Update...
Pozdrav svim ucesnicima foruma. Radovi zamene prozora u mom stanu kao i ceo proces oko subvencija (o cemu sam ranije pisala), su uspesno zavrseni pocetkom proleca. Htela sam jos ranije da napisem kakav je bio epilog mog slucaja, ali sam nakon prozora izvodila i druge radove u stanu, pa sam bila u guzvi jer se celokupan posao otegao skoro celo leto. U svakom slucaju, sve je uspesno zavrseno a sto se tice izabranih PVC prozora i njihove ugradnje, kao i procesa oko subvencija, ako bih trebala da ih ocenim od 1-10, moja ocena bi bila 10!
Izabrala sam REHAY SYNEGO profil, troslojna GUARDIAN stakla (Clima Guard Premium 4mm+16argon 90%+Flot 4mm+16argon90%+Clima guard Premium 4mm), 3 dihtunga, okovi MACO. Ugradjena je unutrasnja roletna (grcki proizvodjac), jer je stara gradnja u pitanju gde vec postoji ‘’zub’’ na fasadi koji sluzi da prekrije i zastiti predvidjenu unutrasnju kutiju roletne, pa zato nisam isla sa spoljnom kutijom. Izvedeni su i rolo komarnici, spoljne al okapnice i unurasnje pvc daske, izvedene spaletne.
Profili ovog proizvodjaca deluju veoma kvalitetno i svedeno a troslojna stakla su u pogledu termoizolacije pun pogodak, sto se vec pokazalo ovo leto. Naime, tokom vrelih dana, nakon jutarnjeg provetravanja, drzala sam u toku dana prozore zatvorene i roletne poluspustene sve do veceri i neverovatno, uopste nije bilo potrebe da ukljucim klima uredjaj celo leto!
Debeli zidovi (stara gradnja)+ troslojno staklo sa argonom, odradili su zaista dobar posao... Nadam se da ce slicne termoizolacione karakteristike uspeti da se ostvare i u toku zimskog perioda, u smislu zadrzavanja unutrasnje toplote i ustede na el. grejanju, to mi jos ostaje da vidim i ocenim u toku dolazece zimske sezone.
Sto se tice zvucne izolacije ovog profila i troslojnog stakla, mogu da kazem da u odnosu na stare, drvene prozore, ima takodje pomaka na bolje. Zvukovi nizih frekvencija se sada uopste ne cuju, ali se i dalje donekle cuju visoke frekvencije (udaljene sirene u saobracaju i sl.), pri cemu bih da napomenem da se moja zgrada ne nalazi na prometnoj saobracajnici. Ako zivite u neposrednoj blizini prometne ulice i imate ozbiljan problem sa bukom, verujem da ovaj staklo paket ne bi resio taj problem, potrebno je ipak da zatrazite specijalan paket za extra zvucnu izolaciju, Sve u svemu, za sada sam veoma zadovoljna mojim novim prozorima!
Nakon inicijalno veoma mucnog procesa trazenja adekvatne i jasne ponude za izradu pvc prozora, firma sa kojom sam na kraju odlucila da saradjujem (Profiplast), je obavila posao besprekorno od pocetka do kraja (od uzimanja mera, do ugradnje prozora i izvodjenja spaletni). Iz sopstvenog iskustva mogu da kazem da su zaista perfektno uradili posao, za svaku preporuku!
Takodje, smatram veoma korisnim i dobrim iskustvom to sto sam aplicirala za subvencije. U slucaju moje opstine sve je funkcionisalo izuzetno efikasno a dobijena subvencija mi je znacajno finansijski pomogla da ugradim visoko kvalitetne prozore sa troslojnim staklima. Nisam verovala da je moguce da je dobijem, ali sam je dobila i uspesno i brzo zavrsila ceo proces i sa njima, zato svima koji su zainteresovani za subvencije, preporucujem da obavezno probaju i da apliciraju.
I da ne zaboravim, Deko, hvala Vam jos jednom puno na deljenju znanja. Vasi saveti kao i deljenje sa drugim ucesnicima foruma, mnogo su mi znacili tokom celog procesa!
Htela bih i da Vas ovom prilikom obavestim u vezi one liste staklara, koje ste preporucili da kontaktiram u vezi pitanja oko staklo paketa. Od njih nazalost nije bilo neke vajde u pogledu deljenja informacija i znanja… Cudan je poprilicno taj staklarski svet kod nas, nije za preporuku… (cast retkim izuzecima, da ne kazem jednom izuzetku).