Šta je novo?

Nova ambasada SAD.

Bio bih id*** kada bih rekao da ljudi nemaju prava da budu ljuti zbog 1999. tako da cu se zaustaviti pre nego sto rasprava ode u politiku ;)

vucko":1dcenzgr je napisao(la):
jlaki":1dcenzgr je napisao(la):
Samo da se sklone iz Kneza Miloša da ih ne gledam i ne rejdžujem svaki put kada sa nekim prolazim tuda ko ne zna šta je sve to.
To je pozitivna strana price.Jos da sklone ambasadu Svabije.One Kanadjane i mogu nekako da tolerisem...

Svabe otvorise nesto pored zgrade Pinka. To nesto cenim da je konzulat. A jos pre par meseci mi ortak rece da su Nemci uzeli tu kucu, a ja bio u fazonu ma nema sanse, Nemac je to, sta ce mu tako ruzna zgrada! :)

na dedinju jo[ uvek ima dosta vojnog kompleksa koji treba iseliti. to su desetine hektara u pitanju na najatraktivnijim lokacijama. vojska može da se preseli i van beograda.

Pola Dedinja je vojska! Neka tako i ostane, za sada je najbolje.

Bolje je da sve NATO ambasade preselimo tamo.Pa o istom trosku kada odlucimo da prekinemo diplomatsku komunikaciju o istoj ceni im to dojavimo,istovremeno naravno :kafa:

jel je najbolje zato što se plašimo divlje gradnje ili nešto drugo?

Najzalosnije je to sto lepsi pogled imaju oni iz Americke ambasade nego svi ostali u njihovom okruzenju.

vucko":1ik9z6yt je napisao(la):
Bolje je da sve NATO ambasade preselimo tamo.Pa o istom trosku kada odlucimo da prekinemo diplomatsku komunikaciju o istoj ceni im to dojavimo,istovremeno naravno :kafa:
Хтео си рећи да о истом трошку одемо да их демолирамо? :p

Али фали и Мек, да угођај буде комплетан.

spatiotecte":1ukxjqqz je napisao(la):
Najzalosnije je to sto lepsi pogled imaju oni iz Americke ambasade nego svi ostali u njihovom okruzenju.
tacno tako jos mi je u secanju pogled koji puca i sve se vidi, hipodrom, novi beograd, grad

1usflag.gif

Да се склоне из Кнеза Милоша, да их моје очи више не виде.

То што је локација амбасаде једна од најлепших у Београду и што је баш изнад ко зна каквих војних СФРЈ бункера, је језиво само по себи, али је сада касно. Али, реално, то је тако очекивано, зар не?

Homer Jay":2ex4m6te je napisao(la):
Bio bih id*** kada bih rekao da ljudi nemaju prava da budu ljuti zbog 1999. tako da cu se zaustaviti pre nego sto rasprava ode u politiku ;)

Ај да се онда држимо стриктно архитектуре и урбанизма.

Дакле,да ли овај бункер има икакву архитектонску вредност? Нема

Да ли се тај бункер налази на једној од најлепших локација у граду? Налази се.

Да ли је тај бункер скоро па у дворишту дивног здања Белог Двора од огромне културне,историјске и ахитектонске вредности? Јесте.

Да ли се бункер бар мало уклапа у такав амбијент? Апсолутно не.

Да ли је нормално да се направи оволики објекат које год да је намене у таквом окружењу? Наравно да није.

И за крај,да ли је ово још један урбицид према Београду? Апсолутно јесте!

Delija":3at05p51 je napisao(la):
Дакле,да ли овај бункер има икакву архитектонску вредност? Нема

To da li ova zgrada ima arhitektonsku vrednost ili ne je tvoj licni stav. Meni se nova zgrada Ambasade SAD nesto preterano ne svidja, ali ne svidjaju mi se ni mnoge druge kuce na Dedinju, ukljucujuci i susedni Beli dvor. Imas tendenciju da malko banalizujes ceo projekat nazivajuci ga bunkerom, ipak se radi o necemu vise od toga - to jeste zgrada sa izuzetno visokim bezbednosnim merama, ali to nije njena jedina odlika - ona ima i neku formu, krov, prozor, fasadu, prilaz itd. Dakle, nije samo bunker. Ne bih da baratam tim kompleksnim terminima tipa "arhitektonska vrednost", suvise je pretenciozno, ali mogu se delimicno sloziti sa tobom - zgrada nije narocito lepa.

Да ли се тај бункер налази на једној од најлепших локација у граду? Налази се.

Da.

Да ли је тај бункер скоро па у дворишту дивног здања Белог Двора од огромне културне,историјске и ахитектонске вредности? Јесте.

Ne. Na slikama se vidi da se dvoriste Abasade SAD i dvoriste Belog dvora naslanjaju jedno na drugo, ali objekat Ambasade SAD je sasvim dovoljno udaljen od dvorista Dvora. Ono sto moze da stvori pogresan utisak je to sto se na slikama vidi gomila radnickih kontejnera na placu Ambasade koji su postavljeni u delu ka Belom dvoru, kada izgradnja bude gotova, ti kontejneri ce naravno biti uklonjeni, a tu ce biti posadjeni trava i drvece. Kroz par godina kada sve to lepo izraste, iz vazduha ce dva zelena dvorista delovati kao komplementarna celina.

Да ли се бункер бар мало уклапа у такав амбијент? Апсолутно не.

Odgovor na ovo pitanje je delimicno sadrzan u prethodnom. Pored toga, zgrada trenutno deluje predimenzionirano zbog ogromnog gradilista, kada se sve to sredi, dvoriste ozeleni i postavi se kamena fasada, zgrada ce delovati mnogo diskretnije. Uz to, ovde nije rec o gustom urbanom bloku gde su razlike medju zgradama daleko uocljivije, pa cesto imamo utisak famoznog neuklapanja u ambijent.

Да ли је нормално да се направи оволики објекат које год да је намене у таквом окружењу? Наравно да није.

Pa sad, na Dedinju su mnogi objekti veci od Ambasade SAD, a i objekat koji se nalazio tu pre Ambasade je takodje bio poprilicno veliki. Inace, dvoriste je toliko vece od zgrade da se ta velicina nece toliko primecivati.

И за крај,да ли је ово још један урбицид према Београду? Апсолутно јесте!

Po odgovorima na prethodna pitanja mozes zakljuciti da se ne slazem sa tobom.

Zanimljivo je da si sve svoje stavove pojacavao dodacima "apsolutno" i "naravno da jeste/nije" cime si samo licno misljenje izdigao na nivo vrednosnog autoriteta.

Samo da se što pre presele
kako bi nam vratili ,, otetu ,, i zatvorenu uličicu
i bezbrižan izgled glavne ulice ( hvata me jeza kad vidim one nj. barikade i ostalo )
a oko nove, nek imaju i barikade za King-Koga ako im treba, da se bolje ovde osećaju :)

Edit

Da se razumemo ničije barikade mi ne prijaju
zato ko god da ima takvu potrebu mogu da razumem i shvatim opravdanost
i zato pozdravljam povlačenje iz centra :kk:
a takvim dobrim primerom bi se mogli i ostali povesti :cool:
a te zgrade pretvoriti u kulturne centre bogatog sadržaja baš tih zemalja
radi još boljeg povezivanja i jačanja prijateljstva :)

Mislim da je ovo suvise dramatizovano, u Berlinu Americka ambasada je pored cuvene kapije Brandenburger Tor, to bi bilo kao da je preko puta Skupstine u Beogradu a u Minhenu gde ja zivim glavni njihov konzulat je bas preko puta sedista bavarskog premijera. Ako je za neku utehu, naklonjeni su na dobre placeve a treba ih poslati na mars. I meni je zao sto su nasli bas istorijsko mesto, sto mi je deda ziveo u belom dvoru a njih je najmanje i cenio (nije bio kralj, ali kapetan kraljevske garde), na drugoj strani je to i priznanje gde je srediste Balkana, posle Washingtona evo na drugom mestu je Beograd (kakav Istanbul i Bec).

boca-ica":za002qm6 je napisao(la):
a te zgrade pretvoriti u kulturne centre bogatog sadržaja baš tih zemalja
radi još boljeg povezivanja i jačanja prijateljstva :)
Па кад би остао амерички културни центар у Кнеза Милоша, мислиш да не би остао бункер?

ОФ: шта се десило са америчком читаоницом (тамо је сад шпански центар)?

Sto se tice citaonice ne postoji vise...Rece njihov ambasador ili atase za kulturu da sada postoji internet i svako moze sve tamo naci da nema potrebe za citaonicom koliko razumeh.

Otprilike bi ih moj otac namlatio zbog toga jer je on proveo radni vek kao profesor Americke knjizvenosti.

Po meni glupa odluka Amera,citaonica je makar bila kul,ocigledno su se preorijentisali samo na bunkere,bar su iskreni :cool:

Postoji dečiji kutak u domu omladine
i jako su prijatni tamo i ako je samo jedna prostorija
šteta što nije vece i više popularizovano a imaju i dobre programe :)

Treba bi vratiti Beogradu tu pravu čitaonicu
jer ona je prevashodno namenjna manje imućnim ljudima
a takođe omoguciti i drugima da ih otvore

Manje kockarnica više stranih čitaonica :grand:

vucko":3edy7uwt je napisao(la):
Sto se tice citaonice ne postoji vise...Rece njihov ambasador ili atase za kulturu da sada postoji internet i svako moze sve tamo naci da nema potrebe za citaonicom koliko razumeh.

Otprilike bi ih moj otac namlatio zbog toga jer je on proveo radni vek kao profesor Americke knjizvenosti.

Po meni glupa odluka Amera,citaonica je makar bila kul,ocigledno su se preorijentisali samo na bunkere,bar su iskreni :cool:
Hteli su da kažu da je staromodno u knjigama ostavljati poruke.. :D

nisam utopista, nisam monarhista, nisam komunista, i svestan sam politicke situacija.
kako nase, tako i svetske.

ali jesam besan i razocaran kada vidim ovu novu americku ambasadu.

zasto?

zato sto je simboliko toliko jaka da prosto bode oci.
ne treba da razumes ni svet ni politiku, sve ti postaje jasno jednim pogledom. jer videces ko sedi na vrh brda. postaces svestan ko je novi "kralj" "king of the hill"

ljut sam sto im nije dovoljno sto svi znaju ko je supersila, vec moraju to jasno svima da pokazu.
a nasi politicari-marionete bi im dali i saveznu skupstinu da su istu trazili.

nego nije ima bila interesantna. nije je lako obezbedjivati i ne bi imali tu privatnost. inace bi zamoleli i poslanike da se prosetaju malo i vrate u prvobitnu republicku skupstinu u Srpskih Vladara.

slazem se da Dedinje jeste jedna vrsta "zabranjenog grada" i 99% svih nas nemaju potrebe da kroce nogu gore, ni jednom godisnje. gore ne zive, meni dragi, ljudi. znamo kako su dosli do tih para... ali da ne ulazim sada u politiku.

ali ipak me nervira sto Amerika opet onanise po nama.
sto zauzimaju najbolju lokaciju u gradu, i nikada nece postojati, ma koliko se gradio i sirio grad; bolja lokacija nikada nece postojati!!!

zaboli su zastavu "na vrh brda" po sred Belog dvora. samo sto nisu usli u njega. vec ih vidim kao pijani skacu u bazen dvora. da im nece mozda neko zabraniti?

samo jos fali da neko od njih "overi" zenu naseg pretsednika i premijera :bash:
mada, oni bi ima i dali. smatrali bi se pocastvovanim :laugh:

nikada, ali nikada, se nije smelo dozvoliti da i jedna strana drzava tu gradi ista. cak se tu nista nije ni smelo graditi, pa makar i bilo nase.

nostradamus":25x58t7y je napisao(la):
Можда би радије оверили њих двојицу, а не жене? :D

Wile E. Coyote":1gobn9dl je napisao(la):
nostradamus":1gobn9dl je napisao(la):
Можда би радије оверили њих двојицу, а не жене? :D

Pratim razvoj i probleme grada u kome sam se rodio,koji jos uvek volim i o kome pricam hvalospeve po celom svetu ali ako se nastavi sa komentarima ovog tipa moje interesovanje za beobuild portal postaje besmisleno i napusticu ga.Razumem da ima nezadovoljnih ljudi i da su predsednici drzava javne i odgovorne licnosti koje treba komentarisati,kao i da je politika tesno povezana sa projektima ali ovako pisati o necijim zenama koje uopste ne poznajete i ne ucestvuju u javnom zivotu nedostojanstveno je civilizovanog coveka.Molim vas,pokazite makar malo kulture i ljudskosti ukoliko ih u Srbiji jos uvek ima i zadrzite smisao postojanja ovog portala.

Vrh