Tita i komunjare mogu da hvale samo potomci istih, dba, udbaši, oni koji su se okoristili i stekli privilegije i nešto ni iz čega ili oni koji su naprasno sleteli iz svemira posle dugog lutanja u Bermudskom trouglu. Ljudi koji su pošteno sticali decenijama, generacijama samo su od njih imali štetu, doživeli su razbojništvo a ne tako mali broj njih je proglašavan "narodnim neprijateljem", hapšen i smaknut samo zato što je imao nešto na šta su oni bacili
![Eyes :eyes: 👀](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f440.png)
. U knjizi "Lagum" Svetlane Velmar Janković su donekle opisane "čari" posleratnih vlasti. Useljavali su se u njihove kuće, otimali imovinu, zemlju i dan danas tim ljudima i njihovim potomcima nije vraćeno ni
adekvatno obeštećeno ono što im je oteto. Tako imamo npr. Ruškicu koja sedi u tuđoj kući, Jovančura Broz* je bila nastanjena takođe u tuđoj kući, te je tako bivša spikerka BK tv Anja Ranković (ko se ne seća da pomognem: plavokosa malo zrikava ali buuuujnog poprsja prezenterka vesti) setno drobila na RTSu o zapuštenoj kući njenog deeeekeee Leke Rankovića (koja nije bila zapravo njegova) u kojoj su se unuci pomenutog lepo igrali kao deca, ta kuća je naravno bila oteta jer je naravno njima trebala. Ovo je samo delić onoga što su radili. Anegdotica u vezi Anje, njenog deeeeke i njegove majke: žena je bila iz nekog sela (valjda iz okoline Obrenovca, nisam sigurna, pričao je suprug bakine najbolje prijateljice jer je rodom iz istog sela) i upala je u neki kanal (već je bila starija) i kaže:"Veljo sine, pomozi mi, ležim ovde već 2.5h ko god prođe i vidi čija sam majka samo produži, niko neće da mi pomogne". Sin naravno nije mogao da dođe jer je bio zauzet spavanjem u sobi do one gde su vršena saslušavanja da ne propusti neku odluku o egzekuciji. Za napisano o čika Velji imam kazivanja hvala Bogu živog svedoka.
Dedinog prijatelja koji je bio poliglota su redovno hapsili kad god bi neki inostarni funkcioner dolazio "za svaki slučaj", dedinog poznanika su bukvalno ubili inače je bio ugledni industrijalac, vredan, pošten, dobar čovek, ali imao je dovoljno da im je bilo lakše da ga uklone, njegovu imovinu podele i preraspodele kako im je volja a ostatke porodice unište što su i uradili. Btw. kada je deda načuo da do ovoga može da dođe, otišao je da ga upozori da se skloni, da idu teška vremena, a ovaj siroma naivan kaže"Hvala Vam dragi gdine_, ja sam sve pošteno stekao, za sve imam papire, račune, sve sam uredno izmirivao, nemam čega da se bojim, nikome nisam naškodio". I eto posle par dana ...
Evo da ne bude da sam samo ružno o njima napisala evo jedne anegdotice (pričala je moja prabaka) kako po oslobođenju su se ljudi radovali i sačekivali oslobodioce da uđu u određeni grad i kaže:"Idu prvo oslobodioci, pa partizanke, pa za njima buljuk dece kojoj se nije znalo ko su im očevi" (msm neki drug jeste ali koji je već nepoznanica).
*Da stavim u fusnoticu da je pomenuta, prema rečima tetke ocvale komšinice koja je bila u istoj brigadi sa J.B., umrla od smeha kad su joj pokazali ovog Tita (kakvog mi znamo) i rekla:"Ko je ovo, pa ovo uopšte nije Tito? Čak ni ne liči na njega!" Pretp.da su je kasnije ubedili da je to Tito.
Izvinjavam se što sam sve
ukratko sabila u isti post.
E, da, molim vas nemojte više potresati mene i meni slične sa tužnim pričama o Titovim unucima, makar ga ćušnite u spojler!