STELLANOVA":2vvirqyb je napisao(la):
Metro je u 80% sadasnjih linija postojao 9 godina pre ulaska Bugarske u EU tacnije od 1998. godine.
Почели су да граде 1980. и 18 година им је требало да прво парченце линије пусте у саобраћај. За пар година су имали полулинију, која је превозила 45000 путника, а тек од 2009 имају целу линију која превезе 180.000 путника. Грађевинска гробља, која стоје, представљају заробљен капитал, а разлика у чекању између инвестирања и ефекта инвестиције кошта. Што смо чекали 10 година да се градска железница приведе функцији, и што се сада користи 1/3 онога од пре 15 година кошта, Прокоп кошта. Концепт градити по мало може бити примењен једино за доградњу већ изграђеног система у пуној функцији, али када улажеш у овако нешто,
или градиш или не градиш.
Djordje":2vvirqyb je napisao(la):
Karlo del Ponte":2vvirqyb je napisao(la):
+1 Е ово је темељ демократског планирања. Са тиме не треба да се крије:
1) Сваком запосленом се скида са плате 4% (може и 3% од плате, 2% од пензије).
Као додатак на 4% од плате који се морају издвајати за Фараонски мост и Тунел кроз Топчидерско брдо, а за шта вас драги запослени нико није ништа питао.
И то је истина, и ту мањкамо са транспарентношћу. Мање-више све што градимо ћемо пре или касније платити на неки начин. Осим трошкова моста, власт је дужна да има релеванту процену економских ефеката инвестирања, и да је објави.
Karlo del Ponte":2vvirqyb je napisao(la):
2) Једна метро линија ће се градити и финансирати 9 година, биће дуга 15км, гравитираће јој 30% становника, а њом ће се обавити 10% свих путовања у граду.
Та линија биће почетак система којим ће 80% грађана стизати на посао за мање од 30 минута. Преосталих 70% грађана ће видети велика унапређења у превозној ситуацији, како због смањених гужви, тако и због ослобођених ресурса ГСП који ће на њих бити преусмерени. Осим Београђана у метроу, и грађани Панчева и Раковице добиће ефикасну шинску везу до било где у пола Београда, што ће све заједно ојачати београдкску привреду.
Ово је преписивање из Јовиновог пројекта, а и он је преписивао ко зна од кога. У његово време је највећи број радника радио у индустрији, а он уопште није добро покрио индустријске зоне. Он није предвидео да 80% људи стигне до посла тим системом, него до круга двојке, а у њему се тада налазило око 30% радних места. Једино у Токиу, Осаки и Хонг-Конгу се железничким системима обави преко 50% путовања, и они се не могу поредити ни са Београдом, нити било којим градом Европе. Чак је и ово са 10% путовања са једном линијом уколико систем доживи максималан успех, што није немогуће.
8) Рећи истину да се метроом аутомобилски саобраћај уопште неће смањити.
Ово је најгоре извртање истине ..... у граду у којем нема алтернативе аутомобилу, тај раст ће бити далеко експлозивнији и разорнији.
Па, опет ниси порекао да ће се аутомобилски саобраћај неће смањивати мером увођења метро-а. Предности у виду повећања капацитета и квалитета комплетне транспортне мреже нисам нигде спорио. Даљи раст аутомобилског саобраћаја је упитан, јер са опадањем квалитета тог вида саобраћаја, опадаће и мотивација за његовим даљим коришћењем. Неки велики и презагушени градови данас чак имају тенденцију смањења броја становника, јер грађани услове живота почињу да сматрају неподношљивим.
Извини Карло од Моста али морам овај спиновани списак да прокоментаришем...
....Ово је произвољна констатација.
Е, сада, по чему
спиновани? Вредности су произвољне, али нису далеко од реалних. И ја сам као клинац много тога триповао, али одрастањем, радом у струци, развијеном перцепцијом и осећајем за саобраћај, активном комуникацијом са корисницима и саобраћајним радницима итд сам дошао до онога што сам сада.
Ја сам заклети железничар, и некада сам се триповао железница тамо, железница вамо, али сада много боље знам шта железница стварно значи, шта је реално, шта нереално, а шта на граници реалности.
Осећао сам као своју патриотску дужност, као неко које одрастао у Београду и у Србији, али и као железничар који брани струку да са вама форумашима, и свима поделим своје знање. Један од кључних разлога зашто вредни и спретни људи у Србији имају мало је зато што је народ економски неписмен, и зато што се већина економских одлука доноси импулсивно, а не рационално. Постоје и други разлози, као што су недостатак културе пословног поштења, те стручног и пословног поштовања. Уколико се изборимо за демократију по питању јавних одлука, грађани треба да знају
истину и да на основу тога дају потпис пројекту у виду референдумског листића. Истину, а не бајке да ће се то изградити брже, коштати мање, остварити равномерније ефекте и на већи део популације, мање ограничити у другим инвестицијама, имати мање ризика за продужетак и поскупљење радова итд.