Šta je novo?

Prijave gradskim službama

Odakle opsitni pravo da uredjuje nesto nad cim nema nikakvu kontrolu smislis domen platis registraciju ako je sloboda pa makar imao rijec drzave ili grada , niko nmoze da ti ga ospori , koji su to diletanti u opstini , vjerovatno im se zamjerio pisanjem na istom
 
Cek bre!?
Pa ajd da je Neki od .rs domena u pitanju, mada i u tom slucaju upitno je imaju li pravo na tako nesto!!!
 
Mislim da imena gradova i firmi ne smeju da se koriste od strane trećih lica.

Ne znam da li kod nas postoji član zakona koji to definiše, ali pretpostavljam da postoji neka odredba gde se definiše upotreba imena grada, grba i slično (Imamo plan to vrlo dobro zna jer su koristili neovlašćeno grb grada).

Pre dosta godina je bio slučaj u Engleskoj gde je lik kupio domene sa imenima svih Premijer ligaša sa namerom da im kasnije proda za velike pare, međutim sud je odlučio da to ne sme da radi i da ti domeni pripadaju klubovima, tj da samo oni imaju pravo da ih koriste.
 
Sta biva kad 'imena' nisu ekskluzivna?
Recimo Mitrovica, Pozega, Vodice, Rakovica, pa cak i Beograd (Belgrade)???
 
Svakako da to ne mogu da zabrane. A cak i da mogu komunalna inspekcija postoji za kontrolu komunalnih delatnosti. Internet NIJE komunalna delatnost. Kraj.
Takodje u resenju pise rok: odmah. Zakon nalaze da se rok za izvrsenje nekog resenja izrazava iskljucivo u minutima, satima, danima, mesecima i godinama. Dakle opet su pravno pukli na tome. Usput nalog je dat da se ukloni ćirilični sajt koji ni ne postoji. Pred sudom uvek može da kaže da je postupio po rešenju.

I za kraj deo komentara sa linka:


Zakon o privrednim drustvima (SG 36/2011, 99/2011, 83/2014, 5/2015) - clan 29 stav 1: 

"Poslovno ime društva može da sadrži naziv Republike Srbije ili njene teritorijalne jedinice i autonomne pokrajine, uz prethodnu saglasnost nadležnog organa, u skladu sa zakonom". 

Domen svakako nije privredno drustvo, a .net pogotovo, tako da ovo pada u vodu. Ali je cinjenica da preduzece tipa Aleksinac-promet ne mozes da registrujes u Srbiji bez dozvole Opstine Aleksinac.
 
Pa niko ti nebrani da zakupis domen recimo metrobeograd
Sto cak i ime srbija u domenu kao npr http://www.srbija.comkupis i koristis
Sto se tice upotrebe grba grada imamo plan smatra da ga je koristila u skladu sa odlukom o upotrebi grba grada clan 6
koji dozvoljava upotrebu u umjetnicke svrhe itd iskopacu clan pa cu stviti , cekamo poziv na sud posto je predhodno rociste odlozeno zbog strajka kolega
 
За Матеју Бељана. Тек сам малопре повезао да си пријавио оно мало спомен обележје убијеном човеку на дунавском кеју. Ја немам неко посебно мишљење у покојном и не слажем се са многим ставовима групе и генерално третману какав град има од млађе балавурдије која за себе воли да мисли да су навијачи ако лупају гсп или шарају по фасадама старих и вредних градских здања које за то просто нису подесне али мислим да си од погрешног места почео са обрачуном са спомен облежијама на јавном простору, којих иначе на територији Београда има на стотине а на територији Србије на хиљаде и који су део традиције, каква год да је. А мени лично је цели подухват обрачуна са споменицима настрадалих, крајпуташима и сличним објектима помало морбидан.

Ево ти и одговора:

delije03.jpg


И без бриге. На овоме се прича завршава. Но, бојим се да ћеш наићи на знатно жустрије реакције људи у случају да пријавиш неки други крајпуташ. Ко зна како би неки суграђанин реаговао ако би нпр пријавио обележје нечијег преминулог детета...Али ако ћеш већ да будеш доследан, срећно.
 
Nisam prijavio crkvicu zato što mi smeta. O njoj sam izveštavao, a gradskim inspekcijama sam postavio pitanje da li su upoznate i šta će da urade s njom, i to pošto su drugi mediji već naširoko pisali o maketi. Ne znam šta si čuo, niti odakle ti ideja da ja to radim zato što hoću da budem dosledan i da želim da neko ukloni spomenik. Ako si, uostalom, pročitao tekst u Blicu, on nije imao negativnu konotaciju.
 
Матеја Бељан":2j4gi0tq je napisao(la):
Nisam prijavio crkvicu zato što mi smeta. O njoj sam izveštavao, a gradskim inspekcijama sam postavio pitanje da li su upoznate i šta će da urade s njom, i to pošto su drugi mediji već naširoko pisali o maketi. Ne znam šta si čuo, niti odakle ti ideja da ja to radim zato što hoću da budem dosledan i da želim da neko ukloni spomenik. Ako si, uostalom, pročitao tekst u Blicu, on nije imao negativnu konotaciju.
А зашто си онда пријавио? Ја сам желео да верујем да си пријавио само зато што ти споменици које народ диже свуда немају никакве дозволе па с тога очекујем да са истом акцијом наставиш и даље. То је једини макар делимично разуман мотив који мени пада на памет.

А ако га ниси пријавио из тог разлога и ако не наставиш са борбом против споменика и крајпуташа онда је твоја пријава апсолутно неоправдана па и лицемерна, поред тога што је свакако морбидна.

Дај тај текст да пробам да схватим твој поступак.
 
Nisam prijavio, nego poslao pitanja koja se tiču spomenika. Tebi sam odgovorio samo da bih demantovao post na forumu navijača po kojem sam ja tražio uklanjanje spomenika, jer niti sam ja to tražio, niti je to traženo u tekstu.
 
Dajte taj tekst o kome raspravljate nemojte ovako nasuvo
 
Nema to veze sa tekstom, daću ti tekst kada dođem kući. Problem je što je neko novinarsko pitanje protumačio kao moju ličnu prijavu i zahtev da se spomenik ruši...
 
Матеја Бељан":2uhjfqbp je napisao(la):
Nisam prijavio, nego poslao pitanja koja se tiču spomenika.
Каква питања си поставио? Да ли ћеш слична питања да поставиш и за осталих пар стотина споменика сличне намене на територији Београда?
 
Ко си ти да њега испитујеш, ватрени навијач? Јел сад том лику треба подићи храм јер је био навијач, мени то звучи као разлог више да се уклони?
 
Ко си ти да ми забраниш да га питам? Упристоји се.
 
Такође. Има право да пријави, иако то није урадио. А ти можеш само да машеш заставом да лаже ;)
 
Skoro je gradska vlast (mislim da je bilo u mandatu DSa) najavljivala da će ukloniti sva ta obeležja i da će biti donet neki propis. Naravno, to nije sprovedeno.

Jedan od razloga je bio i što se postavljaju, osim na fasadama, i na zelenim površinama duž ulica i puteva pa tako predstavljaju potencionalnu opasnost pri izletanju vozila (zelena površina može da uspori auto koji je skrenuo sa asfalta, a onda naleti na metalnu ili kamenu prepreku kojoj tu nije mesto...).

Meni te tužne ploče poginulima i ubijenima po gradu deluju blago jezivo.
Možemo da pričamo o nekom komunalnom redu, urbanističkom uređenju grada, uzurpaciji javnog prostora i sl., ali ipak, postoje propisi o postavljanju trajnih spomen obeležja i postoje sa razlogom.
I postavljanje ploče Zariću, koju je mimo odluke na nivou Grada postavila Opština, posle višegodišnjih napora i ignorisanja, iza sebe ima podršku jedne velike grupe građana Beograda i urađeno je iz nekih širih pobuda, a ne zbog neprikladnog (po meni) načina izražavanja gubitka i tuge, pa ni taj slučaj se ne može nazvati izuzetkom...
 
Somi303":3rwzqit8 je napisao(la):
Ја сам био врло пристојан, смирен и ненападан за разлику од тебе. Исказао сам своје мишљење и упитао Матеју за мотив овог подухвата. Дао је неодређене одговоре осим једног у ком признаје да ово није урадио због комуналног реда па ме сад још више интересује његова мотивација, посебно имајући у виду историју односа навијача и Блица и то да је Матеја запослен баш у тим новинама.
 
Delija neshvatam poentu tvog pitanja i upornog insistiranja pitao bi kao i za sve drugo nadleznu instituciju .Je li znaci ako je nlko bio navijac da mozda ima veca prava i nevidim sto te licno pogadja a sta da je bio navijac partizana kakav bi stav imao a mateja ti je odgovorio vrlo jasno i korektno bez uvijanja
 
Nije u redu da me neko na taj način propituje o mom poslu. Ovo je forum privatnih mišljenja, i zato sam želeo sebe da odbranim i objasnio sam da nisam poslao bilo kakvu prijavu u lično ime. Postavio sam obična pitanja, što je rutinska stvar u radu. I pitam se kako je moguće da su podaci o mom imenu i prezimenu, sa sve lažnim iskazom, došli do navijačkog foruma. Ako delija ovako reaguje čitajući to, zamislite kako će neki navijači koji zaista misle da sam ja prijavio crkvu iz hira.

Citiram post: "Зашто и коме смета спомен обележје на месту на коме је наш Брат настрадао?
По пријави Матеје Бељана који је по свему судећи новинар блица тражи се уклањање мале црквице (спомен обележје) које су иначе уобичајене за обележавање места настрадалог. Делије су јуче на утакмици истакле паролу и показале шта мисле о овом срамном захтеву и позивају надлежне да упокојене оставе да почивају у миру!"

I ponavljam. Nije bilo nikakvog zahteva! Šaljem tekst direktoru, pa neka ga okači.
 
Vrh