To je jasno al da imamo pravnu državu, kajali bi se ili smišljali osvete iza rešetaka. Ovako vladaju i zabole ih uvce...
To mučenje životinja je jasan pokazatelj budućih problema... sa zakonom, što bi se reklo...
A vezano za mučenje i ubijanje životinja to je krivično delo ako se radi sa namerom. A zanimljivo je da tu zaštitni objekt nije sama životinja, iako je objekt radnje.
Već se štiti čovek. Ovo iz razloga jer se životinjama ne može pružiti krivičnopravna zaštita. (Neke NVO i neke druge države misle drugačije) Pa se ovim krivičnim delom kod nas štite ljudi, tj. naš osećaj odvratnosti i gađenja ovakvim postupcima...
Mislim znam da ove pravno-teorijske stvari većini odavde nisu od značaja. Ali to je ono kad nešto hoćeš da uvrstiš i primeniš a nije trenutak da menjaš osnovne postulate, bazične postavke nekog već uspostavljenog društvenog sistema.
Tako da ostaje da je čovek i dalje u centru zaštite krivičnopravnih normi. Cilj krivičnopravne zaštite je materijalna, telesna i duhovna dobrobit, tj. interesi i vrednosti čoveka.
Ovo što Pantograf kaže, nepružanje pomoći posle izazivanja nesreće u kojoj je stradao pas nije krivično delo kao i samo gaženje životinje nije krivično delo, ako je urađeno bez namere, ali je moralno nedelo koje društvo ne sankcioniše, organizovano, nego samo stihijski, kako navodi 1111, da bi ga sama "odrobijala."
Tu mi je uvek zanimljiva ta granica krivičnopravnih normi i moralnih prestupa.
Recimo, ranije si mogao da prebiješ dete i ništa nikom, sada već teže. Te promene u društvu, kada neke radnje dobijaju rang krivičnopravne zaštite ili društvene osude ili u obrnutom smeru, nešto ranije smatrano za neprihvatljivo danas uživa društveno odobravanje... Sve je to zanimljivo pratiti.
I zapravo sve ovo što pišemo, naši stavovi i shvatanja utiču na to... Na "opšte društveno shvatanje", koje je materijalni izvor zakona, a formalni je sam zakon kao pravni akt. Mi svojim shvatanjima kreiramo materijalne izvore.
I otud borba, oko interpretacija tih stanovišta društva, Borića ili mene ili Pantografa ili Delije ili 1111 ili Ljube82 itd. Treba sve to nekako da se artikuliše, izvuče preovlađujuće shvatanje koje pretočeno u norme postaje opšte društveno shvatanje koje se organizovano štiti. Neki će smatrati da im je nametnuto, a neki će rado prigrliti normu i svojevoljno živeti očekivano ponašanje... To je prezanimljivo, čitav taj društveni proces i kako svako od nas utiče...