Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Заборавио си да споменеш Магазин, Нови Фосили (не ова нова позадина што је носила црне зенге почетком 1990. године, већ оригинална која је била квалитетна), Парни Ваљак, Прљаво Казалиште, Индекс, Галија, Смак и Кербер. Били су и они велики осамдесетих година у СФРЈ, Индекс поготову. Што се тиче патриотских, верујем да у то спада и група Лајбах из Словеније. Не? Били су забрањени привремено због неприкладних текстова у песама почетком осамдесетих година. Било је фрке с њима.
Далматински рокери су се ослањали на локални мелос, као што су се босански ослањали на тамошњи. Отуд су босански рокери чобани а далматински под утицајем Итало-Медитеранског мелоса.
Казалиште исто има мало кокетирања са локалном народном музиком (Узалуд вам труд свирачи). Има ту свакако одударања од локалне матрице и праћења светских трендова, али су ипак најпопуларнији рокери били на нивоу СФРЈ били Дугмићи, Плави оркестар, Црвена јабука, Дивље Јагоде, Чорба и Бајага.
Лајбах је био у другом ешалону као ЕКВ и Идоли код нас, за пробранију урбанију публику.
Ето Атомце да издвојим као неки изворни тврђи РнР звук, али то је генерацијски, ко је почео 70их а ко 80их.

Далматински рокери су се ослањали на локални мелос, као што су се босански ослањали на тамошњи. Отуд су босански рокери чобани а далматински под утицајем Итало-Медитеранског мелоса.
Казалиште исто има мало кокетирања са локалном народном музиком (Узалуд вам труд свирачи). Има ту свакако одударања од локалне матрице и праћења светских трендова, али су ипак најпопуларнији рокери били на нивоу СФРЈ били Дугмићи, Плави оркестар, Црвена јабука, Дивље Јагоде, Чорба и Бајага.
Лајбах је био у другом ешалону као ЕКВ и Идоли код нас, за пробранију урбанију публику.
Ето Атомце да издвојим као неки изворни тврђи РнР звук, али то је генерацијски, ко је почео 70их а ко 80их.
То све има смисла, али у сваком случају, они су били сто светлосних година испред ових данас. Њихови хитови се и дан данас емитују или врте по радио станицама, док ово што Гранд гура, нико се не сећа после два дана. Ту је и група Валентино, 357, па Тути Фрути. Не знам у коју они категорију спадају, али су и они били популарни и велики.

Валентино је Сарајевска школа само стилски више поп него рок. Тути фрути су далматинци новог вала, постојали само крај 80их као и брдо бендова који су били врло популарни. То што се врти по радију није меродавно. Ево сад је у народу тренд повампирења Гранд хитова из раних 2000их па сад на свим журкама и весељима иде она Стојина песма Нешто ми говори.
80те су имале један занимљив феномен, бендови из Београда су били радо слушани у Загребу, и обрнуто Загребачки у Београду, док су Сарајевско-босански били популарни по свим мањим местима изузев можда Словеније која је увек културолошки била свет за себе.

Све чланови удруженог злочиначког подухвата, колоквијално познатог као југословенска поп-рок музичка сцена. :D

Паде ми на памет нови тема: Југославија - Црна страна дрвене медаље

Kad pričamo o crnoj strani YU medelje i pekmez muzici, vidim da ste neopravdano izostavili Olivera Dragojevića.

Generalno se muzika previše kontekstualizuje i vezuje za trenutni politički trenutak, ličnost izdavača, pevača i tako to. Tako su npr. za urbanu elity gusle i ojkanje fuj, ali bi veče farsi epske poeziju uz tradicionali gudački instrument verovatno bilo Oh-Ah- događaj. Stoja je seljanka, a vrištulja Tejlor Svift je vredna cimanja u Minhen :rolleyes:

Očekivanja od komercijalne muzike generalno treba držati svedenim, posebno na veseljima i drugim masovnim događajima, i u naciji kojoj muzičko služi za besplatno dizanje opšteg uspeha bez muke još otkako postoji obavezno školstvo.

Валентино је Сарајевска школа само стилски више поп него рок. Тути фрути су далматинци новог вала, постојали само крај 80их као и брдо бендова који су били врло популарни. То што се врти по радију није меродавно. Ево сад је у народу тренд повампирења Гранд хитова из раних 2000их па сад на свим журкама и весељима иде она Стојина песма Нешто ми говори.
80те су имале један занимљив феномен, бендови из Београда су били радо слушани у Загребу, и обрнуто Загребачки у Београду, док су Сарајевско-босански били популарни по свим мањим местима изузев можда Словеније која је увек културолошки била свет за себе.
Ха! Занимљива чињеница. Исто је било и са издавачком кућом Југотон. Све што је он издао, ишло је екслузивно за Београд, па тек онда за Загреб. Некад би се албуми наших извођача које је Југотон снимио појавили чак две недеље раније у Београду него у Загребу. Исто је важило и за стране извођаче које су објављивали, поготово за Битлсе, Пинк Флојд, и Абу, пре него што је ПГП РТБ се појавио на тржиште и постао им јака конкуренција.
Ево сад је у народу тренд повампирења Гранд хитова из раних 2000их па сад на свим журкама и весељима иде она Стојина песма Нешто ми говори.
Ух! Гранд је нешто најгоре што је измишљено до сад. Све песме звуче исто; генерична продукција и звук, док спотови ми личе на оне назови хитове од Ријане и осталих "музичара" које емитују по лошим радио станицама. Грандови спотови су толико вулгарни и јефтини, да не могу да се гледају, и све су копије ових страних извођача које су више отпад капиталистичког производа. Ко то може да слуша?
1725200627348.png

Колико год се нама Гранд несввиђао, последњих деценија су продаванији од ПГП РТС. Банализација и вулгаризација у музици је глобални тренд.

Колико год се нама Гранд несввиђао, последњих деценија су продаванији од ПГП РТС. Банализација и вулгаризација у музици је глобални тренд.
Да, вулгарност је данас тренд, и то пролази код неписмене омладине, највише навијача.

I Grand odavno ne dominira vise mejnstrimom. Prvo ih je skrajnuo IDJ a sad i njih ovi Generacija Z klinci.

То стоји. Дошло је до друге смене.
Да, вулгарност је данас тренд, и то пролази код неписмене омладине, највише навијача.
То је данас мејнстрим музика. Глобално, нажалост. Нема везе само са навијачима.

Све чланови удруженог злочиначког подухвата, колоквијално познатог као југословенска поп-рок музичка сцена. :D

Паде ми на памет нови тема: Југославија - Црна страна дрвене медаље
@Igor Deder molim te otvori im jednu temu o Jugoslaviji gde bi mogli da dampuju dnevnu dozu frustracija a da to ne mešaju sa drugim temama. Otvorio bih im ja, ali bi je izbojkotovali. Stoga otvori ti i neka im ona služi kao dnevno igralište za sve vezano za Jugoslaviju, da ostale teme mogu da se vrate nekoj kakvoj-takvoj nameni.

Jednokratni brijač - 233 dinara
Aluminijumska folija - 30 dinara 1 metar
Sapun - 110 dinara

Jbt u kakvo vreme ja živim.

Ali što je najgore, nije pljačkanje samo ovde. Ovde je najveće i izraženije, ali ima ga sad širom sveta. Nema čovek gde više da se skloni, svuda će ga stići svetske pi...rije, globalizam, nestašice i pljačke.

Minvajl,

JVM

Ух! Гранд је нешто најгоре што је измишљено до сад. Све песме звуче исто; генерична продукција и звук, док спотови ми личе на оне назови хитове од Ријане и осталих "музичара" које емитују по лошим радио станицама. Грандови спотови су толико вулгарни и јефтини, да не могу да се гледају, и све су копије ових страних извођача које су више отпад капиталистичког производа. Ко то може да слуша?
Pogledajte prilog 210289

Ja! 😁

Ali ne sve numere i pevače

Eno neka idiotkinja na Bežanijskoj kosi mrtva ladna zgazila kuče koje je ležalo na ulici i samo nastavila. Ja sam u šoku da postoje takvi moroni.

То је пас, није човек - не постоји обавеза пружања помоћи. "Случај" не постоји, нити посао за полицију.

Идемо помало предалеко (ја сам љубитељ животиња и тренутно имам шест кућних љубимаца, да се одмах разумемо).

Ne ulazim u te termine, ovde je ključno jedno. Ako ga je stvarno namerno zgazila, to nije čovek i ne smem da napišem šta mislim jer bi me banovali. Ako ga je slučajno zgazila, druga priča. Jednom je u kraju neki debil namerno skrenuo ka lokalnom džukcu koji ga je pojurio i lajao za kolima udario i ubio ga. Možda ne postoji "slučaj" ali znam da bismo ga odrobijali da smo ga stigli.

То је пас, није човек - не постоји обавеза пружања помоћи. "Случај" не постоји, нити посао за полицију.

Идемо помало предалеко (ја сам љубитељ животиња и тренутно имам шест кућних љубимаца, да се одмах разумемо).
Sto se tiče saobraćajnih propisa slucaj ne postoji, ali ako je namerno ubijanje zivotinje onda moze da postoji, nije bitno da li je zivotinja ubijena puskom ili automobilom.

Pogledao sam konkretan snimak, tesko je tu utvrditi nameru, moze da se izvuce sa tim da ga nije videla.

Sve koji ubijaju i muce zivotinje po kratkom postupku u lazu na par godina, posle toga poslati dunavom na kupanje do crnog mora o trosku drzave. Drustvo bi se procistilo i imali bi manje naslova ovaj ubio ovoga ovaj zaklao ovoga ovaj pregazio ovoga

Teško da ga je videla, verovatno kuckala poruku ili gledala instagram. Sa druge strane šta traži vlasnički pas na ulici? Da je ujeo neko dete vlasnici bi odmah čuveno "dobro je nije strašno".

Закон о добробити и заштити животиња каже следеће:

II OPŠTA ZAŠTITA DOBROBITI ŽIVOTINJA

1. Prava i obaveze

Član 6

Pravo da drži i uzgaja životinje imaju pravno i fizičko lice, odnosno preduzetnik, koji ispunjavaju uslove za držanje i uzgoj životinja u skladu sa ovim zakonom.

Obaveza svakog lica je da brine o životinjama, a naročito o životinjama čiji opstanak zavisi neposredno od njega.

Obaveza svakog lica koje povredi životinju je da joj pruži prvu pomoć, kao i da obezbedi pružanje pomoći od strane stručnog lica.

Neprimenjivo na javni saobraćaj. Ako bi pod pritiskom dela javnosti počeli ljudi da se sudski gone zbog toga, to bi bio još jedan vid diktature. Srećom, ni policija niti tužioci nemaju baš toliki višak vremena.

Evo ga još jedan. Pukli smo načisto. Šta uraditi?
1000019602.jpg

Vrh