overdrive
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 11.07.2021.
- Pohvaljen
- 1.209
Не. То ја нисам рекао. Ја сматрам да они морају да имају паре јер раде и зарађују и не сматрам да су они заслужили да буду на улици или без новца. Напротив, средњи кадар мора да се школује и задржава у земљи, јер без њега не може ништа да функционише. Оно што сам је хтео да кажем јесте да су запослени у систему образовања лагали децу да ако заврше факултет да ће имати паре и положај у друштву. Што се мене тиче, држава мора то да обезбеди јер је профитирала на онима који иду у образовне установе. Не може неко да узме паре и нечије време, а да онда каже "то је тржиште, то је живот, то је тако". Људи не иду у школу да би сутра причали како имају диплому, већ да би радили и зарађивали паре. Процес образовања је улагање. Свако улагање мора да се исплати. Ако неко улаже паре и време у неки посао, он жели да му се то врати у виду новца или неке друге материјалне користи. Тако је исто и са образовањем.Pa to je problem, što ti misliš da svako ko ima samo srednju školu ne sme da ima onoliko koliko i oni sa fakultetom, zašto bi oni završili na ulici?
Погледајте људе који су завршили ПМФ, људе који су студирали и завршили историју на Филозофском факултету у Београду или нешто слично, а после тога раде за 35-40 хиљада динара. То не може да иде тако. Ти људи су уложили све своје да би постали то што јесу и онда немају ништа. После тога се сви питају зашто су школе такве какве јесу и где то води. Њима је држава узела 16 година живота, новац и ко зна шта још, а на крају нису добили ништа. Сад ће неко да каже "па нек иду на Запад и нека тамо нађу посао". Не може то тако да се ради.
Jer ti sa školama misle da su vredniji i zaslužniji od nekog vozača šlepera koji dva meseca ne vidi porodicu i vozi 18 sati dnevno.
Не виде ни ови са школама своје породице по више месеци. Разни инжењери иду на пут, капетан теретног брода је одсутан и по 10-12 месеци, заједно са машинским инжењером који одржава погон брода.
А инжењер који надгледа радове на +45 и -10? А инжењер који иде по погонима и мора да провери све шта су механичари, електричари, заваривачи, бравари, фарбари и остали радници урадили? Све њих неко мора да надгледа и да их исправља.Ili od majstora koji ceo dan radi napolju i na +45 i na -10, a oni sede u klimatizovanim kancelarijama.
Ili od električara koji svakoga dana rizikuje svoj život.
Слажем се да ризикује, али тај живот ризикује и психијатар који ради у душевној болници, ризикује га и хирург који отвара пацијента у Ургентном центру јер може да се зарази болестима које пацијент има у крви и ткиву, ризикују га лекари на инфективној клиници (видели смо шта је било током короне). Ризикује га и хемичар у лабораторији који ради са опасним елементима, ризикује га и физичар који ради у Винчи (нуклеарни акциденти).
Колику плату имају лекари у Србији? Сигурно није велика чим већина медицинског особља гледа како да оде у Немачку. Колика је зарада физичара или хемичара? Што је рекла онда докторка, дајете милијарде на фудбалере, а сада хоћете да вам лекари са платом од хиљаду евра за две недеље створе лек за корону.
Добро. Зато имаш прекрајање историје, лажне књиге, уџбенике, студије, људе који не знају од кога потичу, нити шта је њихово.Eto, meni je istoričar potpuno bezvredno zanimanje, zašto bi on imao više od mene?
Ljudi ne shvataju da je teže biti majstor ali pravi dobar majstor nego neki istoričar ili šta već.
Ја мислим да је теже имати плату 35.000,00 динара него зарадити месечно 2.000,00 евра као електричар. Нико не каже да је лако радити, али је свакако тешко живети са чињеницом да имаш 40.000,00 и да ти је то све за године проведене за књигом.
Kao što imaš i profesora i intelektualaca koji pojma nemaju, a misle da su popili svu pamet ovoga sveta.
Наравно. То треба ставити све на своје место. Простор треба дати онима који знају.
Желе. Постоје деца која се играју алатом и стварима из радионице и маштају о томе да раде кад одрасту.Koje dete želi da bude majstor? Za života nisam ijedno dete čuo da je rekao da mu je životna želja da bude majstor ili pak pevač O doktorima i da ne pričam. Reci mi kako će neko dete znati da želi da bude doktor ako nikada nije učio biologiju i ostalo i probudio želju da bude doktor? Tako što će razbijati glave i visiti ispred urgentnog? Ja čak mislim da su većina doktora doktori jer su ih roditelji naterali.