Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Moja cerka bila je zrtva vrsnjackog nasilja, bas od strane "deteta ugeldnih i uspesnih porodica".
Moram da kazem da je skola odmah reagovala kad smo se zalili.
Promenila je kasnije ipak skolu i sve se odmah sredilo.

Zato kazem da roditelji, ako ne reaguju isto zapostavlaju dete.

@MC_
A da ne spominjemo Mitrovićevog sina, onog na naplatnoj rampi i ko zna koliko još primera, ali ajde, nije isto nesreća i namera.

Ne može se dvolično pričati. I ti deliš mišljenje sa nama samo se kriješ, a sada ću ti objasniti zašto. Već danima pokušavaš sebe i druge da ubediš da je sve ovo zbog nekog vršnjačkog nasilja, toliko da čak u nekim postovima deluje i kao da opravdavaš kk. JOš malo pa ćeš sama sebi dati diplomu sociologije i psihologije. To samo govori da si i ti žrtva vršnjačkog nasilja ili ti neko dete maltretira te ti slične misli padaju na pamet. Čak si i citirala neki komentar kako je nekoj osobi isto to palo na pamet samo nije imala pištolj. Ja se nadam da vidite da je ovo sadašnje vreme u kom živimo pogrešno, kazne se moraju znati, posledice naših delovanja moraju da postoje i ne smeju biti blage.

tako je.
Upravo je sustina onog protesta jedan krik, krik da se obuzdaju privilegovani, krik manjine u srpskom drustvu, mozda 5% stanovnika Beograda koji su jos uvek ljudi.

Meni su ljudi u najmanju ruku čudni kada na 200 strana raspredaju šta ako neki ubica za 20 godina izađe na slobodu, opet će nekoga da ubije (!?)

Za tih 20 godina, desiće se stotine hiljada ubistava, tu ispred njih, koje oni ne vide.

Pri tome ne razmišljaju da su mnogo podmuklije i opasnije latentne ubice, kojima se daje pozicija vlasti. Šta mislite, koliko je ljudi ubio jedan nemoralan i neprofesionalan sudija, direktor, ministar, svojim odlukama, dajući najgorima privilegije, a odmažući normalnim ljudima?

Koliko sposobnih ljudi nema posao, niti ga može dobiti, dok je ova tragikomična kreatura sa megatrenda direktor PIO fonda?

Takva ubistva se događaju svaki dan, samo na njih niko ne obraća pažnju. Medijskom manipulacijom pažnja se skreće na nešto marginalno.

Poslednja izmena:
Sad je i ubistvo 18oro dece marginalno? Sve bolje od boljeg.

Dogadjaju se svaki dan jer mi dozvoljavamo da se dogadjaju, jer ćutimo, jer trpimo. Jer znaju da neće biti posledica.

Ako se u Srbiji dešava 100 ubistava godišnje, kako će za 20 godina biti stotine hiljada ubistva? Ovde su u pitanju deca, ne rat narko klanova, nedužni ljudi koji još nisu ni stasali u ljude. I sve dok ne bude posledica to će se dešavati, latentno ili ne. Mi to, na direktan i indirektan način, omogućavamo.

Sad je i ubistvo 18oro dece marginalno? Sve bolje od boljeg.

Dogadjaju se svaki dan jer mi dozvoljavamo da se dogadjaju, jer ćutimo, jer trpimo. Jer znaju da neće biti posledica.

Ako se u Srbiji dešava 100 ubistava godišnje, kako će za 20 godina biti stotine hiljada ubistva? Ovde su u pitanju deca, ne rat narko klanova, nedužni ljudi koji još nisu ni stasali u ljude. I sve dok ne bude posledica to će se dešavati, latentno ili ne. Mi to, na direktan i indirektan način, omogućavamo.
Nemoralan sudija je ubica jer pušta na slobodu nesavesne vozače, kriminalce, dilere droge, mobere... oni će svojom bahatošću zarad lične koristi ubiti mnogo ljudi.
Nemoralan direktor daje otkaz normalnim ljudima, a privileguje sendvičare, onemogućava normalnim ljudima da dođu do posla...

Nemoralan ministar postavlja propise tako da privilegiju nasilje, manipulaciju, mobbing i sve ono što vodi propadanju društva...

Ako nisi razumeo, ne vredi da ti dalje objašnjavam.

Nemoralan je i lekar koji nemarom ubije ko zna koliko ljudi. Nemoralan je i profesor koji iz ličnog nezadovoljstva i frustracije namerno daje loše ocene djacima koji nisu to zaslužili i pravi od njih uličare. Nemoralan je i čovek koji sve to dopušta i zagovara pomirenje. Ti ljudi, i te sudije i direktori, ministri, samo rade svoj posao, za 10, 20god će biti bolji u tome i ne treba ih uopšte osudjivati. Videće sami svoje greške. Ako nema posledica ili su blage to će se dešavati. Zašto ih onda osudjivati? Ako nisi razumela, ne vredi ni Ja tebi da objašnjavam.

Poslednja izmena:
I dalje ne nudiš rešenje na problem pravičnosti prema onom iz Mladenovca koji po KZ Srbije može maksimalno 20 godina. Ne može polazna osnova da nam bude šta bi bilo u Americi pa shodno tome hajde da primenimo neki zakon da zaliči onome šta bi tamo radili...

Molim te za malo ozbiljnosti. 😑

Svaki ubica je posle odslužene kazne potencijalno nebezbedan po okolinu i sud ne može da garantuje za njega. To ne može biti razlog da mentalno zdravog dodatno zadrži...

Ja nisam govorio o inostranstvu. Samo promeni imena i sredine.

Ja mnooogo drugačije izgledam sada nego kad sam imao 13.

Jedno je pričati šta zatvor nosi ili ulica posle odslužene kazne, koje sve rizike i eventualne posledice, ali mi bi trebalo da se bavimo činjenicama, a činjenica je da je maksimalna kazna zatvora 20 godina.

A ovako laički, na prvu, ostavlja utisak psihički nestabilnijeg tipa od KK, za njega su veće šanse da bude svašta, ali za ovo dete koje je do tančina planiralo svoj zločin, da sutra postane ludak koji ne vlada svojim postupcima kao jedini osnov da ga bez pristanka zadrže, to deluje malo verovatno...

Kako stvari sad stoje, deluje malo verovatno... Razumeš... Uvek možeš da ponudiš razlog da može svašta nešto da se desi, al to nije dovoljno ako hoćemo iole da se zadržimo na terenu prava.
Pravičnosti će biti kada promenimo zakon i ukinemo starosna ograničenja, kao u Americi. Tamo bi i KK bio osuđen na doživotnu i ćao.

Kažeš sud ne može da garantuje ni za jednog ubicu kad odsluži kaznu da li će opet da izvrši zločin. Tačno, samo što su izvršioci najtežih dela dosad sedeli iza brave 40 godina, skoro ceo život, a sad imamo i doživotnu kaznu.

Plus, mi dosad, hvala bogu, nismo imali toliko masovnih ubistava.. Ubica iz Jabukovca će provesti život na psihijatriji, a onaj iz Ivanče je ubijen.

Nije isto kad neko ubije jednu osobu, pa izađe iz zatvora za 15 godina, ili kad neko poubija 10 ljudi i sa 25. godina bi napolje i da nastavi život kao da ništa bilo nije... Misliš da bi pravedno bilo da se kao iskreno pokaje i obeća da nikada više nešto slično neće uraditi? A ima spisak ljudi koje nije uspeo da ubije.. i šta, kad bi kao izašao napolje za 15 godina, sazna šta su ta neubijena deca napravila od svojih života, da su završili škole, imaju porodice, a on je svoj upropastio-misliš da neće poželeti da dovrši svoj ludački naum i njih ubije?

Ti pričaš o njemu kao da nije nenormalan, šta, trezveno je isplanirao takav zločin i to je dokaz da on nije za psihijatra? To je monstrum, potpuno izopačena i nenormalna osoba i pravedno je da bude iza brave dok je živ.

A da promeni ime i lični opis i nastavi da živi u Srbiji je najmanje verovatno. Ovo je mala sredina i sve se kad tad sazna..

Neko mora da bude kaznjen za ovakav zlocin. Otac, majka ili sin.
Sem toga, ako je sin neuracunljiv i ne moze da odgovara, porodice zrtava mogle bi da ih privatno tuze za odstetu.
Otac KK je svakako odgovoran sto je trenirao malog ubicu i dao mu pristup naoruzanju. Da toga nije bilo, ni zlocin ne bi bio izvrsen.

U svakom slucaju, oba masovna ubistva izvrsile su elitne, dobro siturane povlascene porodice.
Ako drustvo ne bude u stanju da izvrsi odmazdu prema njima bice toga jos vise.

Pravičnosti će biti kada promenimo zakon i ukinemo starosna ograničenja, kao u Americi. Tamo bi i KK bio osuđen na doživotnu i ćao.

Onda promenite zakon. Možete i smrtnu kaznu da uvedete kao i tamo, ako ti se baš mnogo ugleda na Ameriku, možemo i evropsko-kontinentalni sistem da odbacimo u celosti i pređemo na precedentno pravo i eto prostora za više kreativnosti i mašte sudovima da kreiraju pravo kakvo žele 🙂

Od gasnih komora i električnih stolica za maloletnike, sve tamo može. Kriminala im sve više, uprkos svoj represiji, prosto si savršeni sistem izabrao.

Kažeš sud ne može da garantuje ni za jednog ubicu kad odsluži kaznu da li će opet da izvrši zločin. Tačno, samo što su izvršioci najtežih dela dosad sedeli iza brave 40 godina, skoro ceo život, a sad imamo i doživotnu kaznu.

Mogli su i posle 2/3 kazne da izađu. Ali poenta je da psihijatrija ne može da posluži kao zamena.
Ako misliš da se doživonim zatvorom za decu postiže svrha, bilo kakva, misli i dalje, ja i većina struke ne mislimo tako. Nema potrebe dalje se razjašnjavati oko toga. 🙂

Nije isto kad neko ubije jednu osobu, pa izađe iz zatvora za 15 godina, ili kad neko poubija 10 ljudi i sa 25. godina bi napolje i da nastavi život kao da ništa bilo nije... Misliš da bi pravedno bilo da se kao iskreno pokaje i obeća da nikada više nešto slično neće uraditi? A ima spisak ljudi koje nije uspeo da ubije.. i šta, kad bi kao izašao napolje za 15 godina, sazna šta su ta neubijena deca napravila od svojih života, da su završili škole, imaju porodice, a on je svoj upropastio-misliš da neće poželeti da dovrši svoj ludački naum i njih ubije?

Šta bi bilo kad bi bilo, poenta je da se poštuje princip zakonitosti u KP i individualne subjektivne odgovornosti, a to da li će da nastavi ludački naum za 15 godina, ne mislim da je promena nemoguća. To ne zna niko. Pogotovo je promena moguća kad neko u vreme izvršenja dela još nije završio svoj psihofizički i emocionalni razvoj.

Ti pričaš o njemu kao da nije nenormalan, šta, trezveno je isplanirao takav zločin i to je dokaz da on nije za psihijatra? To je monstrum, potpuno izopačena i nenormalna osoba i pravedno je da bude iza brave dok je živ.

Ja ne znam da li je on psihijatrijski bolesnik, ali znam da je dete, da je krivično neodgovoran. Svako teško ubistvo mogu da pravdam rezonom da je najteža kazna opravdana ali ne i da je zamena za neuračunjljivost ostanak iza brave do kraja života, po automatizmu, pa čak i za dete.

Mislim da ćeš teško poremetiti neke principe i tekovine krivičnog prava, nije ta nauka od juče. Razvija se i menja, al nije od juče, još teže će to ići u tebi priželjkivanom smeru kad zbacimo Vučića jer nauka nije na tom stanovištu da represija, represija i što više represije, rešava sve.

Vidim da si se mnogo udubio u slucaj KK. Jel bi ga branio na Sudu kao advokat, jel bi ti to bio profesionalni izazov? :) Ipak branis coveka, a ne delo - sto je fraza koju advokati koriste kada brane serijske ubice i psihopate

U Holandiji postoji sjajan oblik kazne koji omogucava da ubice i pedofili koji su ubili ili sakatili dete nikad ne izadju.
To je TBS (terbeschikkingstelling).
To je prinudno zatvaranje u dusevnu u bolnicu posle izvrsenja zatvorske kazne.
Svake 2 godine je revizija.
Steta sto KK ne moze biti podvrgnut ovakvoj kazni.

Takodje je i americki model sa smrtnom kaznom za maloletnike odgovarajuci, jer Srbija je veoma slicno raspadnuto drustvo, pa bi i kaznena politika trebalo da bude slicna. EU danas nema nista protiv SAD, stavise, sluze im, pa tako ne verujem da bi se neko zalio ako bi preuzeli ovaj sistem iz SAD.
Jedno drustvo na umoru, kakvo je Srbija jedino smrtnom kaznom moze da dovoljno zastrasi zlocince.

Amerika je zemlja demokratije i slobode. Treba uciti od uspesnih.

Poslednja izmena:
U Holandiji postoji sjajan oblik kazne koji omogucava da ubice i pedofili niakd ne izadju to je Tbs (terbeschikkingstelling).
To je prinudno zatvaranje u dusevnu u bolnicu posle izvrsenja zatvorske kazne.
Svake 2 godine je revizija.

Steta sto KK ne moze biti podvrgnut ovakvoj kazni.
Takodje je i americki model sa smrtom kaznom za maloletnike odgovarajuci, jer Srbije je veoma slicno raspadnuto drustvo.
Amerika je zemlja demokratije i slobode. Treba uciti od uspesnih.
Daj neki konkretan podatak, koja je stopa ubistava u toj uspesnoj Americi?

Ne može da zamisli on koji nema decu kako je to, da ti neko ugasi razlog za život, da ti neko ugasi iskru koja te održava u životu, zbog koje sve rizikuješ. To se te današnje "vrednosti". Muka mi je više od njih.

Meni bi bilo muka od vas koji bi novim ubistvom rešavali stvari, ali me realno ne pomerate toliko. Samo pričamo. U svakom slučaju, uveo bih zatvor u duplom trajanju na ubistvo iz osvete baš da iskorenim taj primitivizam.

Ja jesam za najtežu kaznu za teško ubistvo a to je danas doživotna robija. I šta hoćete više... Tvoj poriv da ubiješ ubicu nije normalan, pošto si napisao da bi se osvetio...

Doživotni zatvor i naknada nematerijalne štete je apsolutno pravična i odmerena kazna za najteže zločine. 21. vek je a masnokosi koketira sa takvima poput vas, pa će da vraća smrtnu kaznu. Doviđenja. Tu je lepo Milanović odregaovao, samo se nasmejao.

Čudi me da se ponovo špekuliše o tome da li je Kosta Kecmanović psihopata ili narcisoid, jer je već bar dve-tri nedelje 99% izvesno da se radi o narcisoidu.

Zato što je još dete. Sve dalje što si pisao ima osnova za odraslu osobu. Mogu i da poverujem da je više narcisidni tip, iako si u domenu nagađanja, moguće je al prerano za finalnu dijagnozu šta je. Što je i dobro, njegova će se psiho-evaluacija raditi do najmanje 18te i to vreme će sigurno biti zatvoren...

Promenila je kasnije ipak skolu i sve se odmah sredilo.

Šteta je što je ona promenila školu, trebalo je nasilnik da promeni, ali u krajnjem bolje je i to nego da trpi nasilje.

Nekad roditelji nemaju kapaciteta da primete nasilje, a deca kriju i sama rešavaju svoje probleme jer je pogotovo za dečake sramota da pokažu slabost, da se "tužakaju", kazaću te nastavnici itd. Sad se malo menja taj odnos jer se više priča o nasilju, ali generalno se i dalje među decom ćuti i trpi. A to može da nagomila frustraciju i izazove teže posledice po sve. Drugačije dete doživi osećaj nepravde i nema mehanizme odraslog čoveka kako da se tome suprotstavi. Mada vidimo da ima i starijih koji nisu u ravnoteži, nažalost. Neverovatno mi je da pored iskustva Amerike u 21. veku, represiju vidite kao jedini izlaz. A tami sve gore stanje, zatvori krcati.

Sve u svemu, dobro što pre reagovati i izmestiti dete, kao u vašem slučaju, kad već nasilnik nije bio izmešten ili nekako sankcionisan da sa svojim ponašanjem prestane.

Meni bi bilo muka od vas koji bi novim ubistvom rešavali stvari, ali me realno ne pomerate toliko. Samo pričamo. U svakom slučaju, uveo bih zatvor u duplom trajanju na ubistvo iz osvete baš da iskorenim taj primitivizam.

Ja jesam za najtežu kaznu za teško ubistvo a to je danas doživotna robija. I šta hoćete više... Tvoj poriv da ubiješ ubicu nije normalan, pošto si napisao da bi se osvetio...

Doživotni zatvor i naknada nematerijalne štete je apsolutno pravična i odmerena kazna za najteže zločine. 21. vek je a masnokosi koketira sa takvima poput vas, pa će da vraća smrtnu kaznu. Doviđenja. Tu je lepo Milanović odregaovao, samo se nasmejao.
Javi se kada (ako) budeš imao decu. Neka me kazne duplo, svakako Ja posle razloga za život nemam jer mi je uzeo ono zbog čega sam živeo. Zašto on da živi ako Ja ne mogu, ako je moje dete sprečeno u tome da ima život? Nikakva naknada ne može to da nadoknadi. Može doživotna robija, ali bez mogućnosti za pomilovanje ili uslovnu. Svakako će mu u zatvoru otežati život jer se čak i zatvorenici ne ophode lepo prema ubicama i silovateljima dece.

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Zasto je Amerika uvela takav nivo represije?
Sigurno su probali sve drugo.
Verovatno smrtna kazna najbolje odvraca zlocince.

MIslim da je sedamdesetih smrtna kazna bila ukinuta u mnogim drzavama SAD, tesko su se opekli.

Siroka primena smrtne kazne u SAD je takva jer stanovnistvo smatra da je to dobro.

Javi se kada (ako) budeš imao decu. Neka me kazne duplo, svakako Ja posle razloga za život nemam jer mi je uzeo ono zbog čega sam živeo. Zašto on da živi ako Ja ne mogu, ako je moje dete sprečeno u tome da ima život? Nikakva naknada ne može to da nadoknadi. Može doživotna robija, ali bez mogućnosti za pomilovanje ili uslovnu. Svakako će mu u zatvoru otežati život jer se čak i zatvorenici ne ophode lepo prema ubicama i silovateljima dece.

Da. To je pravi stav. Ako drzava ne ubije ili dozivotno ne osudi ubicu deteta.
Jedina moguca satisfakcija roditelja je da se sam osveti.
Da se u nasem drustvu vise praktikuje licna osveta KK ne bi nikad uradio to sto je uradio.
Jer KK je znao da mu fali mesec dana do 14, godina i znao je da pripada porodici bliskoj Sekti.

Vidim da si se mnogo udubio u slucaj KK. Jel bi ga branio na Sudu kao advokat, jel bi ti to bio profesionalni izazov? :) Ipak branis coveka, a ne delo - sto je fraza koju advokati koriste kada brane serijske ubice i psihopate

To pitanje se ne postavlja jer on nije krivično odgovoran 🙂 ali o njegovim pravima neko mora da se stara, iako krivično neodgovoran, lišen je slobode... a tu sam već bio napisao da sam položio pravosudni i prošao obuku da zastupam maloletnike, da imam licencu, jer ne može to svaki advokat, prolazi se posebna obuka, ne bih zastupao da treba da ga puste odmah, nego da mu ne krše prava dok je zadržan...

Mene zanimaju motivi i njegov dalji razvoj i ceo slučaj i šta treba menjati u krivično-pravnoj zaštiti, a da to nije samo veća represija, kod već dovoljno propisanih, širokih raspona kazne... To me sve zanima...

Zašto sudovi idu ka minimumu ili čak ispod minimuma itd.

Tako da ne bih pojednostavljivao priču. Nije meni cilj da ga se što pre izvuče odatle, nego da naučimo što više iz celog događaja kako se ne bi ponovio.

Da. To je pravi stav. Ako drzava ne ubije ili dozivotno ne osudi ubicu deteta.
Jedina moguca satisfakcija roditelja je da se sam osveti.
Da se u nasem drustvu vise praktikuje licna osveta KK ne bi nikad uradio to sto je uradio.
Ja mislim da te relaksirane mere i donose kriminalci, u saradnji sa njihovim korumpiranim političarima, kako bi kazne bile što manje i što pre nakon zatvora da se vrate na "posao".

Vrh