Dao sam lajk, pa sam povukao.
Tipičan amerikanski stav.Jel zaista toliko ne shvatate da ispadate smešni korišćenjem rogobatnih, zastarelih pa i stranih reči za nešto što se može izreći mnogo kraće i jasnije?
Ne ispratih. Od kad si počeo da pišeš latinicom?No, no, ismevati ljude koji pišu učenim stilom je tako... američki. Ili nije?
Jezik treba da napreduje i da se po potrebi dopunjuje i menja. Eto npr meni je besmislena nova "naša" reč akcident, ti je koristiš redovno.Šta bi s tvojim pričama o čuvanju srpskog jezika i kulture? Šta bi s onim pričama o osavremenjivanju istog?
Istina. Amerikanci nastoje da uproste svoj jezik kako bi kolonizacija protekla lakše.Tipičan amerikanski stav.
Istina. Zato što sam pre par godina guglao (na engleskom) koja je razlika između reči incident i accident. Do tog trenutka sam mislio da nema razlike među njima, jer ih čak ni ljudi u engleskim govornim područjima ne prave. Ali se ispostavilo da je ima. Pa sam od tada počeo češće da koristim ''incident'' i ''akcident'' da bih pravio razliku. Mada se slažem da umesto ''akcident'' može da se upotrebi neka druga ovdašnja reč koja je bliža nama. I imaću to u vidu, eto npr. da mi ti nisi skrenuo pažnju na to i ne bih postao svestan toga. Ozbiljno kažem.Eto npr meni je besmislena nova "naša" reč akcident, ti je koristiš redovno.
Na mobilnom pišem latinicom, inače ćirilicom.Ne ispratih. Od kad si počeo da pišeš latinicom?
Ali, ti voliš Ameriku, industrijalizam i kapitalizam. I sve moderno i novo. Tako da... ?@Bender Rodriguez
Ja sam za Dositeja i slavenoserbski i nikad neću biti skroz načisto s najvećom 'amerikanizacijom' koju je jedna evropska kultura doživela, sa Vukovom reformom. I to sam pisao već sto puta.
Ali Srbija je u stvari sva Amerika, samo to ne vidi. A isto joj dođe
Incident i akcident tako je nije isto
A jbg, moraju da se izmišljaju nove doktorske disertacije i predmeti odnosno teme za obrađivanje na beskonačnim kongresima i sednicama. Ima toga čak i ovde, iako nije fakultet.Čuo sam i za to. Samo niko da mi do danas objasni kako to neko ima više ili manje zgode tj kako mu je zgodno.
A šta treba da preferiram - Sveto Rimsko Carstvo Nemačkog Naroda, naturalnu privredu, feudalizam i 'sve staro'? Ima i toga na forumu, neka hvala.Ali, ti voliš Ameriku, industrijalizam i kapitalizam. I sve moderno i novo. Tako da... ?
Насиље увек избије на местима где су људи против своје воље и где их има много.Neko bi rekao ima (mada i nema više) i gore, vojska. Moje nepopularno mišljenje je da treba ostaviti obavezan vojni rok ili nešto slično, pogotovo što se poslednjih godina tamo najmanje učilo o ratovanju, a najviše o disciplini i poštovanju autoriteta, da i od jačeg ima neko jači. 3-6 meseci, sasvim dovoljno da pojedinci izadju iz zone komfora i nauče da radom treba nešto zaslužiti.
Као што сам раније напоменуо да већина народа у Србији никада није била у Русији и да не зна руски, тако ни ови који величају САД и амерички систем, никада нису били у Америци нити знају како та држава и њено друштво изгледају.Pa ne znam šta treba da preferiraš, to je valjda na tebi da sam izabereš ili shvatiš. Nego samo kažem da je malo konfuzno nekima od nas koji čitaju redovno pisanija. Čas budimo više nalik Amerima, čas ne budimo kao Ameri, čas sve moderno i novo je kul, čas samo stara škola valja... Čas je prioritet da se Beograd izgradi i popuni bez obzira na sve, čas je čuđenje otkud ružna arhitektura ili zgrade napravljene mimo propisa i logike. Pa postane nekad malo konfuzno.
Ja na primer izbegavam i sprečavam takve situacije tako što se trudim da u temama vezanim za društvo, politiku, ekonomiju, filozofiju i slično, se obično držim negde oko sredine. Odnosno u pogledu jedne stavke sam više na jednu stranu, u pogledu druge stavke sam više na drugu, i onda u konačnom zbiru sam uvek negde oko zlatne sredine. Samo kažem, kao predlog. Naravno da svako ima pravo da misli i radi kako hoće. Pa čak i po cenu kontradiktornosti.
A opet, ako je čovek uvek gde ih ima malo i gde je svojom voljom šta će biti od tog čoveka?Насиље увек избије на местима где су људи против своје воље и где их има много.
Све су то системи за контролу људи.
То су села. Мање људи, више слободе, више простора. Не кажем да тамо нема случајева, али ако човек има више простора за себе и више слободе, мања је вероватноћа да ће се са неким сукобити.A opet, ako je čovek uvek gde ih ima malo i gde je svojom voljom šta će biti od tog čoveka?
Људи који величају Америку, то раде јер су углавном гледали њихове серије, филмове или снимке на Јутјубу. Слушају музику, играју видео-игре или им је неко у породици рекао да је то тако и да је тамо добро. Ја не кажем да је добро или лоше, али представу о тој држави човек може да стекне тек када оде тамо и када прође више савезних држава, пошто се оне разликују међусобно. Е сад, такви људи највише причају о САД и о томе како је све на западу уређено и да тамо нема никаквих проблема. Суштина је да немају стварну представу о томе.Slažem se. Ja sam imao sreću da posetim i jednu i drugu. Ali zato mislim da u ovim novonastalim socio-ekonomskim uslovima (i u Srbiji i u svetu generalno) neću putovati još duuugo, ili ću morati da odvajam za prioritetnije stvari, pošto ekonomski tiganj cvrči sve u šesnaest, nije mi dobro koliko nam je dobro. Elem, posetio sam i jednu i drugu suprotstavljenu stranu i baš zato nekada i dajem sebi za pravo da pričam o dobrim i lošim stvarima kod obe, a nekad pak prosto nemam živaca i volje da pričam s ljudima o njima jer znam da neki nikada neće biti u stanju da koriguju stav o bilo čemu. Osim ako lično dožive ili vide nešto, a neki čak ni tada.
Verovatno su u nekoj količini i ta izlaganja raznim krajevima sveta u mlađim danima doprineli da shvatim da nema crnog i belog, ili dobrog i zlog, ili 0 i 1, nego je sve obično na skalama i većina stvari se nalazi negde između (ne na) dve krajnosti. Inače, sada bi neko ko ima stalnu potrebu da se dokazuje i koristi usko stručne termine rekao ''nema 0 i 1, nema diskretnih vrednosti nego samo kontinualnih. ''