Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Danko je neiskusno dao ponudu koja se nije mogla odbiti, pa sam zato prihvatio opkladu.

A sad sam nekako misljenja da je malo morbidno kladiti se na neciju tragicnu sudbinu.
 
Pa ja sam hteo sa Voxom, jer je on zastupao tezu da nikad neće biti pušten 🙂 ali ako izdržimo dovoljno dugo na forumu a i u životu ja mislim da će on od 27. nadalje biti slobodan...

Možda i ranije, a možda i kasnije, al moram negde granicu da stavim, da bude aleatorno, tj. neki maleni rizik i za mene, tako je uzbudljivije... Možemo u 50€, al načekaćemo se 😊 To je tek za 14 godina.
Ma nema šanse da ga ikad puste..
 
Sa mnom niko nije hteo da se kladi...

Ja sam imao suprotno mišljenje Voxu91 i rekao da nema šanse da će trajno/zauvek ostati zatvoren ili "da neće videti svetlost dana" kako im je obojici Masnokosi presudio na konferenciji za štampu.

A koliko će biti zatvoren, na evaluaciji i postavljanju dijagnoze i kao posledica toga da je opasnost po druge, podvrgnut obaveznom lečenju i bez pristanka roditelja, mogu biti i godine u pitanju i tu isto mislim što i u prvim danima...

Svakako će menjati lično ime jednom kad bude izašao, ako iole želi budućnost za sebe. Dotle će se i fizički izmeniti ali je bitno da informacije o njemu ne cure u javnost, pa ni sam trenutak kad bude pušten, jer su to zaštićeni i osetljivi podaci o ličnosti, koji se tiču njegovog zdravstvenog stanja.

Jednostavno, uporišta u zakonu za nešto drugo nema. Naravno da možeš na svakih 6 meseci produžavati meru prinudnog lečenja u nedogled, ali to je teorijska mogućnost. U ovom slučaju bi to značilo kršenje zakona sem ukoliko momak ne poludi u međuvremenu da se tako kolokvijalno izrazim. Znači mora da postane ludak u pravom smislu te reči, da ne vlada svojim postupcima.

On je trenutno pretnja po druge, i zadržavanje je akutna mera, radi se evaluacija, imamo čak i pristanak majke da bude zadržan i lečen... Ali to što neke ovde strasti toliko daleko vode da zaključe ~ videćete, nema njemu izlaska nikad, to su strasti, a daleko je realnije da će izaći...

Zamislite u nekoj 27. godini kad se po ko zna koji put bude radila procena njegovog zdravstvenog stanja, i lekari utvrde da je on emocionalno sazreo, uvideo da je pogrešio, nije pravio nikakve probleme za svih prethodnih 13 godina, svestan je i razuman, vlada svojim postupcima, socijalno adaptibilan, usvojio vrednosti, principe i mehanizme... koječega sve, nisam psihijatar da nabrajam šta će sve tu afirmativno o njemu stajati, tada će društvo tj. sud morati biti uverenja da ga se pusti, tj. na neki način da mu se da druga šansa... Sve drugo će biti kršenje zakona... On će i sam znati da ako bi nastavio po ranijem spisku da ga čeka doživotni zatvor pa ako iole vrednuje novouspostavljenu slobodu, na pištolj (ili neko drugo dostupnije, hladno oružje) neće ni pomišljati...

Jer mi ne odlučujemo o produženju mere na osnovu zločina koje je napravio pre recimo 13 godina nego na osnovu njegovog zdravstvenog stanja u tom trenutku... Prosto on nije kažnjen i mera nije kazna, a i on iako krivično neodgovoran svakako nije isključiv krivac za ono što se dogodilo.

Dete čak ne može ni biti psihopata. Ne može mu se postaviti bila koja od dijagnoza iz tog spektra antisocijalnih poremećaja dok ne postane punoletan... Može da pokazuje tendencije...

Eto ja da sam mu advokat to bi bili neki argumenti sa kojim bih ga zastupao pred sudom...

Svakako ne bih tražio da ga se pusti odmah iako bi sigurno bilo onih ovlašćenih i obučenih kolega da zastupaju maloletna lica pred sudom koji bi to momentalno tražili. Budite uvereni da ima i takvih kao što ima i onih kojima su jedino žrtve u fokusu a ne i da je učinilac dete. Ja sam izabrao neki izbalansirani pristup, a to je da mu uz maksimalno ekstenzivno tumačenje odredbi zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama - nema lakog izlaza, ali ne i da bude lišen slobode zauvek.

E sad mogu se staviti i u suprotnu ulogu i tražiti argumente zašto da mali zločinac zauvek ostane al onda bih morao da zanemarim racio i stavim fokus na ostrašćenost, što ne kažem da nije legitimno, popularnije je svakako, više 👏 i 👍 linija je manjeg otpora, još da me neko plaća i da mi da prostora da gostujem negde, recimo na Happy-ju u emisji posle ručka, činilo bi se kao izbor gde nemam šta da izgubim... Ali ovako bez plaćanja i principijelno, nije stav iza koga bih drage volje stao...
Nisam pravnik i ne znam da tumačim zakon.

Koliko znam, meru obaveznog psihijatrijskog lečenja mogu da izreknu samo duševno obolelom licu koje je pod uticajem psihotičnih simptoma, u iracionalnom stanju počinila neko teško krivično delo. Tada ide u zatvorsku bolnicu, gde ostaje uglavnom ne manje od 10 godina, dok ne procene da je bezopasan po okolinu.

Ako duševno obolelo lice počini teško krivično delo racionalno i razumno (tipa korist, osveta i sl.), a ne pod uticajem psihotičnih simptoma, smatra se krivično odgovornim i ne ide u zatvorsku bolnicu nego u zatvor. U zatvoru mu daju terapiju.

Kosta Kecmanović po svemu sudeći nije psihotični pacijent. Da jeste, njegovi postupci ne bi bili racionalni, isplanirani i bez greške. Moguće je da naginje ka nekim teškim poremećajema ličnosti, ali se takva dijagnoza ne može dati pre 18 godine.

Ne znam za slučaj da je nepsihotičnoj osobi izrečena mera obaveznog psihijatrijskog lečenja. Ako ima poremećaj ličnostii (većina zatvorske populacije je u tom spektru), a počinilac je krivičnog dela, ide u zatvor i to je to.

Ovaj slučaj bi mogao da raščivija samo jako iskusan pravnik koji se dugo bavio zakonima koji se odnose na maloletna lica i mentalno zdravlje.

Pre sedam osam godina dečak od sedam godina je ubio rođenog brata i za to optužio komšiju. O tom maloletnom ubici su komšije imale da kažu sve najgore, psihopatske osobine su bile sasvim očigledne. Pušten je kući i nije preduzeto ništa. Skoro je bio neki članak o njemu, živi sam sa maloletnom braćom i sestrama, jer su se roditelji negde zagubili.

Nasuprot gore pomenutom slučaju, antisocijalno ponašanje kod Koste nikada nije primećeno a učenici i roditelji učenika imaju da kažu samo pozitivno (ok, korektan, kulturan, perfektan đak). Iskazi se uglavnom podudaraju i ukazuju na to da je godinama bio predmet ismevanja i maltretiranja u školi.
 
@Vox91 U pravu je Nedeljković, neukusno je licitirati/kladiti se kad će izaći...

Svakako bih želeo da izađe razuman i resocijalizovan, da mu klikne u glavi i da uvidi greške i posledice bezumnog čina koji je napravio. Da mu bude teško u duši, nema tih zatvorskih zidina ako unutar sebe ne oseti da je pogrešio i iskreno kajanje i da bi uradio sve da vrati vreme da može i to ne uradi... Nema tih zidina koje će nas učiniti bezbednim... Ja sam za to da prođe unutrašnju transformaciju i imam veru u to da za mlade nije sve izgubljeno, ako neko može da se menja, može omladina, ali i od nas kao društva zavisi...
 
Kapiram ja tebe i tvoju dobrotu i humanost, ali ja ne verujem da će on postati normalna osoba i da će iko moći svojim potpisom da garantuje da je on bezbedan za okolinu i da može da se pusti napolje.

Nažalost, uništio je živote 10 porodica, ubio njihove bližnje, ali je uništio i svoj i živote članova svoje porodice, nepovratno.
 
@Hristiana Sve si lepo rekla, ako imaš neko konkretno pitanje odgovoriću ti, ako ne, to bi bilo to. 🙂

Mera obaveznog psihijatrijskog lečenja može da ide kao samostalna mera za neuračunljiva lica, krivično neodgovorna ili paralelno sa kaznom ako postoji zdravstveni razlog da se ona odredi...

Mi na KK uopšte ne primenjujemo krivični zakonik nego zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama i kao što rekoh maksimalno ga ekstenzivno tumačimo do mere zloupotrebe prava kako bi postigli neki osećaj pravde kod većine građana, javnosti, žrtava...

U ovom momentu još ne, jer je KK i dalje opasnost po druge. Suviše je malo vremena prošlo. Mada si u pravu da je i lice sa anitisocijalnim poremećajem ličnosti opasan po druge pa ga obavezno ne lečimo, tj. ne zatvaramo ga prinudno samo zbog toga.

Naravno da razlozi za ubistvo kao što su koristoljublje ili ljubomora sami po sebi ne znače obavezno lečenje, ono se određuje kad neko nije vladao svojim postupcima (ponavljao sam to više puta, nadam se da nekom nisam dosadan) 🙂 duševna bolest ili mentalna zaostalost + kao posledica toga odsustvo moći pravilnog rasuđivanja i donošenja odluka u momentu izvršenja dela = neuračunljivost = obavezno lečenje u zdravstvenoj ustanovi zatvorenog tipa.
 
Poslednja izmena:
Kapiram ja tebe i tvoju dobrotu i humanost, ali ja ne verujem da će on postati normalna osoba i da će iko moći svojim potpisom da garantuje da je on bezbedan za okolinu i da može da se pusti napolje.

Nažalost, uništio je živote 10 porodica, ubio njihove bližnje, ali je uništio i svoj i živote članova svoje porodice, nepovratno.

Ali to je uradio i zločinac iz Mladenovca i brojne druge ubice koje onda idu u zatvor, a ako ne dobiju doživotnu, a i sam znaš da smo je nedavno uveli, ranije je bilo posle 40 godina za najteža dela, budu pušteni na slobodu...

Nije postojalo nikakvo pravilo da ih se drži zatočene na psihijatriji jednom kad odsluže kaznu, zbog težine dela koje su izvršili, a ne postoji ni sad.
 
Mali neće izaći napolje nikada, a za ovog iz Mladenovca ne mogu da garantujem.
 
A za ovog prvog možeš da garanruješ... 😉

A gde je tu pravično postupanje onda? Ovaj dete i krivično neodgovoran, a da ostane doživotno lišen slobode, a za onog odraslog bilmeza što "prangija na keca" ne možeš da garantuješ...
 
Pošto nas ovde ne vodi samo pravo. Jer po pravu je mali u pravu kad pita - kad idem kući... Čini se da se unervozio, kako pišu po portalima, nestrpljiv je kad ga puštaju kući...

Znači ovde nas pored prava vodi pravda i pravičnost u donošenju nekih odluka. Ako već odluke nisu sasvim po pravu, hajde barem da budu pravične pre nego što padnu na nekoj instanci, makar to bilo u Strazburu?

Da ne govorim o tome da ovde kod KK pravo nije ni najpozvanije niti se samo iz tog ugla može sagledati težina, uzroci i posledice onoga što se dogodilo, po sve, po žrtve, po KK i njegovu porodicu, po društvo u celini...

Kompleksan mi je problem da bih samo odmahnuo rukom, ma mali će biti lišen slobode do kraja života i gotova stvar.
 
Pa, da se ovo desilo u Americi, mali bi, ako se ne varam, bio osuđen na doživotnu.. Pošto naše pravo ne predviđa tako nešto za osobu njegovog uzrasta, kao što sam ranije i rekao-postoji mogućnost da se po Zakonu o zaštiti osoba sa mentalnim smetnjama on drži u izolaciji-doživotno.

Ne verujem da će iko svojim potpisom moći da garantuje da je on bezbedan po okolinu i da može napolje, ni sad, ni za 50 godina.

One priče da će promeniti ime i otići u inostranstvo-ne piju vodu. Koja bi ga zemlja primila među svoje građane, makar mu oreol pokajanja svetleo oko glave? Da kaže-izvinite, kajem se, neću nikad? Nema teorije da tako bude, a ne bi bilo ni pravično, kad si se već toga dotakao. 10 ljudi je pod zemljom zbog njega i ne dolazi u obzir da on ikada više bude napolju.

To mi je toliko užasno da se onim monstrumom iz Mladenovca i nisam toliko bavio.. Da li će izaći napolje, ili ne.. pa sumnjam da bi se nanosao glave na slobodi, tako da mu je verovatno bolje da ga drže u 4 zida dok bude disao.
 
Ali to je uradio i zločinac iz Mladenovca i brojne druge ubice koje onda idu u zatvor, a ako ne dobiju doživotnu, a i sam znaš da smo je nedavno uveli, ranije je bilo posle 40 godina za najteža dela, budu pušteni na slobodu...

Nije postojalo nikakvo pravilo da ih se drži zatočene na psihijatriji jednom kad odsluže kaznu, zbog težine dela koje su izvršili, a ne postoji ni sad.
Ovaj iz Mladenovca nije sporan uopšte, to je klasičan slučaj antisocijalog poremećaja ličnosti. Prethodna istorija antisocijalnog ponašanja, od tinejdžerskih dana, verujem da je i višestruki povratnik. Ako je stariji punoletnik, sledi mu doživotna, ako je mlađi punoletnik, neće biti doživotna, ali neće biti ni manje od 15 godina zatvora. Ne znam koja je maksimalna kazna zatvora za mlađa punoletna lica po našem zakonu (u BIH je max 15g).

Slučaj KK je mnogo složeniji. Moje nestručno mišljenje je da su iznudili potpis od roditelja pod pretnjom da će im oduzeti starateljstvo. Onog momenta kad budu imali izveštaj psihologa i psihijatra, u kome stoji da je ne psihotičan, racionalan, razuman, teško se kaje zbog svega što je uradio i svoje postupke pravda višegodišnjim nasiljem koje je trpeo, a povodom kog škola nije ništa preduzimala, roditelji će verovatno moći da za traže svoja prava pred međunarodnim sudom, što će potrajati. Ne bih da nagađam ishod jer nisam pravnik i ne znam za slične slučajeve.

Znam da se pre 30 godina desio slučaj u Škotskoj takav da su dva maloletnika uzrasta 10 godina kidnapovali i na jeziv način ubili dete od dve godine. Obojica su imali istoriju antisocijalnog ponašanja i poticali iz vrlo disfunkcionalnih porodica. Njihov zakon je podrazumeva odsustvo krivične odgovornosti na tom uzrastu, ali je pritisak javnosti bio toliki da su tražili da se počinioci smeste u neki maloletnički zatvor. Kad su stekli punoletstvo, njima dvojici su promenili identitet i pustili ih na slobodu pod nadzorom policije. Jedan je ponovo uhvaćen zbog pedofilije, a drugi je činio neka druga krivična dela, pa su ih ponovo vratili na resocijalizaciju i nakon nekog vremena im dali treći identitet. Za ovog prvog se ispostavilo da je nepopravljivii psihopata jer je ređao nova krivična dela, a ovaj drugi se nekako utopio u masu i ne znamo šta je dalje bilo sa njim. Verovatno je naučio kako da čini zlo, a da ga ne uhvate, što većina psihopata bez problema nauči (i gradi sjajnu karijeru u ovakvom društvu).

Slučaj je poznat pod nazivom James Burgler case i predstavlja presedan u sudskoj praksi.

Kod nas postoje dvostruki aršini. Ako maloletnici zapale beskućnika i on tragično nastrada, ili bude ubijen siromašni dečak od 9 godina od strane rođenog brata koji ima sedam godina, sa podužnom istorijom antisocijalnog ponašanja, o tome napišu tri reda u novinama i na tome se sve završi.

Ako se desi da budu ubijena deca bogatih ljudi iz elitne škole, digne se ozbiljna frka.
 
Živimo u jezivo bolesnom društvu i ogroman broj ljudi (koji nisu sendvičari i ne dodvoravaju se onima koji imaju poziciju društvene moći), trpi strahovitu nepravdu. Cveta vršnjačko nasilje, mobbing, korupcija, nepotizam, manipulacija, oni na vlastii imaju sva prava, kao i njihovi sendvičari, običan čovek nema nikakva prava.

Ubistvo zbog nepravde smatram najgorim rešenjem i svako ko pomisli na tako nešto, treba da zna da je tim činom ubio najpre svoju porodicu, pa onda sve ostale. Njegova porodica će biti u najtežoj situaciji i nikada više neće biti kao pre.

Sa druge strane, bizarnost je da pažnja javnosti bude pobudjena i neki koraci preduzeti od strane vlasti, tek kad se desi masovno ubistvo. Do tada niko ništa ne preduzima .

Imali smo do sada iks suicida zbog vršnjačkog nasilja i mobinga na radnom mestu. Novine napišu pet redova i na tome se sve završi. Deca koja trpe vršnjačko nasilje se uglavnom stie i ne govore o tome previše, posebno kada im roditelji jednom stave do znanja da su ,,sami krivi jer ne znaju da se prilagode i kako to da su baš oni žrtve, a ne neko drugi". Škola im takođe stavi do znanja da su sami odgovorni, a nasilniku pruže mnogo prihvatanja i razumevanja. Malo pametniji roditelji prebace dete u drugu školu, a oni manje pametni svojim ignorisanjem problema dovedu dete do suicida.

Nakon toga, škola opere ruke i napiše u svim medijima kako je to dete bilo ,,omiljeno u razredu, sjajan učenik i drug i da su razlozi suicida izvan škole".

Pre par godina se desio slučaj vaspitačice koja je počinila suicid nakon dugotrajnog mobinga od strane direktorke (sa facom kromanjonca) koja joj je dolazila na kućnu adresu i tukla je. Posle su je smenili i postala je ispektor, a uskoro je uhvaćena u novim krivičnim delima.

Takođe i slučaj policajke koju je godinama maltretirao šef na poslu, dok je nije doveo do suicida.

Sećamo se svi i slučaja programera, maestralnog talenta, koji je u firmi u kojoj je radio ubio dvoje ljudi. Uskoro se javila neka sendvičarka iz te firme koja je ,,objasnila"da je on bio vrlo povučen i zatvoren i pored toga što su mu svi zaposleni, sve za svojim ,,zlatnim dušama" pružali mnogo prihvatanja i razumevanja i zvali ga na ,,tim bilding"😶. Međutim, i on je i pored tolike dobrote jedan dan došao i sve ih poubijao.

Posle saznajem od osobe koja je bliska sa tom firmom da je taj maestralni talenat izneo najveći deo nekog projekta, milionske vrednosti, koji je podrazumevao timski rad. Taj projekat a su proglasili vlasništvom firme, a njemu dali otkaz i isterali da napolje. Posle je bilo šta je bilo.

Narod je u toj meri lobotomiran i rezistentan na svaku vrstu zla, da se vrlo brzo slegla prašina i nakon ovog slučaja. Naprosto lud čovek došao jednog dana u firmu i ubio dvojicu, šta tu ima čudno?

Moj zaključak je da ovako bolesnoj državi neko treba da ubije najmanje desetoro, da bi ljudi shvatili da postoji i da bi se bar neko zapitao zašto je to uradio. Naravno da odmah kreće galerija sendvičara, sve sa pričama o savršenoj školi bez nasilja,i savršenoj direktorki, rođenom psihopati i monstrumu, ali se odnekud izvan main streama na društvenim mrežama pojavljuje i druga struja koja, zamislite, misli drugačije.

U slučaju KK, iznenadili su mnogi učenici ove škole i roditelji učenika, koji su odmah nakon tragedije otvoreno govorili o tome da je pre tragičnog događaja bio sasvim kulturan, pristojan, fin, korektan i da niko nije imao loše reči za njega, kao i da ga je zbog govorne mane i proseka 5,0 ismevala cela škola godinama. Ekipa sendvičara je nastaojala da ih nadglasa, ali...
 
Pa, da se ovo desilo u Americi, mali bi, ako se ne varam, bio osuđen na doživotnu.. Pošto naše pravo ne predviđa tako nešto za osobu njegovog uzrasta, kao što sam ranije i rekao-postoji mogućnost da se po Zakonu o zaštiti osoba sa mentalnim smetnjama on drži u izolaciji-doživotno.

I dalje ne nudiš rešenje na problem pravičnosti prema onom iz Mladenovca koji po KZ Srbije može maksimalno 20 godina. Ne može polazna osnova da nam bude šta bi bilo u Americi pa shodno tome hajde da primenimo neki zakon da zaliči onome šta bi tamo radili...

Molim te za malo ozbiljnosti. 😑

Ne verujem da će iko svojim potpisom moći da garantuje da je on bezbedan po okolinu i da može napolje, ni sad, ni za 50 godina.

Svaki ubica je posle odslužene kazne potencijalno nebezbedan po okolinu i sud ne može da garantuje za njega. To ne može biti razlog da mentalno zdravog dodatno zadrži...

One priče da će promeniti ime i otići u inostranstvo-ne piju vodu.

Ja nisam govorio o inostranstvu. Samo promeni imena i sredine.

Ja mnooogo drugačije izgledam sada nego kad sam imao 13.

To mi je toliko užasno da se onim monstrumom iz Mladenovca i nisam toliko bavio.. Da li će izaći napolje, ili ne.. pa sumnjam da bi se nanosao glave na slobodi, tako da mu je verovatno bolje da ga drže u 4 zida dok bude disao.

Jedno je pričati šta zatvor nosi ili ulica posle odslužene kazne, koje sve rizike i eventualne posledice, ali mi bi trebalo da se bavimo činjenicama, a činjenica je da je maksimalna kazna zatvora 20 godina.

A ovako laički, na prvu, ostavlja utisak psihički nestabilnijeg tipa od KK, za njega su veće šanse da bude svašta, ali za ovo dete koje je do tančina planiralo svoj zločin, da sutra postane ludak koji ne vlada svojim postupcima kao jedini osnov da ga bez pristanka zadrže, to deluje malo verovatno...

Kako stvari sad stoje, deluje malo verovatno... Razumeš... Uvek možeš da ponudiš razlog da može svašta nešto da se desi, al to nije dovoljno ako hoćemo iole da se zadržimo na terenu prava.
 
A za ovog prvog možeš da garanruješ... 😉

A gde je tu pravično postupanje onda? Ovaj dete i krivično neodgovoran, a da ostane doživotno lišen slobode, a za onog odraslog bilmeza što "prangija na keca" ne možeš da garantuješ...
Po meni, više ovaj "mali kristijan" ne zaslužuje da izadje nego kk, iako je kk počinio teže krivično delo. Mali Kristijan je već formirana ličnost, kk je dete. Po meni nijedan ne zaslužuje da izadje napolje. Takodje bih uveo i smrtnu kaznu, pa ako oduzmeš život oduzme se i tebi. Stroćije kazne bi možda dovele do toga da neko razmisli dva puta pre nego što ubije nekog. Da je moja porodica u pitanju Ja bih mu svakako presudio kada izadje. Posle 10, 20 ili 50god (ako budem živ).
 
Katastrofa. Sem prve dve rečenice koje potvrđuju o čemu i sam pišem, ne mogu da se vraćam vekovima unazad na Dušanov zakonik i oko za oko, zub za zub... Ček da pročitam šta je Hristijana pisala...
 
Ako je stariji punoletnik, sledi mu doživotna, ako je mlađi punoletnik, neće biti doživotna, ali neće biti ni manje od 15 godina zatvora. Ne znam koja je maksimalna kazna zatvora za mlađa punoletna lica po našem zakonu (u BIH je max 15g).

Mlađi je punoletnik, nije imao navršenu 21, prema našem pravu najteža kazna je 20 godina zatvora.

Da, slažem se sa tvojim psihološkim opsiom tog učinioca iz Mladenovca kao i da je situacija sa KK komplikovanija, da li je bilo prisile oko pristanka roditelja da ga zadrže, ne znam, ali sličan neki razvoj događaja vidim kao i ti. Oni sad gledaju da rasture porodicu i isključivu krivicu prebace na sve njih. Iako odgovornosti oca oko čuvanja oružja i pristupne šifre sefu ima, ja zaista ne verujem da su njega roditelji zapustili ili zlostavljali i mislim da će ta kvalifikacija biti teško dokazana... Zapuštanje je kad gladno dete ide bosonogo po blatu, prosi, demolira, džepari i vrati se sutra ujutru kući bez da se roditelj potresao oko toga... Da li ga je majka samo emocionalno zapustila i nije reagovala na njegove potrebe, ne znam... Da ima slučajeva koji su slabije medijski propraćeni ima, i gde se niko ne zalaže za drakonske kazne iako su isto izgubljeni životi. Ipak, ovaj slučaj je bez presedana, pa je teško porediti... Broj stradalih nije beznačajan, a i sve su deca u pitanju.

Odgovornost države je pre svega na tom oružju, čitavim arsenalima nelegalnog oružja, zatim nereagovanju uprkos upućenim pozivima policiji i podnetim krivičnim prijavama... Svi znaju da se radi o problematičnoj, u lokalnim okvirima, moćnoj porodici i niko ne reaguje. To je u slučaju Mladenovca. Odgovornost države leži i u atmosferi u kojoj je nasilje dozvoljeno, prihvatljivo, kao poželjni način kako treba da se rešavaju konflikti. Zatim predsednikovo otvoreno mešanje u nadležnosti drugih organa pa govori o tome ko sve "neće videti svetlost dana", pa je predlagao vraćanje smrtne kazne, zatim iznošenje ličnih prilika u javnost, zatim pogrešno iznošenje i iskrivljeno tumačenje činjenica "Đubre jedno, u našoj zemlji si našao da veličaš Hitlera!?" Itd itd.

Odgovornost je celokupnog društva, škola, porodica, prijatelji, da ne primeti neke signale kojih je kod KK sigurno bilo... Baš je kompleksna tema, odgovornost je slojevita i podeljena... Zato kažem doživotna robija za jedno dete je beg od rešavanja ovako kompleksnog problema...

I na kraju, selektivna primena zakona, zaštićene grupe privilegovanih i masa obespravljenih koja u očaju uzima pravo u svoje ruke su kompleksna tema za posebno razmatranje, ali ti si nekako sve to povezala u isti post. 🙂 Ne kažem da nema osnova, samo si otvorila više frontova, tematskih, pa je teško na sve se osvrnuti...
 
Po meni, više ovaj "mali kristijan" ne zaslužuje da izadje nego kk, iako je kk počinio teže krivično delo. Mali Kristijan je već formirana ličnost, kk je dete. Po meni nijedan ne zaslužuje da izadje napolje. Takodje bih uveo i smrtnu kaznu, pa ako oduzmeš život oduzme se i tebi. Stroćije kazne bi možda dovele do toga da neko razmisli dva puta pre nego što ubije nekog. Da je moja porodica u pitanju Ja bih mu svakako presudio kada izadje. Posle 10, 20 ili 50god (ako budem živ).
Bravo!
 
odvratno
ponavljas odvratne gradjanske floskule, kao da kultura i uctivost mogu nekog da aboliraju.

Ukoliko KK bude pusten, nadam se da ce mu se neko od ostecenih osvetiti.
Samo citiram šta učenici i roditelji učenika imaju da kažu o njemu, niko nije imao da kaže nijednu lošu reč. Nigde ga ne aboliram ,,zbog učtivosti".

Ozbiljno sumnjam u to da nije psihopata. Toliko psihopata proznajem i privatno i službeno, toliko sam čitala o tome. Pre sumnjam na neke elemente autizma. Uz sve adute koje je imao u intelektualnoj, akademskoj i sportskoj sferi, nigde nije uspevao da se prilagodi, dotle da ne bude žrtva vršnjačkog nasilja. Moguće je da ne razume društvene odnose. Desio se u Americi jedan slučaj school Shooter a sa autizmom.

Inače su strani stručnjaci za shootere rekli da je potpuno netipičan i da ne spada ni u jednu do sad ustanovljenu kategoriju school Shooter-a. Napominjem da ga nisu videli i da su im poznate samo površne informacije iz medija (akademski i sportski uspesi, solidan utisak koji je ostavljao, visoka inteligencija, pobede na takmičenjima, privlačan izgled, bez elemenata antisocijalnog ponašanja). Dosad nisu videli tako nešto.

A ova ideja da mu se neko od roditelja tragično nastradalih osveti, mislim da nemaš predstavu koliko je to pogrešno... na svu nesreću koja se desila, da li treba još jedna žena da ostane bez muža i još jedno dete da ostane bez oca?
 
Kao u vreme krstaša, mentalno si taj stadijum, oni nama, mi njima, kopamo oči, vadimo zube, besimo ih, streljamo ih... Daj se malo pomakni 21. vek je... Ajde ovi što bi doživotno da zatvaraju je ipak stadijum iznad ali vi što biste i ubijali, pa to stvarno govori više o vama i vašoj krvožednosti nego o slučaju koji komentarišete...
Ukoliko drzava ne moze da zastiti gradjane od privilegovanih pordodica, ukljucujuci i ulogu zastrasivanja i odvracanja potencijalnih zlocinaca, moras da se zastitis sam.
Ja imam decu, zamislio sam samo kako bi se osecao da se meni ovo desilo.
Ti nemas decu, tesko da mozes da znas kako je to.
 
Samo citiram šta učenici i roditelji učenika imaju da kažu o njemu, niko nije imao da kaže nijednu lošu reč. Nigde ga ne aboliram ,,zbog učtivosti".

Ozbiljno sumnjam u to da nije psihopata. Toliko psihopata proznajem i privatno i službeno, toliko sam čitala o tome. Pre sumnjam na neke elemente autizma. Uz sve adute koje je imao u intelektualnoj, akademskoj i sportskoj sferi, nigde nije uspevao da se prilagodi, dotle da ne bude žrtva vršnjačkog nasilja. Moguće je da ne razume društvene odnose. Desio se u Americi jedan slučaj school Shooter a sa autizmom.

Inače su strani stručnjaci za shootere rekli da je potpuno netipičan i da ne spada ni u jednu do sad ustanovljenu kategoriju school Shooter-a. Napominjem da ga nisu videli i da su im poznate samo površne informacije iz medija (akademski i sportski uspesi, solidan utisak koji je ostavljao, visoka inteligencija, pobede na takmičenjima, privlačan izgled, bez elemenata antisocijalnog ponašanja). Dosad nisu videli tako nešto.

A ova ideja da mu se neko od roditelja tragično nastradalih osveti, mislim da nemaš predstavu koliko je to pogrešno... na svu nesreću koja se desila, da li treba još jedna žena da ostane bez muža i još jedno dete da ostane bez oca?

Mozes li da prestanes da koristis termin "shooter" i da koristis termin "ubica". Degutantno je.

Decak je obucavan kao profesionalni ubica.
Ruka mu nije zadrhtala kad je menjao okvire sa mnunicijom sto se desava i tvrdokornim kriminalcima.
Sta ce drugi da radi kad izadje.
 
Ne može da zamisli on koji nema decu kako je to, da ti neko ugasi razlog za život, da ti neko ugasi iskru koja te održava u životu, zbog koje sve rizikuješ. To se te današnje "vrednosti". Muka mi je više od njih. Ljudi se ubijaju na ulicama, deca ginu, oni pričaju o pomirenju. Ajde onda sve ludake i ubice da pustimo na ulice pa nek ubija ko koga hoće, kao pravi Purge. Sećam se slučajeva još mali dok sam bio, da su ljudi ubijali doktore jer su nemarom ili neznanjem doveli do smrti deteta. To je upravo zbog toga što nemaju trunku odgovornosti u našem zakonu. Pa meni su zbog nemara rizikovali život nerodjene bebe tokom porodjaja, zbog njihove sujete prema drugim lekarima.
 
Poslednja izmena:
Ako je KK bio autistican i ako nije mogao da se navikne na socijalno oruzenje, a roditelji ga ipak slali u najgoru skolu u gradu, gde ima najvise takmicenja i asocijalne dece, i jos ga opterecivali obavezama, i to je zapostavljanje.

Ukoliko je KK bio zrtva vrsnjackog nasilja, a skola je o tome znala, postoji pismeni trag o tome.
Ukoliko je KK bio zrtva vrsnjackog nasilja, a skola je o tome nije znala, opet se radi o zapostavljanju od strane roditelja.

U svakom slucaju, ovaj ubica, kao i onaj iz Mladenovca pripadaju feudalnoj kasti privilegovanih porodica (a la Mitorvic, Vucic, Divac...)

Slučaj "kantrimen" pottresao je Srbiju pre osam godina, ali i dalje intrigira javnost. U tom momentu nepoznati vozač "mini kantrimena", brzinom od najmanje 100 kilometara na sat, pokosio je 25. jula 2014. godine Luku Jovanovića na Brankovom mostu u Beogradu i pobegao. Mladić je izdahnuo u Urgentnom centru, a kasnije je kao vinovnik nesreće označen Marko Milićev, koji je pre tri godine odležao punu zatvorsku kaznu na koju je osuđen i izašao na slobodu.
Sa ovim slučajem dovođena je u vezu i Snežana Divac, supruga proslavljenog košarkaša Vlada Divca, ali da li su ona ili njen automobil umešani u nesreću na Brankovom mostu nikad nije razjašnjeno do kraja.


Ako hocete da vam ubice iz privilegovanih porodica ubijaju decu, vi onda budite humani prema KK, i njegovim roditeljima, imajte razumevanja.
Ako necete da vam ubijaju decu, naucite da budete ljudi i suprotstavite se na bilo koji nacin.
Simple as that.
 
Poslednja izmena:
Kakav sad Autizam... Jedino što može da ostane kao opcija je Aspergerov sindrom (koji, istina, jeste unutar spektra Autizma) sa antisocijalnim poremećajem, pošto ima takvih ljudi, neki su čak i svetski poznati milijarderi.

Čudi me da se ponovo špekuliše o tome da li je Kosta Kecmanović psihopata ili narcisoid, jer je već bar dve-tri nedelje 99% izvesno da se radi o narcisoidu.

Njegova jedina interesovanja su kada izlazi i kakve su reakcije na njegov čin. Šta se događa napolju i on očekuje da je popularan. Njegova očekivanja su bukvalno da će se okupiti ispod njegovog prozora i skandirati mu


Novinari su isprva pisali da je psihopata, jer jadničci nisu ni znali da postoji još nasilnih poremećaja pored psihopatskog. Ali posle su mnogi stručnjaci ispravili i rekli da je verovatno u pitanju narcisoidni poremećaj. A taj poremećaj se nekada brka sa psihopatijom zato što narcisoidi često imaju i psihopatske odlike. Ali to nije isto što i Psihopatski poremećaj. Zastupljenost Psihopatskog poremećaja u opštoj populaciji je 1-3% (to je ono čuveno što se provlači kroz medije i filmove, " 1% psihopata među ljudima", iako je zapravo bliže 3%). Ali ljudi sa psihopatskim odlikama je mnogo više, procene idu od 10 do 20% opšte populacije. Neki od tih 10-20% su i narcisoidi. Koji za razliku od ljudi sa Psihopatskim poremećajem imaju sposobnost empatije, samo jako jako smanjenu, potisnutu svojim narcizmom. I hrane se narcizmom, dobijaju hranu za svoj ego svojim postupcima, i reakcijama na iste. I imaju veći kapacitet za emocije nego psihopatski poremećeni. Manje nego normalni ljudi, ali imaju kapacitet za emocije, i zato često i jesu puni besa, tuge, ili klimavih kratkotrajnih euforija. Dok je psihopatski poremećenim, dakle onim tvrdokornim psihopatama dijapazon emocija drastično smanjen.

Takođe, pravog psihopatu(1-3%) baš briga za tuđe reakcije. Dok su narcisoidima tuđe reakcije jako bitne, čak i kad su negativne. Ali važno im je samo da bude reakcije. A ovaj mali fijuk crče za time da bude poznat i da izazove reakcije. A i neki drugari i vršnjaci mu (oni debili što praviše imitacije i šale). Sve su to narcisi i/ili narcisoidi.
 
Poslednja izmena:
@MC_
A da ne spominjemo Mitrovićevog sina, onog na naplatnoj rampi i ko zna koliko još primera, ali ajde, nije isto nesreća i namera.

A ova ideja da mu se neko od roditelja tragično nastradalih osveti, mislim da nemaš predstavu koliko je to pogrešno...
Ne može se dvolično pričati. I ti deliš mišljenje sa nama samo se kriješ, a sada ću ti objasniti zašto. Već danima pokušavaš sebe i druge da ubediš da je sve ovo zbog nekog vršnjačkog nasilja, toliko da čak u nekim postovima deluje i kao da opravdavaš kk. JOš malo pa ćeš sama sebi dati diplomu sociologije i psihologije. To samo govori da si i ti žrtva vršnjačkog nasilja ili ti neko dete maltretira te ti slične misli padaju na pamet. Čak si i citirala neki komentar kako je nekoj osobi isto to palo na pamet samo nije imala pištolj. Ja se nadam da vidite da je ovo sadašnje vreme u kom živimo pogrešno, kazne se moraju znati, posledice naših delovanja moraju da postoje i ne smeju biti blage.
 
Poslednja izmena:
Vrh