Vozačka obuka u Srbistanu je postala velika mašina za dranje i to je to. Bilo da pričamo o D, B, A kategoriji... kojoj god.
Ni više cene, ni više kriterijuma (na papiru), ni veći broj debila od vozača među ljudima (mislim na saobraćaj generalno), ni više pogibija i nesreća.
Pojedine gluperde u Srbiji (mislim prvenstveno na neke ''stručnjake'' sa fakulteta i iz ''institucija'') se ponose time što imamo tako s'bane zakone, pravila i raskrsnice da svake godine po nekoliko puta imamo u novinama
razne pitalice, zagonetke, misterije i igrice na pitanje ko ima prednost na nekoj debilno regulisanoj imaginarnoj raskrsnici. Koja, nažalost, predstavlja i realno stanje i simulacije sa terena, jer je Srbija prepuna debiloznih raskrsnica i pravila o njima.
Za to vreme, država i auto škole mlate masne pare sprovodeći ljude kroz obuke nakon kojih će opet biti nesposobni za vožnju u realnom svetu i realnim uslovima.
Nova cena dobijanja vozačke dozvole mogla bi da iznosi 100.000 dinara.
www.b92.net
Sami propisi i regulisanja su isto debilna, od toga da se od vozača u Beogradu očekuje da napamet zna svaku raskrsnicu u gradu, te da unapred u letu planira da ako hoće iz Nemanjine da skrene u Kneza Miloša ka Mostaru, ne može, nego mora da obilazi 5 blokova da bi to izveo ili da se je**va u tesnoj Birčaninovoj... preko toga da se u auto školama uče neki znakovi koji apsolutno nigde ne postoje i nigde se ne koriste, pa sve do toga da viđam neke raskrsnice po gradu gde projektanti kao da očekuju od vozača da stane i u svesci uradi studiju na račun toga ko ima prednost i kada. Alo rođaci, raskrsnicu treba da regulišeš tako da svaki tupson može u roku od 2 sekunde da proračuna ko ima prednost i da dela u skladu sa time. Ne da se pravi neka faking nauka od ukrštanja 5 ulica na jbnom Vračaru... Ako ne umete da izregulišete i označite raskrsnicu tako da se cela rešava za 2 sekunde, onda se prosto bacite s mosta. Za koj moj ste učili škole i usavršavali nauku regulisanja i označavanja ako ćete svaku raskrsnicu da pretvorite u rebus???
Ima dosta sličnosti sa našim obrazovanjem uopšteno. Daješ nemale pare raznim bolidima na pozicijama da te uče nečemu, polažeš neka debilozna pitanja koje prave debili sa stavom ''Bog zna za 10, ja za 9, ti u najboljem slučaju za 6'', obično im ne možeš ništa jer su zaštićeni ko beli medvedi i međusobno se čuvaju, i na kraju izađeš iz ''institucije'' nesposoban za život, znajući od svega ponešto a u stvari ništa konkretno. Isto je i sa vozačkom obukom. Na papiru i u teoriji sve kul i nikad bolje. U realnosti raspad sistema i velika mašina za pljačkanje ljudi i stanje koje se svake godine sve više srozava.