Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Vox, sve što pričaš nema nikakve veze sa SNS-om i današnjom vlašću (mada ne znam da li je to bila tema) već isključivo sa sistemom odgovornosti i vaspitanja dece od strane roditelja. Ne mogu "deca da izgube motiv", mogu samo roditelji da izgube motiv da se bave decom, a sistem danas zabranjuje ikakav odgovor od strane profesora nad učenikom.

Школа је инкубатор насиља. Велики број људи, против своје воље, на једном месту у вишечасовном трајању.

Ne, nisam išao u gimnaziju u Diznilendu, nego u Pančevu. I ne da stanje nije bilo kao u vašim školama, nego 180° suprotno... Koje drogiranje, alkoholisanje itd, to nam nije bilo ni na kraj pameti, a i da smo hteli, ne bismo imali love za te "sportove".. Profesori su nam bili kul, i sa mnogima smo i bili ortaci, ali smo ih i uvažavali, jer su bili dobri i pametni ljudi.. Sa nekima i dan danas idemo na piće..

Na maturskoj u Pragu, smestili su nas u hotel u kojem su bili maturanti iz vukovarske gimnazije. Sećam se, naš autobus ulazi na parking, a prof. fizičkog, inače izbegao iz Osijeka, videvši parkirane njihove buseve kaže-au, biće gužve.. I ode da "kao" smiri svoje odeljenje.. Moja razredna je samo rekla-ja mojima nemam šta da objašnjavam i savetujem ih kako da se ponašaju, to su zreli i pametni ljudi.. Što smo i bili.. I ne da nije bilo nikakve frke sa Vukovarcima, nego smo se zezali i zajedno izlazili, kao da se znamo 100 godina.

Kad poredim prošlo i današnje stanje, uopšte ne govorim o vršnjačkom nasilju, debila je uvek bilo i biće, nego o generalnom stavu prema obrazovanju, poštovanju prema profesorima, odnosu između đaka i njih.

I ne, nije uvek bilo ovako, i da- mnogo je lošije stanje sad nego pre... I da, danas je mnogo više privatnih fakulteta, do diplome možeš da dođeš za male pare i njena vrednost je obesmišljena, pa su deca izgubila motiv da ozbiljno uče i trude se.

Iz mog razreda su skoro svi upisali državne fakultete, većina ih je i završila, dok je nekoliko prešlo na privatne.. Sad, pričam s nekim klincima u gym-u, ne da ne razmišljaju o upisivanju privatnog faxa, nego nikakvog.. To je bleja na maximumu, nezainteresovanost za bilo šta.. a pričam o gimnazijalcima, na stranu ono što čujem od drugarice.

Otac moje koleginice predaje u srednjoj stručnoj školi.. Lik ne daje kečeve, svima piše min. dvojke, neće uopšte da se bakće s njima.. Na časovima neće da rade ništa, pogotovu posle korone.

Ne, tako nije bilo pre, i nemoj ovde da mi se prodaju priče... Naravno, ponavljam, ne govorim o disciplini i problematičnim pojedincima, nego o opštem stanju u obrazovanju, potpunoj degradaciji svega, potpunom gubitku motiva i kod nastavnika i đaka za ozbiljnim radom, opštim padom, što nivoa opšte kulture kod dece, što nivoa znanja sa kojim izlaze iz škola.

Kakvi će nam tek za 10 godina biti lekari, nastavnici, sudije, advokati itd.. mogu da zamislim.
Pa šta da ti kažem osim da si imao sreće, a sa realnošću veze nisi imao i treba da budeš zahvalan na tome.

Budi zahvalan i srećan.

Увек је било насиља, само што пре није било снимања и наставници су се постављали ауторитативније према ученицима са могућношћу и физичког кажњавања. Данас деце немају никакву одговорност.
Da, divno bi se ova ženica provela u npr. Grafičkoj školi pre 30 godina, da je krenula da vuče određene tipove za kosu... Kao prvo, kosu nisu ni imali...

Treba i sa malo starijima pričati, recimo sa ljudima iz Sremčice koji su tokom usmerenog morali prvo da idu u srednju tehničku u Železniku, kakvi god da su bili đaci. Divna sećanja imaju.

Skolski dani.jpg

To je što se profesora tiče i mojih reakcija na ovakve vesti i događaje. Ali suštinski se slažem sa Voxom po pitanju razlika između današnjeg vremena i prethodnih decenija (mislim najviše pre 90ih). Bilo je nasilja i ranije, ali u manjoj meri. Ranije je bilo propaliteta koji bi odstupali, ali su svi ostali bili slični u svemu ostalom i kod njih nije bilo ekscesa i raznih štrčanja, uglanvom po lošem. Dok danas em ima mnogo više propaliteta, em je ostatak kolektiva baš raznolik, i ima jako puno klinčadije koji nisu propaliteti ali nisu baš ni neki materijal za stvaranje budućeg društva i narednih generacija.

Na primer, serija The Wire je, pored mnogih drugih fenomena, odlično pokazala i objasnila kako, iako stvari ostaju iste i jedan Kurta se menja drugim Murtom, jedan bolid se menja drugim, i neke stvari se - u svojoj suštini - nikada ne menjaju... svaka sledeća generacija ili garnitura koje dođu, obično budu gore nego prethodni.

P.S.
Naravno, to što su profesori A, B, C, D... bili debili i iskompleksirane ličnosti koje su praznile svoje frustracije na časovima i roditeljskim sastancima, ne znači da je u redu da danas profesor E dobija ćuške, pesnice ili mu se izmiče stolica. Samo kažem da ja to vidim kao uzročno-posledičnu vezu. Sve gore škole, kadrovi i programi dovodi do sve gore klinčadije koja iz njih izlazi, što posle dalje dovodi do sve gore generacije koje će doći posle.

Inače, ova žena očigledno nije dovoljno pripremljena i obučena za rad sa današnjom klinčadijom. Ni u pravnom smislu ni u ličnom smislu, da ume da se postavi na vreme i uspostavi neki poredak. Ali opušteno, biće još gore kako svaka generacija bude još više srozana, i još bitnije - kako svaki sledeći profesor koji dođe bude imao sve jadniju i jadniju platu, pa samim tim bude i sve više zamenskih profesora i ljudi nestručnih za vođenje nastave i discipline. :)

Poslednja izmena:
Da, divno bi se ova ženica provela u npr. Grafičkoj školi pre 30 godina, da je krenula da vuče određene tipove za kosu... Kao prvo, kosu nisu ni imali...

Treba i sa malo starijima pričati, recimo sa ljudima iz Sremčice koji su tokom usmerenog morali prvo da idu u srednju tehničku u Železniku, kakvi god da su bili đaci. Divna sećanja imaju.
Деда био у интернату у Железнику 😁 Мада је то било 50их.

Школа је инкубатор насиља. Велики број људи, против своје воље, на једном месту у вишечасовном трајању.
Neko bi rekao ima (mada i nema više) i gore, vojska. Moje nepopularno mišljenje je da treba ostaviti obavezan vojni rok ili nešto slično, pogotovo što se poslednjih godina tamo najmanje učilo o ratovanju, a najviše o disciplini i poštovanju autoriteta, da i od jačeg ima neko jači. 3-6 meseci, sasvim dovoljno da pojedinci izadju iz zone komfora i nauče da radom treba nešto zaslužiti.

Mislim da će svako stariji da potvrdi da je današnje doba mala maca za 90e. Meni je lično najgori bio period Koštuničine vlasti i period oko priznavanja Kosova. Ta neka nesigurnost i stalna neka sranja, Mladić, Karadžić protesti, Kosovo... mislim, država je tada čak i otvorenije nego sada od huligana i desničarskih grupa pravila vojsku, što znači da joj je bio interes da je što više takvih.

Danas su klinci više prolupali od gledanja Bake Praseta i praviće neko sranje da bi stavili na Tik Tok, ali mislim da nas je ta debilizacija ipak malo pacifikovala.

U sustini, ceo svet se amerikanizuje, a Ameri nisu nešto preterano huliganski ili nacionalistički nastrojeni, glavna odlika im je debilizam.

Što Voxov snimak negde i potvrdjuje, izmiču stolicu, snimaju i smeju se kao id***.

A ja sam izvukao vesti od pre 15 godina gde su tukli profesore, pretili da ce da bace molotovljev koktel...

Neko bi rekao ima (mada i nema više) i gore, vojska. Moje nepopularno mišljenje je da treba ostaviti obavezan vojni rok ili nešto slično, pogotovo što se poslednjih godina tamo najmanje učilo o ratovanju, a najviše o disciplini i poštovanju autoriteta, da i od jačeg ima neko jači. 3-6 meseci, sasvim dovoljno da pojedinci izadju iz zone komfora i nauče da radom treba nešto zaslužiti.
ценим да ипак родитеље тих младих башибозлука, треба послати на преваспитавање, или их барем опандрчити драконским новчаним казнама, у њима је проблем

90te su anomalija, one su izuzetak kada se priča o poređenju školstva i ljudi danas i ranije. 90te su bile vanredno stanje u svakom smislu, zato je besmisleno porediti ih sa bilo čime. Naravno da su one najgora decenija od svih u svakom pogledu. Ali ovde je - valjda - tema poređenje vremena pre i posle 90ih.

Pa ne znam da li se 1990. računa u devedesete, jer te godine nesrećnoj nastavnici ruskog na zameni, lokalni divljak Galić iz osmog razreda nalepi na kaput 'Udari me'; ja pokušam da joj skinem, on me odalami u glavu. Posle joj rekli u gradskom autobusu šta joj je zalepljeno.

Bešmisve, najneverovatnije mi zvuči tvrdnja da 'sada ima više propaliteta' - ne, na Novom Beogradu odnos je 1:100 u odnosu na npr. 1985. Ali bukvalno. To nije ista civilizacija. 'Prave' devedesete ni ne pominjem. Ovi klinci su male mace.

Tad je bilo vise propaliteta (nego danas), sad je vise klincadije koji su samo - dziberi. To je poenta.

Poslednja izmena:
Pa i posle 90ih, ako mislimo na 2000dite ništa bitno se nije promenilo. Niti je bolje niti je gore.

U sustini, ceo svet se amerikanizuje, a Ameri nisu nešto preterano huliganski ili nacionalistički nastrojeni, glavna odlika im je debilizam.
Ameri su pobili sve koji se ne slažu sa njima i naselili tudju zemlju, a starosedeoce u rezervate. Od njih dovoljno. Razvijanjem debilizma lakše kontrolišu svoj narod.

Pa pricam o prosecnom Amerikancu, ne o vlasti.

Sad bi bila fora da neko napise novi post u kome izrazava pogodjenost time sto je neko napisao da je amerima glavna odlika debilizam, pa da teramo temu i mak na konac u beskraj. 🙂

Mada, cak i takva tema bi bila produktivnija od teme Cirilica vs Latinica. 😁

Pre raspada SFRJ, pracenog ratom, i poplave oruzja ne beogradske ulice, Paviljoni su imali losu reputaciju, odnosno tamosnja ekipa je goste u prolazu, ispracala sa frakturama.

Kad smo kod toga, setih se uspomene, sam kraj prošlog veka, još uvek maloletan, mesto radnje u Paviljonima, baš na onim betonskim kaskadama. Išao tu u obližnju školu, da li smo gubili neki čas ne sećam se, ugl blejali tu, drugar i ja. Popnemo se skroz na vrh tih kaskada i iz ne znam kog razloga počnemo nešto da skačemo, bili smo glasni, zezamo se (kao na vrhu smo). Kad posle 2 min dole dolazi ekipica naših godina, vala ih je bilo 6, 7 sigurno i nama kao dođite ovde. E sad tu koliko se sećam ima kao neki lavirint dok se popneš/siđeš. Inače smo bili sportisti, razvili se već poprilično, a vala i imali svakakva iskustva u OŠ Branko Radičević, retko ko naših godina bi mogao tada da nam izađe na crtu 2 na 2 npr. Za trenutak nas izgube iz vida dok smo silazili i priznajem da sam za trenutak čak razmišljao da im mirno priđemo, ali je razum nadvladao i tako se nas dvojica spustismo u suprotnom pravcu trčeći i tek kad smo došli dole videli smo da je gomila krenula da trči ka nama sa šipkama i kamenicama, ali mi smo bili već daleko, sigurno na 30, 40m. Mi spremni kao puške (tad sam mislim imao drugo vreme na merenjima na 30m u školi) i najbolje u poligonu u odeljenju. Još kad nas je pukao adrenalin kad smo ih videli dole, Bolt nas ne bi stigao. :ROFLMAO:

Bejah kadar stići i uteći i na strašnom mestu postojati...:ROFLMAO:

Ne znam, meni ovi klinci danas deluju kao teletabisi za to vreme...

To je, moguće, bila ekipa iz Grafičke, a ne Paviljonci.

Za ovo iznad, ovih dana završih 6. ili 7. roman pokojnog Filipa Rota, genijalnog pisca 'Američke pastorale', i izbegao bih tako olako donošenje zaključaka o nacionalnim kolektivitetima, što i drugima inače svesrdno preporučujem.

Poslednja izmena:
уопштавање је, не потреба, већ иманентност структуре нашег ума - од науке, која индукцијом, генерализујући, појашњава свет, па до свакодневице, у којој говоримо о тим замишљеним заједницама, попут Срба, Американаца и иних;)

уопштавање је, не потреба, већ иманентност структуре нашег ума - од науке, која индукцијом, генерализујући, појашњава свет, па до свакодневице, у којој говоримо о тим замишљеним заједницама, попут Срба, Американаца и иних;)
Saznajni dometi indukcije su, kako je mene učilo, ograničeni; nisam u stanju da upoznam većinu Amerikanaca ponaosob... čak ni relevantan statistički uzorak, ni izbliza:)

Saznajni dometi indukcije su, kako je mene učilo, ograničeni; nisam u stanju da upoznam većinu Amerikanaca ponaosob... čak ni relevantan :)statistički uzorak, ni izbliza:)
мислим да је то и кључна теза Бенедикта Андерсона, у његовој поставци о нацијама као "замишљеним заједницама":)

дочим, :cool: не слажу се сви

:D Ali evo vidiš, desio se pravi preokret, pa tema postade diskusija o književnosti. A građevinsko-urbanistički forum za jedno veče postade novi Klub književnika. :LOL:

Vrh