ajd panto daj neku referencu sta bi bilo ok
ja sam laik, odrastao sam uvek u centru manjeg grada, tako da ne znam iskreno sta je to sto bi bilo kao super.
И ја сам, дабоме, лаик, али читам понешто; архитектура и урбанизам су важни аспекти живота - писци у неким земљама су нпр. у могућности да напишу роман у којем би то била тема и да продају милион књига. Код нас је то далеко од људи као суседна галаксија, па и није чудо што се овакве наказе пројектују у 2024. Као што је нпр. једна од фокусних тачака популарног романа Мишела Уелбека (он продаје у Француској милионе књига) слика главног јунака "Демијен Херст и Џеф Кунс деле уметничко тржиште". Колико људи овде зна ко су та двојица? За Марину Абрамовић смо, додуше, чули, мада нерадо. Поставља се питање откуд нама, уопште, основ да промишљамо естетску страну света?
На коју фору нама ова грдоба треба да постане прихватљива готово четири деценије после изградње 1. месне заједнице на Бежанијској коси? Твој је, беше, Блок 29, стар 55 година - делују ли зграде као гигантске "машине за становање"?
На овом форуму има више архитеката и њихови ставови никад нису ишли у смеру омиљеног Беобилд-наратива да је све што личи "на центар малог града у провинцији" - варош са крмачама. Спасиотект је, рецимо, француски архитекта и увек се држао историјског модела града. Претерана фасцинација модернистичким градом - због широких простора између зграда - доводи нас управо тамо где никад нисмо били, да нам се, у Београду, преко формуле "три ливаде нигде лада нема", потурају насеља московских пропорција, са још и лошијом архитектуром него што је тамо. Поређење са трећеразредним кинеским варошима стоји. Ко жели да живи с породицом у згради већој од највећег хотела у Војном одмаралишту Купари? Шта може комшија да ти буде у таквој тврђави, осим потпуни странац?
Ето, Делија је архитекта и поставио је шта се ради у Амстердаму. Погледај нпр. и бечки Seestadt Aspern, тамо је форумаш арх. Миланче, па сам закључи колико то личи на ове шифоњере, или на Београд на води.
Књига Милоша Р. Перовића "Искуства прошлости" би била добра литература да се види колико су овакве тенденције заплашиле људе пре готово пола века.