Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Kako god, biće bolje sad u narednim decenijama kada ceo svet, milom ili silom, preuzme suprotan ekstrem - kapitalizam. Ovu aktuelnu varijantu ya primesama konzumerizma, globalizma, neofeudalizma i plutokratije. Evo pre mesec dana ja vodio jednu osobu kod doktora. 6 soma za 30 minuta doktorovog vremena. A sve nas to čeka za 10ak godina. 🙂
To je verovatno bilo u srbiji tj u ovom burazersko radikalskom kapitalizmu...

Ja sam recimo u drugim istocnoevropskim kapitalizmima isao kod privatnog doktora koga je pokrilo drzavno osiguranje...

Буквално, немојте да направите твитер налог.

Све што треба да знате, има на Беобилду.

Ово је буквално тачно и најискреније сам прокоментарисао и приметио кад је била блокада Аутокоманде или шетња до НС. Оба дана био у гужви (мада сам успео да свратим до аутокоманде на пола сата), овде сам буквално најпрецизније и хронолошки сазнавао шта се дешавало, а сваки слободан тренутак сам освежавао пар портала.

Да је Звезда дан пре опет освојила ЛШ или да је човек опет слетео на месец, то не би могао да сазнаш дан касније отварајући неки портал.

(ko se ne seća da pomognem: plavokosa malo zrikava ali buuuujnog poprsja prezenterka vesti)

...ако је тако, нека јој... :D

Moja porodica je isto imala te prisilne podstanare nekoliko godina ali nisu nikad dramili i drobili oko toga jer su kontali da je posle rata bilo more ljudi bez krova nad glavom i da je to moralo tako dok se dovoljno toga ne obnovi.

Verujem da bi neka druga garnitura posle rata to mnogo bolje rešila. Na primer siguran sam da bi kraljevska porodica, da je ostala na vlasti, posle rata sigurno otvorila vrata svojih palata i vila širom zemlje i udomila u njima jedno 10.000 ljudi. 🙂

Sad će naravno dežurni Džozefi Makartiji zbog ovih mojih pisanja da brže bolje kažu da smo ja i moji komunjare koje su dobile svakakva bogatstva i statuse posle rata. Iako su zapravo moji bili oštećeni, očerupani i ispaljeni više puta u drugoj polovini prošlog veka, plus pomenuto prisilno deljenje doma sa strancima. Ali oni to nisu vezivali za ideologiju nego pošto su neki od njih koje sam ja znao bili rođeni još pre skoro 120 godina (i živeli jako dugo), videli i doživeli sve i svašta, i uvideli su da su srpsku državu i vlast činile džukele i slepci još mnogo pre 1945. I da je prosečnom Srbinu najveći neprijatelj razbojnička srpska država, sa mentalitetom koji je još posle Prvog rata počela da prihvata i neguje. Njihov stav je bioi ostao da bi posle jednog takvog događaja kao što je DSR, u Srbiji/ Jugoslaviji razbojništva, pljačke i mmogo nepravde svakako bilo ko god da je vladao. Jer ovde uglavnom odavno vladaju g..na.

Zato kod nas nikad nije bilo tih opterećivanja i kompleksašenja ko je za koju ideologiju, kog vođu, koji pokret, koju stranku i slično. Već je bio i ostao generalni koncenzus da je u Srbiji državni aparat - ko god njima predsedavao - najveći vuk Srbinu. A sledeći najveći vuk svakom Srbinu jeste drugi Srbin, čast izuzecima. I da je baš zato bitno menjati političku gamad redovno, i ne zanositi se bajkama, budalaštinama i podelama koje svi oni obećavaju i nude.

Kako god, biće bolje sad u narednim decenijama kada ceo svet, milom ili silom, preuzme suprotan ekstrem - kapitalizam. Ovu aktuelnu varijantu sa primesama konzumerizma, globalizma, neofeudalizma i plutokratije. Evo pre mesec dana ja vodio jednu osobu kod doktora. 6 soma za 30 minuta doktorovog vremena. A sve nas to čeka za 10ak godina. 🙂 Ko ima, on plati pa se klati (naravno, bez garancija da više para znači i više stručnosti i garancija). Ko nema a može da nađe, on stavi bankarske lance sebi oko vrata. Ko ne može ništa od toga, on crkne ko ker na ulici ili se uspava monoksidom da ne bude teret porodici. Realno, super stvar. Bićemo ko Amerika. 🤟🙂
Interesantno je kako svi ti silni beskućnici nisu živeli sa njima u vilama u koje su se uvalili?! Kako se posle obnavljanja zemlje u posleratnom periodu ti isti nisu vratili u svoje kuće, svoja sela, kako se nisu uselili u neke udžerice nego eto sebi zadržali vile a nekima ostavili u amanet da '90ih otkupljuju svoju imovinu (ostake imovine) ili sklapaju ugovore sa doživotno zaštićenim podstanarima o doživotnom izdržavanju (sa zahtevima o kupovini grožđa u decembru '93, grejanju prostora te zime dok drže non stop otvorene prozore jer im je nesnosno toplo?!), sahranjivanju itd.
Eto meni jeste problem što su mojima uvalili te (pod)stanare koji nisu bili beskućnici, već svesno doseljeni iz nekih svojih zabiti gde su imali kuću; problem mi je što su zemlju otimali od siročića od 4.5 i 2.5 godine i nikad im nisu vratili (nasledili su od pokojne majke, a ona svojih roditelja itd.), problem mi je što su moji postali beskućnici npr.u BGu iako su bili vlasnici stana na Dorćolu; što su smatrali da je kuća prevelika za 7-očlano domaćinstvo pa su im naseljavali čitave porodice u kuću. Eto, šta ću, ja sam razmažena u njihovo ime, oni su trpeli jer nisu imali izbora, ljudi su nestajali i za manje, ali eto to sam ja-mene bi smakli prvog dana, a možda se samo qčim u slobodi, možda bih bila zahvalna komunjarama što će brisati prašinu, usisavati i čistiti taj prostor, održavati umesto mene. Okupatori su im za vreme rata zaplenili kao i komunisti šta god im je trebalo, iselili ih iz kuće jer je kao i ovima posle rata trebalo za nekog njihovog tako da su kad pogledaš sa stambene strane isto prošli pod okupatorima kao i pod oslobodiocima.

Tako da se neću potresati što je neki jadni brožčić i neka komunjarica sada sirotiLJa za razliku od nas trulih kapitalista i propale buržoazije! Msm oni koji su preživeli.

P.S. @Bender Rodriguez ako imate takve gene(dugovečne), nadam se da ih kvalitetno umnožavate, treba neko da doživi i smenu ove vlasti :D

Ovi za koje ja znam da su uvaljeni mojima nisu bili dobrostojeći pre rata. Naravno, bilo je i slučajeva čistog grebatorstva i otimačine. Ali toga bude posle svakog rata, svugde.

Ja ne sporim da je mnogo toga moglo i moralo bolje da se uradi. Ono što pak sporim su večite srpske kafanske priče da bi bilo bolje i drukčije da su za vreme i posle rata ostale neke druge garniture i ideologije. Ne bi. Ovo je slepačka zemlja već sto godina, i još pre DSR je to počelo da bode oči i daje svoje posledice i efekte.

Skoro mi se zalila poznanica, komunisti nam sve uzeli! Ostala nam samo ova kuca od 400m2 na Vracaru :D

Ja rekoh tesko je...

Ako su im zaista uzeli bilo šta, ima prava da se ljuti.

Kao što isto tako neko čiji su preci živeli u nekom zabačenom selu pre rata, imaju pravo da budu zahvalni komunistima što su im nakon rata napravili put i školu, koje bi inače dočekali negde 2004.

Sve su to validne perspektive i argumenti. A sama tematika je kompleksna i multidimenzionalna. Problem nastaje kad Srbi očekuju jedni od drugih da svi imaju isto iskustvo i isto mišljenje o svemu. I kad krene priča da bi sve bilo drugačije da ovo i ono i ovaj i onaj...

NE BI.

Pogledaš uzorak od 100 ljudi oko sebe (a ja dnevno vidim i radim sa baš dosta) i shvatiš da bi skoro sve bilo isto pod bilo kojom ideologijom i uređenjem. Jer su svo vreme isti tipovi ljudi i mentalitet. Naravno, tu računam i kvalitetne ljude, računam sve pa pravim prosek. Ali kompleksnije je malo od toga. Ne moraju ljudi da budu loši da bi država bila neuspešna. Doovoljno je i da previše njih bude u "ma koga boli k..." mentalitetu i eto ga put u stagnaciju. A to je moto mnooooogih u Srbiji. I loših i dobrih. To čuveno "ma šta te boli bre, gledaj svoja posla i uživaj". To viđam svuda i non stop, svaki dan.

Da @Bender Rodriguez je potpuno u pravu, bilo bi isto. Srbima nisu problem ideologije nego Srbi.

U glavi mi i dalje odzvanjaju reci taksiste koji mi je jutros agitovao protiv studenata dok nisam prekinuo voznju. Tesko je to zamisliti, to ludilo....

To je religija. Kao sto su kaludjerice ponekad zaljubljene u Isusa Hrista, tako se Srbi zaljubljuju u svoje vodje. U stvari zaljubljuju se u sopstvenu predstavu o vodji. Ta predstava ne sme da se promeni nikako. Iza ljubavi prema vodji krije se psihopatsla ljubav prema sopstvenom stavu u egu , prema sebi.

I taksista sto mi rece jutros pre nego sto sam prekinuo viznju

"Studenti nre znaju zasto se bune."
Posle 3 meseca on me ubedjuje da nema korupcije. To je tehnicka greska, kaze. Samo sto nije rekao " mala tehnicka greska".

Nevazmo je sto je nekog zgnjecio beton. Vazno je samo da on odbrani ideju o beskonacnoj dobroti SNS i vodje. To je psihopatija, potpuno izvrtanje svega.

Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Neko mi je davno rekao da se ovde ne zivi nego se zivotari. I bila je u pravu

@Cotra verujem da znas, ima kod nasih ljudi ono "predsedniku se mora verovati, on ne bi bio predsednik da nije najpametniji" :ROFLMAO:

Sve je jasnije da Hulja bukvalno direktno kontrolise tuzilastvo i tuzioce. On optuzuje, hapsi, sudi i oslobadja.
Pa kako onda ocekivati da sistem odjednom krene da funkcionise?

Ne mogu da shvatim taj optimizam kod ljudi.

Sve je jasnije?

To je bilo jasno kao dan jos pre 10godina...
To je bilo jasno još pre 20 godina kada je zakočena istraga o političkoj pozadini ubistva premijera. Pa i pre toga, kad je zaustavljen 6. oktobar.

Niti je hulja jedan, niti je ovo neki sistem. Više liči na zaveru, talačku krizu...

Srbija i ostale zemlje istočne Evrope su osuđene na propast najmanje još od pada gvozdene zavese, možda i ranije. Ni jedna nova vlast ne može preokrenuti demografski trend niti da učini državu primamljivu za imigrante koji planiraju da se dosele i ostanu tu da žive do kraja života.

Još mislim da je ova prognoza zastarela i da će biti mnogo, mnogo gora situacija.

3v1raiq8f9c01.png

Vrh