Ja vala vidim ogroman problem u dovođenju vozača iz svetskih bestragija. Da prenesem svoj nedavni post sa teme Demografija, da ne pišem opet:
Nekontrolisani i neplanski uvozi radne snage i imigranata su u 90% slučajeva menjanje jedne vrste problema - drugim, još gorim vrstama problema.
Znam da je ovo nepopularno mišljenje, možda čak i jeres, ali meni su tvrdnje da u Srbiji nema ko da radi to i to pa nam zato trebaju tuđini da to reše... presmešne. Za svaki posao za koji se po srpskim medijima pisalo (čitaj - propagiralo) da ''neće Srbi da rade pa se zato uvoze tuđini'' ili ''nema ko pa moramo d' uvozimo'' viđao sam komentare brojnih Srba koji su radili upravo na tim pozicijama i koji bi objasnili zašto neko odlazi iz te branše ili iz datog preduzetništva.
Na tekstovima-stranama o manjku vozača u GSPu video sam komentare ljudi koji su lepo i jasno napisali - povećajte plate pa nećemo ići za Nemačku/vratićemo se.
Na tekstovima o
deficitu varioca slično - kažu ljudi, znaju oni to da rade, ali znaju i koliko to troši telo i zato to mora da se naplati. Pa ako neko misli da dobije kvalitetan var u nezgodnim prilikama, neka plati koliko dolikuje. A ako neće, neka dovede azijata koji će to da otalja, a ovaj ode u Evropu.
Na tekstovima o
dostavljačima hrane (
koji su često teška propaganda) gde se priča kako ''Plata 1.500 evra a Srbi neće da rade pa moraju da se dovode Azijati'' se isto jave ljudi pa opišu kako je tih 1.500 evra moguće samo ako radiš 16 sati dnevno i trpiš sve i svašta, i ako se oprostiš od svega onoga što imaju drugi, stalni poslovi.
O problemima u Vojsci se isto piše već decenijama maltene. Vojni sindikat se više puta oglašavao i govorio, između redova - džaba kupuješ 10 helikoptera kada će 5 stajati neupotrebljeni jer nema ko da pilotira, niti da ih održava. Niti ima rezona i resursa da se svi stalno dižu i koriste. Pa isto tako govoriše po sto puta - VS i MO ljudi masovno napuštaju, jer ne žele da žive ko skotovi za siću. Povećajte plate pa će više ljudi ostajati u VS i MO.
Gomila naših problema se može rešiti boljom kadrovskom i obrazovnom politikom. Ali ne. J'š bre to. Prvo, ko će da se drnda sa reformom obrazovanja, to bre traži decenije rada i promena a svaki političMar gleda samo svoj sledeći mandat a za sve dalje ga zabole. I Drugo, pompeznije zvuči za glupu SNS glasačku masu kada čuje ''kupili smo 10 helikoptera'' nego ''kupili smo 5 i obezbedili pilote i održavanje''. Pompeznije zvuči kada Gremlin kaže ''Kupio sam 100 Turskih krš... ovaj, autobusa!'' Nego kada bi rekao ''Kupili smo 50 autobusa ali podigli plate vozačima i uspostavili ceo lanac održavanja i snabdevanja''. I tu je naravno uvek i sveprisutno ''ako ti nećeš da robuješ za siću, ima ko hoće'', što je mentalitet u mnogih Srbalja, i u državi i u privatnom sektoru. I onda se tako dovodi sve i svašta, a posle ćemo da se čudimo kada sve to počne da daje svoje posledice i cene. A sve se to može rešiti i na drugi način, samo što nikad nema volje, strpljenja i napora da se u tome istraje. Svi bi sve odmah, instant. I po mogućstvu uz što veću apanažu i kajmak.