Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Slazem se da bi neko trebao da bude odgovoran - ako nekome, bar meni, jer mi je taj dokument iz 1860 ko leba trebao pre par meseci... Jos da cujem da je neko nasao cuvenu Istoriju Beograda koju je 1863 izdao jedan od vidjenijih Turaka bas pred nerede oko slucaja na Cukur cesmi... :D Eh, moze covek da sanja...

Ali znas sta, da stvari funkcionisu dobro i da je neko odgovoran, Srbija ne bi bila tu gde jeste... u madjarskim, rumunskim, bugarskim i hrvatskim arhivima nije nista bolja situacija... a oni su imali sredstva od EU da to srede... Ne opravdavam nista, samo stavljam malo stvari u perspektivu...

Malo ljudi zna, a pre par meseci je iza jednog zida u kompleksu Saborne crkve nadjena kompletna arhiva SPC iz 17. i 18. veka za koju niko nije ni pretpostavljao da ce postojati.. mene vise zanima kada ce nama ti dokumenti biti dostupni... :mad: Ovo su bar nasli, pa ce narod moci da cita :)

DSS i SRS podržavaju odluku Rusije
27. avgust 2008. | 14:38 -> 18:30 | Izvor: B92, Tanjug
Moskva, Beograd, Banjaluka -- Rusko priznanje Južne Osetije i Abhazije je "odgovarajuća reakcija", kaže predsednik DSS Vojislav Koštunica. SRS za priznanje.

Dok je Ministarstvo inostranih poslova poslalo obazrivo saopštenje, u kojem se navodi da se Srbija principijelno zalaže za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država i da sa zabrinutošću prati situaciju na Kavkazu, za opoziciju nema dileme - radikali i DSS nedvosmileno podržavaju odluku Rusije.

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica navodi da je rusko priznanje "odgovarajuća reakcija" na pokušaje predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija da vojnim putem reši teritorijalne probleme.

On je kazao da su njegovi stavovi i upozorenja dobilu punu i principijelnu podršku Rusije.

"Potpuno je očigledno da najveći deo odgovornosti za kršenje međunarodnog pravnog poretka leži na SAD, koje su osigurale jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova", rekao je lider DSS-a.

Koštunica je naveo da su SAD, nalazeći se na drugoj strani sveta, svojom nasilnom politikom podržale težnje predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija da vojnim putem reši komplikovane i dugoročne probleme u odnosima sa Južnom Osetijom i Abhazijom.

"Ako se sve to uzme u obzir, reakcija Rusije bila je odgovarajuća", rekao je Koštunica.

Bivši srpski premijer je kazao da "Srbija na svom primeru zna šta je istinski razlog povećane krize i nestabilnsti, koji posle priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova u sve većem stepenu prete miru".

"U tim novim okolnostima Srbija treba da ima u vidu dva važna momenta - neophodnost poštovanja normi međunarodnog prava i razvoja najbliskije saradnje sa Rusijom, koja sve vreme podržava Srbiju u zaštiti Kosova", rekao je Koštunica.

Samardžić: Odgovornost SAD

U direktnom uključenju u emisiju Svet u 2 na Radiju b92, potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić rekao je da Amerika snosi najveću odgovornost za kršenje međunarodnog prava i da događaji u Gruziji neće oslabiti poziciju Srbije u odbrani Kosova.

"Sada ne postoje nikakva pravila i sve države će se ponašati sa ad hok odlukama. Narvno, očekujem da će SAD još više pritiskati države u svetu da priznaju nezavisnost Kosova i Metohije, ali mislim da će reakcija biti potpuno obrnuta i da će se one uplašiti tog nedostatka prava u svetu i da će zbog toga, u najmanju ruku, zamrznuti, mislim na one države koje su htele da priznaju, zamrznuti svoje inicijative i svoje planove da poriznaju Kosovo i Metohiju", rekao je Samardžić.
"Istupajući poslednji put u SB UN, pred proglašenje nezavisnosti Kosova, upozorio sam da prekrajanjem granica Srbije počinje nova epoha u međunarodnim odnosima, vezana za reviziju mnogih granica i rast nestabilnosti", rekao je Koštunica agenciji Itar-Tas.

Vučić: Srbija da prizna Južnu Osetiju i Abhaziju

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija treba da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije.

"Mi možemo da priznamo Južnu Osetiju i Abhaziju, a kada Amerika i EU povuku priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije, povući ćemo i mi. Onog trenutka kada to budu uradili i mi možemo da se drugačije ponašamo", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Generalni sekretar radikala je kazao da su zapadne sile priznavanjem nezavinosti Kosova i Metohije napravile "užasan presedan" i time uvele svet u veliku i tešku krizu.

"Oni su insistirali na tome da ne treba da se poštuje međunarodni poredak zasnovan na povelji UN i danas je najveće licemerje kada zapadne sile govore kako treba da se poštuje teritorijalni integritet Gruzije, a ne poštuju integritet Srbije", rekao je Vučić.
Medjunarodno pravo? :dil:
Principi - :blah:

:bash::bash::bash:

Ne bih se previše obazirao na izjave radikala i DSS-a, dete od 10 godina koje bar godinu dana igra civilizaciju ima više iskustva u vođenju spoljne politike od njih. Priznavanjem dveju otcepljenih pokrajina svrstali bi smo se uz SAD, pojedine države EU i Rusiju, tj. države koje ne poštuju međunarodno pravo. Ostalih 6 milijardi stanovnika ove planete to pravo poštuju.

Svaka izjava zapadnih zvaničnika nama ide u prilog prilikom traženja izjašnjavanja Međunarodnog Krivičnog Suda. Transkripti svih izjava o potrebi poštovanja teritorijalnog integriteta država će biti dodatni teg na našem tasu.

btw. dodatna korist je što ćemo sada imati veći manevarski prostor prilikom pregovora oko NIS-a. :dil:

Na DSS i SRS se naravno ne treba obazirati, posto mislim da su u prethodnih par meseci totalno propali u ocima svojih biraca (ovo sto sada od njih vidimo su potezi ocajnika).
Drugo, oni podrzavaju odluku Rusije i samim time apsolutno potvrdjuju pravo NATO-a i zapadnih sila da nam '"oduzmu" Kosovo !? :rolleyes:
Ma cuj desetogodisnje dete! TAkve greske verovatno ne bi pravila ni dvogodisnja deca...

Najpametnije za Srbiju je da ostane povucena i neutralna po pitanju Abhazije i Osetije,jer bi u suprotnom naskodila sebi i svojim interesima,usled nastavka niza zemalja koje su priznale Kosovo,videci da i mi sami ugrozavamo tudj teritorijalni integritet,a ne damo da drugi ugrozavaju nas.Sve ce to Rusija da sredi.;)

Srbija ce raditi na pristupu EU sa jedne strane, a sa druge strane ce diplomatijom raditi na zastiti svojih medjunarodnih prava. To je jedini moguci pristup, jer, iako se to cesto zaboravlja, mi smo samo sami sebi u pravu. Zapad i dalje sve to vidi drugacije. U trenutnoj situaciji sa Gruzijom Srbija treba da bude mirna i tiha kao bubica i da se nikako i nigde ne izjasnjava po tom pitanju jer sve moze da se upotrebi protiv nas.

^^^ Nije to jedini moguci put, ali ko nas pita. Dal smo u pravu samo sebi je druga prica, ali "Zapad" vidi onako kako njemu odgovara da vidi. Pozillo mi je od licemerstva, prljave propagande i duplih standarda tokom krize u Gruziji.

P aupravo to i jeste problem. Najbolje mi je bilo pitanje Sheferu na konferenciji za novinare: "Gosp. Shefer, da li vidite slicnost izmedju slucajeva Kosova i Gruzije". Odgovor: "Ne. Ne postoji nikakva slicnost"... pauza od 10 sekundi za razmisljanje. "Ne, ne vidim bas nikakvu slicnost".

Hm... i sta reci na tako nesto...?

ne reci nista, nego lepo biti perfidan, cutati i odradjivati posao za svoje gradjane i gledati da izvuces najvecu mogucu korist za svoju drzavu, a ne da laprdas na sva usta kako ti mislis da su oni losi momci, a ovi su dobri momci.

gde bi nama kraj bio kada bi drzava organizovano ucestvovala u placanju lobista da rade za nase interese u briselu i vasingtonu. kada budemo skontali da je marketing i pr danas skoro sve u medjudrzavnim odnosima, kao i u poziciji zemlje u medjunarodnom poretku, bice nam mnogo bolje.

Moram da priznam da mi je drago sto nasi mediji nisu ucestvovali u uzasnoj manipulaciji zapadnih medija. za razliku od prosecnog gradjanina EU, prosecan gradjanin Srbije nije bio u medijskom mraku povodom tog sukoba. Sve je bilo, ali zaista nepristrasno na nasim televizijama i to je dobar znak.
@shmeksi
Srbija se maksimalno i drzala po strani. Svi zivi su imali stav po tom pitanju, a iako se ime nase drzave razvlacilo po njihovim medijima, mi smo ostali po strani. Ok, drzali smo se po strani, ali verujem da smo mogli malo i mi da pribegnemo propagandi i da mozda zaradimo koji poen. Nazalost nasa trenutna politicka elita nema dovoljno mudrosti, ideje i odgovornosti da to evaluira tako da je u ovoj situaciji najpametnije bilo da smo cutali, jer da smo pricali verovatno bi smo zaj*** stvar u najmanju ruku.

p.s. kad sam rekao 'medijski mrak' mislio sam na njihove masmedije. zainteresovan covek je ipak mogao da se informise ako je zeleo iz drugih izvora, pre svega nama toliko dragog interneta. CNN i BBC i ostali veliki sistemski mediji su stvarali novu/laznu realnost kao i u sukobima u SFRJ i ostalim delovima sveta gde se vest ukrsta sa interesima domicilnih vlada.

Imovina stečena kriminalom daleko od ruke pravde
Pokradeno ostaje unucima
Autor: R. I. | 31.08.2008. - 06:13

kuca_v.jpg

Branislav Uskoković, bivši petnaestogodišnji direktor Elektrodistribucije Beograd, oteo je za vreme svog direktorovanja 32 stana. Godinama je izmicao pravosudnim organima, a za svoje malverzacije konačno je osuđen na devet godina zatvora. Stanovi će mu, po svoj prilici, kad odsluži kaznu, ostati.

Jer , u Srbiji još ne postoji zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnim radnjama. Aktuelni zakon za sada dozvoljava isključivo oduzimanje imovine stečene konkretnim krivičnim delima, dok ne preispituje ostatak kriminalne imperije, koji je uglavnom daleko veći i „teži“. Novi zakon koji bi to regulisao proverom kompletne imovine koja nije mogla da bude stečena na osnovu legalnih prihoda okrivljenog, trebalo je da usvoji još prošla vlada, ali se to iz nepoznatih razloga nije dogodilo. Sada se čeka da se nakon stotina ostalih bitnih sporazuma i zakona, i ovaj nađe na dnevnom redu Skupštine. Kada će to biti, još se ne zna.
Zna se, međutim, da se nijedan zakon ne može primenjivati retroaktivano, tako da će famozne 32 stambene jedinice u Beogradu, Podgorici i Budvi zauvek ostati u posedu Uskokovića i njegove porodice koja bi polagala pravo u eventualnoj ostavinskoj raspravi.
I upravo je u tome se krije veći deo problema. Ostavinske rasprave koje se tiču imovine stečene korupcijom ili kriminalom naširoko se koriste za pranje novca. Istraživanje Dragana Manojlovića iz Uprave kriminalističke policije MUP-a, objavljeno u Reviji za bezbednost, pokazuje da je u Srbiji dosad oprano između 14 i 16 miliona evra kroz ostavine nakon ubistava kriminalaca. Prema istom istraživanju, ispostavilo se da je u Srbiji vođena ostavinska rasprava u 87 odsto slučajeva nakon što su kriminalci lišeni života „izvršenjem krivičnog dela“, za razliku od drugih 12 zemalja s kojima je poredio srpsku praksu, a u kojima se to dogodilo u svega tri odsto slučajeva.

Osioni naslednici
Zaključak koji sledi jeste da se porodice kriminalaca u stranim zemljama ne odlučuju tako lako da na sudu traže imovinu za koju znaju da je verovatno stečena malverzacijama, korupcijom, prevarama, krađama, ubistvima, pretnjama.... dok za naše ljude to očigledno ne predstavlja problem. Bar ne za udovice članova ozloglašenog zemunskog klana, koje su čak tužile državu zbog rušenja poznatog kompleksa u Šilerovoj ulici, simbola moći tada najjačeg kriminalnog klana u zemlji, i pri tom na ime odštete od države tražile 600 miliona dinara.
Upoređujući podatke iz 100 predmeta ostavine u Srbiji i u još 12 zemalja, Dragan Manojlović je došao do toga da su kriminalci koji su bili bez zaposlenja i bez dana radnog staža, kao i bez poreskih prijava, u Srbiji u 85 slučajeva ostavili nepokretnu imovinu, dok ni u jednom inostranom predmetu ostavine to nije bio slučaj. Čak u 97 slučajeva u drugim državama, ostavinske rasprave posle smrti kriminalaca nije ni bilo, dok se u Srbiji to dogodilo samo u 13 slučajeva. Karakterističan je predmet ostavine vođen u Čikagu, gde je član lokalne kriminalne organizacije zaveštao 100.000 dolara službeniku policije.
- Vidljivo je da u Srbiji postoji „negativna korelacija“ između radnog staža, poreske prijave, zaposlenja i vrednosti imovine koja je bila predmet ostavinske rasprave. Međutim, ni u jednom od 100 slučajeva koje sam analizirao nije ništa preduzeto da bi se dokazalo kako je stečena ta imovina niti je nešto preduzeto da bi ona bila trajno oduzeta. U Srbiji se godišnje podnese između pet i deset krivičnih prijava protiv počinilaca za izvršenje krivičnog dela pranja novca, a mera oduzimanja imovine izrečena je tek dva puta - napominje Manojlović.

Političari špekulišu
I za ta dva slučaja možemo da zahvalimo samo hrabrosti sudija poput Radmile Dičić-Dragićević, koja je u predmetu „Laboratorija za prizvodnju narkotika Nova Pazova“ obavezala Milana Zarubicu da plati deset miliona dolara. Drugi primer je specijalni sudija Milimir Lukić, koji je pripadnicima zemunskog klana odrezao 11,5 miliona evra, koja će, ako Vrhovni sud potvrdi presudu, morati da bude isplaćena žrtvama.
Da je donošenje zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom i korupcijom zakasnilo, ali da je neophodno, smatra i sociolog i istraživač društvenih nauka Stjepan Gredelj.
- Ko je drpio, drpio je, čuvena je izjava jednog hercegovačkog tajkuna. To je tužno i ružno, ali je činjenica da nijedan zakon, ako pretendujemo da budemo pravna država, ne može da važi unazad. Ako bi zakon uopšte i bio donet i ako bi se, za razliku od tradicije, primenjivao, onda bi se u budućnosti problem sveo na minimum - smatra Gredelj.
Ipak, on je realan po pitanju dosadašnjeg delovanja naših političkih elita.
- Možemo mi da napravimo milion i jedno istraživanje i isto toliko dokaza, ali ako ne postoji politička volja da se to sankcioniše, ništa nam ne vredi trud. Ta čuvena volja je i do sada kočila sve valjane zakone, pa i ovaj, jer „vrana vrani oči ne kopa“. Naši političari funkcionišu po principu uzajamnog ucenjivanja, kontrole i držanja u šaci, jer svi imaju „putera na glavi“. Zato se ovde već godinama ništa nije promenilo, a po svemu sudeći, i neće - slikovit je Gredelj.
I Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja, nedavno je javnosti skrenuo pažnju da je za obračun sa građevinskom mafijom, koja pokušava da izgradnjom objekata opere nelegalno stečeni novac, pored političke volje neophodno doneti pre svih zakon o oduzimanju imovine stečene korupcijom i kriminalom. I upravo iz istraživanja Dragana Manojlovića vidi se i da je osim ostavinskih rasprava najkorišćeniji način pranja kriminalom stečenog novca ulaganje u građevinsku industriju, pre svega, a potom i kupovina zemlje, ustanove za negu bolesnih i nemoćnih i privatna zdravstvena osiguranja, hotelijerstvo, sportske hale, supermarketi, robne kuće, auto-kuće, benzinske stanice i uslužne gradske delatnosti, poput odnošenja smeća i slično. Iako su ovi podaci proistekli iz istraživanja italijanskih primera, složićete se da sve to zvuči nadasve poznato, zar ne?
U Ministarstvu pravde, za „Blic nedelje“, kažu da se Predlog zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela već nalazi u skupštinskoj proceduri i da bi trebalo da bude na dnevnom redu jesenjeg zasedanja.

Čeka se odluka Vrhovnog suda
Jedina mogućnost da se Branislavu Uskokoviću oduzme imovina čeka na odluku Vrhovnog suda Srbije, koji dve godine nakon prvostepene presude nije doneo rešenje na žalbu Uskokovićevih advokata.
- Dok Vrhovni sud ne donese rešenje, EDB koji je samo oštećena strana nema ,,pravo glasa“. Ako sud potvrdi, EDB će svakako podneti tužbu za obeštećenje. Tada će imovina biti oduzeta i prodata na licitaciji. Taj novac bi trebalo da jednim delom pripadne državi, a drugim da se uloži u elektroprivredu - kaže za ,,Blic nedelje“ Goran Radenković predsednik komisije za zloupotrebu i aktuelni šef pravne službe EDB-a.
Izvor: Blic
http://www.blic.rs/temadana.php?id=55060

Ovo je ako se pitate gde su državni stanovi. Država bi trebalo da popiše šta od stanova ima, šta je pokradeno itd....

Drugi korak je da država kupi plac u centru i na njemu izgradi stambenu zgradu za potrebe države (tipa B2), tj. da svi državni stanovi budu na jednoj lokaciji, da svi ministri koji potražuju službene stanove žive na jednoj adresi itd... (ovo se može finansirati prodajom postojećih državnih stanova) Verujem da bi Vlada bolje funkcionisala (državni funkcioneri bi se sticajem prilika češće sretali) a smanjili bi se i izdaci za npr. obezbeđenje (lakše je obezbeđivati jednu lokaciju).

U Srbiji političari vladaju i dalje uz pomoć korupcije
Autor: Verica Barać | 31.08.2008. - 06:17

Sa Zakonom o oduzimanju imovine proistekle iz kriminalnih radnji se kasni, ali je veći problem što se donose zakoni koji se ne primenjuju ili se primenjuju selektivno i služe da bi se stvorile nedovoljno jake i zavisne institucije. Borba protiv korupcije je sprovođenje dobrih poteza u dugom periodu i stalna volja da se stvore institucije koje će učiniti da ono što piše u zakonu bude bespogovorno ostvarljivo. Za to je presudan kontinuitet i volja koji u Srbiji ne postoje.

Zakoni se ovde donose da bi se napravio simboličan korak ka EU, oni su samo rezultat političkih dogovora da se donese pravni spis koji ništa konkretno ne može da uradi. Najbolji pokazatelj je činjenica da zakoni koji su doneti poslednjih godina nisu smanjili korupciju ili promenili njenu suštinu. Srbija u poslednje tri godine ide unazad, jer i ti mali pomaci koji se napravljeni primenom donetih zakona i tako doveli vlast u poziciju koja im ne odgovara, munjevito bivaju osporeni.
Srbija je i jedina zemlja koja nema eksternu reviziju trošenja budžetskih sredstava. Godinama se nijedan završni račun trošenja budžeta nije našao pred Parlamentom. Ništa neće pomoći izbori, kada nije poznato kako su prethodni vladali i kako su trošili novac. Čak se ni opozicija ne ponaša kako bi trebalo, jer i njih finansiraju isti tajkuni. Kada ste čuli da je neko iz opozicije tražio reviziju trošenja budžetskih sredstava? Nikada.
Ovde se sprečava primena svih onih zakona koji zadiru u suštinu vršenja vlasti jer se ovde vlada uz pomoć korupcije. Tako se i kontrola toga kako je neko stekao imperije kojima raspolaže opstruira na sve moguće načine i ide se toliko daleko da se čak sprečava i odgovaranje za krivično delo korupcije.
Šta je bolji dokaz za to nego da je od 2000. republički tužilac vršilac dužnosti, a da se specijalni bira na dve godine. Prave odgovornosti neće biti jer se to sve namerno radi, sprege povezanosti između vlasti, opozicije, tajkuna i kriminala su očigledno neraskidive.
Naše političke elite ne samo da neće da donose dobre zakone, već i kada ih donesu, ne dozvoljavaju da institucije budu nezavisne, postavljaju partijske ljude i gase ona tela koja imaju i najmanje dobre rezultate. Nekada se zapitam šta će nam uopšte takvi zakoni, kada ne dovode do smanjenja korupcije. Uostalom svaki zakon koji se ne primenjuje i kojim su formirane institucije koje služe samo kao paravan previše košta poreske obveznike.
Dok naše vlasti pokušavaju da prikriju šta se prikriti može ovde će postojati sistemska dominantna korupcija, koju će biti sve teže obuzdavati.
Verica Barać,
predsednica Saveta za borbu protiv korupcije

http://www.blic.rs/temadana.php?id=55062

Ovo je ključna rečenica, ni jednoj političkoj partiji ne odgovaraju revizori.

Eh cerka tog Uskokovica zivi ispod mene u zgradi. Bruka sta je sve moguce u Srbiji. Ovo covek ne treba da cita jer se samo jezivo iznervira. U utorak ce opet poceti da opstruisu skupstinu i usvojice ovaj zakon za nekih 10ak godina. Putuj evropo i nemoj cekati na nas... :mad:

evo od kako citam ove vesti sa gruzijom i rusijom, pocela sam malo da 'kopam' po netu o gruziji..i nasla sam zanimljive stvari o zemlji i lepe slike o tbilisiju a da o tome nisam puno pre znala..i nadjem na wikipediji da oni imaju Metro jos od 1961 i bas izgleda super..mislim sobzirom da zemlja ima samo 4miliona stanovnika i da su malo tamo "zabaceni"..nije lose uopste..iznenadila sam se ali eto taj Sovjetski s.izgradi jos pre 40 g.sta im je trebalo a mi bre nemamo taj metro..sramota me..i gruzini imaju u glavnom gradu osnovno a nasa prestonica ovako da se tretira..uf majku nam srpsku! :o

^^ ne znam, ali jako mi je drago sto nikad nismo bili deo sovjetskog saveza, i sto smo valjda sad van ruske sfere uticaja, pa makar i zato nemali metro.

vrachar":2tidr8vu je napisao(la):
Toliko o tome koliko Srbija brine o svojim talemntima. I posle se neko cudi zasto svi odlaze napolje...

Od tolikoh drzavnih stanova koje funkcioneri revnosno sebi razdele (iako i sami vec imaju po neki), mogli bi bar na koriscenje da jedan ustupe prvom srpskom osvajacu medalje. Ovo je jedan od prvih testova nove gradske vlasti.
cavke dobio stan, mrkonjic resio problem

Nekim ljudima jednostavno nije stalo do zivota... Na zalost, ovo je vrlo cesta pojava, a bahatost nema granica!

Opet koban pružni prelaz
13. septembar 2008. | 15:27 |
Sremska Mitrovica -- Dve osobe su poginule, dve teško povređene, jutros kada je voz koji je saobraćao na relaciji Šid-Inđija na pružnom prelazu udario "golf"

Kako je saopštila policija iz Sremske Mitrovice, poginuli su neidentifikovani vozač putničkog automobila i G.C. (22) koji je sedeo na mestu suvozača. U nesreći su teško povređeni S.B. (16) i G.D. (15) kojima je lekarska pomoć ukazana u Kliničkom centru u Novom Sadu i Urgentnom centru u Beogradu.

Do nesreće je došlo jutros oko 6 časova na pružnom prelazu između Ljukova i Golubinaca. Voz je udario automobil koje je prelazio prugu u momentu kada je bila uključena signalizacija i spuštena rampa i odbacio ga na metalni stub pored pruge.

Uviđaj na licu mesta izvršili su opštinski istražni sudija u Inđiji i pripadnici Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici.
Izvor: B92
Link: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=09&dd=13&nav_category=16&nav_id=318545

Slobodan Kopanja, direktor Diplomatsko-stambenog preduzeća
Izbeglice proterale diplomate iz stanova
Autor: Slavica Tuvić | Foto:J. Vučetić | 14.09.2008. - 00:01

U polovinu od 140 stanova namenjenih diplomatama u Beogradu bespravno su useljene uglavnom izbeglice. Oni po pravilu ne plaćaju kiriju, neki čak i po deset godina, kaže za ,,Blic nedelje“ Slobodan Kopanja direktor Diplomatsko stambenog preduzeća koje u ime države gazduje ovim nekretninama.

- Samo u dva solitera na Banovom brdu ima 60 bespravno useljenih stanova. Ti stanovi su ranije bili u fenomenalnom stanju, koristili su ih predstavnici Istočne Nemačke, a sada su prava ruina, priča Kopanja.

- Poseban je primer čoveka koji ne plaća zakupninu deset godina i to zbog navodno lošeg materijalnog stanja. Mi, međutim, dobijemo anonimnu dojavu da taj ima kuću u Zemunu, što je on kasnije i potvrdio. Na izvršno rešenje da se isele, takvi ljudi obično prave scene, prete samoubistvom - kaže Kopanja i dodaje da je najveći problem što većina tih ljudi ima jaku podršku u pravosuđu. Po okončanju maratonskih procesa, čak i kada se isele neredovne platiše, u te stanove se odmah useljavaju novi. Ni obezbeđenje Diposa ne pomaže.
U jedan takav prazan stan čim je ispražnjen upala je interventna policija, izbacila čuvara i u njega se odmah uselio jedan njihov funkcioner. Intervenisao je i tadašnji ministar policije Jočić ali problem nije rešen. Na sličan način državni stan je uzurpirao i jedan gradski odbornik iz SRS:
Dipos je pokrenuo dvadesetak sudskih sporova kako bi sačuvali atraktivne lokacije u Beogradu.
- Jedan od stanova, koji se nalazi u Bulevaru kralja Aleksandra, prisvojila je žena koja je bila u njemu godinama a nije plaćala kiriju. Pokrenut je protiv nje sudski postupak i doneta presuda da se iseli. Međutim, ona je izvršitelje sačekala na vratima sa papirom da je otkupila stan, a saglasnost za otkup dobila je od opštine Zvezdara umesto od države - priča Slobodan Kopanja.
- Najviše atraktivnih stanova otišlo je devedesetih godina. Koliko, niko ne zna, jer je u međuvremenu nestala sva arhiva. Sada imamo stanove koji nisu za strance, jer su mali i u lošem stanju. I tu nije kraj otimanja. Brojne atraktivne lokacije danas nastoje da prisvoje investitori koji grade po Beogradu.
- Država je, recimo, kupila dva hektara zemljišta na Dedinju, kako bi izgradila pet rezidencija. Došle su sankcije, sa gradnjom se stalo. Sada traže da se imovina vrati starim vlasnicima, jer objekti nisu privedeni nameni. Zna se da su za tu lokaciju zainteresovani brojni investitori. Još vodimo spor sa njima - priča Kopanja.
Dešava se i da vlasnici parcela koje se graniče sa državnom jednostavno prisvoje po nekoliko ari. Tako je učinio i poznati muzičar, koji je uknjižio četiri ara državne imovine. To verovatno ne bi dospelo u javnost da mu susedi, korisnici imovine, nisu bili Amerikanci, koji su posle rušenja zida digli veliku prašinu oko toga.

Stranci uredno plaćaju
Danas preduzeće Dipos gazduje sa 140 manjih stanova i 120 kuća i rezidencija. Probleme sa naplatom kirije uglavnom imaju sa domaćim zakupcima stanova i kuća. Stranci su, kako tvrde u Diposu, dobre platiše.
U Diposu kažu da su u poslednjih nekoliko godina uložena velika sredstva za obnovu brojnih rezidencija. Zgrada u kojoj je Italijanski kulturni centar u Ulici kneza Miloša 56, bila je totalna ruina. Nedavno je završeno renoviranje i ponovo je bljesnula u punom sjaju. Renovirana je i zgrada Grčkog kulturnog centra.

http://www.blic.rs/drustvo.php?id=56802

E u PM, ne odmrznuse nam danas prelazni trgovinski sporazum :rant:

Hvala Holandjanima sto tako revnosno pumpaju rejting SRS-u i ovoj novoj frakciji koja se izrodila iz tog cuda i sto su svakako vidno povecali broj evroskeptika, te lupili samo takvu samarcinu evrooptimistima u Srbiji.

Sto bi rekao Nigel Powers: "There's only two things I hate in this world. People who are intolerant of other people's cultures and the Dutch."

Ah, koliko su mi se popeli na osetljivo mesto!!!!!

:bash: :bash: :bash:

I samo jedna stvar za kraj:

Global warming is on our side :D

znate kako - od pocetka nam je receno da je uslov da isporucimo mladica. i holandjani su i juce i danas rekli da je uslov da isporucimo mladica. necu sad da ulazim u to da je to njima unutrasnje pitanje, ali ostaje da, sto se tice holandjana, postoji jedan jedini uslov - treba da isporucimo mladica.

i sad djelic kaze da ce nam uciniti nepravdu ako nam ne daju sporazum.

covece, jesi ispunio taj uslov o kome oni govore vec jedno 3 godine? nisi. i voleo bih i da djelic i tadic prestanu da daju idiotske izjave o tome kad ce da nam urade sta. nek uhapse vise tog zlocinca i isporuce im ga, nek ispune uslov, a onda nek kukaju da je eu nepravedna.

Nije bas tako.

Kao prvo, pred danasnji ministarski sastanak redom su Oli Ren, Havijer Solana, Zoze Manuel Baroso i Bernar Kusner rekli da je vrlo izgledno odmrzavaje prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU.

Podsetio bih samo da je bilo reci da ce to biti ucinjeno na prvom sastanku nakon sto su Dragana Dr Davida Dabica stavili u aps, ali da je kasnije samo "odato priznanje" Srbiji jer navodno hapsenje je bilo toliko sveze da odmrzavanje sporazuma nije moglo da postane tacka dnevnog reda, te ce najverovatnije zeleno svetlo za isti biti dato 15. septembra iliti danas.

Kad smo kod tvrdog stava Nizozemaca, oni su bili i protiv potpisivanja SSP-a, pa je na kraju nadjeno kompromisno resenje. Tako je moglo i danas da bude, ali nije.

Znaci nije u pitanju cist evrooptimizam Djelica i Tadica, nego je podrsku srbiji danas dalo 25 zemalja clanica. Mozda to pokazuje, kao i npr referendum u Irskoj, neefikasnost preglomaznog i prekomplikovanog evropskog biroktratskog sistema, ali aj' sad ostavimo to po strani.

S jedne strane, jasan mi je stav Holandije. Ipak, trebalo bi da nas je sramota sto su u Holandiji tri vlade pale zbog Srebrenice, a u Srbiji Skupstina cak nije mogla da izglasa jednu smesnu rezoluciju o tom zlocinu. Tako da nije samo u pitanju unutrasnje pitanje Holandije (Ferhagen ne bi bio toplo docekan kuci da je danas popustio, to svakako), nego i sam odnos Srbije prema datom dogadjaju i reziseru srebrenickog masakra.

Istina je, od sbvih 'askih begunaca, Mladic uziva najvecu popularnost medj rajom. To je verovatno sto je "djeneral", a ovde se narod vazda lozio na raznorazne vojskovodje. Ali, realno gledajuci, manje je onih koji podrzavaju generala prasca, samo su glasniji. Utakmice kosarkaske reprezentacije su dokaz toga - 20.000 ljudi, 50 skandira Mladicu i Karadzicu, ali ostali cute, tako da se samo bag** iz Obraza cuje, tako da gledalac na TVu moze imati iskrivljenu sliku da je onih koji podrzavaju doticnu gospodu mnogo vise od 50.

Da se ne lazemo, ono sto je donelo pobedu Tadicu na izborima i "pobedu" ZES-a na parlamentarnim izborima je upravo SSP i sl.

Mislim da je u aktuelnom politickom trenutku odmrzavanje trgovinskog sporazuma bilo od velike vaznosti i da je Srbiji naneta velika steta. Cak stavise, verujem da bi se Mladic pre nasao u Hgagu da je sporazum danas odmrznut nego ovako. Njegovo hapsenje moze i dalje da ostane uslov za ratifikaciju SSP-a i to je to.

Mislim da je u aktuelnom politickom trenutku odmrzavanje trgovinskog sporazuma bilo od velike vaznosti i da je Srbiji naneta velika steta. Cak stavise, verujem da bi se Mladic pre nasao u Hgagu da je sporazum danas odmrznut nego ovako.
Amin.

Milsim da sa tim svojim moralisanjem malo jedu go*na. Izvinite mi na prostoti.

Srećom, bar su nam se Radikali raspali...

Danas, po dobrom starom obicaju, Srbija je dozivela gangbang od strane drage nam Evrope. Po ko zna koji put je odlozen SSP, dok je kao bonus Naser Oric u toj pravicnoj Holandiji dobio citave 3 godine za ratne zlocine nad Srbima i Hrvatima (gde je vecina istih ostala "nedokazana"). :kafa:

Oktobar - nova sansa za Srbiju?!?! Imamo jos dve nedelje da uhapsimo Mladica...

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana rekao je danas vođena "pozitivna i konstruktivna debata o Srbiji" i da su svi izrazili spremnost da sarađuju sa Srbijom, kako bi sa njom imali što bliskije odnose. Solana je rekao da će uskoro u Njujorku biti održani brojni sastanci, kao i da će početkom oktobra biti održan samit EU.

On je naveo da se nada da će se tada razgovarati o odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

link: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=09&dd=15&nav_id=318671

Vrh