MiKasa":hduzb14y je napisao(la):
MiKasa":1e1f5a8l je napisao(la):uslikacu hodnike u mojoj zgradi, mislim da takvih nema ni u jednoj stambenoj zgradi u bg`u
btw. kako se razlikuju od drugih? sem shto ne gledaju vrata na druga vrata, i to shto postoji ventilacija (valjda)
MiKasa je napisao:
uslikacu hodnike u mojoj zgradi, mislim da takvih nema ni u jednoj stambenoj zgradi u bg`u
btw. kako se razlikuju od drugih? sem shto ne gledaju vrata na druga vrata, i to shto postoji ventilacija (valjda)
Aritekta bi uporebio prave izraze, ja mogu samo opisno.
Npr po savskim blokovima svi stanovi izlaze na jedan centralni hodnik u kojem se nalaze liftovi i/ili stepeništa.
Ovde svi stanovi izlaze na dugačak hodnik koji deli sprat na dve polovine, a liftovi i stepeništa se nalaze u dnu hodnika.
Svi stanovi su podjednako izloženi dnevnom svetlu a površina sprata je maksimalno iskorišćena
vele":23m7lvih je napisao(la):Visina plafona u sobama je 273, a u kuhinji i hodniku su spusteni na 255 cm. S obzirom da u hodniku cevi za grejanje idu `kroz `plafon, pretpstavljam da je visina oko 250,sto je sasvim dovoljno. Mislim da je glupo raspravljati o hodnicima, mogla bi i neka kreativnija tema,npr. sta gledati i na sta obratiti paznju prilikom prijema stana? :?
DusanBG":2gkhkyru je napisao(la):Zašto je glupo raspravljati o karakteristikama zgrade, samim tim i hodnicima kojima ćeš svaki dan da se krećeš?
Dobar deo nas na forumu ne kupuje stan u ovoj zgradi nego ih interesuje opšte stranje u građevini i prate projekte da ukažu na loše i traže bolja rešenja, da bi imali više šansi (kada budu kupovali stan) da nađu projekat gde bi investitori primenili najbolju ili bar što bolju praksu.
250 cm visine možda jeste dovoljno i uz dobro isplanirano osvetljenje može i lepo da izgleda, ali da je hodnik od 15-20 metara tunel, jeste tunel i utisak je povećan time što su spušteni plafoni.
Koliko ja razmem, novom regulativom hodnici preko 15 metara neće ni smeti da postoje bez pristupa prirodnom osvetljenju i provetravanju (http://masterplan.rs/2012/07/27/praviln ... -i-stanova). U tranzicionoj arhitekturi su krenule da se prave zgrade poput hotela, jednom se zamalo nisam izgubio u jednoj novogradnji u Novom Sadu, ta zgrada je imala bar 15 stanova po spratu, nešto neverovatno.
Neko je pomenuo i uske terase, ne znam koja je širina terasa, ali svakako nije poželjno da bude manje od barem 1,20-1,50m da bi mogao da se napravi lep kutak za odmor.
MaRkOs":1ieyeqzc je napisao(la):A kada krecu sledecu zgradu i koja je sledeca prema planu?
relja":30yp6agn je napisao(la):Dušane, ni ja nisam kupac stana u ovoj zgradi, ali svakog dana prolazim pored gradilišta.
Samo u vezi hodnika: na prethoodnim fotografijama se vidi da na bočnoj fasadi postoje prozori - na sredini, tačno tamo gde je hodnik.
Čak se i zgrada u sredini ne naslanja potpuno na druge dve, tako da i hodnik u njoj ima ventilaciju, i bar malo dnevnog svetla...