Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Vračar":1wkq03iy je napisao(la):
^^
Iako nikad nisam podržavao nasilje, Čanakova ideja o banderama na Terazijama mi izgleda sve više logičnom.
Nista na tvoj račun, ali mislim da se vešanje na Terazijama spomnje isuviše olako i nepromišljeno.
Jako mali broj ljudi uopšte zna ko je koga, kada i zbog čega obesio i koliko ljudi na Terazijama. Još manje zna da je okupator isto to radio i u prvom svetskom ratu, na istom mestu.

Posle 50 godina učenja relativizovane istorije jedino što je ostalo u svesti ljudi je da su Terazije mesto na kojem se, eto, ljudi vešaju, kada treba. Čanak malo kaki.

^^
Ja sam više mislio metaforično, no nekim političarima/poslanicima bi izgleda stvarno trebalo pripretiti i na taj način da se opamete i konačno počnu da rade posao za koji ih plaća narod. Nema apsolutno nikakvog valjanog izgovora za odlaganje ukidanja viznog režima, pogotovo jer su ceo proces, rokovi, termini, definicije kristalno jasni i na vreme prezentovani.

ne znam za vas, kolege beobuildovci, ali se bojim da bi sad kad su c.g. i makedonija priznale kosovo vlast mogla da, manje-vise otvoreno, napusti ideju priblizavanja eu.

- prvi signal za to mi je sutanovceva izjava od pre par dana ('mi cemo sa rusijom ako nas vi necete).
- zatim shvatanje da ce kakva-takva normalizacija odnosa sa kosovom (verovatno ne priznanje, ali svakako prestanak protivljenja misiji eu, u najmanju ruku) biti uslov za pridruzivanje.
- na kraju, posto vlast nije za sada uspela da ostvari makar jedan svoj cilj (socijalno odgovorna drzava? - poskupljenja, odsustvo obracuna sa korupcijom. eu? - apatija. odbrana kosova? - 'pobeda' u un, a priznanja se nastavljaju), za ocekivati je da ce se okrenuti onome sto je uvek uspevalo, a to je zatezanje sa susedima i evropom. plus bi to moglo naici na odobravanje radikalnijeg dela stanovnistva, posebno ako sad dodje do pravljenja problema crnogorcima u srbiji ('oni studiraju na nasoj grbaci' itd).

zapravo ne znam ni sta da mislim. taman sam se ponadao da smo kupili sebi malo vremena da predahnemo i pocnemo da radimo nesto konstruktivno, kad ono opet kosovo kao pitanje svih pitanja.

shabanajzer":276rjw2a je napisao(la):
sad ce tek da nastane urnebes od aktivnosti, izmenice dnevni red skupstine da se svi izredjaju sa pricom o cg/makedoniji i kosovu, pa tek onda ako se smiluju stizu na red ovi zakoni... plus je nastavak sednice tek u sledeci utorak (14.10), jerbo su u skupstini petak i ponedeljak neradni dani... :bash:
Upravo je Parlament najcrnja strana Srbije. Kako koja drzava bude priznavala Kosovo, samo neka oni sede i pisu rezolucije, stavljaju ih na dnevni red i raspravljaju o pravnim nelogicnostima u slucaju Kosova a mi cemo cekati....

Shabanajzeru, nemoj gledati sve tako crno. Evo ti par ideja za razmišljanje:

MSP donosi presudu u korist Srbije - Kosovo nikada neće ući ni u jednu međunarodnu organizaciju, mi imamo jak argument da neku državu i tužimo pred sudom te države jer imamo crno na belo da je kršila međunarodno pravo - rezultat - novi pregovori.

MSP donese presudu protiv Srbije (ovo je stvarno u domenu teorije) - Rusija dobije Južnu Osetiju i Abhaziju u zamenu za Kosovo. Srbija ulazi u EU. Albanci u CG, Makedoniji i Grčkoj prave nemire zahtevajući pravo na priključenje Kosovu (plus mali milion sličnih konflikata diljem naše planete jer postaje legalno da svaka bu**** sa puškom dobije državu - podsetiću te npr. da su amerikanci okupirali kraljevinu Havaji 1898, a da sve brojnije latinoameričko stanovništvo u njihovim južnim državama - Kalifornija, Teksas, Arizona želi povratak na stanje pre rata SAD - Meksiko a ovaj put im neće pomoći ni Dejvi Kroket). Treći balkanski rat: koalicija Crne Gore, Srbije, Makedonije i Grčke protiv Albanije (EU je neutralna jer je Grčka član a ostali ili članovi ili kandidati, SAD kojima generalno ne odgovara ujedinjena Evropa kao ekonomski konkurent pomažu Albaniju materijalom i instruktorima, slično kao Gruziju).

EU nikada neće moći da postavi priznavanje Kosova kao uslov za priključenje EU (koliko god bi to UK želela) jer prvo, to nikada nije bio uslov a drugo, kako mogu da od nove članice traže nešto što ni sve stare članice nisu uradile?

U međuvremenu, ova država mora da sprovede decentralizaciju kako bi spremno dočekala odluku suda. Duboko verujem da je pravi način za to smanjenje broja poslanika, tako da jedan poslanik predstavlja jednu opštinu, ukidanje autonomija kako Vojvodine tako i Kosova i veći prenos ovlašćenja na opštine. Inđija npr. je pokazala kako opština može da bude efikasna kada postoji politička volja za to. Ova država je skupa i ne trebaju nam tri parlamenta (Beograd, Novi Sad, Priština), dovoljan je jedan. Na ovaj način se ne ukida nijedno pravo nacionalnim manjinama (mislim da bi na taj način još neke ušle u parlament - u kojoj opštini u Vojvodini Slovaci čine natpolovičnu većinu? Ili vlasi u istočnoj Srbiji) a opet se kontroliše maksimalan broj poslanika koje npr. Albanci mogu da imaju u parlamentu (u najboljem slučaju po njih 30 poslanika sa opština na Kosovu plus 3 sa juga Srbije).

:lool:
Bigvlada, jel si ti ozbiljan ili se zaje*******avaš?!?! No za svaki slučaj, da malko dalje elaboriramo..

Da je IKO IKADA ko je imao realnu vlast u Srbiij zaista želeo da reši bilo koji problem, odn. Kosobo, nidočega od ovoga ne bi došlo - ali nisu, svi su želeli da praktikuju svoji politiku velikih i jakih prema Kosovu, e pa gospodo - zaj*** ste se, žestoko.

Uostalom, ja mislim da je odluka "u korist Srbije" zapravo da MSP odluči da se Kosovo legalno odcepilo. A koliko se ja razumem u sudove, a ne razumem se, oni lasno mogu reći ovo je presedan zbog blablablabla (Vrhovni sud Amerike u slučaju prekida brojanja glasova na Floridi). U krajnjem slučaju, kakvu god odluku da donesu, ona nije obavezujuća.

A što se tiče uslova za priznanje Kosova, ne moraju oni nužno da kažu "priznajte Kosovo", ali postoji jedan vrlo važan uslov koji je spomenuo Sh. a to je regionalna saradnja, jer ti moraš prvo na regionalnom nivou da pokažeš da si "sposoban" da sarađuješ i živiš u zajednici, što će se desiti jedino možda kada Srbija zvanično prizna Kosovo.

Ali po pitanju Američke želje protiv EU, tu se u potpunosti slažemo.

Ne postoji sila koja može navući Kosovo "nazad" u Srbiju, odnosno postoji, zove se genocid.

Ambassador":2rlsw2op je napisao(la):
Ne postoji sila koja može navući Kosovo "nazad" u Srbiju, odnosno postoji, zove se genocid.
Da je medju Albancima bilo ljudi koji su u startu ovako rezonovali, oni nikad ne bi stigli na korak od svog cilja - a to nije nezavisno Kosovo, vec da od dve, ustvari tri albanske drzave naprave jednu. Treca je zapadna Makedonija. Misli o tome.

A sto se tice EU - ja baš mislim da im više znacimo kao zemlja koja ima otvorene trgovinske veze sa Rusijom, ovde ce da sklapaju automobile i drugu robu i da izvoze na istok, manje carine, otvorene veze.... Plus, za njih povoljnije okruzenje, korupcija je ovde prečica, standardi (socijalni, pravni, sindikalni, ekoloski) ovde rade u njihovu korist... A sve to oni gube našim ulaskom u EU. Srbija im više treba ovakva kakva je.

Zato prst na čelo da opet ne bi ispali glupi u društvu.

@bigvlada

Ovo je bila odlicna analiza za 1919. god... Ali nazalost u ovom danasnjem svetu stvari su uznapredovale pa funkcionisu mnogo drugacije... Kosovu je priznata nezavisnost u osnovi zato sto se Srbija pokazala nesposobnom da doticnim Kosovom administrira, i ni iz kog drugog razloga. Ozbiljnim politicarima (koji, verovali ili ne, vode delove EU i SAD) je jasno da povratak Kosova u okvire srpske drzave nemoguce ZATO STO Srbija ne bi mogla da integrise 1,4 miliona Albanaca koji zive tamo, i jedino do cega bi doslo je novi konflikt koji bi se resio genocidom i podelom Kosova. Evropa nije za to, to je prelomila vec u Bosni kada je cvrsto resila da je ocuva. Mislim da je to pametno, jer Srbija ima buducnost JEDINO kao heterogena drzava. E sad, mi mozemo da naucimo lekciju iz ovoga, da transformisemo drustvo i da uradimo nesto povodom toga i da cekamo. Mozda, ako Srbija bude prihvatljiva, ozbiljna, i demokratska drzava, za nekih 25-30 godina pocnu da se razvijaju talasi u Kosovskoj politici koji smatraju da je ujedinjenje sa Srbijom pametna stvar. Nazalost, niko u ovoj drzavi ne vodi politiku na 25-30 godina.... I zato propadamo titanicki...

I n. Tomama komentar: projekat za Veliku Albaniju postoji, i albanski nacionalizam je isto tako opasan kao i srpski... ali siguran sam da ce velike sile spreciti bilo kakvo dalje prekrajanje granica...

inace, mislim da Srbija bi trebalo da uslovljava svoje priznanje Kosova (koje ce biti uslov za prijem u EU, prilicno sam siguran, kao dokaz da smo se oslobodili nacionalizma) postovanjem ljudskih i demokratskih prava u pokrajini... POSEBNO za srpsku manjinu... do cega nece doci, i stoga Srbija ne bi trebalo da prizna Kosovo.

//rant off

relja":25k9t3hg je napisao(la):
Ambassador":25k9t3hg je napisao(la):
Da je medju Albancima bilo ljudi koji su u startu ovako rezonovali, oni nikad ne bi stigli na korak od svog cilja - a to nije nezavisno Kosovo, vec da od dve, ustvari tri albanske drzave naprave jednu. Treca je zapadna Makedonija. Misli o tome.
Lepo da se uhvatimo pod ruku, i svi međusobno pokoljemo! Onda su svi problemi rešeni.

Samo se ti drži filozofiranja i teoretisanja, a probleme ostavi da ih rešavaju oni koji to žele i umeju.

Vode u ambis? Kao da si rekao "kuku, šta će sad biti s nama " :) Gde li si ti bio veselih 90-tih?

Šta, Amerika će mrko da nas gleda i smanjiće dolarsku pomoć za "perverzne umetnosti" u Srbiji, a EU će da se uskopisti i odustaće od namere da konačno prestane da izmišlja nove "moralne uslove koji su jedine prepreke" koje treba ispunimo.

Eh, ove mlađe generacije... :) Što im je bolje, to više drame...kao što je i meni moja baba, koja je pregurala svašta u životu, rekla one zime 96-te: "sinko, mnogo si besan" :)

niko nas ne vodi u ambis, ali nas ne vodi ni napred. e, sad, ako je to moglo da bude prihvatljivo mom pradedi ili dedi, koji objektivno nisu mogli da vide dalje od svog sela odnosno ulice, meni nije prihvatljivo. znaci - nije meni znacajno lose sada, ali ne svidja mi se da nemam perspektivu da moze da mi bude bolje.

Ma, da. Dokle god možeš da pojedeš koru suvog hleba, a i to je mogo, i da umreš u ratu, ali za majčicu Srbiju, šta ima da se buniš.

edit: ovo je @ reljin poslednji komentar.

shabanajzer":bk4c96i3 je napisao(la):
nije meni znacajno lose sada, ali ne svidja mi se da nemam perspektivu da moze da mi bude bolje.
Da bi ti bilo bolje i da bi osećao da imaš perspektivu, ova država mora da reformiše pravosuđe, smanji korupciju....sve ono što bi smo i inače morali sami da uradimo, mimo Kosova, mimo "Haške obaveze", da bi smo realno bili prihvatljivi za EU.
Sami, neće nam EU to doneti, to moramo sami.

@Ambassador - pa ti ni ne moraš ni u vojsku ni tih pišljivih 6 meseci, sam sebe plašiš nekim ratom, glađu, šta ti je bre? Ko tebe šta tera?
Mi rat nećemo započinjati, budi siguran, jer mi više nemamo obučenih vojnika ni za kasarnsku stražu, a omatorili oni koji su nekad nešto i znali.

Sad si odrastao čovek, niko ti i nigde u svetu neće dati sve na tacni, gde god da si, i ne očekuj to. Sam krojiš svoju sudbinu, i ako si sposoban, uspećeš. Ti kao da si promašen čovek zato što si se rodio tu gde jesi. je*******i ga, takav ti je horoskop, kao i svima nama.
"Ne pitajte državu šta može da učini za vas - uradite to sami." - ovo mi se jako sviđa.

Relja, moj komentar je bio metaforičan. Hvala Hajlu Selasiju što nam je vojska otišla u *****.
relja":3t0aia8x je napisao(la):
@Ambassador - pa ti ni ne moraš ni u vojsku ni tih pišljivih 6 meseci, sam sebe plašiš nekim ratom, glađu, šta ti je bre? Ko tebe šta tera?
A kad si već povukao neke ozbiljnije stvari koje me muče.

Ne moram "pišljivih 6 meseci", ali zato moram da se drkam sa civilnom duže, i da im ovde u konzulatu platim $68 da bi me "uveli u vojnu evidenciju", to su mi 23 flaše Trader Joe'sovog vina. Izvini, ali meni pola godine mog života znače, kao i svaki dolar - i svaki litar vina. Ali zato, isti taj konzulat može da izda pasoš dečku koji je pretukao kolegu na samrt, zaglavio u zatvoru, plate mu kauciju i vrnu u majčicu Srbiju da na miru pika basket jer "on nema poverenja u američki pravni sistem" (koji moj je onda uopšte dolazio u ovu zemlju).

A što se tiče rata, neće biti rata sa susedima, ali zato su uveg pogodni unutrašnji neprijatelji. Malo je neprijatno ako se nalaziš u zgradi Filozofskog na predavanju, a ispred imaš rulju bagre koja zighajluje, i dere se "izlazite napolje" i "kamenovaćemo vas", razbije staklo na zgradi i uleti njih par da biju one koji ne izlaze, a u isto vreme uvaženi kolumnista Politike i urednik NSPM (Đorđe Vukadinović )ti kaže "nije u redu da ih provocirate" (zato što si u zgradi faksa).

U životu se snalazim sasfim fino, ali, nekako, uvek mi je prepreka moja država u kojoj plaćam porez i koja od mene traži da joj "vratim dug", "otadžbina me zove". To me kanda malko frustrira. Ali, ak ti misliš da je to normalno, i da ne terba da se bunim, oprosti, pokriću se ušima i biti do neba i groba zahvalan majčici Srbiji što se lepo brine o meni.

Nisam baš shvatio, student iz BG koji plaća porez a i vadi dokumenta u konzulatu... nije ni bitno, vidim da tebi u tebi u stvari ništa ne fali, samo toga nisi svestan. Jel imaš ti neki neprijatnijij dogadjaj u životu od toga? Što se tiče Kovačevića i Štajhauera, više ću da verujem Strongmenu sa Bloga B92 nego Hilari Klinton.

Nisi ni prvo ni zadnji koji se našao u toj "situaciji". Nisam ranije razmišljao o tome, ali sad mi se čini kao da je pre bilo lakše, što se mora, mora se, brzo skineš taj "flaster", prodje i to, vratiš se kući i smeješ se samom sebi kakav si bio pre: "meni tih 12(9,6) meseci znače, pa ti ne znaš kako je to " :D ...a sad vas mrcvare sa odlaskom u "civilnu vojsku" (glupog li termina), još ljudi sami sebi nabijaju traume zbog sitnica.
Mogu pajseri da pičaju da vojska napravi čoveka, škola života, i slična sranja - ne, ne napravi čoveka, nego samo utiče donekle na izgradnju ličnosti i karaktera, i nije škola života već samo skup različitih iskustava, pa kako se kome zalomi, ali ta iskustva su kasnije više nego korisna.
Uvek ću da tvrdim da to nije baš, baš, za svakog.
Koliko sam ja video, nisam te upoznao u stvarnom životu, ali po svemu što sam pročitao, vojni rok, bar onakav kakav je moj bio, nije za tebe. Dobro je za tebe što ne moraš da ideš.
Ali za te kretene što te toliko uznemiravaju, mislim da bi ih trebalo odvesti u neki izbombardovani centar za obuku, još u "prvoj fazi" bi ih prošao bes.

Bigvlada je dao odličnu analizu budućih dešavanja. :kk: Možda je malo preterao sa trećim balkanskim ratom ali i ta opcija, iako malo verovatna, postoji.

Odluka MSP nije obavezujuća, tačno, ali ima jaku pravnu težinu protiv koje se nijedna država na svetu neće ogrešiti. Presuda će biti kompleksna i objasniće mnoge stvari koje su sada nejasne jer su pitanja u rezoluciji postavljena veoma jasno (podsećam da rezolucija UN nije promenjena amandmanima u odnosu na srpsku). Sud ne može doneti odluku da li je ovo presedan ili ne, jer mu to pitanje nije ni postavljeno.

Što se tiče povratka Kosova u okvire srpske drzave, on je veoma moguć. Integracija 1,5 milion Albanaca ne bi išla kao u Makedoniji već kao u Finskoj, gde na Olandskim ostrvima Šveđani imaju praktično svoju državu ali u okviru države Finske. Ovaj model se može uspešno primeniti i na Kosovu gde bi Albanci imali sve poluge vlasti osim spoljne politike koju bi vodila Srbija. Dakle imali bi nezavisnu vladu, policiju, sudove, narodnu banku i svoj novac. Srbija bi vodila poslove u UN, OSCE i ostalim svetskim organizacijama. Kosovo bi imalo pravo da samostalno ulazi u integracije koje želi (npr. Arapsku ligu?) i da otvara predstavništva u inostranstvu (ne ambasade već regionalna predstavništva). Granicu bi čuvala Vojska Srbije, u okviru NATO-a, kao i srpske manastire.

Ovim bi Albanci dobili mnogo više nego što danas imaju a koliko malo imaju tek će vremenom videti (kad splasne malo euforija). Dakle, veoma je moguće uspešno integrisati neku nacionalnu zajednicu u drugu državu, samo je pitanje volje. Eto kako su Hrvati veoma lepo uklopili Krajinske Srbe u Hrvatsku ...

@ relja:
Ne vadim dokumenta u konzulatu, već se kao svaki savestan građanin koji privremeno napušta zemlju prijavljujem u vojnu evidenciju - i to debelo plaćam.

Mnogo smo razvodnili ono o čemu smo pričali, a ti očigledno ne želiš da vidiš, ili da priznaš da vidiš, suštinu onoga što ja tvrdim.

Ovo što sam ti naveo su samo neke od stvari koje je ova država u poslednje vreme direktno učinila protiv mene. A ako te baš zanima, dogodile su se i meni, a naročito onima koje znam, mnogo neprijatnije stvari, međutim to je ipak privatno i u suštini se ne tiče tebe niti drugih na ovom forumu.

Svedimo to na bottom line - ova država je uništila 10 godina mog detinjstva, i ova država nastavlja da me sputava, ja ovoj državi ne dugujem ništa - pa makar to bilo 3 minuta društveno korisnog rada - to radim zbog ljudi kojima pomažem, a ne države. Stvar je u principu (ta reč se vrlo prostituiše sada). Ja sam pronašao svoju perspektivu, bilo u zemlji bilo van nje, i učiniću sve što je u mojoj moći da me ova država u tome ne sputava - pa makar to bilo lamentiranje nad mojom tužnom sudbinom. je*******iga, rodio sam se u Beogradu i daću sve od sebe da bag** ne zavlada njime i da potone - a i nemam zabludu da na drugim mestima nema nepravde, stoga ću verovatno biti tamo gde su mi prijatelji i bliski ljudi.

Ovaj sistem nije toliko zaje*******ao mene, koliko je zaje*******ao te nesrećnike bez identiteta i ikakve perspektive koji "spas" pronalaze u nasilnim ideologijama mržnje. A njih ne bi "taj bes" prošao u tim centrima, već bi se samo napokon i zvanično istintucionalizovao, te bi ovaj sistem stvorio novu, prekopotrebnu, koljačku mašinu.

Nadam se da se razumemo.

Ja sam lepo rekao da je druga opcija veeeeeeeeeeeoma hipotetička, da spada u okvir "ratnih igara". Ne vidim u čemu je problem sa modelom decentralizacije Srbije, koje su mane ovog koji sam predložio?

@jovanovm

naravno, mada sam ja više ciljao na 1850. godinu, iz sledećeg razloga. Po mom mišljenju, Albanci su kao nacija postali samosvesni kasnije nego drugi, tj. nisu imali ozbiljan nacionalni program pre 1912 i Prizrenske lige (ispravi me ako grešim). Ponašaju se identično kako su se ponašale Rumunija, Bugarska, Srbija, Crna Gora i Grčka u 19. veku. Treba pregurati njihovo odrastanje kao društva bez još jednog rata.

U svim društvima koje sam pomenuo (plus Hrvatska), ideje velike Mađarske, Bugarske, Srbije, Hrvatske itd... spadaju u krajnju ultradesnicu sa mizernom podrškom u biračkom telu. U svim albanskim sredinama to nije slučaj i predstavlja ako ne zvaničnu onda mainstream politiku među običnim narodom.

Dok ne vidimo pomak u razvoju albanskog građanskog društva i građanskih partija Albanaca u Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji, opcija Trećeg Balkanskog rata stoji na stolu, za pet ili trideset godina, sviđalo se to nama ili ne. Članstvo u EU to neće sprečiti. Pa Grčka i Turska su obe članice NATO-a pa umalo ne zaratiše u par navrata tokom proteklih par godina.

Bilo bi lepo da neko ko zna albanski ovo prevede
shqiperia_sotme.jpg

Slučajno sam naleteo na jednu staru izjavu:

Na Kosovu je napadnuta Jugoslavija. Kosovo je bedem srpskog i crnogorskog naroda koje ne može pasti dok je nas i pokoljenja naših potomaka. Nebrojeno puta smo rekli: Kosovo se mora braniti svim sredstvima”, Milo Djukanovic, Andrijevica 13. jul 1990

Interesantno bi bilo pitati dotičnog da li i dalje tako misli.

@ambasador

Negativna odluka po nas bi značila legalizaciju svakog separatističkog pokreta u svetu. Možda će je i doneti, ali onda ne gubimo samo mi već ceo svet.

Dobrosusedski odnosi ne podrazumevaju priznanje Kosova. Pogledaj Tajvan, nijedna značajnija zemlja ih nije priznala a sa njima imaju i te kako jako privrednu saradnju.

I da, zezam se.. Ali to rade i u generalštabovima svake normalne armije, zašto bi se samo oni igrali? :)

@Ambassador
već sam ti rekao, ti jednostavno nisi za neke stvari, nema problema.

@relja
Ja sam bio ovde 90-tih, mogao sam da odem, ali sam otisao 2001 kad se sve "zavrsilo"... a o mojoj posvecenosti i tome sta sam uradio za Srbiju mozes slobodno da me pitas preko PM.... Za stav prema vojsci se slazemo - gradi karakter sigurno, ali moram da napomenem da sam notorni pacifista i da upitam - po koju cenu? Da li je ovo drustvo i previse militarizovano? Imam dosta prijatelja iz Izraela/Palestine npr ciji diskurs mi lici kao na mracnu verziju ovog naseg.... I kad vidim klince na ulici sa glavama obavijenim srpskom zastavom kako bacaju Molotovljeve koktele na svoje sugradjane i njihovu imovinu, srce mi stane. To je taj ambis o kome govorimo.

OK, bigvlada, sad se malo bolje razumemo... ali prizrenska liga ne bese 1878... I postoje argumenti da su albanska plemena bila mnogo nezavisnija od ostalih delova Osmanskog carstva (posebno pod snaznim uticajem Muhameda Alija).. ali ajde, ostavimo to sa strane, i slike koje postavljamo...:) Tvoja ja mislim da kaze "mapa istorijskih albanskih zemalja"... slicna je mapama koje ja dobijam u posti od udruzenja boraca ratova 90-tih:

Velika%20Srbija.jpg

A sad, ono sto sam napisao gore je otprilike isto to... da je Srbija ponudila to sto si ti zapisao negde 1999 - mislim da tu ne bi bilo problema, i danas bi Kosovo bila resena stvar, a kamoli 1989. Ali ono sto mi je perverzno i sto me boli je sto su svima puna usta Kosova, a oni nikad tamo nisu bili niti ih interesuje da odu. Da je Srbiji stvarno stalo do KiM, gradila bi naselja na sev. Kosovu i autoput dotle, subvencionirala bi doseljivanje ljudi i placala bi lobiste, dok bi se u isto vreme trudila da postane demokratska, heterogena drzava... i za 25-30 godina, mozda bi tako i bilo...

Ali ne, KS je samo izgovor i u tome je problem... ono je izgovor za opstu NESPOSOBNOST celokupnog upravljackog sistema u ovoj drzavi...

Kosovo nije vredno svega ovoga izgubljenog sve ove godine ili svega drugog sto ce se zrtvovati toboz radi tih "15% teritorije"... to je moje misljenje... Zbog Kosova smo izgubili Crnu Goru, koja je teritorijalno ista, a resursno bogatija (geo. polozaj)... Apsolutno sam siguran da je Kosovo pusteno i da smo odmah usli u duboke reforme vec bi sada bili u EU ili pred pragom doticne, sa CG u federaciji... Plasim se sta ce jos biti izgubljeno zarad tog Kosova...

A ne bih se slozio sa tezom da su Albanci na nizem stadijumu razvoja nacionalne osvecenosti... Mnogi od Kosovara koje ja poznajem tako misle o nama - oni gledaju na Kosovo kao otelotvorenje multi-etnickog drustva i kao simbol gradjanske politike na Balkanu...Primeri su im himna, zastava, nastojanja da se ukljuce Srbi u politicki zivot, itd itd... I TO MISLE I EVROPA I SAD.

Zapecatili smo sebi sudbinu onim divljanjem u Beogradu, i ostrom reakcijom... Tada smo jos jednom "potvrdili" svetu da Srbi "nisu nista nego nacionalisticki divljaci, necivilizovani barbari"...

(NARAVNO da mislim da je sam taj citat po sebi necivilizovana tvorevina, ALI nije vazno sta je istina i sta ja mislim, vazno je kako se to prezentira napolju)

Kostunica je americki covek, to je bio i Milosevic. A dok god traje konflikt na Bliskom Istoku, Amerikanci ce podrzavati kvazi-muslimanske nac. tvorevine na Balkanu - ne gradjanske drzave, vec one koje integrisu radikalni muslimanski elemenat u Evropi pod neku centralnu vlast i stoga njihovu kontrolu.

Inace, licno mislim da je srpski nacionalizm mnogo izvikan, a da su Srbi ustvari najtolerantniji u realnim terminima u poredjenju sa drugim Balkanskim narodima. U Srbiji je sasvim normalno da neke nac. manjine uopste ne govore srpski (neki Madjari npr)... Imamo desetine dzamija i muslimane u vladi... U Beogradu kojim god naglaskom da govoris niko te nece gledati cudno (sad kad sam isao da kupim paradajz komsa Zoki Cetnik je kupovao isti od komse Albanca, sto radi svako jutro)... To se ne desava nigde drugde na Balkanu... Nasi ljudi su dobri, puni razumevanja i imaju mnogo iskustva u razlicitosti... Nazalost, vode ih nesposobnjakovici i izdajnici (nacionalisti, gle paradoksa :)) koji uspevaju da stvore atmosferu u kojoj zivimo. I to su ljudi koji nas vode u ambis.

Uhhh.... malo sam se ispraznio... hvala drustvo, cenim vas sto slusate :)

Vrh