zekagradjevinar
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 01.06.2017.
- Pohvaljen
- 4.629
Ja sam prošle nedelje kupovao po 117,5. Danas u istoj menjačnici mi rekli da je najbolji što mogu da mi daju 118,6.
Zavisi gde, u OTP jako teško da dobiješ bolje od tog premijum paket kursa.Zavisi valjda i od veličine transakcije.
Mislim da ima dva "tracka":Zasto je ova panika oko kursa, jer NIS nece moci da radi ?
Ok, bice malo skuplje gorivo, sta je jos razlog ?
Da, ja sam u RFB, ako trguješ on-line, kurs se menja u skladu sa veličinom.Zavisi gde, u OTP jako teško da dobiješ bolje od tog premijum paket kursa.
(bar inače, ne znam sada, i recimo do nekih 10,000 evra, više opet ne znam)
Isto je za 10 ili 10000 evra. Ali je ovo verovatno magnifica kurs.Zavisi valjda i od veličine transakcije.
Ako NBS popije sankcije, da li to podrazumeva potpunu obustavu platnog prometa sa inostranstvom za sve privredne subjekte?Mislim da ima dva "tracka":
- Biće i veći odliv deviza, zbog skupljeg uvoza
- Veorvatno bitnije: ako stignu sankcije za NBS dinar će kolabirati
Taj skuplji uvoz ne bi trebalo da bude veci od 10%.Mislim da ima dva "tracka":
- Biće i veći odliv deviza, zbog skupljeg uvoza
- Veorvatno bitnije: ako stignu sankcije za NBS dinar će kolabirati
Mislim da to, ustvari, niko ne zna.Ako NBS popije sankcije, da li to podrazumeva potpunu obustavu platnog prometa sa inostranstvom za sve privredne subjekte?
Nemam osećaj, ali bi me čudilo da su trošak rada rafinerije (izvan nafte) + profit rafinerije samo 10%.Taj skuplji uvoz ne bi trebalo da bude veci od 10%.
Ja prosto ne mogu da zamislim scenario da je NBS pod sankcijama, a izvoznici redovno primaju ino plaćanja. Ako uzmemo u obzir celu proceduru ino platnog prometa, sve ide preko NBS-a.Mislim da to, ustvari, niko ne zna.
Teorijski može, ali kako oni sve mogu da sroče te sankcije to samo oni znaju.
Ja iskreno ne očekujem da se to desi. Ali ako računaš da postoji 7-8% šanse da se tako nešto desi, onda ti se verovatno isplati da izgubiš 5-6% na kursnim razlikama.
(a na kraju krajeve, mislim da je se ovo neko snašao da omasti kroz paniku)