Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Gledaj malo i druge markete i zemlje. Nisu mitovi ako gledas cene. Ako ne gledas onda ti je svaka cena ista. Evo nor pre neki dan mi je zatrebao puter i platim domaci puter 250gr, inace najjeftiniji koji moze da se nadje 350din, dok je u nemackoj npr 1,6e isti taj proizvod. Sto je najgore cak ni robnu marku ne mozes da nadjes ispod 350din.
Gledao sam i druge markete, idea je korisna za komparaciju jer postoji i ovde i u CG a jos je i jedna od najskupljih prodavnica u Srbiji, tako da nam sigurno ne ide u korist.

Evo i drugih zemalja, recimo Hrvatska, cuvena Plazma tamo 3e https://www.konzum.hr/web/products/bambi-plazma-keks-300-g, kod nas 2-2,3e https://cenoteka.rs/p/keks-bambi-plazma-300g/

Ajde nadji mi tu plazmu u nekom marketu i sikaj.

Evo npr meggle maslac kod nas

a evo u skupoj nemačkoj

da ne bude toliko crno ima i najskuplja cena koja je opet jeftinija od nase najjeftinije cene

ajmo kafu

evo ti CG

Bosna još gore

Možemo ovako u nedogled. Pre će biti da vi koji bijete 4-5k evra platu ne gledate cene nego što su to neki mitovi o jeftinijim cenama u inostranstvu. Nisam ni Ja verovao toliko dok nisam pre par meseci boravio u Austriji. Imaš u drugoj temi malo detaljniji opis cena ako želiš da pogledaš pa da ne gubim vreme na to. Ja i ne kažem da je apsolutno sve jeftinije ali ima podosta jeftinijih proizvoda medju kojima je i dosta naših. OK biju se za tržište ali onda nek se biju i ovde. I da, jeste da nešto što se proizvodi u Italiji logičnije je da će jeftinije biti u Italiji samo se zaboravlja koliko košta radnik u Italiji, koliko košta prostor, celokupan sistem u odnosu npr kod nas.

Poslednja izmena:
Ajde nadji mi tu plazmu u nekom marketu i sikaj.

Evo npr meggle maslac kod nas

a evo u skupoj nemačkoj

da ne bude toliko crno ima i najskuplja cena koja je opet jeftinija od nase najjeftinije cene

Možemo ovako u nedogled. Pre će biti da vi koji bijete 4-5k evra platu ne gledate cene nego što su to neki mitovi o jeftinijim cenama u inostranstvu. Nisam ni Ja verovao toliko dok nisam pre par meseci boravio u Austriji. Imaš u drugoj temi malo detaljniji opis cena ako želiš da pogledaš pa da ne gubim vreme na to. Ja i ne kažem da je apsolutno sve jeftinije ali ima podosta jeftinijih proizvoda medju kojima je i dosta naših. OK biju se za tržište ali onda nek se biju i ovde. I da, jeste da nešto što se proizvodi u Italiji logičnije je da će jeftinije biti u Italiji samo se zaboravlja koliko košta radnik u Italiji, koliko košta prostor, celokupan sistem u odnosu npr kod nas.
Ali meggle nije domaci proizvod. Mogao si da nadjes bar jedan domaci kao primer. Evo ja sam se bas potrudio da u Konzumu sad nadjem nesto jeftinije nisam nasao nista. Cak su i neki hrvatski proizvodi, tipa voda Jana, jeftiniji ovde nego u Hrvatskoj.

Naveo sam bas primer Slovačke i Češke, trudio sam se da nadjem nesto jeftinije od proizvoda kojih ima i ovde i tamo, i sve je bilo maltene u dinar ko u Beogradu. I to po nekim velikim prodavnicama u predgradju, u centru Praga je vec uglavnom skuplje. A secam se vremena kad je sve bilo osetno jeftinije, a razlika u primanjima jos veca.

Isto je i sa Grckom npr, svuda cujem kako je jeftinije u prodavnicama, a kad god odem sve sto ja kupujem je skuplje. Jedino sto je ruku na srce bitno jeftinije je hemija i kozmeticki proizvodi.

Da ne govorimo tek o nasoj unutrasnjosti, gde cene idu jos nize.

Imaš gore kafu npr, editovao sam post. Meggle nije domaći brend ali se proizvodi ovde. Jedino ako hoćeš da kažeš da im je proizvod ovde skuplji jer im je skuplja radna snaga i sistem? Aj sutra ću da vidim još proizvoda. Čak i da je cena ista opet je poražavajuće da bude isto/jeftinije od zemlje u kojoj se proizvodi i sa nekoliko puta jeftinijom radnom snagom i prostorom.

Idemo dalje

cg

Ako ovako nastavim ostaću bez proizvoda :) odoh da spavam.

Poslednja izmena:
Ok, moze da se probere nesto :) Mada me cudi jer kad sam gledao neke od ovih stvari su bile jeftinije ovde. Ok, sad vidim, zavisi i od pakovanja, najlepse zelje recimo:

U Idei jos gore:

Ne znam zasto se tako drasticno razlikuje zbog samog pakovanja.

Не може баш тако да се гледа. Нпр. "Најлепше жеље" су бренд бр. 1 међу чоколадама у Србији (мада их је Лидл потиснуо, ко и све остале), док у другим земљама то није ни изблиза. То у принципу значи да ће се у Србији свакако продавати скупље него у тим земљама. Свако гледа да прода штогод може, што скупље.

Морале би се поредити неке "корпе", а не тек тако појединачни производи. А и чоколаде у Лидлу не би биле лоша "валута".

Vidim sad recimo, u CG je pdv na mleko i ulje 7%, objasnjava mozda onu razliku gore (na regularnu robu je 21% doduse).

O, ne, skuplje su 🤣 Zavisi ko vam je izvor informacija.

Svakako treba detaljna analiza, a ne ovako random ili kao prijatelj je bio pa video.

Jedina cinjenica je da nas svi deru pa imaju prostor i da snize koliko hoce, tako da, neko moze da naleti na neke proizvode i stekne pogresan utisak.

Na drugoj temi smo pricali kako su Adidas patike ovde kostale jeftinije nego sto ja mogu da nadjem na bilo kom stranom sajtu. Tako moze Nemac da dodje u Srbiju i kaze da je Adidas jeftiniji ovde nego u Nemackoj.

Evo, Ja sam lično bio letos u Lidlu u Grčkoj i većina Lidlovih proizvoda je jeftinija u Grčkoj nego kod nas, postavljao čak i slike i linkove. Sve ovo sam pisao u drugoj temi pa me mrzi da se ponavljam :) Kažem sve je to "normalno", malo tržište, mala konkurencija, velike marže... - ali u prevodu se svodi na "može im se". Inače @Defke mi već imamo uvozne carine na proizvode koje i sami proizvodimo, sve ostalo ide bez carine ako je poreklom iz Evrope, samo bih i Ja povećao dodatno na proizvode koje imamo, a uvozimo ali bih i ograničio marže domaćih proizvoda jer skuplji uvozni proizvod znači i skuplji domaći jer im se može. Samo je malo poražavajuće da u ovako siromašnom društvu domaći proizvodi budu skuplji nego u drugim zemljama.

Немамо царине на производе из Европе. Имамо некакве прелевмане, типа штитимо производњу качкаваља. Ни то не иде у прилог купцима.

Poslednja izmena:
Koliko znaju ranije je bilo na neke proizvode, mislim da je još uvek tako.

Što se tiče uvoza poljoprivrednih proizvoda, Srbija najviše štiti tu domaću granu privrede, koja će ostati zaštićena i nakon 2016. godine i to deo, a ne svi proizvodi, rekao je Filipović.

Pomoćnik ministra trgovine Bojana Todorović rekla je Tanjugu da će i po isteku Prelaznog trgovinskog sporazuma, Srbija zadržati carinsku zaštitu na uvoz nekih poljoprivrednih proizvoda, do momenta dok ne postane punopravna članica EU.

To se odnosi na sve vrste mesa, klanične proizvode, neke vrste jogurta, kiselo mleko, maslac, razne sireve, med, krompir, salatu, krastavce, kukuruz šećerac, povrće, suve šljive, pšenicu, brašno, kobasice, testenine, džemove, voće, voćne sokove, jabukovaču, kruškovaču, duvan, šećer i ulje od suncokreta.
Eto, maslac je dobar primer zašto mogu da cepaju sa cenama. Rekoh već, kod nas nigde i nijedan maslac 250gr ne košta manje od 350din, dok npr u SFRJ Njemačkoj ima već od 1,5e.

Е, па, не можеш да штитиш и домаћег произвођача, и купца - да му буде јефтиније него другде. Зато се некад по јефтине фармерке морало у Трст и у Солун. Па лепо, да одаберемо шта нам је милије.

Сасвим очигледно - биће јефтиније кад уђемо у ЕУ, и то је то.

Poslednja izmena:
Pa ako si hteo Levis išao si u Trst ali ako si hteo marku Mile šnajder ili mejd in pazar onda su bile jeftinije. Ne tražim da mi bude jeftinije ali bar nek bude isto. Ovako štitimo domaćeg proizvodjača da bi nam svoje proizvode prodavao duplo skuplje nego drugde.

Није било некад ни Милета Шнајдера, ни Пазара. А и кад је било, у другој половини осамдесетих, сва текстилна роба је била и дупло јефтинија у "јефтином" Паризу него у "елитном" Београду - штитио се Јумко са 13.000 запослених, као и остале фабрике.

Дрвена фуруна - не може.

Можеш да очекујеш понеки јефтинији домаћи производ од мање познатих произвођача - а њих углавном не држе маркети по Београду (у "Плус кеш енд керију" има такве робе, типа сокића у паковању од киселог млека за 17 динара) - али ови главни, са конкуренцијом која је у старту скупља него у ЕУ, сигурно ће бити скупљи. Јер, они су овде бренд јачи од тих европских - то се наплаћује, скупо - а на другим тржиштима нису.

Poslednja izmena:
Naravno da je u pitanju i "brend". Pa ima danas ljudi koje je sramota kupovati u Lidlu, a kamoli u nekom "Svetoforu" ili lokalnoj prodavnici. A to nisu neki milioneri već kompleksaši.

Naravno da je u pitanju i "brend". Pa ima danas ljudi koje je sramota kupovati u Lidlu, a kamoli u nekom "Svetoforu" ili lokalnoj prodavnici. A to nisu neki milioneri već kompleksaši.
Nije uvek kompleks. Za neke sitnice svakodnevno, više mi se isplati da odem u preskupi i odvratni Shop&Go, jer ću do nekog većeg marketa potrošiti više goriva i vremena u odnosu na razliku u ceni.

Pričam za ljude koje je sramota kupovati u pojedinim prodavnicama, a ne kad su sitnice pa šta je bliže.

Ja ušao u svetofor, ja žalim ljude koji tamo kupuju na dnevnoj bazi... Pa ja mislim da bi me depresija uvatila. TAmo odem da kupim heljdu...
U Kijevu postoji supermarket gde se prodaju elitne stvari za elitu.
gde naša elita realno kupuje proizvode?

Ja ušao u svetofor, ja žalim ljude koji tamo kupuju na dnevnoj bazi... Pa ja mislim da bi me depresija uvatila. TAmo odem da kupim heljdu...
U Kijevu postoji supermarket gde se prodaju elitne stvari za elitu.
Demetrin vrt, Spuntino, ima toga sve vise.

Добро питање. А одговор је да је наша малопродаја јад јадова у европским оквирима. Ево су и Меркатор, који је имао као ту неку црту елитније самопослуге, прикратили за простор, убацивши JYSK.

Скромна смо ми прича, још.

U CG je ipak srpska roba u maloprodajama skuplja 10-20% u proseku. Voće/povrće je ozbiljnije skuplje. Jeftiniji je delikates recimo, pršute, kačkavalj itd.

Malo tržište, logistika itd.

Vrh