Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Ali su baš omašili za Sloveniju i Hrvatsku, Slovenija je puno bolja zemlja.
Danska i Norveška su sigurno bolje od Nemačke itd itd..

Ali su baš omašili za Sloveniju i Hrvatsku, Slovenija je puno bolja zemlja.
Danska i Norveška su sigurno bolje od Nemačke itd itd..
To je mišljenje ljudi. HR ispred SlO verovatno zbog dužine obale, veća država.

Objektivno, od Srbije su trenutno jedino gori Ukrajina, Moldavija, Kosovo* i S. Makedonija. Sa Bosnom je tesno, a sve ostale države su bolje za život od Srbije. Mislim naravno u Evropi. Kada još prekopaju Srbiju i zemlja ostane bez vode za piće, biće to lepo dno.

Belorusija je bila nekada kul, ali sad baš i nije. A diktator jeste upravo glavni razlog tome. Kad je iz benignog i pametnog autokrate sa ograničenim rokom vladanja prešao u bandoglavog bahatog doživotnog diktatora.

Ali da, lista jeste glupost. Podseća na one liste po kojima je Rusija druga najveća vojna sila na svetu (i jeste, ako se gleda samo količina naoružanja) a onda se ispostavi da je na terenu u konvencionalnim uslovima čak i ispod 30. mesta (što ni ja nisam očekivao, iskreno, da su ovoliko šuplji).

Vradovic se loži na te liste i rangiranja, više puta je trubio kako jedva čeka da Srbija bude u top 50 pozicija na listi vojnih sila. Mislim da je klepetao nešto i za rang liste po ekonomskim parametrima. A sve te liste su često šuplje i ne znače ništa, obična piskaranja gnominara uz 5 minuta guglanja i nikakvih pravih uvida i stručnosti.

Poslednja izmena:
Тај ће и људе да убија. Већ га видим мећу батинашима како вози багер, и гази демонстранте који су против овог режима и Рио Тинта. Кад би мени допао шака, не би знао шта га је снашло, а верујем да би већина урадила исто што и ја.

Цене основних намирница и потрепштина у Италији. (Слике нису моје.)
Pogledajte prilog 211289Pogledajte prilog 211290Pogledajte prilog 211291Pogledajte prilog 211292Pogledajte prilog 211293Pogledajte prilog 211294Pogledajte prilog 211295Pogledajte prilog 211296Pogledajte prilog 211297Pogledajte prilog 211298Pogledajte prilog 211299
Osnovne potrepstine, Mullino Blanco keks i Rio Mare insalatissime :) Video sam originalni post na redditu gde je navedeno jos par proizvoda od kojih su neki npr. Nutela, jeftiniji ovde.

Na stranu to sto je ovde vecina proizvoda zapravo italijansko, bas cudno sto je jeftinije.

Nije ti čudno je što nas ovde ovoliko deru?
Osnovne potrepstine, Mullino Blanco keks i Rio Mare insalatissime :) Video sam originalni post na redditu gde je navedeno jos par proizvoda od kojih su neki npr. Nutela, jeftiniji ovde.

Na stranu to sto je ovde vecina proizvoda zapravo italijansko, bas cudno sto je jeftinije.

Sto bi bilo cudno? Jedino ako imaju proizvodnju ovde pa koriste jeftiniju radnu snagu i stavljaju istocnoevropske sastojke u proizvode.

Ne vidim razlog sto bi proizvodi, narocito domaci proizvodi, bili jeftiniji u stranoj zemlji, koja ni nije pritom u EU.

Mi treba da se pitamo sta je sa nasom proizvodnjom, meso, voce, povrce... kao i tih tunjevina, kremova...

Italijanska nutela je valjda logicno jeftinija u Italiji, mi treba da brinemo o ceni i kvalitetu naseg evrokrema.

Posto se u ovom trenutku dok pisem bavim u praksi materijom piva, potpisao bih da me deru, a da pijem uvozno ili nase kvalitetno.

Pa nek slikaju kako je Heineken najskuplji u Srbiji, bolje dodatno platiti nego piti ovu varijantu koja se proizvodi ovde u Srbiji.

Nije ti čudno je što nas ovde ovoliko deru?

Nije cudno da malo trziste slabije platezne moci ispregovara losije uslove za uvoz.

Isto tako nije cudno da malo trziste ima manje trgovinskih lanaca te da su usled manje konkurencije marze vece.

Za dosta voih stvari imas domace alternative koje su jeftinije. Ja bih, da me neko pita, i digao carine na sve sto sami proizvodimo, a ukinuo na stvari koje nismo u mogucnosti da napravim osami kao tehnicka roba, masinerija itd.

Na stranu sto i kod nas tamo gde ljudi stvarno kupuju, a to je pijaca, ovo navedeno moze da se nabavi cak i ieftinije nego na ovim slikama. Ja recimo Rio Mare insalatissime na pijaci uzimam za otprilike 300 din.

Nismo se razumeli,mislio sam odnos cena I kupovne moći,a sto se robe iz Italije tiče,ne stiže baš sa 9.Saturnovog prstena. Domaćeg nam je malo šta ostalo.
@Beki radije sam za Carlsberg.

Pa i Carlsberg. Valjda je Kozel uvozno i jos neko.

Nismo se razumeli,mislio sam odnos cena I kupovne moći,a sto se robe iz Italije tiče,ne stiže baš sa 9.Saturnovog prstena. Domaćeg nam je malo šta ostalo.
@Beki radije sam za Carlsberg.
Pa taj odnos se jos i poboljsava vremenom. Secam se recimo prvi put kad sam bio u Pragu 2004. Kinder Bueno je tamo bio tri puta jeftiniji nego kod nas, a plate maltene tri puta vece. Secam se da sam kupio 10 komada, seo ispred prodavnice na klupu, pojeo sve, i toliko mi bilo muka da ga nisam probao sledecih par godina.

Ove godine kad sam bio, cene su maltene u dinar iste a plate su tamo 50% vece.

Isto tako odes u Egipat gde su plate maltene tri puta nize nego ovde pa su cene sve ove robe slicne kao kod nas.

Дивљаштво - ОШ Јован Цвијић, Смедерево. Слике су преузете са друштвене мреже Редит.

У основној школи "Јован Цвијић" у Смедереву која је једва сакупила средства од локалних самоуправа за нову ограду и терене за кошарку и фудбал, неки неваспитани малоумник је већ у сред ноћи успео са челичним клештима да направи рупетину довољно велику да се просечна особа провуче кроз њу. Јужна капија се, наравно, уредно закључава, и домар води редовно рачуна о школској инфраструктури. Толико ме је више срамота што живим у овој јебеној држави...

vandalizam-oš-jovan-cvijić-v0-hxrry8swrkpd1.jpg
vandalizam-oš-jovan-cvijić-v0-myibbtlxrkpd1.jpg
vandalizam-oš-jovan-cvijić-v0-qo8lqc7xrkpd1.jpg

Ne vidim razlog sto bi proizvodi, narocito domaci proizvodi, bili jeftiniji u stranoj zemlji, koja ni nije pritom u EU.

Mi treba da se pitamo sta je sa nasom proizvodnjom, meso, voce, povrce... kao i tih tunjevina,
Pa trebamo se zapitati zasto su nasi domaci proizvodi jeftiniji u stranoj zenlji nego kod nas. Mada defke je delimicno objasnio - moze im se.

Дивљаштво - ОШ Јован Цвијић, Смедерево. Слике су преузете са друштвене мреже Редит.

У основној школи "Јован Цвијић" у Смедереву која је једва сакупила средства од локалних самоуправа за нову ограду и терене за кошарку и фудбал, неки неваспитани малоумник је већ у сред ноћи успео са челичним клештима да направи рупетину довољно велику да се просечна особа провуче кроз њу. Јужна капија се, наравно, уредно закључава, и домар води редовно рачуна о школској инфраструктури. Толико ме је више срамота што живим у овој јебеној држави...

Pogledajte prilog 212174Pogledajte prilog 212175Pogledajte prilog 212176
Zbog akcije jednog debila redit pahuljicu je ‘sramota sto zivi u ovoj je*******enoj drzavi’.

Pazi ti taj mentalni sklop. Domaci reddit je nekako postao gore mesto od domaceg tvitera, a to je tesko postici.

Pa trebamo se zapitati zasto su nasi domaci proizvodi jeftiniji u stranoj zenlji nego kod nas. Mada defke je delimicno objasnio - moze im se.
Pa i nisu bas. Eto bas kad sam gledao taj post sam gledao cene u ideai ovde , u CG i u Bosni, i sve domace cega sam mogao da se setim je bilo jeftinije ovde. Sogurno da nekad na nekoj akciji moze da se dogodi ali tesko da je pravilo. Mislim da je to jos jedan od onih mitova sto se prihvatio kao aksiom.

Gledaj malo i druge markete i zemlje. Nisu mitovi ako gledas cene. Ako ne gledas onda ti je svaka cena ista. Evo nor pre neki dan mi je zatrebao puter i platim domaci puter 250gr, inace najjeftiniji koji moze da se nadje 350din, dok je u nemackoj npr 1,6e isti taj proizvod. Sto je najgore cak ni robnu marku ne mozes da nadjes ispod 350din.

Bukvalno ljudi koji su išli u Černogorje mi rekoše da su tamo stvari koje se proizvode u Srbiji jeftinije nego u zemlji u kojoj se prave.

Naravno, uvek će biti ljudi koji će negirati, poput vlasti. Kao i onih koji će naći izgovor zašto kilogram faking banane košta 200 dinara, zašto je zejtin skuplji/biće skuplji nego benzin, zašto je paprika skuplja nego pečurke, itd itd... Izgovora i bulšit objašnjenja danas ne manjka. Ipak je ovo forum gde je pisano i kako je procenat divlje gradnje u Beogradu na nivou statističke greške a javni prevoz je sasvim solidan.

Vrh