Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Nenad

Expert
Učlanjen(a)
10.01.2007.
Poruke
5.269
Pohvaljen
23
Lokacija
Hamburg
Više od 50 odsto škola bez toaleta
10. novembar 2007. | 16:02 -> 16:47 | Izvor: B92
Beograd -- Većina škola u Srbiji nema mokri čvor i odgovarajuće higijenske uslove, Narodna kancelarija svojom akcijom menja tu statistiku

Narodna kancelarija predsednika Republike je predstavila rezultate akcije "Domaći zadatak za sve nas", u okviru koje su do sada napravljena 22 toaleta u 15 opština u Srbiji, a za izgradnju narednih 16 toaleta koristiće se sredstva iz NIP-a.

U Srbiji ima mnogo škola koje nemaju osnovne sanitarne uslove među kojima je i Gimnazija u Ćupriji koja za dve godine slavi 100 godišnjicu postojanja, a učenici koriste poljski toalet koji se nalazi u dvorištu.

To je bio razlog koji je Narodnu kancelariju podstakao da pokrene akciju koja treba da poboljša higijenske uslove u školama. Ministar bez portfelja Dragan Đilas navodi i da Srbija neće moći u Evropsku uniju ako ne reši osnovne stvari kao što su stvaranje elementarnih uslova u školama.

"Da napravimo neki sistem kako ćemo sprečiti pojedinačne vandala koji uništavaju ili odnose, kradu, kako ćemo to što smo napravili da sačuvamo. Na žalost, mi danas živimo u zemlji u kojoj gde god da napravite neki park za decu treba da stavite noćnog čuvara pošto posle tri dana dođu neki i unište sve klupe, ljuljaške, klackalice pa tako i ovde, ako u svaku školu treba da stavimo nekog ko će to da čuva - stavićemo", kazao je Đilas.

Po poslednjim rezultatima u Nišu ima 350 obolelih od žutice, a sve je više obolelih i u drugim gradovima. Na području opština Leskovac, Paraćin, Pirot, Bela Palanka i Prokuplje više od 80 odsto područnih odeljenja nema mokri ili sanitarni čvor.

Direktorka Narodne kancelarije Tatjana Pašić istakla je da je ideja akcije da se za oko 25.000 dece obezbede osnovni higijenski uslovi.

"Mi smo, takođe, u nekim školama u kojima smo pravili toalete, napravili čak i tuš kabine s obzirom da deca u svojim kućama često nemaju osnovne uslove da se kupaju, tako da je to mesto koje će ih naučiti održavanju osnovne higijene. Postavljeni su i umivaonici da deca nauče da posle toaleta i pre užine treba prati ruke", kazala je Pašićeva.

Ministar Dragan Đilas je rekao da je za izgradnju toaleta ove godine iz Nacionalnog investicionog plana izdvojeno 15 miliona dinara i dodao da će u saradnji sa donatorima ta sredstva sledeće godine biti tri puta veća.
Izvor: B92
Link: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=11&dd=10&nav_category=12&nav_id=271694
 
Ovo je strasno...

Лет изнад кукавичијег гнезда
Србија оптужена за мучење болесника

У извештају Организације за заштиту права особа ометених у развоју наводи се да се деца и одрасли у специјалним установама везују, да годинама не излазе из кревета и да је њихов смештај опасан по живот

Слика двадесетједногодишњег младића са Дауновим синдромом који је већ једанаест година везан за кревет, полугола деца која обедују и врше и нужду у креветима и седмогодишња девојчице са обољењем мозга која није добила медицински третман који јој може спасити живот, јер је лекар оценио „да ће ионако умрети”, слика je Србије која је послата у свет посредством извештаја међународне Организације за заштиту права особа ометених у развоју. Извештај под називом „Мучење као лечење”, који је презентован на јучерашњој конференцији за новинаре, настао је након четири године истраживања у установама социјалне заштите у којима се лечи више од 17.200 деце и одраслих, а истраживањем су обухваћени Институт за децу и младе „Колевка” у Суботици, Институт за менталне болести у Чуругу, Институт за децу и младе у Кулини, Специјална институција за децу и младе у Стамници и психијатријске болнице у Вршцу и Ковину.
У извештају који је пре објављивања у српској јавности презентован у „Интернешенел хералд трибјуну” и „Њујорк тајмсу” наводи се да су деца и одрасли који се лече у нашим установама социјалне заштите фиксирани за кревете и понекад годинама онемогућени да изађу из постеље. У њему се такође упозорава да нехигијенски услови, заразне болести, недостатак медицинске неге, рехабилитације и судског надзора, чини смештај у српским институцијама опасним по живот, како за децу, тако и за одрасле.

Међу сликама које по бруталности конкуришу онима које су из Србије слали у свет током деведесетих година налази се и фотографија изгладнеле и дехидриране девојчице, која пати од дијареје опасне по живот и лежи фиксирана у кревецу у Кулини, дечака са Дауновим синдромом који лупа главом о металне решетке кревета и деце фиксиране за столице око струка и ножних чланака.

У овом извештају такође се тврди да у Србији има 78 установа социјалне заштите за особе са посебним потребама у којима је „у условима опасним по живот” смештено око 11.350 особа, међу којима је 2.300 деце. Директор Организације за заштиту права особа ометених у развоју Ерик Росентал истиче да је везивање детета за кревет нешто најстрашније што је видео у својој каријери адвоката особа са инвалидитетом дугој 14 година. „Реч је о најстрашнијем мучењу беспомоћне деце, која су везана за кревете и не могу да се померају”, прецизирао је Розентал.

Он је, такође, оценио да се у установама социјалне заштите крше фундаментална људска права и поручио да Влада Србије мора да поштује Устав републике и Повељу Уједињених нација о људским правима да би обезбедила тим људима услове за нормалан живот.

„Позивамо Владу Србије да истог тренутка нешто промени. Србија има одличне прописе. Ми смо веома задовољни што Устав Србије каже да дискриминација физички или ментално неспособних неће бити толерисана, али чему сви ти одлични прописи, ако се не примењују у пракси”, упитао је Розентал.

Представница Међународне организације за заштиту права особа ометених у развоју Лори Ахерн оценила је да су деца у установама у Србији злостављана „јер се везују за кревете, немају адекватну медицинску негу и често се самоповређују – уједају се, сама себе ударају, покушавају себи да ископају очи”. Она је навела пример једног дечака који чак једанаест година није напустио постељу у установи социјалне заштите у Стамници.

Описујући неке драстичне ситуације кршења људских права које је видела у институцијама у Србији, она је нагласила да су јој у ужасној успомени остале слике деце трајно везане за кревете и колевке. „Они године проводе у тим креветима, једу у тим креветима, врше нужду у тим креветима, живе и умиру у тим креветима”, навела је Лори Ахерн.

Истраживачи Организације за заштиту права особа ометених у развоју такође су дошли до закључка да у институцијама у Србији постоји упадљив недостатак рехабилитације, физикалне терапије и медицинске неге за децу и одрасле са посебним потребама. Без активности, кретања или физикалне терапије деца и одрасли категорисани као „непокретни” могу патити од искривљених и атрофираних удова и кичме, дислокације костију и имати проблеме са дисањем.

Током зиме, истраживачи су затекли институције са мало или без грејања, са пацијентима који се збијају око радијатора покушавајући да се загреју. Многи од њих боравили су у просторијама са капама и у капутима. Директор установе у Чуругу рекао је да у овој установи социјалне заштите има пацова и мишева и да су зидови зграде од азбеста. Због тога што немају купатила и водоводне инсталације корисници су били приморани да врше нужду у кофама, које су држали испод својих кревета.
Ерик Розентал изразио је наду да ће овај извештај омогућити притисак Европске уније на Србију да хитно покрене акцију усмерену ка побољшању услова у поменутим здравственим институцијама. Он је такође подсетио да је Организација за заштиту права особа ометених у развоју 1972. урадила сличан извештај, у коме је мета критике била институција Вилибрук у САД и додао да је држава реаговала тек на глас јавности, односно после објављивања видео-снимка на коме су се видели понижавајући услови у којима живе особе ометене у развоју. Ова организација за заштиту права особа објавила је сличне извештаје о људским правима у Мађарској, Мексику, Перуу, Русији, Турској, Уругвају, Аргентини, Румунији и о администрацији УН на Косову.
К. Ђорђевић

--------------------------------------------------------------------------

Љајић забранио пријем деце у Кулинама

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић уручио је јуче Дому за ретардиране у Кулинама код Алексинца решење о забрани даљег пријема деце, најављујући да ће ускоро почети и измештање најмлађих штићеника који се већ налазе у њему.

Љајић је у изјави Танјугу подсетио да је приликом оснивања тог дома, пре 50 година, било предвиђено да он прима само одрасле ретардиране особе, али да су у њему од самог почетка смештана и деца.

Он је рекао да је министарство сада донело одлуку да прво измести децу до седам година, а затим и сву преосталу децу до 18 година и збрине их у другим институцијама које су оспособљене за бригу о деци ометеној у развоју. „Самим тим, биће смањен број корисника, што ће омогућити да се у том дому пружају квалитетније услуге”, нагласио је Љајић.

Он се сложио са неким примедбама наведеним у америчком извештају, али не и са називом „Мучење као лечење” који, како је рекао, дезавуише намере и оптужује све оне који су свесни тог проблема и на најхуманији начин настоје да помогну деци са посебним потребама.

Према његовим речима, спорне су и препоруке да се услови пут Србије ка Европској унији тиме што ће решити овај проблем. „Ми ћемо урадити читав низ нових мера, не због овог извештаја, већ зато што је тај процес већ започет”, нагласио је Љајић.
[објављено: 15.11.2007.]
Izvor: Politika
Link: http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=47743
 
To je jedan užasno veliki i tragičan problem. Ne znam koliko je vas imalo priliku da vidi neki institut za mentalno zdravlje u Srbiji? Ja sam bio jednom u Kovinu, i uslovi u kojima se tamo ljudi nalaze su toliko tragični da je to neverovatno. Čitav kompleks je ogroman sa velikim parkom i mnogo zgrada, ali kad uđeš u neki paviljno to tako smrdi na fekalije, zidovi se raspadaju, ima ih previše po sobama. Prva obaveza kad neko preuzme jutarnju smenu je, da obiđe ceo kompleks i da proveri da li se neko od štićenika popeo na neko drvo.
A ljudi koji tamo rade su toliko jadno plaćeni da im je potrebno mnogo ljubavi i volje da bi uspeli da rade, a očigledno kad neko ne želi da radi takav posao i kad je loše plaćen, ovakve stvari se dešavaju..
Tragično..
 
Stanje u srpskom zdravstu se generalno moze opisati kao katastrofalno, a cesto je i to blaga rec. Svako ko je bio u bolnici to zna. Mogu samo da mislim kakvi su uslovi na mestima gde borave pacijenti kojima treba posebna nega. Licno, ne verujem da je po sredi mucenje, no problem u celoj prici, pored hronicnog manjka sredstava predstavlja i nemar. Vrednosti u ovom drustvu su se srozale na najnize grane i ljudski zivot ima jako nisku cenu, kako za obicne gradjane tako i za medicinsko osoblje. Nemar nije mucenje ali rezultat koji ostavlja veoma je slican.
 
Koštunica: Mračna propaganda
15. novembar 2007. | 07:32 -> 13:40 | Izvor: B92, Beta, Tanjug
Beograd, Ljubljana -- Premijer Srbije navodi da će posebno telo ispitati navode o domovima, a izveštaj nazvao mračnom propagandom.

"Vlada Srbije će insistirati na tome da do kraja budu rasvetljene sve činjenice o stvarnom stanju u ustanovama socijalne zaštite za osobe s posebnim potrebama", saopštio je danas premijer Srbije Vojislav Koštunica i najavio da će biti pokrenuto pitanje odgovornosti za optužbe u izveštaju "Mučenje kao lečenje".

"Resorni ministri su me obavestili da su mnoge ocene iznete u izveštaju Organizacije za zaštitu prava ometenih u razvoju lažne. Posebno su tendenciozne i zlonamerne optužbe da se mučenje koristi pod vidom lečenja dece i da je reč o logorima za decu, a ne o socijalnim ustanovama", navodi Koštunica.

"Svedoci smo da se sistematski vodi propaganda kako je Srbija zahvaćena fašizmom, iako svaki građanin naše zemlje oseća najdublje ogorčenje i prema fašizmu i prema fašistima koji su pobili stotine hiljada nevinih pripadnika našeg naroda. Sada su došli na red logori za bespomoćnu decu, a trenutak u kom se sve to dešava nije slučajno izabran. Vlada Srbije će se tako mračnoj propagandi suprotstavljati svim dozvoljenim demokratskim i pravnim sredstvima", zaključio je Koštunica.

Posle izveštaja Međunarodne organizacije za zaštitu prava osoba ometenih u razvoju, ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić juče je obišao dom u Kulini. On je po povratku za B92 rekao da su uslovi u pomenutim ustanovama teški, ali da u njima niko ne muči decu, niti se nehumano ponaša.

Ljajić je ocenio da je izveštaj organizacije "Mental disabiliti rajts internešenel", iako sadrži opravdane primedbe i kritike, politički obojen i da je početak kampanje.

"To je jedna organizovana kampanja. Pre svega, činjenica da je taj izveštaj objavljen prošle nedelje u svim međunarodnim manje-više značajnijim medijima, a tek onda ovde, a tek onda ministarstvima, odnosno Vladi, ubeđuje me da iza toga ne stoji dobra namera", rekao je Ljajić. On kaže da u izveštaju ima tačnih ocena i da niko ne beži od toga da je stanje teško.

Rasim Ljajić je posle obilaska doma u Kulini, u kom je boravio kako bi uverio javnost u netačnost izveštaja o tretmanu štićenika, zabranio prijem dece.

Direktorka doma u Subotici podnosi tužbu

Direktorka subotičkog Doma za decu i omladinu "Kolevka" Mirjana Čubrić najavila je danas tužbu protiv Međunarodne organizacije za zaštitu prava osoba ometenih u razvoju zbog izveštaja u kom su specijalne ustanove optužene za mučenje štićenika.

Mirjana Čubrić je izveštaj te organizacije označila kao katastrofalan u definisanju problema i kvalifikacijama. "Neću dozvoliti da neko gazi i mene i ustanovu. Ozbiljno ćemo na sudu raspraviti ko je u pravu. Ako je to logor smrti i ako se deca zlostavljaju, nije nam mesto na slobodi. Ako se ijedna činjenica dokaže iz navoda te organziacije, nama je mesto u zatvoru i neće nam teško pasti", rekla je Mirjana Čubrić.

Ona je rekla da su roditelji koji su decu morali da smeste u ustanovu prezadovoljni i da MDRI nije jedina organizacija koja je posetila "Kolevku". "Imali smo more poseta i svi ističu da smo ustanova visokog evropskog standarda. Nemam nijednu fleku na 36 godina dugoj karijeri", kaže direktorka.

"U Srbiji humanije nego mnogim zemljama Evrope"

Direktor Doma za decu i omladinu ometenu u mentalnom razvoju Sremčica Milenko Čurović izjavio je danas da je odnos prema deci i omladini ometenoj u mentalnom razvoju u Srbiji mnogo humaniji nego u velikom broju evropskih zemalja. Radi se na visoko stručnom nivou, multidisciplinarni pristup apsolutno ispunjava standarde, a odnos prema toj kategoriji izuzetno je profesionalan, po čemu se naše institucije već nalaze u Evropi, rekao je Čurović.

"Kod nas se, naravno, oseća nedostatak novca, ali nije sve u njemu, već i u osmehu i toplom odnosu, koji zaposleni u mom i drugim domovima i institucijama u Srbiji ne štede prema toj deci", rekao je on.

Čurović je izveštaj MDRI ocenio kao tendenciozan i smatra da je ta organizacija, "iza koje sigurno stoji Soroš", zloupotrebila izveštaj jer je je posetila samo domove u kojima su smešteni bolesni s psihijatrijskim smetnjama. Prema rečima Čurovića, vezivanje za krevet mora da postoji u takvim institucijama kako bi agresivni bili kontrolisani, da ne povrede sebe ili one koji vode brigu o njima.

Rekavši da se u holandskim i českim ustanovama zaposleni terapeuti obučavaju i za borilačke veštine, on je rekao da je tokom obilaska ustanova sličnih "njegovom" domu, u čitavoj Evropi, u Solunu video vezanu decu lancima za krevet, "o čemu se, očigledno, ne piše".

Dom u Kulini: Nije bilo maltretiranja

U domu u Kulini svi zaposleni odlučno negiraju da je bilo nebrige i maltretiranja.

Dom u Kulini je od ruinirane zgrade u poslednjih sedam godina postao relativno pristojna institucija za brigu o ometenima u razvoju.

Od 560 korisnika tog doma, skoro polovinu čine deca do 18 godina. Na odeljenju gde su smešteni najmlađi pacijenti ponekad su primorani da vežu pojedinu decu, onu s teškom retardacijom, koja su sklona samopovređivanju, kaže Svetlana Stojanović, pedijatrica.

"Ta deca, s tom autoagresijom, zaista su sposobna da nanesu sebi veoma teške povrede. Ta fiksacija je neophodna da bismo zaštitili takvu decu od velikog povređivanja, od nastanka rana, a i komplikacija koje mogu da nastanu. Moguće su fiksacije malog broja dece, ali nikako stalno, najviše 15 do 20 minuta, dok lekovi ne počnu da deluju", kaže Svetlana Stojanović.

U domu od 2005. postoje i male stambene jedinice, izgrađenje u okviru reforme socijalne zaštite. U ovim objektima smešteno je po dvadesetak dece od sedam do 15 godina, koja su odvojena od ostalih pacijenata, objašnjava Milanka Antić, socijalna radnica.

"Na odeljenju postoje mogućnosti da se veš pere samo za decu sa tog odeljenja. Postoji kuhinja gde oni mogu da pripreme hranu. Videli ste njihove ormariće, njihove spavaonice. Sve oni to, uz nadzor trapeuta, većinu stvari, sami odrade", rekla je ona.
Dragoljub Marković, direktor Doma u Kulini, navodi da korisnici imaju dobre uslove, ali da oni mogu biti i bolji. On, međutim, ističe da u poslednje tri godine od države nisu dobili značajnija sredstva i da su sami finansirali renoviranje objekata.

"Mi imamo 560 korisnika i 250 radnika. Mislim da su ti normativi, iz 1992, zastareli. Ne možemo s toliko ljudi i u takvim uslovima da pružamo evropski standard, a od nas se to traži. Mora biti manje dece ili više radnika", navodi Marković.

Rasim Ljajić je rekao da je Ministarstvo donelo odluku da iz doma u Kulinama prvo izmesti decu do sedam godina, a zatim i one do 18 godina i zbrine ih u drugim institucijama, koje su osposobljene za brigu o deci ometenoj u razvoju.

Slovenački mediji o izveštaju MDRI

O izveštaju organizacije MDRI o zlostavljanju dece u zavodima za duševno obolele u Srbiji, danas pišu i mediji u Sloveniji. Dnevnik prenosi i sliku deteta vezanog za krevetac i navodi primere dece koja nikada nisu napustila krevete, uključujući tinejdžerku koja je probala da sebi iskopa oči, a osoblje ju je samo posmatralo, dodajući da u izveštaju piše i da su zaposleni decu ometenu u razvoju sistematski zlostavljali.

Dnevnik prenosi i da su slični događaji registrovani i u bolnicama za odrasle i dodaje da su novinari iz SAD želeli da se lično uvere u stanje u zavodima u Srbiji, ali da im vlasti to nisu dozvolile.

List prenosi i da Srbija nije jedina zemlja u kojoj duševno oboleli nemaju odgovarajuću negu i lečenje, kao i da je situacija slična u Ruminiji, Mađarskoj, Turskoj, Meksiku, Peruu, Urugvaju i Argentini, a pominje se i Kosovo, i dodaje da će izveštaj biti dostavljen Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji i mnogim drugim institucijama, dok se od Srbije očekuje da odmah preduzme potrebne mere.
Izvor: B92
Link: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=11&dd=15&nav_id=272290

Verovatno kao što su tvrdili da je i Pisa istraživanje netačno.. Tragedija..
 
Pa ako treba da se vlast na ovaj nacin opominje, tj. da im stranci skrecu paznju kako treba da vode sopstveno domacinstvo, onda svaka im cast!

Najbolje je da odmah krecu sa "protiv propagandom", tj. "pa sta, mi nismo najgori"!
 
Au, jbte. Ja sam tek sad pročitao šta je Koštunica zapravo rekao..
Dakle, užasno, mislim, to što i fašizam ubacuje u priču, ja sam baš sad radio analizu sadržaja tekstova iz 4 dnevna lista u toku 5 nedelja o maršu "Nacionalnog stroja", i to je jezivo kad sumiraš na kraju koje su partije šta govorile i kako su Kurir i Pravda izveštavali, Politika je koliko toliko ipak uspela da održi nivo, mada su imali oko 25 tekstova, za razliku od Danasa koji je imao 41 tekst. I onda kad pogledaš malo dalje, i shvatiš šta piše u programu Nacionalnog stroja, za šta se zalažu. Kad shvatiš da je Obraz ugasio web sajt privremeno, itd. I kad vidiš koje političke partije ih i na koji način prećutno podržavaju (a ne zaboravimo da je Koštunica pisao za Obraz), to je tragično.. Ali, ne, neću da ulazim u ovo, i mislim da je možad off, mada ipak je to crna stana medajle. Doduše ja bih se zaptiao, a zar postoji bela?!
 
Situcija u tim domovima je tragicna, a nazalost nekoliko puta se o tome vec pisalo i pricalo. Mada mislim da svi morate da priznate da je taj izvestaj jako maliciozan i senzacionalan i isto tako recnik koji se pominje je u krajnju ruku zlonameran. Mislim "sistematsko zlostavljanje", "mucenje kao lecenje" itd. Sigurno je da su ovim izvestajem zeleli da aktuelizuju problem i poguraju na brzo resavanje, ali mislim da je metod ne primeren. Slicno su uradili i Rumuniji nekoliko nedelja pred prijem u EU. Uostalom posto i sami priznaju da je stvar novca, mogao bi neki od fondova da se pojavi i pomogne da se situacija uredi pre nego sto izlaze sa clancima o "logorima za ometenu decu" u Srbiji.

@Ambassador
Zavisi kako zelis da vidis stvari. Nekima je sve crno, nekima belo....licne perspektive itd.
 
KiD":frnlurb1 je napisao(la):
@Ambassador
Zavisi kako zelis da vidis stvari. Nekima je sve crno, nekima belo....licne perspektive itd.
Jes, to stoji, holokaust je Jevrejima/Romima/homoseksualcima/Slovenima bio noćna mora, dok je nekim "arijevcima" bio baš cool..
 
^^ zaboravio si ometene i invalide, posto je najvise vezano za temu. Zapravo poenta je bila da je daleko od toga da postoji samo crna strana stvari. To je bezveze pristup, pogotovo ako si spreman da budes deo promene. Na kraju krajeva, samo malo relisticniji pristup i videces da je sivo, sto je ipak bolje nego sve crno ;)
 
Naravno, a moja poenta je bila da dodatno naglasim tragičnu kritičnost situacije u kojoj se nalazimo.. I da mislim da postoji bela, doduše vrlo mala, ali sa velikim potencijalom da prevalda, ako se konsoliduje i "malo" evoluira.. ;)

Stilske vežbe: Ako bih negirao postojanje makar jedne bele tačke, onda bih negirao sopstveno postojanje, jer jeli, ja sam, ipak, u Srbiji i protivim se crnom.. :)
 
^^ Taman posla da negiras svoje postojanje....hahahaha...vidim da ti ne nedostaje samopouzdanja :lol: :p
 
I neka mi posle neko kaze da Srbija nije obecana zemlja. :lol:

Etiopski atletičari zatražili azil u Srbiji
Autor: Blic online | 28.12.2007 - 14:11

Da je čak i Srbija nekome zemlja spasa potvrdilo je šestoro atletičara iz Etiopije koji su nakon maratona trčanog u Podgorici zatražili azil u našoj zemlji.

Šestorka je nedavno počela sa treninzima u Beogradu, ali tek nakon što su proveli 28 dana u pritvoru u Padinskoj skeli.
«Morali su da budu zatočeni iz administrativnih razloga, tako da nisu potrčali mesec dana», kaže u izjavi za Sport Zoran Molović, trener AK Čukarički.
Etiopljani su u Srbiju došli bukvalno bez ličnih stvari. Trenutno su smešteni u hotelu u Lipovačkoj šumi, gde ih izdržavaju klubovi Čukarički i Partizan.
U pitanju su dugoprugaši a najveća nada je talenat 18-godišnji Estifanos Eshetu, koji bi po procenama stručnjaka mogao da postane šampion Evrope. Jedina atletičarka na spisku je Meaza Damena (20), koja je najbolja na pet i deset hiljada metara. U muškom timu su, pored Eshetua, Tamrat Tesfave (21), Berhnu Johanes (23), Tamirat Legese (23) i Gebreziber Gebresluse (25).

http://www.blic.co.yu/sport.php?id=25060
 
A jeste li videli onog baju neki dan iz Voshe (nacionalnost: Srbin) shto je zatrazio politicki azil na Kosovu :| Hebote, to je tek neki egzibicionizam ili neka mutna politicka igra. Zamislite da ste prosecan Slovenac (dakle, ne Englez ili Amer koga boli dupe, vec Slovenc sto zivi tu na pet sati vozenje od Srbije), onako zavalili se u fotelju, upalili TV, otvorili pivo i gledate vesti i sarmantna prezenterka vam saopsti da je jedan gradjanin Srbije, srpske nacionalnosti, zatrazio azil na Kosovu, gde vecinsko stanovnistvo cine Albanci koji se decenijama bore za nezavisnost. Sta biste pomislili!?
 
Jel su pitali tog "Srbina" da li naplacuje na sat ili paushalno po "misiji"?
 
@ Homer Jay: Čekaj, šta je to, ja ništa nisam čuo. Može neki detalj više, da bih mogao da izguglam vest. Prvo što mi pada na pamet je, da ako su BBC, EuroNews, CNN, etc. prenosili, nationality na eng. ima drugo značenje od nacionalnosti, odnosno nationality je državljanstvo, dok bi se sa idejom nacionalne pripadnosti mogla povezati ethnicity..
 
JEDINSTVENA SRBIJA PODRŽALA ILIĆA
Jagodina - Jedinstvena Srbija podržaće na izborima za predsednika Srbije 20. januara kandidata Nove Srbije Velimira Ilića - izjavio je predsednik JS Dragan Marković Palma. "Predsedništvo Jedinstvene Srbije, na osnovu odluke Glavnog odbora stranke, održalo je sastanak pošto je potvrđena izborna lista za predsedničke izbore i jednoglasno donelo odluku da podrži Ilića", rekao je Marković agenciji Beta. Prema njegovim rečima Ilić je pokazao izuzetne rezultate i kao ministar i kao predsednik opštine u dva mandata. "Rezultati njegovog rada vidljivi su na svakom koraku, a poznato je da smo mi partija koja uvek i na svakom nivou traži, ne prazne priče, nego izveštaj o radu koji je u slučaju Velimira Ilića veoma pozitivan", istakao je Marković.

MILANKA KARIĆ: BOGOLJUB ĆE SE VRATITI KAD ŽENA BUDE PREDSEDNICA
Pirot - Kandidatkinja Pokreta snaga Srbije za predsednicu Srbije Milanka Karić izjavila je juče u Pirotu da je nad penzionerima izvršen "socijalni genocid". "To jeste teška reč, ali je tačno, jer su penzije svedene na socijalnu pomoć. Prosečna penzija iznosi 16.000 dinara, a zemljoradničke penzije ni 6.000 dinara", rekla je Milanka Karić novinarima posle sastanka sa članovima PSS. Navela je da će se, ako bude izabrana za predsednicu Srbije, zalagati da se imovina koja je pripadala penzionom fondu vrati penzionerima i da taj fond bude revitalizovan. "To je moguće uraditi ponovnim preispitivanjem pogrešnih privatizacija i iniciranjem novih uspelih privatizacija", rekla je Milanka Karić. Milanka Karić je supruga odbeglog biznismena Bogoljuba Karića, za kojim je raspisana poternica zbog toga što je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja. Navela je da će se njen suprug vratiti u Srbiju kada žena postane predsednica Srbije. "Kada se to bude desilo Bogoljub će biti ovde", rekla je Milanka Karić. Beta
Izvor: Danas
Link: danas.co.yu
 
Ovo je tek show........ Hocu i ja jednu Veljinu ovcu! :lol:

Ilić: Srbija će biti poštovana zemlja
Subota, 5. januar 2008. 17:14

Kandidat Nove Srbije za predsednika države Velimir Ilić izjavio je u subotu da će Srbija, kada on bude njen predsednik, biti poštovana zemlja i da će "držati datu reč i biti pravi partner u svim dogovorima i pregovorima".

Ilić je na predizbornom skupu u Leskovcu istakao da Srbija pod njegovim vodjstvom neće biti ponižena, da u njoj neće biti zaboravljeni oni koji su poginuli za otadžbinu i da neće biti ostavljeni oni koji su je gradili i branili.

"Biće to zemlja za poštovanje, država za ponos naroda Srbije, biće to Srbija koja će naći mesto i u našim srcima, ali i na političkoj mapi sveta", rekao je Ilić i istakao da njemu treba verovati na reč, jer je do sada ispunio sva svoja obećanja.

Predsednički kandidat NS je kazao da je sve što je rekao ispunio i da zato gradjani "nikada ne moraju da razmišljaju da li će Velja Ilić ispuniti ono što je obećao".

"Razmišljajte umesto toga kako ćemo da menjamo Srbiju kad ja budem njen i vaš predsednik, razmišljajte o tome šta će sve biti obnovljeno, šta će sve biti izgradjeno", poručio je Ilić.

On je naglasio da je za njega data reč svetinja i podsetio da je i kao opozicioni političar, potom i kao gradonačelnik Čačka, kao ministar za kapitalne investicije, a zatim i infrastrukture, uvek probijao sve prepreke i završavao poslove.

Ulazim u drugi izborni krug

Ilić je izrazio uverenje da će ući u drugi izborni krug "zbog opredeljenja da bude predsednik naroda".

On je na konferenciji za novinare u Leskovcu to uverenje obrazložio "velikom" podrškom naroda tokom dvodnevnog boravka na jugu Srbije i podrškom Srba sa Kosova i više srpskih, crnogorskih i stranaka iz Republike Srpske.

Na pitanje kojem će predsedničkom kandidatu dati podršku ukoliko ne udje u drugi izborni krug - kandidatu Srpske radikalne stranke Tomislavu Nikoliću ili kandidatu Demokratske stranke Borisu Tadiću, Ilić je kazao da o tome nije razmišljao.

"Ne slažem se ni sa jednim ni sa drugim predlogom. Isuviše usko stranački gledaju i to je vrlo nezgodno. Smatram da bi oni podelili Srbiju na dva tabora, što je veoma loše", kazao je Ilić.

On je zamerio Nikoliću što u nastupima forsira SRS i predsednika te stranke Vojislava Šešelja.

"Smeta mi kod Nikolića i to što, ipak, sve konce vuče Šešelj iz Haga. To je vrlo nezgodno i pred svetom i pred svim ljudima spolja. To svakodnevno telefoniranje smeta. Srbija hoće celovitog predsednika, koji će odlučivati i donositi odluke", istakao je Ilić.

Kandidat NS-a za predsednika Srbije je kazao da Borisu Tadiću zamera to što predsednički izbori nisu raspisani u maju, kada će se održati lokalni i pokrajinski izbori.

"Kako objasniti narodu to što idemo iz kampanje u kampanju, zato što je neko spolja okrenuo i rekao - Borise, pusti izbore", kazao je Ilić, odbivši da odgovori na pitanje ko je to spolja telefonirao Tadiću.

"Znamo mi ko je, ne moram ja sada da kažem, to se zna dobro. Jednostavno je rečeno - raspišite danas izbore", rekao je Ilić.

Pre konferencije za novinare predsednik Opštinskog odbora NS-a u Leskovcu Slobodan Milošević je, u ime Velimira Ilića, poklonio po 10 ovaca rase "vitenberg" poljoprivrednicima iz leskovačkog sela Brza Živojinu Andjelkoviću (45) i Janićiju Mitroviću (72) iz bojničkog sela Kamenica.

Ovce su, kako je rečeno, poklon iz Ilićeve farme ovaca.

link: www.mtsmondo.com
 
PROSTORNI I URBANI RAZVOJ REPUBLIKE

Predstavnici Ministarstva za infrastrukturu, Republičke agencije za prostorno planiranje, Izvršnog veća Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo razgovarali su krajem decembra sa predstavnicima svih vojvođanskih okruga i opština o pripremama za izradu strategije prostornog i urbanog razvoja Srbije, koja je po važnosti za državu svrstana odmah iza Ustava.

Uređenje prostora je, po oceni učesnika skupa, osnova za održivi razvoj, zbog čega je neophodno da se u startu odrede prioriteti kako da Srbija postane što atraktivnija za investitore, postigne ravnomernost u razvoju sveukupne teritorije i pokrene investicioni ciklus, omogući korišćenje evropskih fondova i bolje pozicioniranje naše države i regiona na međunarodnom nivou.

Skup je ukazao da velika nezaposlenost, siromaštvo, regionalna disproporcija u razvoju, bespravna i neplanska izgradnja, te demografsko pražnjenje brdsko-planinskih i seoskih područja, obavezuju na ravnomeran i održiv prostorni razvoj, ekonomsku i socijalnu koheziju, konkurentnost i efikasnost, zaštitu životne sredine i podizanje kvaliteta života. Direktor Republičke agencije za prostorno planiranje prof. dr Miodrag Janić prigovara što u Beogradu ima dvostruko više investicija po stanovniku nego u drugim delovima zemlje, izuzev Vojvodine, koja se malo bolje drži. U Beogradu je koncentrisan visokostručni kadar koji, inače, nedostaje u drugim delovima Srbije. Dr Janić ocenjuje da Srbija ima resurse, ali da je to zemlja “uspavane imovine” koja nije uknjižena, niti je na tržištu i berzi i ne može se kapitalizovati, iako vredi, kako ističe, bar 300 milijardi evra!

Da je Srbija ostvarila priliv stranih investicija bar približno sredstvima koje su dobile Bugarska i Hrvatska, dr Janić smatra da bi sigurno utrostručila svoj bruto domaći proizvod, i ukupno i po stanovniku, tako da bi se 2007. našla u grupi zemalja iznad nivoa razvijenosti koje su ostvarile Makedonija i Rumunija. Ona je uz minimalan priliv stranih investicija do 2004. uspela da udvostruči svoj bruto domaći proizvod po stanovniku u odnosu na 1996. Sa 3.350 evra BDP 2006. uspela je da nadoknadi kašnjenja u privrednom razvoju od 1990. do 2000. Međutim, uprkos ovako povoljnoj privrednoj dinamici, nisu zaustavljeni metropolizacija Beograda, zaostajanje nerazvijenih područja i “bela kuga”.

U tezama za izradu strategije prostornog razvoja Srbije, dr Janić objašnjava da su razlike između razvijenih i nerazvijenih područja do te mere pojačane, da odnos deset najrazvijenijih opština u Srbiji i deset najnerazvijenijih iznosi oko 12:1, što je nezapamćeno u bilo kojoj zemlji posle Drugog svetskog rata do danas. Nagoveštena bela kuga u nerazvijenim područjima Srbije registrovana popisima stanovništva 1981. i 1991, prema popisu iz 2002. i tendencijama do 2006, dobila je razmere prave epidemije. Nastavlja se mehanički priliv preostalih mlađih kategorija stanovnika iz nerazvijenih područja u Beograd, u kome već živi više od 20 posto ukupnog stanovništva Srbije i gde se gradi trećina stanova od ukupne stambene izgradnje u Republici.

- U periodu do 2025. godine neophodna je teritorijalna reorganizacija države, kako bi se omogućila demetropolizacija Beograda, ubrzan razvoj brdsko-planinskih područja, pograničnih i ruralnih delova i formiranje uravnoteženog sistema gradova i naselja Srbije - ističe dr Janić. - Da bi Srbija ubrzala svoje razvojne tokove, savladala problem ekonomskog zaostajanja velikog dela svoje teritorije i stvorila pretpostavke za demografsko oživljavanje, u Agenciji za prostorno planiranje razmatraju nekoliko scenarija za uvođenje Srbije u fazu održivog razvoja oko 2025.

Prema predviđanjima Evropske agencije za rekonstrukciju i razvoj, u Srbiji su moguća tri ekonomska scenarija: pesimistički, umereni i optimistički. Prvi je scenario niskog stepena razvoja, ukoliko se Srbija ne priključi Evropskoj uniji. Bila bi usporena revitalizacija industrije, poljoprivrede, infrastrukture, što bi uslovilo dalji odliv kadrova i negativno uticalo na prostorno uređenjeSrbije – do 2025. ostvarila bi BDP najviše do 5.362 evra. Drugi scenario integracije u EU do 2015. predviđa veći priliv stranih investicija i time brži rast BDP, procenjen na 7.741 evro po stanovniku. Treći scenario – “balkanski tigar” – pretpostavlja brže uključivanje Srbije u EU, već do 2012, i utrostručeni priliv stranih investicija i 2025. BDP od 11.000 evra.

Prostorni plan Srbije koji je usvojen 1996. godine za period do 2010, donet je u netržišnim uslovima, bez regionalizacije koja bi omogućila preusmeravanje stanovništva iz prenaseljenih u demografski ispražnjena područja. Dok god u Beogradu na 1.000 stanovnika ima 360 telefona, a u opštini Bojnik četiri, ne treba očekivati da mladi ostanu u sličnim mestima, niti da rađaju decu. Planeri razvijenih zemalja davno su uradili analize potrošnje energije u milionskim gradovima, koliki su troškovi urbanizacije na bazi kojih su urađeni programi demetropolizacije. Taj posao Srbiju tek očekuje.
Ranka Dautović

Dozvole pod kontrolu
Dr Janić podseća da savremene države posebnu pažnju posvećuju efikasnosti, ravnomernosti, stabilnosti i kontroli razvoja. Efikasnost se odnosi na definisanje optimalne veličine područja koje može da pokriva određena javna usluga, kao što je saobraćaj, vodovod, toplovod... Ravnomernost je princip koji omogućava građanima da pod jednakim uslovima uživaju blagodeti razvoja stanovanja, zapošljavanja, školovanja, lečenja, rekreacije.

Pored finansijske kontrole, posebnu ulogu u razrešavanju konfliktnih situacija u pogledu korišćenja zemljišta i drugih nekretnina imaju sudovi. Sistem davanja urbanističkih saglasnosti i građevinskih dozvola zahteva posebne vidove kontrole, a naročito pretvaranje poljoprivrednog u građevinsko zemljište.
izvor Dnevnik
link http://www.dnevnik.co.yu/modules.php?name=News&file=article&sid=34577
 
Ученица подметнула пожар у школи
Ватру у ОШ „Раде Кончар” у Земуну изазвала малолетница, највероватније седмог разреда, уз подршку четворо вршњака. – Догађај забележен камерама школског видео-надзора, а снимак прослеђен полицији
N_HYWNHcny9PCmg64IhHhs4NebFysWv8s1F42.jpg

Последице ватре у холу ОШ „Раде Кончар”
(Фото Л. Вулетић)


Изгорела хармоника врата од трпезарије, уништен део електричних инсталација, оштећене две камере за видео-надзор, изгорело постоље бисте, чађави зидови и плафон хола – последица су пожара који је петоро малолетника подметнуло 2. јануара увече, у Основној школи „Раде Кончар” у Земуну. Разбивши каменом прозорски рам на задњем улазу школе, три дечака и две девојчице ушли су у хол, док је неколико њихових другова остало у школском дворишту. Једна од девојчица оборила је новогодишњу јелку, постављену испред дрвених врата трпезарије, после чега ју је запалила. Плануле су и новогодишње декорације од стиропора које су биле постављене дуж трпезаријских врата.

Пламен у холу први су уочили станари оближњих зграда који су позвали ватрогасце, а одмах је реаговао и школски домар који је са ватрогасцима ушао у школу да гаси пожар. Срећом, ватра је локализована за десетак минута, чиме је избегнута већа материјална штета. Цео догађај забележиле су спољне и унутрашње камере видео-надзора, а снимак малолетника који улазе у школу и пале је прослеђен је полицији.

– Има индиција да су пожар подметнули бивши и садашњи ученици наше школе. Претпостављамо да је реч о ђацима седмог разреда, а неки од њих већ имају недовољну оцену из владања. Ниједна од девојчица пре овог инцидента није била проблематична – рекла је јуче Зухра Славковић, директорка ове земунске школе.

Само један дан пре пожара, разбијено је осам прозора на фискултурној сали, а надлежни у школи кажу да су највероватније исти малолетници починили и ову штету. Славковићева је истакла да је ово једина земунска школа која нема школског полицајца, а из свог буџета обезбедили су средства за куповину 16 камера за видео-надзор.

– До пре три године родитељи су плаћали школског полицајца, али су се онда побунили с образложењем да неће да плаћају да неко чува објекат и да им је важнија безбедност њихове деце – каже Славковићева.

Оштећену школу јуче је посетио Владимир Тодић, градски секретар за образовање, који је истакао да ће материјална штета бити надокнађена.

– Агенти осигуравајућег друштва направили су увиђај у школи и утврдили штету коју ће они и надокнадити. Ако буду потребна додатна средства, обезбедиће их Секретаријат за образовање – изјавио је Тодић.

Виновнике инцидента школа може да казни једино недовољном оценом из владања, а строжа казнена мера била би премештање у другу образовну установу, али тек уз сагласност родитеља и школе у коју ученик треба да буде премештен.

– Уколико полиција утврди да је реч о нашим ученицима, саветоваћу њиховим родитељима да преместе децу у другу школу, јер мислим да ће за њих бити боље да промене средину и одвоје се од лошег друштва. Ипак, већина школа не жели да прими овакве ђаке, па претпостављам да ће ученици остати код нас. Све што можемо да урадимо јесте да ангажујемо школског психолога и педагога да разговарају са ученицима и пробају да сузбију њихово насилно понашање – каже Славковићева.

Она објашњава да, када ни то није довољно, упућују децу и родитеље у Дечије саветовалиште у Дому здравља „Земун”. Директорка каже да разговори са социјалним радницима и психолозима често дају резултат, али нажалост има и родитеља који се оглуше о предлог школе да посете ову здравствену установу.

– Дешава се да родитељи игноришу наша упозорења на понашање њихове деце, па нас чак и лажу да су били на заказаном разговору. Када позовемо Дом здравља да то проверимо, утврдимо да нису отишли у Саветовалиште. Неки родитељи се и увреде, тврдећи да добро познају своју децу, да она нису луда и да им не треба помоћ психијатара и психолога – рекла је Славковићева.

Владимир Тодић истакао је да је највећи и најозбиљнији проблем у овом инциденту делинквентно понашање међу ученицима основних школа, које је, према подацима Секретаријата за образовање, у порасту.
Јелена Беоковић
[објављено: 10.01.2008.]
Izvor: Politika
Link: http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=53462

Ova deca su stvarno poludela... Ne postoji nikakva strategija da se mladje generacije kultivisu. Ubijaju se, prebijaju se, sada su krenuli i vatrene pohode... Tuga
:(
 
Vrh