Мало претерујеш. Прелазе људи (и деца) Булевар до Гвозденове пекаре, или на другу страну до Ђерма.Је л` треба у најобичнију продавницу да идеш преко магистралне саобраћајнице? За било шта? У пекару? Да пошаљеш дете по хлеб?
Може и 5 минута колима, за најосновнију ствар...
Малко се, богме, размишља као у 1960. Лету Господњем.
Па ипак не претерујем; толики градски блок без пекаре и најосновнијих радњи, потпуно је ненормално градско ткиво.Мало претерујеш. Прелазе људи (и деца) Булевар до Гвозденове пекаре, или на другу страну до Ђерма.
То је садашње стање. Кад је блок изграђен, у Косовки су биле две самишке (Косовка у средњем улазу, и Смедеревка до Самачког), продавница намештаја (20. октобар), и фризер/педикир (поред Смедеревке). У Плавцу је исто била самишка, и радња за крпљење најлон чарапа. При том су са сваке стране блока на сто метара биле две робне куће, гомила великих самишки (обе марке и Центропром, и Пекабета), пијаца, два биоскопа, библиотека…Па ипак не претерујем; толики градски блок без пекаре и најосновнијих радњи, потпуно је ненормално градско ткиво.
Уосталом, и стање блока на то указује (заћи у њега у вечерњим сатима и погледати како све то изгледа).
Da li si imao nekad pekaru u zgradi u kojoj si živeo? Ako jesi onda znaš da je to konstantan miris koji nije baš prijatan svakodnevno i ograničava te na primer da otvaraš prozor jer se stan vrlo brzo ispuni mirisom. I da li je to poenta priče? Koliko vidim novo naselje će imate komercijalne sadržaje u prizemlju. Nadam se da to neće biti restorani i kafići jer to stvara buku. Ili da ih barem neće biti previše. Ja nisam arhitekta i urbanista ali znam šta mi prija za porodični život a ovo mi deluje jako udobno. Stambena zona u okviru koje su škola i vrtić, pored komercijalna zona. Meni se jedino ne sviđa što će kule napraviti zid ka JG, tj ima barem jedna kula viška. Možda i malo manje stambenih kapaciteta ali konceptualno uklapa se u NBG...Па ипак не претерујем; толики градски блок без пекаре и најосновнијих радњи, потпуно је ненормално градско ткиво.
Уосталом, и стање блока на то указује (заћи у њега у вечерњим сатима и погледати како све то изгледа).
Otprilike bi to ovako izgledalo, posto nikome nista ne valja, ni komunizam ni socijalizam ni novogradnja, ne valja ni puno zelenila, ni malo..Након помног праћења ове теме делује ми да би водећа постава одавде наравнала цео Нови Београд, спалила напалмом да случајно нешто не остане од комунизма, а потом подигла Атлантиду строго водећи рачуна о % социјалних станова.
Kakav spektakularan pogled ako sabiješ visoke zgrade jednu do druge, kao zidove? Gledaćeš komšijin prozor, samo na 23. spratu.Ево ја ћу први да се жртвујем и патим од тескобе спектакуларног погледа на град и зеленило са неке високе зграде и препустићу прогресивну удобност врачарских кањона и миријевских махала свакоме ко то преферира
Bolje da se napravi park nego da izgleda kao ova mahala.Bolje da se digne ona zgradetina nego da izgleda kao ova mahala.
А, да, вама Новима ће дронови да испоручују смути од гуаве, то сам заборавио....ali nemoj da mislis da dosta ljudi ne shvata komentare tipa "moras da predjes ulicu za burek/hleb" kao izuzetno nebitne stvari za zivot.
To je sve ok, ali ako se 90% ljudi koji ce da zive u tim stanovima svidja projekat, jel bitno sta 10% nacitanih profesionalaca misli?
Kojom matematkom si došao do toga da će u pomenutoj novogradnji živeti 10% načitanih profesionalaca?To je sve ok, ali ako se 90% ljudi koji ce da zive u tim stanovima svidja projekat, jel bitno sta 10% nacitanih profesionalaca misli?
Живео сам и ја у блоку 2 од јула 1961. до фебруара 1968.године у згради/кули Д14 у тадашњем Булевар Лењина 169. Тада у блоку није било никавих продавница сем једне мале пиљарнице која је била на зеленој пољани између зграде/куле Д14, осмоспратнице Ц12, зграде/куле са делимично црвеном фасадном циглом (не знам која је кодна ознака Д?) и између бивше о.ш. Владимир Илич Лењин. У набавку се ишло у самопослугу "Фонтана". Тада је трола 16-ца радила увелико.Па, и ја сам одрастао у њему.
Киосци са хамбургерима били главни хит, кад су отворени после 1985. То и видео клубови бејаху главне институције.
Сладолод са куглама био касније у киоску код Елице, на станици 16-це код Меркатора.
Бурек стварно не знам где је могао да се изеде?