Šta je novo?

Izbori 2024

Maloumni igrokaz...

"Mošti" (op. cit. Aleksić M.) ostaju tu gde jesu, ali pošto je ovo maloumni narod, i fina prilika da i Radikali, i Socijalisti, i narečeni Miki, ugrabe po koji poen. ;)
 
Poslednja izmena:
CC @Beki
tacn2hksu0qd1.png
 
Поставићу на то овај оглас.
I šta ti to govori? Nepismena čistačica ima platu 500 evra.

Evo oglas za malo pismenijeg kamiondžiju:
 
Аритметичку средину као релевантан параметар узима само Секта. Медијана је много релевантнија, али никада никада не смеју да је истакну.
 
Veseloj udrugi na vlasti, mnoštvo se može zameriti, ali ne i to - svuda se (prvenstveno) gleda srednja, a ne medijalna vrednost.

Postoje ozbiljni statistički rezoni iza toga, al da ne zamaramo puk. ;)
 
Овај чланак Дејана Драгутиновића, докторада на Техничком универзитету у Дортмунду, даје одличну анализу зарада у Србији. Саветујем сваком да прочита.

medium.com/@dejan.dragutinovic/зараде-у-србији-анализа-и-међународно-поређење-2c86d79268e3

1. Медијална зарада из августа 2008. године изражена у данашњим динарима износи 61412 динара. Садашња медијална зарада је у односу на ту реално порасла неких 26%, што је за 3 процентна поена ниже него просечна. Дакле, прича да просек расте јер расту највише зараде се чини као врло вероватна. Она половина запослених која зарађују испод медијане, по свему судећи има спорији раст зарада од оне половине која зарађује изнад медијане.
2. Из вести о штрајку просветних радника 2008. године сазнајемо да је плата гимназијског професора око 33000 динара, што у данашњим динарима износи око 83500. Садашња основна плата професора српске гимназије (који је, узгред буди речено, био један од стубова нације у протеклих 200 и кусур година) је 86000 динара. Реални пораст 3%. Па чак и кад бисмо рачунали зараду са разредним старешинством која износи око 93000 динара, то је реални пораст од само 11%.
3. Из наведеног видимо да раста зарада у Србији има, али да у поређењу са неким земљама централне и источне Европе тај раст релативно низак. Или статистика даје искривљене податке, што је проблем друге врсте и показује велику слабост државе. Зараде не расту довољно брзо, па тако не само да не стижемо неке нама сличне земље у остатку Европе, већ и додатно заостајемо за њима. На све то треба придодати да је држава у протеклих 6 година, након завршетка фискалне консолидације упала у манију трошења, па је и наш јавни дуг порастао за преко 12 милијарди евра у том периоду. Све ће то једног дана неко морати да враћа, стога није искључено ни да ће пензије и плате морати опет да се режу како би се постигла фискална стабилност. Не би било први пут да нам лоше економске одлуке у једном периоду, направљене зарад нечијег политичког профита, праве озбиљне дугорочне економске проблеме.
 
^^Ne.
Bureau of Labor Statistics, koji je najpredmetniji spram osvežavanja informacija o konjukturi, sporadično koristi medijanu, dok je aritmetika, skoro uvek centralna. ;)
 
Ok za statistiku, ali vidim da je u medijima gotovo uvek 'median income', jer se očigledno smatra bitnijim.

A sad vidim da im razlika i nije tako velika - oko 4.000$ godišnje. Reklo bi se da je kod nas veća nejednakost...
 
Čuvena rečenica Zvonka Mihajlovskog: Statistika je kao bikini: otkriva sve, a ne pokazuje ništa, je u stvari prepev:
1726991758774.png


Ono što je POTPUNA MISTERIJA - kako je Zvonko uopšte znao za ovu prilično opskurnu, i prilično usko-esnafsku rečenicu iz 1950ih!🤣🤣🤣
 
Govoreći u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će se “tradicionalna Srbija” boriti protiv “Woke” pokreta koji, kako kaže, negira porodične vrednosti.


Ahahahaha i ovaj se pridruzio americkom cirkusu ludaka u punom gasu
Djilas i Solak organizatori atentata na trampa
 
Vrh