Hajde da si rekao bilo koju drugu zemlju, nego baš Poljsku. Čuj nema, 40 miliona ljudi koji stvaraju 10x više nego nego mi, dakle duplo su produktivniji i to baš u sektorima koje bi trebalo da budu naše prednosti. Nemamo ni komparativne, ni apsolutne prednosti. Žitarice bukvalno sve, voćarstvo, stočarstvo apsolutno sve pokrili, izvoze i grla, oni jedini nisu imali recesiju u EU 2008. Dalje mašinstvo i delovi za autoindustriju, elektronika tu su pokidali! Brodogradnja, energetika (ugalj doduše), gvožđe, čelik. Jedna apsolutno zaokružena ekonomija.
Ništa ne možemo da im ponudimo, što se vidi i po razmeni sa njima, više se đoramo sa ovim minijaturnim zemljama centralne Evrope nego sa njima. Da ne pominjem ove veće (i dalje ekonomije) poput Nemačke gde ipak možemo da ostvarimo neku razmenu baš zbog njihove specijalizacije! Oni jesu i sami samodovoljni u smislu proizvodnje hrane i to i rade, ali ništa preko toga, a mogli bi, ali zašto bi to i radili kad uz svoje tehnologije prave 10x veće profite na drugoj strani? Strateški proizvede koliko im treba, sve ostale resurse materijalne, ljudske, tehnološke, tamo gde se pravi najveći višak i gde imaš prednost!
Mislim ja se slažem sa tobom za mnoge stvari i razumem šta ti hoćeš da kažeš, pogotovo za preduzetništvo, ali ti ne razumeš mene očigledno. Mi smo već pokrili sve što smo mogli u okruženju, Makedonija, CG, Hrv, Bosna, Mađarska, Rumunija, Bugarska i to nam je neki max tržišta koje možemo da pokrijemo sa nižim transportnim troškovima. Već preko smo totalno nekonkurentni i preskupi!
...i da...to naše građevinarstvo je đoka, sveli smo se na izgradnju najobičnijih zgrada i puteva kroz ravnice, a i to ne radimo sami! Pa ukini i to tako što ćeš reći nekome da izdaje za 200 eur nešto u šta je uložio 200K, pa ćeš da vidiš u kom pravcu će sve da krene kad krenu da se zatvaraju firme i radnje.