudi je oko 5% stanovnika Beograda.

Stanovnici Sremske mitrovice mogli bi jedno satnim gandijevskm otporom da sprece miting Hulje, ali nema naznaka da ce to biti.

Branko Dragas kaze:
Studenti imaju kritičnu masu naroda koja ih podržava. Ne smeju to da prokockaju.Moraju da urade ono što je nužnost sadašnjeg istorijskog trenutka.Performans je simpatičan oblik pridobijanja građana, ali ne rešava sistemski problem.Performans ne može da stvori novi politički sistem i nove institucije.
Treba nam – ZAVRŠNI UDRAC!
U nekoliko narednih nedelja.

Poslednja izmena:
Ne znam ko je studentima prodao priču da će šetnjama i blokadama fakulteta uspeti da nateraju SNS sudije i tužioce da rade po zakonu.

Hulji su poljuljali malo rejting i to je to.

Oslabili su Vučića (sada će biti više "managable" nego ranije, izvini na anglizmu, ne znam koji bi bio adekvatan prevod na srpski) i srušili su vladu, i to je max koji se sada mogao dobiti imajući u vidu sve okolnosti

Našem narodu je sve malo što nije idealno ili 100% onoga čega su očekivali, ali i ovakav manje nego idealan rezultat borbe je solidna pobeda i treba biti zadovoljan.

Ko je očekivao da će ovi protestu srušiti Vučića smatram da nije bio objektivan i realan. I žao mi je što rezultate borbe koji su max što se moglo dobiti u sadašnjim okolnostima (a to nije malo šta se uradilo) smatraju da nije dovoljno jer su očekivali pad režima i pa i potpunu promenu sistema (i sistema vrednosti društva) koja bi bila zapravo uvođenje apsolutne neposredne demokratije sa plenumskim načinom donošenja odluka, smatram da je imao prevelika očekivanja koja nisu imala uporište u realnosti (ti ljudi nisu razdvojili svoje želje i snove od mogućeg ishoda, pa će zato biti razočarami)

Шапић је прекршио закон бушећи насип у савским блоковима ради сплавова, чак су покушали и да направе противзаконито "решење" које им то дозвољава али је Управни суд (нормално) поништио исто јер не може нижа инстанца власти да добије решење о кршењу републичког закона.

Ако је кршење закона анархија онда нас је он у исту већ увео тако да нема шта да се сад буни
Не само то, већ је уништио и градски превоз, и опљачкао Београдску касу и задужио нас за €2 милијарде. За то му следује минимум доживотна робија да је наша држава уређена, док у најразвијенијим, и најуређенијим земљама попут Кине следује смртна казна.

Квалитетна реконструкција, нема шта.

Људи на капирају да је протест тек при крају своје почетне фазе.

Мислим да нам следи веома масовна и озбиљна друга фаза разраде, и веома сам узбуђен око тога, јер све до сада је било врло неочекивано и феноменално.

Vrh