@relja
Ja sam bio ovde 90-tih, mogao sam da odem, ali sam otisao 2001 kad se sve "zavrsilo"... a o mojoj posvecenosti i tome sta sam uradio za Srbiju mozes slobodno da me pitas preko PM.... Za stav prema vojsci se slazemo - gradi karakter sigurno, ali moram da napomenem da sam notorni pacifista i da upitam - po koju cenu? Da li je ovo drustvo i previse militarizovano? Imam dosta prijatelja iz Izraela/Palestine npr ciji diskurs mi lici kao na mracnu verziju ovog naseg.... I kad vidim klince na ulici sa glavama obavijenim srpskom zastavom kako bacaju Molotovljeve koktele na svoje sugradjane i njihovu imovinu, srce mi stane. To je taj ambis o kome govorimo.
OK, bigvlada, sad se malo bolje razumemo... ali prizrenska liga ne bese 1878... I postoje argumenti da su albanska plemena bila mnogo nezavisnija od ostalih delova Osmanskog carstva (posebno pod snaznim uticajem Muhameda Alija).. ali ajde, ostavimo to sa strane, i slike koje postavljamo...
Tvoja ja mislim da kaze "mapa istorijskih albanskih zemalja"... slicna je mapama koje ja dobijam u posti od udruzenja boraca ratova 90-tih:
A sad, ono sto sam napisao gore je otprilike isto to... da je Srbija ponudila to sto si ti zapisao negde 1999 - mislim da tu ne bi bilo problema, i danas bi Kosovo bila resena stvar, a kamoli 1989. Ali ono sto mi je perverzno i sto me boli je sto su svima puna usta Kosova, a oni nikad tamo nisu bili niti ih interesuje da odu. Da je Srbiji stvarno stalo do KiM, gradila bi naselja na sev. Kosovu i autoput dotle, subvencionirala bi doseljivanje ljudi i placala bi lobiste, dok bi se u isto vreme trudila da postane demokratska, heterogena drzava... i za 25-30 godina, mozda bi tako i bilo...
Ali ne, KS je samo izgovor i u tome je problem... ono je izgovor za opstu NESPOSOBNOST celokupnog upravljackog sistema u ovoj drzavi...
Kosovo nije vredno svega ovoga izgubljenog sve ove godine ili svega drugog sto ce se zrtvovati toboz radi tih "15% teritorije"... to je moje misljenje... Zbog Kosova smo izgubili Crnu Goru, koja je teritorijalno ista, a resursno bogatija (geo. polozaj)... Apsolutno sam siguran da je Kosovo pusteno i da smo odmah usli u duboke reforme vec bi sada bili u EU ili pred pragom doticne, sa CG u federaciji... Plasim se sta ce jos biti izgubljeno zarad tog Kosova...
A ne bih se slozio sa tezom da su Albanci na nizem stadijumu razvoja nacionalne osvecenosti... Mnogi od Kosovara koje ja poznajem tako misle o nama - oni gledaju na Kosovo kao otelotvorenje multi-etnickog drustva i kao simbol gradjanske politike na Balkanu...Primeri su im himna, zastava, nastojanja da se ukljuce Srbi u politicki zivot, itd itd... I TO MISLE I EVROPA I SAD.
Zapecatili smo sebi sudbinu onim divljanjem u Beogradu, i ostrom reakcijom... Tada smo jos jednom "potvrdili" svetu da Srbi "nisu nista nego nacionalisticki divljaci, necivilizovani barbari"...
(NARAVNO da mislim da je sam taj citat po sebi necivilizovana tvorevina, ALI nije vazno sta je istina i sta ja mislim, vazno je kako se to prezentira napolju)
Kostunica je americki covek, to je bio i Milosevic. A dok god traje konflikt na Bliskom Istoku, Amerikanci ce podrzavati kvazi-muslimanske nac. tvorevine na Balkanu - ne gradjanske drzave, vec one koje integrisu radikalni muslimanski elemenat u Evropi pod neku centralnu vlast i stoga njihovu kontrolu.
Inace, licno mislim da je srpski nacionalizm mnogo izvikan, a da su Srbi ustvari najtolerantniji u realnim terminima u poredjenju sa drugim Balkanskim narodima. U Srbiji je sasvim normalno da neke nac. manjine uopste ne govore srpski (neki Madjari npr)... Imamo desetine dzamija i muslimane u vladi... U Beogradu kojim god naglaskom da govoris niko te nece gledati cudno (sad kad sam isao da kupim paradajz komsa Zoki Cetnik je kupovao isti od komse Albanca, sto radi svako jutro)... To se ne desava nigde drugde na Balkanu... Nasi ljudi su dobri, puni razumevanja i imaju mnogo iskustva u razlicitosti... Nazalost, vode ih nesposobnjakovici i izdajnici (nacionalisti, gle paradoksa
) koji uspevaju da stvore atmosferu u kojoj zivimo. I to su ljudi koji nas vode u ambis.
Uhhh.... malo sam se ispraznio... hvala drustvo, cenim vas sto slusate